Wednesday, October 10, 2012

KEK LAPIS 4 RASA


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...
QH kembali bersiaran untuk hari ni...sebenarnya semalam QH dah nak bersiaran dah...sebab tak jadi berkursus..perlu menyiapkan kerja2 sebelum audit hari ni...tapi bile dibuka saje pendrive simpanan resepi untuk blog...fuhhh peluh jantan mula menitik...penuh dengan VIRUS!!! blur sekejap...tetiba rasa macam nak migrin, mual, urat kat tengkok rasanya dah mula menegang...last sekali bagai nak pengsannnn...habis kesemua folder makanan di dalam tu HILANG...

QH pon apalagi...terus call hubby merangkap penasihat untuk blog ni...tanya kenapa boleh jadi begitu...memang banyak kali semalam QH tak berhenti telefon...hilang semua mood...mane tidaknya...langsung takde backup resepi2 tu semua..dulu rajin juga buat...tapi tak Nampak pula tanda2 akan bermasalah macam ni...terus tak buat lagi dah menbackup file...rasanya macam nak terus balik rumah pon ade masa tu...nak buka pendrive ni menggunakan pc di rumah...tapi hubby suruh bersabar...nanti dia tengokkan macam mane...biase la kita ni sebagai manusia...mane la reti nak bersabarkan...


Ok bile balik ke rumah saje...terus buka pc dan buka pendrive tu...masalah yang sama masih berlaku...pastu hubby buat macam mane entah...ke semua folder tu selamat...Alhamdulillah...rupanya tu virus folder...haiii macam2 virus adekan...baru la boleh tersenyum lebar lepas tu...baru la terasa lapar yang amat...mengantuk...hehehe...

Pagi ni di opis tak mahu dah cucuk pendrive kat pc opis ni...mungkin akan berjangkit lagi nanti...seram bile jadi macam tu...QH siap cakap dengan hubby...sekiranya kalau hilang...nak buat balik ker menu2 yang ade tu...senang aje hubby jawab...terpaksa la...perghhh...ade 8 resepi tu yang akan hilang dalam pendrive tu sekiranya masalah tersebut tak dapat di atasi...

Mood nak berblog dan berFB pon hilang jugak semalam...langsung malas nak buka...pagi ni buka FB habis berderet notification yang ade di situ...hari ni mood dah ok...jadi boleh la QH berBW dan berFB...hihihi...banyak sangat dramanya kan QH ni...lepas satu...satu masalah yang ade...tapi ini kisah benar tau...bukan rekaan semata2...pstttt QH masih tak ambil ikhtibar lagi mengenai kejadian semalam untuk menbackup fail...hehehe...


Baik la...hari ni nak kongsikan resepi kek lapis pula...ni kali kedua QH buat kek lapis...sebelum ni QH buat kek lapis asam manis...boleh klik SINI yer kalau nak tengok...berbekalkan pengalaman tersebut...QH nak mencuba lagi melapis...memang kesukaan pon makan kek lapis ni...kalau ade yang menghidangkannya...pasti QH akan ambil untuk merasa...

Resepi Kek Lapis 4 rasa ni QH ambil dari blog Kak Dayang@Dapurku Sayang...QH memang suka tengok kalau kak Dayang melapis kek...sangat kemas dan cantik kek yang ditayangkan...paling suka kombinasi kaler yang menarik...kek lapis ni itulah penariknya...lagi menarik kaler dan olahannya lagi la orang sukakan...tapi harga memang agak mahal sikit la...  

Cubaan membuat kek lapis ni...memang QH amat berpuashati hasil kejadiannya...walaupon ade la sikit cacat celanya tu kan...sangat sedap...macam yang dijual di Sarawak tau...kek lapis ni QH buat dah lama dah...buat untuk potluck untuk jamuan hari raya hari tu...ramai yang sangka kek tu dibeli dan menyangka tu adelah kek dari Sarawak...hmmm kembang kempis hidung si pembuat ni bile mendengar gitu...hahaha...

Tapi memang serius sedap resepi kek ni...sampai tak terkata la...pastu pelbagai rasa pula...QH buat ikut cara kak Dayang...tak berani nak diolah lebih2...QH olah pon pada perasa kek yang digunakan tu...mengikut selera dan stok bahan2 yang ade di rumah...untuk buat kek lapis ni...memang mengambil masa yang lama...tapi bile dah siap...amat berbaloiiii sangat2...semangat untuk melapis lagi masih meluap2 ni...tunggu la ehhh entah bile tu QH akan tayang lagi...hehehe...

Jom la tengok resepinye yea...pada Kak Dayang minta dihalalkan yea untuk berkongsi pula resepi kek lapis ni di sini pula...selamat mencuba semua...yang penting baca resepi dengan betul dan teliti yer sebelum mencuba tu...banyak info dan tips yang kak Dayang kongsikan tu...^__^


Kek Lapis 4 Rasa
By: DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan : loyang 8" x 8"

  • 10 biji telur gred A
  • 500 g mentega berkualiti tinggi (jenama Anchor, Golden Churn, Tatura, SCS dsbnya) – QH guna SCS
  • 300 g tepung hongkong/tepung gandum (diayak) – QH guna tepung gandum
  • 150 g gula kastor
  • 100 g serbuk horlicks
  • 150 g serikaya
  • 300 g susu pekat manis
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu besar pandan paste (DJ menggunakan brand Kopoe-Kopoe) – QH guna paste pandan biase saje + pewarna hijau
  • 1 1/2 sudu besar serbuk koko + 1 sudu makan nescafe atau campuran serbuk koko dan coffee emulco (dibancuh dengan sedikit air panas) - boleh juga campurkan dengan pewarna coklat atau browning sugar – QH guna coklat emulco
  • 1 sudu kecil strawberry emulco + pewarna merah jambu 
  • 1 sudu kecil oren emulco + pewarna oren – QH tambah

Cara-cara :
1.     Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang. 
2.  Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat hingga putih berkrim. 
3.   Satukan adunan telur dan mentega tadi. Sebatikan.
4.  Setelah itu masukkan serikaya dan horlicks. Gaul-gaulkan sebati.
5.   Akhir sekali masukkan tepung. Kacau hingga betul-betul sebati.
6.   Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Satu bahagian dibiarkan kosong dan diberi esen vanilla, satu bahagian lagi diberi pes pandan, satu lagi dicampurkan dengan bancuhan serbuk koko dan  nescafe / pes mocha dan satu lagi pes strawberi.
7.   Sediakan loyang yang telah disapu dengan mentega disekelilingnya. Tuangkan adunan pink/strawberi terlebih dahulu (anggaran 6-7 sudu makan atau ikut keselesaan) dan bakar selapis demi selapis dengan menggunakan api atas (suhu antara 170-180C mengikut kepanasan oven masing-masing). 
8.   Kemudian tuangkan adunan seterusnya dan bakar. Buat sampai habis. 
9.   Untuk lapisan terakhir, bakar sekejap dengan menggunakan api atas sehingga keperangan dan barulah dipasangkan api bawah selama 10 minit. 
10.       Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. (untuk lapisan terakhir, QH sapukan butter di atasnya bagi nampakkan bahagian atas tu berkilat)
11. Cara-cara menyimpan kek : alaskan dengan kertas serap minyak, balutkan dengan cling wrap dan simpan dalam bekas yg bersesuaian. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.
  

NOTA :
  • Gunakan mentega yg berkualiti untuk mendapatkan kek yg lembut dan sedap.
  • Jika takut lapisan kek mudah tertanggal, sila sapukan dengan sedikit jem setiap kali melapis. (DJ x buat). (QH sapukan butter untuk setiap lapisan)
  • Pandan paste cap Kopoe-Kopoe boleh digantikan dengan Pati Pandan/Pandan Emulco+pewarna hijau tua.
  • Boleh juga menggunakan loyang kek berukuran 9" x 9" jika tak nak kek terlalu tinggi. Ikutlah citarasa masing2.
  • Suhu bergantung pd jenis oven masing2. Sila adjust sendiri. 
  • Sukatan gula boleh dikurang/tambahkan mengikut citarasa sendiri.
  • Untuk menjadikan kek sentiasa lembab dan basah, jangan bakar terlalu lama dan sapukan sedikit mentega pada setiap lapisan. (QH ikut cara ni)
Kek ni bila dah disimpan berhari2, ia akan bertambah lembut dan basah. Lagilah bertambah sedap dimakan. Baunya pun harum dan menyelerakan...lebih2 lagi dgn perisa mocha tu, adesss...tak tahan dakuu... :D

20 comments:

ijayuji said...

Salam QH! perfectoooooo! yg ni pun dah ada dlm list nak buat tp mcm tak larat pulak nak melapis tp seronok bila dah mula melapis kan kan ehehe... betul3!! suke tengok kek yg dayang buat mmg kemas n cantik!

Kakcik Nur said...

Tengok warna pun dah membangkitkan selera. :)

khairiah khaizu said...

Salam QH,
akak dulu pn pernah kena tp bkn resepi2 ye tp kerja2 opis...hihi, ble buka file x blh nk baca lps tu di hilang tp ble tpon kawan opis bhg IT dia ckp jgn delete @ buat apa2 semua tu sbb virus.....dia ada ajar tp skrg dh lupa mcmane nk cari blk fail yg hilang tu.....sabar je la kan....

Shiela said...

wsalam QHcayang.. cantek sungguh laa kejadian kek ni.. :-)

yan's cottage said...

salam QH....
cantiknya kek lapis tu....!!!!!mesti sedap nie.....mintak 2 keping boleh he heeee.....

ady said...

as-salam QH
Amazing!!! Looks so good.

zila norazila said...

salam syg QH..amboiii bila akk nk rajin melapis pulak..ada org oder tp akk tgh kumpul smangat nie he hehehe:)

Marsita yahya said...

Qasey sayang...cantik kek macam tuan dia jugak...

ummiakid-lily said...

Adoii...cantek sangat....warna pun membangkitkan selera...

dZana said...

akk boleh bayangkan betapa sabarnya QH melapis kek.. huuu.. klau akk tentu fail... cantikk n gebu

Norzie hany said...

Assalam QH.
Cantik dan kemas sekali kek lapis tu.Sis belum pernah buat kek lapis rasa mcm tak yakin akan menjadi.

norhidana said...

tgk pun dh tau sedap, nk bt mmg takdelah... tak rajin nk menunggu hehehe... tau nk ngap je

mama sara nur said...

alahai kesinnya dia, akak penah rasa gitu bila pc meletup he he abislah gambor2 yg disimpan

cantik dan kemas hasil tgn QH ni dan 4 rasa tu yg sedap kan
bila la akak nk melapis kek gini

HomeKreation said...

Aslmkm QH. Well done my dear! Cantik lapisan nya!

~~zana@pb~~ said...

Panik kjp QH kan....blog punya pasal, boleh meroyan kita ni....

Rajinnya QH buat kek lapis, akk? Idok ler...

Rohah said...

Salam Qh,
memang cun habiss kek lapisnya tu..
sedap kek ni, meriah juga dengan kalerr2..

rahel said...

Belum sampai seru lg nak melapis ke...hehe..cantik wak punya kek lapis...tentunya enak dinikmati bersama secangkir teh hangat...

inahar ali said...

wallaweiiiii..mmg meletopss kejadian kek QH wat nih..cun sehhh!! nk minta dh abihh..layan mata jerlaa!!

Naz / Nadz COSK said...

Waaaa...waaaaaa...Nak rasa QH... Nak melapis, malas...Tapi rasa, nakkkkk....

Tina Othman said...

ala ni lg sorang, cantik je lapisannya, pastu nampak sangat moist, apasal lah time ku buat tak mau moist mcm ni

ada tips tak qh camna nak jadi moist, pening dah pale byk kali try, kalau bakar mesti dia mcm kering je