Tuesday, May 14, 2013

NASI BRIYANI


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…







NASI BERIANI  RINGKAS

Bahan-bahan (6 - 7 orang)
1 kg beras basmathi, rendam 1/2 jam dan sejatkan (QH guna beras basmathi Faiza)
1 tin kecil minyak sapi (ghee)
1 tin susu sejat (susu cair pun ok)
3 biji bawang besar, dihiris halus
5 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 inci halia* (*dikisar halus)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
2-3 helai daun pandan, siat dan simpulkan
Segenggam daun ketumbar
Segenggam bawang goreng
1/2 cawan gajus
1/2 cawan kismis
Secubit koma-koma, direndam dalam sedikit air panas (QH tak letak)
1 kiub ayam maggi
Garam secukup rasa
Air mengikut sukatan beras (boleh dilebihkan 1/2 tin susu air jika perlu)
Pewarna merah dan oren


Cara-cara
1.        Panaskan minyak sapi dalam periuk atau kuali. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelage diikuti daun pandan dan bahan2 kisar tadi. Tumis hingga wangi. Masukkan gajus dan masak hingga gajus perang.
2.        Masukkan kismis. Kacau rata. Tuang air dan susu cair. Masukkan kiub ayam dan garam (secukup rasa). Biarkan mendidih.
3.        Tuang no.02 ke dalam rice cooker dan masukkan beras yang telah disejat tadi, tekan "cook". Masak hingga nasi kering. Dengan menggunakan sudu (atau chop stick) buat beberapa lubang pada nasi tadi dan tuangkan koma2. Masukkan juga daun ketumbar dan bawang goreng. Tutup tudung periuk dan biar nasi betul2 masak.
4.        Bila nasi betul2 masak, gaul nasi perlahan2 sekadar meratakan bahan2 tabur tadi dan juga jus koma2. Jangan terlebih gaul nanti nasi akan patah2. Seelok2nya gunakan chop stick.
5.        Bolehlah dihidangkan bersama lauk2 sampingan seperti dalca, ayam masak merah, paceri nanas.
6.        Pencuk nanas. Acar timun atau acar buah dan kurma ayam/daging atau mengikut selera masing2.



Untuk lihat resepi lauk yang QH gandingkan dengan nasi di atas boleh klik di SINI

21 comments :

Gee® said...

QH! k.gee terlior nasi briyani tu...

Sheila Salim said...

assalamualaikum QH, sedapnya. yeayy nak belajar buat nasi briyani pulak. thanks sharing :)

Sury Abil said...

Waaaaa...lapa ar tgok nasi beriani tu...lama dh x masak nasi cam gini...pssssstt antik bowl tu..mana beli...heeeee
Pics terbaik...:-)

JaSSNaNi said...

perghhhhh.. sedap nye nasi beriani... udah ler shoot cantek.. bertambah sedap kalau nampak photo cantek2 ni..

Tina Othman said...

Aduh nak nangis tgk, sedapnya tp kan qh koma2 tu apa

:: Mrs.Eady :: said...

sedap nyerrr...

Asyifa Mustaffa said...

smpi sini ler aromanya tu....dah la mmg time lunch plak tu ha....lapar2....!

HALAMANKU said...

Salam kak QH.. NAsi Baryani + + sirap bandung aduhai.. berpeluh makannyer..akak dapat lunch bertambah neh hu hu hu.. lapo..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

favourite SK, nasi beryani.. sedapnya kalau ada lauk kambing, masak apapun takpe janji kambing, mbekkkkkkkk!! :-))))

ady said...

as-salam

sedapnye !! dah lama tak masak nasi beriani..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Nasi Beriani sedapnya QH... diganding pula dengan air bandung... perghhh lagi terangkat :D

Bbwana adienia said...

salam QH..

sya suka makan nasi briyani ni..lama dah x makan..

Amie said...

QH... terpegun I melihat presentation yang sungguh menakjubkan mata ini... hebat!

kasihredha said...

Masuk sini mesti telan air liur punya :)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Briyani satu...

rahel said...

Sedapnya nasi beriani....kita suka banget...klu nak mkn gi kdi india jer...hehehe..

Shiela said...

Adoyyy.. Sungguh menggoda.. Tak tahan gak nengok sirap bandung tu..

Mamasya said...

Salam QH
Nasi beriani...tengokpun dah tahu sedap ni....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ya Allah rajinnyer adik akak sorang ni berbriyani!

Rohah said...

sedapnye QH...DAH LAma tak masak nasi ni..

Lesung Batu said...

salam QH..wahh..menggoda betul nasi berianimu itew.. :)