Thursday, March 15, 2012

KIT KAT BITES SQUARE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Alhamdulillah...semakin hari semakin bertambah bilangan follower blog Qasey Honey ni...bangga la juga bile bilangan tu dah melebih 100 orang...hehehe...terima kasih bebanyak la yang dapat QH ucapkan kepada anda semua yang sudi follow blog QH yang tak seberapa ni...kepada silent reader pon QH ucapkan terima kasih juga yer...

semua koleksi resepi di dalam blog ni QH halalkan kepada sesiapa yang ingin mencuba atau nak share kepada sesiapa...cuma yang QH minta bubuh la link blog2 yang terlibat sebagai tanda penghargaan terima kasih sahaja...biar yang lain2 pon tahu asal usul pemilik empunya resepi tu aje...senang aje kan...


Hmmm dengan cuaca kat luar sekarang ni...agak membuatkan mata QH pon ikut layu jugak...alangkah terharunya kalau dapat baring dan santai2 kat rumah sambil tengok TV kan...tapi lebih kepada melelapkan mata sebenarnya kalau cuaca gini...hahaha...mulut pon dah penat dah ni asyik menguap dari tadi...tu yang agak terganggu untuk bersiaran hari ni...hahaha...tak berhenti2 menaip dari tadi tapi pada baris yang sama aje la...taip2 ade aje ejaan yang salah...hehehe...perut pon dah kenyang...tu la jadinya...

Jawapnya kena berhenti dulu la yer untuk menaip cerita yang seterusnya...jom ke resepi pula...


Resepi kali ni Kit Kat Bites Square pula...kalau tengok dari gambar yang ade ni bukan la square kan...tapi bile dah dipotong tu baru la nampak seperti nama resepi ni...hihihi...resepi ni asalnya adalah MALTESERS SQUARE nak tengok sila klik SINI yer...tapi QH ade kasik tukar sikit ini resepi...QH tak menggunakan coklat Maltesers tu...sebab terasa agak mahal juga kot...hehehe...tu yang memandai tukar kepada Kit Kat Bites...bentuk pon QH tengok lebih kurang aje...

Suspen juga semasa buat ni...takut kit kat tu mencari la pula...tapi Alhamdulillah...semuanya berjalan lancar...nak buatnye pon tak la serumit mane...senang aje...yang penting sedap walaupon agak manis sedikit...boleh la raya nanti dibuat sebagai kuih raya pula...mesti ni yang habis dulu kot...

Sebelum lupa resepi ni QH ambil dari blog Masam Manis...yang QH buat ni separuh dari resepi asal tau...percubaan takut tak menjadi...pada Kak Ita...QH mohon share yer resepi yang sedap ni di sini...ok jom pada yang nak mencuba pula resepi dibawah yer...zassss


KIT KAT BITES SQUARE
By: Home Bake
Sumber :
Dailydelicious, Masam Manis
Olahan: Qasey Honey 

Bahan2
100 gm butter
200 gm coklat masakan di potong kecil
3 sudu besar golden syrup - sila kurangkan - kalau tak ada boleh gantikan dgn madu
225 gm Digestive biskut - di kisar halus 
225 gm Maltersers - QH ganti Kit Kat Bites

Untuk Hiasan
100 gm maltersers - QH ganti Kit Kat Bites
50 gm coklat masakan putih - QH gunakan warna oren
50 gm coklat masakan


Caranya
Kisarkan biskut hingga halus.
Sediakan loyang berukuran 8 inc, gris loyang dengan sedikit butter dan alas dasar dan sisi loyang dengan kertas minyak. Sebelah pun tak pe ini untuk memudahkan kita mengeluarkan ia dari loyang.

Dalam periuk kecil, satukan coklat, butter dan golden syrup dan masak atas api perlahan hingga semuanya larut.
Matikan api
Masukkan biskut yang telah dikisar dan gaul hinga rata.
Kemudian masukkan Maltersers dan kacau cepat supaya coklat pada maltersers tidak cair.
Untuk mengelakkan maltersers cepat cair. Maltersers tu ita masauk dalam peti ais bila nak masuk dalam adunan baru ita keluarkan dari peti ais dan terus masukkan.
Tuangkan dalam loyang
Ita taburkan atasnya dengan Maltersers hiasan dan simpan dalam peti ais hinga beku.

Bila dah beku, Keluarkan dari loyang hiaskan dengan coklat masakan yang telah di cairkan.
Potong kecil dan siap untuk di hidangkan...






28 comments:

sabar dubai said...

waahhh versi kit kat plak yer......tentu sedap ehh

mama aleen said...

nyum2... mai ckit.. buat aje.. hantar la setapaware.. huhu

zila4ever said...

salam QH..amboi..nak baring2 yer..he hee keja kat opis tu byk mnunggu..sama la kita nie..asik mgantok jew mgadap keja2 opis nie..lg2 tengok QH punya kit kat bites..tergoda sgt2..sedap x?..simpan sikit utk zila..:)

rahel said...

Waw..sukenye...cantek sangat kejadiannya,next time nak buat gak guna kitkat bites..lg sonang kan...selamat menjamu selera QH.

Qasey Honey said...

@sabar dubai
aha la...guna kit kat..mmg sedap pon bile dimakan sejuk...

Qasey Honey said...

@mama aleen
hehehe...xsempat nk bgi kat u la...sekejap aje dh licin ni...u try la...sng aje..ank2 u mesti suka...

Qasey Honey said...

@zila4ever
hahaha...saje nk bermalasan...zila sedap tau ni...wlapon manis...boleh la buat kunyah dpn tv tu kan...nk bg dh abis la pulak...

Qasey Honey said...

@rahel
mekacihhh...berbaloi jugak guna kit kat ni...sedap...coklat malteres tu agak mahal sikit tu yg xguna...hehehe

dapurCikWan said...

wow.berehat sekejap bersama kit kat....hihihi =) mintak sepotong..

hazila said...

Mengunyah sambil tengok tv mesti syiokkk ni....

Qasey Honey said...

@dapurCikWan
ini m.nasirkan...hahahaha...maap la yer cikwan..dh lma abis xsmpt nk bg sesape...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

My son drooled when he saw your pics! He's now pestering me to make him this...hahah!

Nice shots dear...thanks for sharing! :)

ady said...

as-salam Qasey Honey
looks fabulous and deliciously done...

Qasey Honey said...

@hazila
itu dah smestinye...lg2 klau lyn hindustan...hehehe...satu persatu masuk ke mulutt...

Qasey Honey said...

@♥LOVE2COOK MALAYSIA♥
ohh yeah Love...hehehe...orait...nmpknye u kena buat la utk diorg...

Qasey Honey said...

@ady
hehehe...thnx...semestinya..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam QH :)
Aah lah resipi nie dh lama terperap..nk cari malterses kat Spore nie dh lam susah .. mahal plak!
Thnks lah kasi alternative utk buat resipi nie tq again :)

ASMAH YUSOF said...

Slm kak QH.menarik idea akak tue gantikan kit kat bites,marbeles la kak,cayang akak!!! ;))

Qasey Honey said...

@Mama Hawa/Mama Nani
wslm...sma2...mmg agk mahalkan coklat tu..tu yg tfikir nk guna kit kat bites...lps ni bleh la akak mcuba pula yer...

Qasey Honey said...

@ASMAH YUSOF
wslm asmah...sma2 kasih...tima kacihhh yer sudi singgah n follow blog akak ni...akak pon dh follow blog awak yg comell tu..syg awak juga 10x...jgn lupa cuba tau...hihihi

dZana said...

salam kunjung balas honey.. sedap sungguh tgok KKBS ni.. cantik pulak hasilnya.. kalau akk mmg tak terbuat cantik2 camni.. hihihi.. rasa sayang pulak nk makan..

Qasey Honey said...

@dZana
mekacihhh byk la ats pujian tew..auwww malunya...xde la skemas mne pon..biase2 aje teww..blum buat xtau lg cmne hasil yg akak buat tu nnti..silap2 lg cntik dr yg ini...

CT Delima said...

As'salam Qaseh

Macam setahun rasanya tak meninggalkan komen disini..hehehe. Itulah dia penangan kalau dah badan ni tak sihat nak gerakkan tangan pun macam malas aje. Alhamdulillah sekarang dah beransur2 sihat.

k.ct dari mula2 Ita bubuh resipi ni nak cuba buat, tapi mengenangkan coklat tu meninggi reganya, tu yang terbantut nak buat. Jadinya guna apa pun okey gak macam QH ni, cantik KKBS dari QH ni kejadiannya.

Qasey Honey said...

@CT Delima
wslm kak CT...haa tu la kak...hr2 tgu jugak enrti 6.30 pg akak tu..hehehe...semoga akak cepat sembuh yer...

mmg bleh thn rega coklat malteres tu kan...tu yg kacik tukar KKB tu...hahaha...tau empunya resepi asal mau marah gamaknye kan...hehehe...sori

mummy Ayda said...

Salam QH,
sedap nye mummy nak cuba lah....TQ (:D

Nur-nba said...

Salam.. Kak Nur, selongkar dapur QH..
Sedapnya.. Teringin nak cuba..

HOMEMADE CHOCZ said...

nampak cantik, menawan & pasti sedap...

mohon share ya

HOMEMADE CHOCZ said...

nampak cantik dan menawan,,,,,,pasti sedap nie....wajib cuba ni...