Tuesday, October 30, 2012

NASI SERAI


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Terlebih dahulu di kesempatan ini QH ingin mengucapkan SeLaMaT hArI rAyA aIdIlAdHa buat semua umat islam tak kira di mana saje anda semua berada...

Cakkkk...hari ni QH kembali bersiaran setelah beberapa hari mendiamkan diri dan meninggalkan blog kesayangan ni buat seketika...agak kesibukkan sedikit semasa cuti 3 hari tu...rasa macam tak cukup dengan cuti yang ade tu...macam nak sambung lagi saje...tetapi memandangkan cuti pon dah paras2 hidung aje orang kata...terpaksa hasrat untuk bersenang lenang dan bersantai2 di rumah tu dihentikan!!! hehehe


Masih ade yang bercuti lagi ke hari ni?? QH pasti pada Ahad yang lepas mesti ramai yang terperangkap dan terpaksa menempuh dengan kesesakan jalanrayakan untuk pulang ke rumah pula dari kampung halaman atau percutian...raya haji tahun ni QH tak balik ke kampung tetapi sebaliknya family QH yang datang ke sini...


Jadi dapat la merasa hidangan raya dari mak...QH pon ade masak jugak hidangan untuk raya hari tu...tapi masak yang simple2 saje...nasib baik jugak...sebab banyak makanan pada raya tu...sampai membawa ke esok paginya baru habis...hihihi



Bile dah banyak juadah yang ade tu...sampai tak tahu nak makan yang mane 1...hehehe...semuanya sedap2 termasuk la juadah yang QH sediakan...hahaha...itupon menunya sudah berkali2 bertukar...puncanya bile tengok menu yang ditayangkan oleh rakan2 blogger yang lain di blog masing2...nampak tu sedap nampak ni sedap...memanjang tergoda aje...hihihi...macam mane nak berdiet niiii...hahaha

Hari ni barulah QH sibuk2 dan berkesempatan untuk berkongsikan pula apakah hidangan atau juadah yang QH sediakan semasa hari raya hari tu...agak lewat jugakkan...agaknya rakan blogger2 yang lain dah bermacam2 menu agaknya yang ditayangkan...sebab semalam hari malas QH...nak tengok blog pon tak lalu...mungkin terlalu penat membawa ke mood yang tidak elok...line tenet yang terkedek2 pon salah satu puncanya jugak...huhuhu



Baik la...tinggalkan saje bebelan QH kat atas tu yer...jom tengok resepi pula...untuk raya haji ni QH memilih untuk memasak Nasi Serai...tapi untuk percubaan pertama ni...QH tak menggunakan beras basmathi sebaliknya menggunakan beras biase dulu...takut tak menjadi...jadi untuk resepi ni QH memilih resepi dari Kak Shahriah MCM...

Sedap nasi serai ni...agak sempoi saje rasanya...cara masaknya pon mudah...yang penting menjadi tau QH masak...hihihi...cuma nasi tu agak macam hancur sikit...sebab terlampau beriya benar ketika mengacaunya untuk meratakan warna pada nasi tu...QH ade tambah pewarna kuning sedikit...


Jika ade yang ingin mencubanya jugak...resepinya ade QH sediakan dibawah ni yea...kalau ramai tetamu dan ingin masak banyak...sila gandakan saje bahan2 tu...


Pada Kak Shahriah...QH mohon untuk berkongsi dan memanjangkan pula resepi ni di sini yea...terima kasih banyak2 yea kak...



NASI SERAI

BAHAN-BAHANNYA :
3 pot beras
air secukupnya
sedikit garam
1 helai daun pandan
minyak
sedikit pewarna kuning - QH tambah

BAHAN KISAR :
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia

BAHAN TUMIS :
4 batang serai *titik*
1 batang kulit kayu manis *1 inci*
1 biji bunga lawang
7 biji bunga cengkih

CARA :
Panaskan sedikit minyak, Masukkan *BAHAN TUMIS* DAN *BAHAN KISAR* sehingga naik bau.
Masukkan daun pandan dan kacau sebentar.
Masukkan beras dan kacau rata.
Masukkan air secukupnya, garam dan tanak sehingga nasi masak!


Dibawah ni adalah link lauk yang QH gandingkan bersama dengan nasi serai di atas:

Ayam Laksamana

14 comments:

mama sara nur said...

cakk he he sedapnye bau serai tu wangii

ahad lepas memang jem lah akak dari kg sampai dah tgh malam hu hu

zila norazila said...

sedappp..rajin QH cygg nie:)

Shiela said...

Assalam QH sayang.. harum sampai sini nasi serai ni.. bestnyerrr.. ;b

Asmah Yusof said...

Salam QH....Selamat Hari Raya Haji juga drp asz...:)) suka sgt ape2 masakan yg ltk lemongrass...mkn dgn msk kurma pun sedap nie :))

kasihredha said...

Confirm nasi ni wangi.
Tambah2 resepi dr sha mcm.
Salam idul adha

Bicara Kak Noor said...

salam Qh wah nasi serai lah mmg sedap ni makan dgn apa2 pun anakw suka bangat ni nasi macam ni mesti kna try esuk lusa tulat heee

yan's cottage said...

salam QH
aduh.....sedapnya nasi serai tu......dah lama tenguk kat blog kak sha tapi....tak buat2lagi lepas nie boleh buat kot.....he heeee....

inahar ali said...

salam aidil adha wat QH ye..wah sedap nmpak nasi serai tuh..leh tumpang mamam sepinggan?? hehe!

JaSSNaNi said...

assalamualaikum.. salam kenal ye.. :)
singgah sini sbb terbau wanginye nasi serai tu..
x penah cuba wat.. thanks for sharing.. :)

:: Mrs.Eady :: said...

yummeehh!!!

Marsita yahya said...

rajinnya....bau serai sampai sini:)

rahel said...

salam QH...
sentiasa lapar jer bila terpandang nasi serai kamu ni...takkan nasi serai jer..lauk dia mane?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak belum cuba lagi nasi serai ni.. tp pernahlah mkn sekali yg sepupu masak... nnt ada kerajinan bolehlah cuba..

Rohah said...

salam QH,
compem harummm ni..ni kalau anak akak, maunya nambah2 nasi..