Friday, October 12, 2012

KIWI CHEESE TART


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Yeahhh kembali bersiaran untuk hari ni…
Wah nampak sangat gembira la QH ni yea hari ni…sebab ape?? haaa sebab besok cutiiiiiii…amboi panjang la pulak…hehehe…boleh la nak bermalas-malasan di rumah…yebedabedu…

Entah ape la agaknya yea aktiviti QH selama 2 hari cuti tu…plan macam2 entah mane satu yang jadi pon tak tahu la...harap peminat dan pengunjung blog QH tunggu aje la ehhh…hehehe…PEMINAT??? Perasan retissss la pulak…sudahh...saje nak buat gempakkan…padahal takde ape2 yang berlaku pon…hihihi…





Oh yea…sebelum terlupa…pada yang baru follow blog QH ni terima kasih banyak2 atas sokongan anda…QH perasan akan kehadiran follower2 baru…jangan kata bile QH tak follow balik tu bermakna sombong pula yea…cuma masih tak sempat saje lagi…yang pasti QH akan follow blog uollsss semula nanti…cuma cepat dengan lambat saje…kalau boleh sila la tinggalkan link blog yer…senang QH nak jejak semula nanti…kalau ade yang masih terlepas lagi tu…harap maaf…sebarang kesulitan amat la dikesali...tak pasal2...

Baik la…jom masuk ke resepi ehhh…nak celoteh panjang2 pon belum tentu orang akan baca…kuang kuang…hahaha…


Kali ni QH nak berkongsi resepi cheese tart pula…ini merupakan pertama kali tau QH buat tart…biase tengok orang lain saje yang buat…bermacam corak dan deco ke atas tart tersebut…sangat kreatif dan pelbagai...semuanya mengikut kreativiti tersendiri…bile dah tengok begitu teringin juga nak buat sama tapi serunya baru tiba…hihihi…

Tart ni bukan la baru semalam QH buat pon…ianya dibuat untuk potluck hari raya hari tu…hampir 2 bulan sudahkan lamanya…akibat selalu sangat tak mengupdate entri punya kes la ni…dah semuanya tertangguh2 jadinya…hihihi…QH buat tart ni sama hari dengan kek lapis 4 rasa…entrinya di SINI yer…sebab semasa buat potluck hari tu QH bab membawa kuih muih beserta kuih raya sekali…mengelak untuk membawa makanan yang berat2...motippp malas nak masak ditambah pula malu kalau masakan tak sedap...hehehe


Untuk resepi cheese tart ni QH ambil dari blog Rahel@Rahel Blogspot…suka bile tengok Rahel ni buat tart…kemas dan molek saje kejadiannya…jauh bezanya dengan tart yang QH hasilkan tu…tapi takpe sebab baru pertama kalikan…ini ayat penyedap hati yea…hehehe…

entah ape2 corak la yang QH buat tu…disebabkan tak menjadi buat corak hijau disebelah tu...mengigil tangan nak buat corak dedaun konon...terpaksa dicover dengan perhiasan love2 tu…hihihi…hilang sudah indentiti kiwi cheese tartnya...nasib baik sedap…lagi satu bile dah siap bakar…cheesenya tenggelam la pula…memula tu nak bubuh juga penuh2 tapi takut nanti melimpah la pulak…dah jadi gitu rupa tartnya…aduyaiiii…


Cheese tart ni bile dah siap laju saje ianya masuk ke mulutkan…tapi nak buat crust shellnya amatlah bercinta…sampai mengantuk pon yea jugak…jadi boring untuk tenyehhh satu persatu untuk membentukkannya dalam acuan tart tu…hihihi…tapi akhirnya berjaya juga disiapkan…walaupon lambat dan mengambil masa yang lama untuk menyiapkannya...lain kali kalau nak buat lagi cheese tart kena tunggu mood betul2 rajin kot…

Ok la kalau ade yang berminat untuk mencuba sama cheese tart ni…resepi ade di bawah yea…terima kasih Rahel berkongsi resepi ni…QH nak letakkan resepi ni di sini pula yea…jom tengok resepi...

Kiwi Cheese Tart
Sumber:Buku Resepi/Chef Hanieliza

Bahan A:
125g mentega
125g marjerin
100g gula halus
1 biji telur gred B
500g tepung gandum

Bahan B:(Filling)
250g inti blueberi/inti kiwi

Bahan C:
250g krim keju
50g mentega
80g gula halus

Cara Membuat:
1.Pukul mentega,marjerin dan gula sehingga kembang.
2.Masukkan telur dan kacau rata.
3.Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau rata.
4.Masukkan adunan ke dalam acuan tat dan tekan supaya leper dan kemas dalam acuan tat.
5.Cucukkan dengan garpu supaya doh tidak gelembung.
6.Bakar dalam ketuhar pada suhu 170'C selama 12 sehingga 15 minit.
7.Pukul semua bahan C sehingga gebu.
8.Keluarkan tat dan masukkan inti blueberi/kiwi dan krim keju.
9.Bakar semula selama 5 minit lagi.
10.Angkat tat dan sejukkan.


29 comments :

kasihredha said...

cute!!
cantik dan seni

Marsita yahya said...

Salam QH, baru akak nak kenen, rupanya dah abihh..hu hu

Shiela said...

alolo tomeynyerrr.. lagi geram jer nengok bangku chomey tu.. nice shot to dear.. i loike.. :)

rahel said...

Kalau dapat tiga ketul kiwi cheese tart pepagi ni pun dah ok....

Asyifa Mustaffa said...

Ini klau nmpk kat anak2 sy nie.....abih la....nak patah pingang nie rasanya....tang bubuh ciznya tu ok lgi....nak buat crustnya yg penat sngt tu.....

JUICY CAFE said...

as-salam sis..
ololololo cutenya cheese tart nih..

kakchik@ella said...

cantek la adik. comel sgt. Kc tak penah rasa yg kiwi. sedap eh?

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Wah! canteekk sudah.. kalau akak buat ni lagi tak semenggah hahhaa.. akak tak pernah cuba lagi takut tak menjadi.. so tengok jelah gambar tu yea :P

ibh_sue said...

Asslmkum QH.
Ada lg tak tart yg cute tu..Hehehe..Meh tuko dgn apple cake sue..
Bila la sue nak rajin buat tart ni kan..Nampak mcm leceh ja.makan ja reti...Heee

Rose Khadijah said...

pasti ke sini untuk mencari resepi..
tQ sudi share kak..;-)

Evelyn Gemina said...

Selamat tengahari dear kak QH, wah itu dia, tart yg sungguh marbeles,cantik & sungguh memikat hati, sama cantik dgn yang kak rahel buat, well done : )Like it 3x....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Assalam QH...

dulu2 akak sukaaaa sgt buat tart... tp masa tu cheese tart belum femes lagi... yg femes masa tu cuma tart telur.. memang kerap jugalah akak buat in fact.. siap buat jual lagi tu! heheeee... tak tau ngapa skrg ni malas betul nak buat tart especially kulit tart tu... sgt2 malas! hinggakan belum sekalipun akak mencuba buat cheese tart ni... acuan mcm2 saiz ada.. tp skrg dok menganggur je dia... eheheee...

yan's cottage said...

comelnya tat tu.....!!!!QH....boleh tak pos kan sikit he heeeee.......

Bicara Kak Noor said...

aduh cntiknya QH jeles lah akak tengok tapi jeles ni bagi semangat nakbuat jugak ni biasala kalau resepi Rahel mmg the best heee sukeeee yg ada cheese ni( tak sedo diri ni )haha

Cheq Sue said...

saya pun ada gak buat tat minggu lepas, daru duduk berdiri, ke kanan ke kiri nak menyudahkannya...bila makan kejap aje habis

zila norazila said...

salam syg QH
cantikk mcm tuanya jgk..nak satu ..x leh mkn byk..dh gemuk akk nie:))

Rohah said...

ala comelnya,macam empunya badan yg buat..aduh2 duh, macam nak ambik masuk mulut je..

Melly Octaviana said...

Cantik nya tart nya, menarik sekali corak nya.. Melly belum pernah buat tart lagi.. hehe

Shiela said...

**nice shot too.. typo

ibundo said...

sedapnya.. nak beberapa ketul kalau ada lagi...

ady said...

as-salam QH
CANTIKNYE TART KIWI CHEESE TU QH...THEY LOOK PERFECT!!!!

izahdaut said...

wii memang cantik la tart kiwi QH ni..tak jemu dipandang..semua gambor menarik dan canti..memang mcm yang comeelllll mulus ituuu ;-)

LinRosly said...

Assalamualaikum QH :D
Cantikkkkkkknya.....bahan2 utk buat cheese tart semua dah ada tapi belum datang seru nak buat! Hahaha

IntaNBerliaN said...

alahaiii cantiknya nampak tart tu.. :-)

Anna Qawina said...

Salam pg Isnin QH....comey je love tu dok situ..hihi..
Cheese x guna telur yg ni...mesti lembut lemak ni..
Kita pon bab menenyeh crust tu plg lemau..blh sakit jiwa kalo banyak..haha..

Mamasya said...

Aslmkum QH. Comei2nya cistat itu.....suka tengok...kalau dpt ngap lagi sedap ni..hi..hi..

Mayang ABDUL RAZAK said...

salam KA.... comelnyer tart tu.....sekali ngap mmg heven...

ela said...

comelnya tart dia..yg lagi comel prop kerusi kayu tue....

Raudzah Zahari said...

So cute and creative..nak makan pun sayang...nway comel-comel nya makanan dlm blog ni...