Tuesday, October 16, 2012

1st BLOGGERSARY QASEY HONEY


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Alhamdulillah…hari ni genap setahun blog Qasey Honey…sekejap betul masa berlalu…sedar tak sedar sudah setahun rupanya QH berblog…rasa2nya macam baru semalam aje QH mula berblog…TERIMA KASIH diucapkan kepada semua pengunjung blog Qasey Honey...terima kasih jugak buat 352 orang follower Qasey Honey setakat ni...terima kasih sekali lagi atas sokongan yang diberikan...kehadiran anda semua amat la dialu-alukan...berblog tapi takde yang pengunjung dan yang melihatnya...tidak bermakna la kan...setakat syok sendiri aje nanti...hehehe...tanpa anda semua siapa la QH ni...ngeee...harapan semoga lagi ramai yang akan menjadi follower QH yer...



Tidak dilupakan juga kepada 1306 orang yang berada dalam friendlist FB Qasey Honey...terima kasih kerana sudi untuk menjadi salah seorang kawan QH...di FB pon QH agak aktif juga untuk share resepi di group masakan yang ade...terima kasih kepada yang add atau accept QH dalam group tersebut...memang berderet group masakan yang QH join di FB...hehehe...

Di FB ade juga QH mendapat permintaan pelbagai resepi untuk dicuba...tapi sampai sekarang ni tak sempat lagi QH nak tunaikan...InsyaAllah lepas ni QH mencuba resepi mengikut selera rakan2 yang lain pula yer...

Dalam tempoh berblog ni pelbagai dugaan yang terpaksa QH hadapi dalam dunia blogger ni…masalah picasa la…blog tak boleh dibuka…dengan masalah kerja yang banyak sampai tak sempat untuk dibelai dan dijenguk blog ni…macam2 lagi la…


Nak Tahu macam mane QH mula berblog ni?? Ni ceritanya..hehehe…sebenarnya blog masakan yang pertama QH jumpa adalah Masam Manis dimiliki oleh Kak Azlita…it upon QH ternampak di FB…ade salah sorang dari rakan FB yang tag masakan dari FB kak Azlita…banyak kali juga..tapi masa tu tak terfikir lagi nak tengok…sebab masa tu QH kemaruk main games di FB tu…games ape?? Café world dan Farmville…hahaha…sangat popularkan games tersebut…berjuta2 dah simpanan duit kat dalam games tersebut…hahaha…kaya di alam maya…


Entah macam mane 1 hari tu tergerak hati nak klik ke link blog kak Azlita tersebut…sekali tengok hati sangat berkenan dengan gambar2 masakan yang cantik dan resepinya sekali…dengan hasildengan hasil kerja yang kemas tu…hari2 la QH buka blog tu setiap pagi…mesti nak tengok sebab nak tahu  ape resepi terbaru yang ade...masa tu QH menjadi silent reader saje…dalam tempoh tu QH dah mula dah mencuba pelbagai menu yang mane berkenan…pada pertengahan tahun 2011 kalau tak silap QH terjumpa blog kak Ita ni…pastu QH hebahkan pada kawan2 pula…diaorang pon suka…lepas tu baru la QH jumpa blog2 masakan yang lain dari bloglist kak Azlita…terus QH follow mane2 blog yang QH jumpa tu…

Jangan tak tahu…masuk tu QH dah punyai blog sendiri juga…tapi ditinggalkan kosong begitu saje…blog QH ni telah wujud sejak tahun 2009 lagi…kalau tengok di profil blog QH tentu ade tertera tahun tersebut…semasa membuka blog tu QH tak tahu lagi untuk focuskan blog tentang ape...blog tu wujud disebabkan bff QH juga...sebab bff QH ni dah aktif berblog dah masa tu…tapi dia fokuskan kepada hal peribadi…



   
Ok bile dah hari2 tengok blog masakan ni…mula la nak aktif berblog dan tahu dah ape focus QH dalam blog tu nanti…iaitu masakan…selain mencuba pelbagai jenis resepi yang ade dapat juga la merasa masakan2 tersebut yang pelbagai tu…

Bermula episode baru dalam hidup QH…bershopping sana sini untuk keperluan blog ni…tapi takde la membeli semua keperluan tu dalam masa yang sama…QH kumpulkan sedikit demi sedikit…dari tiada ape2 kepeluan untuk membaking waktu tu…tapi sekarang sebaliknya…macam orang yang menerima tempahan gamaknya keperluan barang2 tu semua…hehehe…



Mulai saat tu jugak…boleh dikatakan setipa minggu mesti nak ke kedai bakery…kalau waktu lunch tu tak tahu nak buat ape dan ke mane…pasti akan ke bakery dan kedai2 yang sewaktu dengannya untuk mencari meninjau dan membeli la ape yang patut…hihihi…antara kedai bakery yang menjadi kesukaan QH kalau di KL adalah Bake with Yin (KL) di Chow Kit, Bagus di Taman Melawati dan Yummie Bakery di Bangi…manakala pula kalau di Johor adalah Perling Indah Enterprise di Taman Perling, JB dan Kim Wah Trading di Kluang…kampong QH tu...hehehe



Selain merata bershopping sana sini tu...QH ade juga membeli barang secara online...di opis lama dulu kurang sikit...sebab barang akan lambat sampai pada kita...akan di KIV dulu...lagi satu sebab dah kena sound tak boleh kurier barang2 peribadi kat situ...ok fine!! tapi bile dah pindah ke opis baru ni...barang2 terus kepada pembeli...maka senang dan semakin rancak la untuk bershopping secara online...ngeeee



Menu pertama yang QH sajikan untuk blog ni adalah Cream Puff...buat menu yang simple dulu2...jika ditengok semula gambar tu...akan menjadi malu sendiri...sebabnya terlalu naif QH untuk mengetahui teknik mengambil gambar yang betul...terutama food photography...rasa nak buang aje entri tersebut...tapi tak boleh la pula...sebab dari situ la sejarah berblog ni tercipta...jangan tengok lama2 tau gambar tersebut...masih malu sangat2 ni...hahaha



Kamera yang QH gunakan ketika tu adalah kamera digital biase sahaja...berjenama Canon model IXUS 210 14.1 megapixel...masa tu itu la kamera paling canggih yang QH ade...teringin juga nak mengupgrade ke DSLR tapi hubby takut QH berblog ni separuh jalan sahaja...masa tu belum giler kamera lagi...hehehe



Lama jugak QH menggunakan kamera digital ni...kadang2 gambar yang dihasilkan agak menarik...kadang2 tu biase2 sahaja...kamera ni masih ade lagi dalam simpanan QH...disimpan dalam dry box...jadi terjaga dari terkena serangan fungus (kulat)...banyak jasanya kalau dipinggirkan...hihihi...menu terakhir yang menggunakan kamera digital ni adalah Kerang Rebus...


Dalam sedang asyik berblog tu pula...ade sesuatu kejutan yang QH terima iaitu blog QH masuk majalah Jelita bulan Jun 2012 sebagai Blog Review untuk bulan tersebut...ok la tu kan..sekurang2nya ade juga yang menghargai usaha dan kerja yang kita lakukan...mane tahu nanti resepi pula yang akan menyusul...hahaha...terima kasih diucapkan kepada Norashikin M.Nor...ianya sebagai pembakar dan penguat semangat untuk QH terus berblog lagi...walaupon sekarang ni kejap timbul kejap tenggelam...hihihi...


Selepas dari itu...baru la hubby terbuka hati untuk membelikan kamera baru untuk QH...ohhh yeahhhh...hahaha...mulai saat tu QH bertukar ke kamera DSLT pula...jangan keliru yea...DSLR dan DSLT tu adalah fungsi yang sama...yang tu kemudian akan QH terangkan...pening dalam membuat pilihan untuk kamera jenis DLSR dan DSLT ni...sebab kedua2nya ade kelebihan dan kekurangannya...sama2 hebat jugak fungsinya...pilihan terakhir QH adalah Sony a55 DSLT...ianya ringan dan saiznya comel dari kawan2nya yang lain...senang nak kendalikan...lagipon ianya sebagai permulaan...besok2 kalau dah pro...boleh upgrade lagi...hehehe...masih tak sempat lagi nak belajar dan belek2 fungsi yang ade dalam kamera tu...




Bile dah beli kamera...sekarang ni dah menjadi giler kamera pula...sana sini mesti mengangkutnya sekali...kejap2 nak bergambar...hahaha...menu pertama yang menggunakan kamera ni adalah Crabstik Snack...yang ni diambi menggunakan fungsi auto+...


Dalam tempoh QH berblog ni...ade juga QH sertai giveaway yang dianjurkan oleh rakan blogger...pertama kali QH sertainya...tak sangka tuah tu memihak kepada QH...giveaway pertama tersebut dari blogger LOVE@Love2cook Malaysia bersempena dengan 3rd anniversary blog beliau...sayang QH tak sempat untuk meninggalkan komen pada entri hadiah tersebut...ketika tu QH pon meninggalkan sekejap blog ni...membagi laluan kepada kerja2 yang harus disiapkan...gambar ni QH ambil dari Love...


Setakat ke hari ni...entri terakhir QH adalah pada hari Jumaat lepas dengan resepi Kiwi Cheese Tart ...semalam takde entri terbaru...sebab nak menyiapkan entri istimewa untuk hari ni... ^__^...



Antara resepi popular yang ade dalam blog QH ni adalah Kit Kat Bites Square, Homemade Chicken Nugget dan Strawberry Swiss Roll...di sini QH senarai 3 saje...yang lain boleh tengok di sidebar sebelah ehhh...


Ape lagi yea yang makcik ni nak bebelkan lagi...oh yeaaa...sepanjang QH berblog ni...kadang tenggelam kadang ni timbul ni kan...pageview QH agak memberangsangkan juga bilangannya...238425 yang melihat dan berkunjung ke sini...terima kasih diucapkan...semoga angka tersebut akan bertambah lagi...serata dunia juga pengunjung blog QH ni...memula tu QH ingat orang Malaysia aje yang tengok blog ni...rupanya tidak...

 Sebelum terlupa QH ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan2 blogger masakan semua...ke atas resepi2 yang telah dikongsikan tu dan yang telah QH cuba...minta dihalalkan sekiranya QH ade ambil resepi2 dari blog2 kalian...tak terbalas terhadap budi yang dikongsikan itu...semoga Allah SWT yang akan membalasnya nanti...semoga perkongsian resepi tersebut...akan menambahkan pahala kepada si pemiliknya...


QH rasa setakat ni dulu la hasil bebelan QH untuk hari ni...walaupon banyak lagi yang QH nak kongsikan...tetapi kalau nak ikutkan tu...rasanya 3 hari 2 malam belum tentu dapat dihabiskan...hahaha...QH berharap selepas ni...anda semua teruskan berkunjung ke blog QH yang tak seberapa ni...jangan serik dan jemu yea...andai kata jika ade tersilap dalam QH berkata2 selama ni di blog...QH mohon ampun dan maaf...salam sayang semanis gula dari Qasey Honey...QH sayang anda semua...muahhhh





Tak dilupakan juga buat hubby QH yang selama ni menjadi tulang belakang dan membantu QH dalam pembikinan blog Qasey Honey...sayang u alwaysss...terima kasih kerana memahaminya...


InsyaAllah besok QH akan kembali bersiaran kembali...nantikan yer kemunculannya...jom kasi geram2 sikit dulu...jemput semua untuk menjamu mata dulu...hehehe



note : sebahagian sumber gambar yang ade di entri ni adalah dari GOOGLE






21 comments :

Delima Zamrud said...

Tahniah QH.. D5 doakan semoga Qh bertambah success dlm dunia bloging nie :D..

Kakcik Nur said...

Happy anniversary and happy blogging, QH. :)

~aYu~ said...

happy 1st anniversary dalam blogging!!
setahun dah yer.. macam QH dan bertahun-tahun dah.. cantik je gambar makanan dah blog QH ni..

Asyifa Mustaffa said...

QH
Hepy anivesary......:-)
Moga bertambah sukses di mas akan dtng......gud luck...!

mama sara nur said...

hepi Anniversary adikkk maniss
tahniah dik

setahun sudah, dan mcm2 ada disini. akkak suker blog QH ni memang besttt menunya gambarnya semualah tentang QH yg pastinya tak mcm blogger2 popular
manalah nk tgk blg mcm akak ni kan
kiranya qh awal sebulan dr akak


K.Nor said...

salam QH, tahniah .. tahniah.. semoga terus sukses dgn alam blogging :)

ibh_sue said...

Happy Anniversary QH... Semoga terus setia memeriahkan dunia blog ni.
:D

PinkUmmi said...

Salam Qasey Honey

Happy Anniversary....

mama leen said...

tahniah uolssss... takda ke makan2 sempena anniversary blog ni? hehe

MaSHitAH said...

happy 1st anniversary sis QH....love u

mama_saly said...

salam QH..
happy 1st anniversary & happy blogging ya..
semoga QH tetap terus setia dlm memeriahkn dunia blogging..:)

Asmah Yusof said...

Happy 1st anniversary QH...Happy Blogging babe....congratsss....muahhhh :))

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Tahniah QH...

Semoga terus berkarya ye QH... akak suka blog QH ni.. penghasilan menu & gambar yg semakin hari semakin mantap... semoga lebih sukses ye..

yan's cottage said...

salam QH....
happy 1st anniversary dan semoga menjadi bloger terbaik.....

AZLITA AZIZ said...

Assalamualaikum QH
Happy 1st anniversary blog.. ^_^

Aduyaiiii... terharunya akak bila membaca coretan QH kali ni..

Semoga QH terus bersemangat dan terus melebarkan sayap berblog walaupun pastinya pelbagai dugaan yang akan mendatang selepas ini..

Jadikan segalanya sebagai pembakar semangat untuk menghasilkan yang lebih baik lagi..
QH sangat berbakat dan akak pasti satu hari nanti pasti QH akan berjaya..

Jangan fikirkan sangat tentang follower dan trafik.. apa yang penting QH buat apa yang QH suka.. dan QH happy dengan apa yg QH lakukan
insyaallah satu hari nanti bila mereka nampak bakat dan kesungguhan QH pasti QH juga akan ramai pengikut.. percayalah..

Akak sentiasa mengikuti perkembangan QH dan sangat bangga melihat peningkatan demi peningkatan yg berlaku di blog QH teruskan berblog ye.. dan semoga lebih cemerlang

Happy cooking ^_^

Rohah said...

happy Anniversari 1st blogging Qh,

meriah akak tengok muka blog atas sekali tu, disulam pulak ngan celoteh2 yang mengasyikkan...akak doakan selamat maju jaya ye..

Shiela said...

Tahniah Sayangg.. am so proud of you too.. Memang berbaloi penat lelahmu itu.. Chaiyok Chaiyok!!..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Happy Anniversary QH cayangggggggggggggggggggggggggggggg... komen akak kontot je... BLOGS QH TERBAIK!!! i like.. walaupun sekarang ni jarang dapat BW... masa mencemburui akak muahzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Ayu said...

Assalam qh,
wah!!! diam tak diam dah setahun rupnya blog qh ni ya..
sekejap betul masa berlalu..
tahniah dear.semuga more to come dan semuga more new & nice recipes to share ya..

CT Delima said...

Asssalaimualaikum QH

Happy 1st Annivesary!! Tahniah juga dari kak ct teruskan berkarya dengan menu2 yang mantop lagi dan lagi semoga tiada titik penghujungnya. Semoga apa yang disumbangkan akan mendapat keberkatan dariNYA..Aminnnn

:: Mrs.Eady :: said...

Happy 1st anniversary :)