Thursday, July 24, 2014

TART BUNGA



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Salam Ramadhan...masuk hari ke 26 dah kan kita semua berpuasa...tinggal lebih kurang 4 hari saja nak menyambut hari raya...bagaimana dengan persiapan?? dah siap ker semuanya...jika ada yang tidak lengkap lagi...masih ada masa untuk membuat persiapan...hehehe...QH pon macam tu juga...orang kata selagi tak raya...selagi tu la ada saja yang tertinggal dan tak cukup2...hehehe...




Hari ni dah boleh dah start untuk packing mempacking baju atau barang2 yang ingin dibawa pulang ke kampung...ada tips tau...kebiasaanya QH akan buat checklist...hehehe...senang listkan semua barang yang nak dibawa tu...lepas tu mana barang yang dah siap pack...tick kan saja...jadi takde la ada barang yang tertinggal nanti...kalau dekat takpe...buatnya kampung kalau jauh berbatu2 dan berkilometer tu macam mane...jawab sendiri...hehehe...tips ni sudah bertahun tau QH guna pakai...sangat berkesan...tak percaya cuba sekarang...hihihi...ke ada antara kita ni memang dah ready dah barang2 tinggal nak bergerak balik aje ke kampung halaman...tapi sebelum tu check dulu kot2 ada lagi yang nak dibawa...



Di sini jika ada yang terasa hati dan tersinggung dengan QH...dikesempatan ini QH ingin memyusun sepuluh jari, memohon maaf jika ada kesilapan dan kesalahan yang QH lakukan...QH hanya manusia biasa yang tidak terlepas dari membuat khilaf...di hari baik bulan baik ini...mari la kita semua bermaaf-maafan...kosong-kosong...

pesanan QH buat semua...berhati2 la semasa pulang berhari raya ke kampung...jangan bawa kereta laju2...kalau rasa mengantuk tu...berhenti berehat dulu di hentian RnR...kalau bergerak pulang ke kampung di waktu malam...pastikan berhenti di RnR yang ramai orang...elak dari berhenti di RnR yang sunyi untuk mengelakkan kejadian yang tidak di ingini...



Baiklah ini merupakan biskut raya terakhir dari QH untuk musim raya kali ni...tahun ni tak banyak biskut yang QH buat...rasa bercinta sangat nak menyiapkannya...hehehe...resepi biskut kali ni QH ambil dari blog kak Azlita...resepi asalnya dari Kak Anim...terima kasih yer buat kakak2 QH ni sebab sudi berkongsi resepi dan idea yang super meletop...hihihi...biskut ni dari tahun lepas lagi QH nak cuba tapi tak berkesempatan...jadi tahun ni Alhamdulillah tertunai sudah impian nak buat biskut ni...jangan gelakkan tau tengok rupa biskut ni yang tak semenggah tu...hehehe...

Satu pengalaman yang berbeza tau ketika menyiapkan biskut ni...untuk membuat kelopak bunga tu takde masalah sangat tapi bile nak membuat daun2nya...tetiba jadi mengantuk ketika nak melekatkannya di setiap kuntum tu...dengan karenahnya yang mudah patah lagi...sabar je lahai...hehehe...memang lambat QH menyiapkan biskut ni...tapi bila dah siap tentu la puas hati sangat tengok hasilnya...pada mata QH sangat cantik dan unik biskut ni...kena berterima kasih pada kak Azlita kerana menyumbangkan idea yang cukup kreatif sekali...sudah tentu QH suka sangat2!!! jadi pada yang berkenan...masih ada kesempatan untuk mencuba biskut ni...yang penting hati kena kental dan jangan malas...hahaha...ok resepinya seperti kat bawah tu yer...selamat mencuba...


TART NENAS
Dari Kak Azlita  
Resepi asal Kak Anim

Bahan2
115 gram butter
115 gram minyak sapi (Ghee)
1 biji telur gred B
450 gram tepung gandum 
(QH guna tepung Redrose)
sedikit garam
air sejuk 
(QH letak 3 sudu besar)
pewarna hijau (untuk daun)
pewarna pink dan purple (jika suka)



Caranya
Pecahkan telur di dalam bekas adunan.
Masukkan butter dan minyak sapi.
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais. (QH masukkan 3 sudu besar air sejuk dan tak letak di dalam peti sejuk)
Guna acuan seperti gambar di bawah.
Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min.


JAM NENAS
by: Kak Anim

Bahan2
10 biji nenas-di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning

Caranya
kacau nenas dan gula.
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dgn api yang perlahan.



Tahun ni tak sempat nak bikin kad raya seperti sebelum ni...jadi QH titipkan saja ucapan SELAMAT HARI RAYA AIDILFIRTI buat semua kesayangan QH...insyaAllah lepas cuti hari raya nanti QH nak kongsikan 1 berita gembira buat semua...tunggu ye semua menantikannya!!! walaupon diri sendiri sekarang berganda terujanya...hehehe...  

*psttt...maaf la yer jika entri kali ini ayat berterabur...sebab nak cepat2 siapkan...^_^ 


8 comments :

Nana said...

cute2nye...

idzwa kamaruddin said...

rajin nyer .. kagum giler..

syapex ( Wan Muhammad Syafiq ) said...

Berseri-seri sgguh biskut QH ni...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Cantik sungguh tart bunga Qaseh ni .. geram akak tengok..

Selamat hari raya Aidilfitri buat Qaseh sekeluarga..
Berhati-hati semasa berada dijalan raya ^__^

kak ina kl said...

salam ramadan
wah cantiknya..suka akak tenguk

Bicara Kak Noor said...

comey mcm puan dia jugak tart ni kan

dapurlangkawi said...

Cantiknya tart ni, sayang nak makan.Mmg perlu kesabaran nak hasilkan tart secantik ini :)

Mummy Dina said...

cantiknya tart tu..rajin sungguh QH nak membentukkannye..:)