Friday, May 17, 2013

UDANG MASAK BRIYANI



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Dikesempatan ini dan masih belum terlambat rasanya untuk QH mengucapkan Selamat Hari Guru buat teman2 blogger yang bergelar guru dan juga buat semua cikgu2 yang berada di luar sana…”Kegigihanmu dalam mendidik tidak akan kami lupakan”…termasuk juga buat sifu2 blogger masakan kerana secara tak langsung anda juga merupakan cikgu kepada QH di dalam bidang ni…walaupon kita hanya berjumpa di alam maya ni...tapi ilmu yang ade tu tidak terbatas dalam dunia IT yang serba canggih sekarang ni...


Untuk resepi hari ni…sebenarnya QH ambil dari seorang cikgu juga tau…resepi ni dari blog Kak Ros@SinaranMenu...kebetulan la pula…jika semalam QH mengupdate blog ni…lagi la satu kebetulankan…terima kasih yer kak sudi berkongsi resepi yang sedap ni…Udang Masak Briyani ni QH telah gandingkan dengan Nasi Briyani pada entri yang lepas…boleh klik di SINI yer…berbaloi rasanya bile masak sendiri…sebab QH memang suka makan nasi briyani…tapi biase dengan lauk ayam itupon versi beli la kan…tak jumpa lagi dengan lauk udang…jadi bile dah teringinkan kelainan terpaksa mengodek dan masak sendiri…tapi kalau kita google…QH bukan la orang pertama yang masak…ramai dah yang mencubanya terlebih dahulu dengan resepi yang berbeza…jika ade yang ingin mencuba dipersilakan yer…



Udang Masak Beryani


Bahan-bahannya
500 grm udang sederhana besar
1 labu bawang besar
2 batang serai
1 inci halia
2 sudu makan tomato puree
4 sudu makan rempah briyani
1 biji cili hijau
2 tangkai daun pasley
1 kotak santan trim cap ayam (200ml)
1 biji tomato 
garam,gula dan asam keping
kayu manis ,bunga lawang dan buah pelaga (blogger blogger  panggil rempah 4 sekawan)




Cara memasak

1. Blend bawang besar, cili hijau halia dan serai.

2. Panaskan 4 sudu makan  minyak masak dan tumiskan rempah 4 sekawan.kemudian masukkan bahan-bahan yang diblend.Tumis sebentar.

3. Masukkan tomato puree dan rempah briyani yang dah dicampur bersama 4 sudu air, Masak hinga rempah sedikit garing

4. Masukkan santan dan dikacau biar sebati.masukkan garam gula dan asam keping.Goreng sehinnga rempah kelihatan sedikit pecah minyak.
5. Masukkan udang, daun pasley dan 1 biji tomato yang dipotong 4. Masak sampai air udang kering dan gulai kelihatan pekat.Tambah asam garamnya jika perlu.Siap untuk di hidang.


p/s udang tak boleh dimasukkan cepat-cepat sebab ianya cepat masak jadi goreng rempah biar sampai pekat dan pecah minyak dahulu.kalau rasa rempah macam pekat sangat campurkan sedikit air dan kacau.



Untuk melihat resepi Nasi Briyani boleh klik di SINI

9 comments :

Bbwana adienia said...

Salam QH..

rajinnya masak..nampak sedap la udang tu QH..ada lagi tak?

Sheila Salim said...

Assalamualaikum QH, terliur sheila tengok ni. hehehhe insyallah dalam masa terdekat ni sheila nak try masak ni :)

ady said...

as-salam
udang tu nmpak sangat menggoda..

JaSSNaNi said...

assalamualaikum...
sedapnya udang... terliur sungguh.. besar lak tu...
kalau kat pasar pagi shah alam, mmg senang nak cari stok udang besar.. nak terjah la ujong minggu ni...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

sedapnya udang masak beriyani tambah lagi kalu guna udang besar..

Gee® said...

Tolonggggg.... nak ckit!!!

zila norazila said...

nampak sedap nie QH..meh antar umh akk sepiring..he hehee

rahel said...

Salam QH...kita dah lapar banget tengok set beriani udang itew...

HafRizah@Dátiles.Dulces said...

assalam..wahh bestnya..boleh try ni..thanks for kongsi resepi ni..nice sharing...

salam singgah dr saya :)