Thursday, May 5, 2016

CHICKEN MANGO



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Salam Israk Mikraj 2016 bersamaan 27 Rejab 1437H buat semua umat Islam amnya...pada yang berpuasa hari ni, selamat berpuasa diucapkan...

Hari ni QH belanja satu resepi yang super duper sedap ni...nanti boleh la buat untuk berbuka puasa petang nanti...resepinya pon sangat senang dan mudah...nak makan begitu saja pon boleh...panas2 sedap tau layan menu ni...ditambah dengan kerangupan ayam tu...sangat mengoda...hihihi


Haaa...tu dia...kikiki
Siapa boleh tahankan hari2 tengok orang pos resepi viral macam ni ni...tetiba ianya menjadi meletop2 pula...terasa dipanggil2 untuk mencuba sendiri...chicken mango ni bukan 1 resepi yang baru...kat restoran2 thai ade menu ni...cuma baru2 ni di blog dan FB resepi ni menjadi viral pula...




Resepi yang QH sediakan di bawah ni...QH ada membuat sedikit olahan...dah senang nak lagi senang macam tu la...hihihi...jika ingin melihat resepi asal boleh la ke blog Dapur Kak Yah...QH pon rujuk resepi ni dari situ...terpulang pada citarasa...nak ikut cara QH atau Kak Yah...mana2 boleh...yang pasti sedap dan memenuhi selera...

Kalau nak ikut cara QH...resepinya ada seperti di bawah tu yer...olahan tu takde la banyak sangat QH buat...sikit2 je...pastu tambah mengikut bahan yang ade di rumah waktu tu...

Ape2 pon QH nak berterima kasih kepada Kak Yah kerana sudi berkongsi resepi yang sedap ni...dah viral pon sekarang...hihihi...kali ni QH panjangkan pula dalam blog ni yer...selamat mencuba semua...



CHICKEN MANGO
Sumber: DapurKak Yah

Bahan
2 keping paha ayam – buang tulang
Tepung serbaguna Bestari

Caranya
1. Bersihkan ayam dan gaulkan ayam dengan tepung serbaguna Bistari. Biarkan seketika.
2. Goreng dalam minyak yang banyak sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.




Sos
2 sudu besar sos Plum

1 sudu kecil sos cili/Thai
1 sudu kecil sos tomato
Potongan cili padi..ikut sukalah nak berapa biji..
sedikit air masak suam
Gula dan sedikit garam
Parutan buat mangga muda
Parutan lobak merah
Lada bengala – dihiris halus

Campurkan kesemuanya dan rasalah biar sedikit manis

Hiasan
Parutan mangga
Parutan lobak merah

Untuk ditabur atas ayam manggo kita...
Pastikan ayam yang telah digoreng apabila kita nak makan dipotong-potong dahulu sebelum menghidang.


4 comments :

Rosmiza Ali said...

Alamak QH! Terliurnya kite.. Macam ala2 kerabu pon ade kan? Kite dah la peminat kerabu2 nih.. Harus cuba nih nanti.. Tq sharing resepi!^_^_

Fadzillah said...

Mesti sedap rasanya ayam mango ni... Tengok je pun dah terliur.

Amie said...

Nak duduk lama-lama mengadap ayam mangga di sini...nyum..nyummm!

Sue Izza said...

alahaiiiiii menggodanyaaa