Tuesday, January 21, 2014

SCONES CRANBERRY



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Kembali bertemu…
Semalam boleh pulak terlupa nak update blog…hehehe…ape kes la agaknye yer…aduyaiii…leka sangat kot dengan cuti 3 hari yang lepas tu…hihihi…ade2 ajekan…alasan!!! tapi sungguh la QH betul2 lupa ˘_˘…hari ni pula lewat sikit QH bersiaran...sebab mengupdate blog menggunakan tab...tak boleh nak menaip laju2...beza kalau menaip menggunakan keyboard biase tu...hihihi...lagi alasan!!! hahaha

Oh yer QH masih belum berkesempatan lagi nak berjalan2 ke blog kawan2…macam selalukan ayat ni keluar dari blog ni kan...hihihi...maaf yer…memang QH nak sangat membalas setiap kunjungan kawan2 ke blog QH ni…insyaAllah QH akan luangkan juga masa untuk itu nanti...buat masa sekarang ni QH kerja balik malam...jadi masa pon jadi terhad...bile dah sampai ke rumah tu...tentu2 la berasa letih sangat2...takde fikir lain lagi dah...nak tido...nak tido aje la...nak rehat cukup2...bile hari cuti pula...macam2 aktiviti pula yang QH sibukkan...terasa setiap hari masa tu semakin pendek dan singkat je kan...


Tentu ehh…bukan tentu…pasti ade yang perasankan yang bolg QH ni dah mula bertukar jenis fonts kan...jadi QH nak tau jugak feedback dari pengunjung blog QH ni...ok ke tidak dengan fonts yang sekarang ni...nak dikekalkan atau kekalkan dengan fonts yang QH gunakan sebelum ni...kena ambil tau jugakan...mungkin ade yang susah untuk membaca ke kalau guna fonts ni...atau biase2 aje...takde masalah ker...

sebab QH sangat berkenan la pulak dengan fonts ni...lagipon hubby QH juga yang sarankan untuk menukarkan jenis fonts ni...baru la ade perubahan sikit untuk tahun ni...tapi ape2 pon...feedback dari pengunjung harus diutamakan...bukan QH nak baca blog ni sorang2...hihihi...silalah komen nanti yer...


Suka makan scones tak...QH suka...biasenya akan beli aje kalau rasa2 teringin tu kan...tapi nak juga la rasa scones buatan sendiri pulak...macam mane rupanye tu pulak...lain cerita...walaupon buruk...tapi rasanya tu tetap sedap...kalau nak tau kena la cuba ye...hihihi...tapi scones ni biasenya rupa dia memang macam tu kan...kalau cantik sangat nanti sayang pula dimakan...jadi hari ni sudah tentu la resepi scones yang QH nak kongsikan kan...hihihi...scones ni sebenarnya QH dah buat lama...tak ingat bile...tapi baru sekarang dapat dimasukkan ke  sini...



Resepi scones ni QH ambil dari blog Tun Telani...terima kasih Tun dan QH nak kongsikan resepi ni di sini pula...resepi ni QH tambahkan dengan sedikit cranberry kering...sedap...pada QH scones ni sangat sedap bile dimakan panas2...isinya lembut...ditambahkan pula dengan aromanya yang wangi tu kan...kebiasaannya scones ni dimakan bersama butter dan juga jem...tapi QH lebih suka makan dengan jem atau makan macam tu saje...hihihi...jem pula terpulang la pada citarasa nak strawberry ke, blueberry ke atau nutella pon sedap...jadi lepas ni boleh la simpan resepi ni...boleh buat untuk minum petang nanti...penyediaannye pon tak mengambil masa yang lama...untuk scones ni QH uli dengan menggunakan mixer...tapi masih ikut step seperti di bawah tu yer...ok la selamat mencuba semua..


Traditional Sweet Scones
Resepi dari Tun Telani
Sumber: Buku 500 Cookies, Biscuits & Bakes

Bahan2 (8 biji)
·                     1 1/2 cup self-rising flour 
·                     2 sb gula
·                     1 sb baking powder- tun letak 1/2 sb je
·                     secubit garam
·                     4 sb/50g mentega- chilled n dice
·                     1/2 c susu segar
·                     30 gm Cranberry kering – nak lebihkan pon boleh (QH tambah)

Cara2:
·                     ayak tepung, baking powder dan garam ke dalam mangkuk.
·                     masukkan mentega dan ramas2 dgn hujung jari samp nmpk mcm breadcrumbs.
·                     masukkan susu dan gaul dengan garfu sampai jadi doh yg lembut.
·                     Tambahkan cranberry kering dan uli lagi sehingga rata.
·                     canai setebal 3 cm dan terap dgn cookie cutter.
·                     bakar pd suhu 200 C selama 12 minit. Hidang panas2 bersama butter dan jem pilihan.



8 comments :

Sheila Salim said...

Assalamualaikum QH, rindunya nak jalan sini. sihat ke? sedapnya roti ni. selalu papa sheila belikan dulu. hehehe

Gee® said...

Rasanya ada lagi baki cranberry kering di rumah...bolehlah k.gee mencubanya petang nanti... sedap jer tgk...

ady said...

salam
wahhh!!! bestnye...good for bf and tea time...

Umie Jazz said...

Assalamualikum QH..sedp nmpk scon tu ..ape lagi kalu dimakan bersama jem..sedap...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Akak suka fonts ni QH... tulisan besar dan jarak sedikit.. senang akak nak baca... biasalah dah four series ni... kena pakai teropong kalau nak baca tulisan yg kecil ni... bagi akaklah ... boleh QH kekalkan dengan fonts ni :)

Sedap pulak akak tengok biskut ni.. nanti boleh dicuba ni :P

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Akak suka fonts ni QH... tulisan besar dan jarak sedikit.. senang akak nak baca... biasalah dah four series ni... kena pakai teropong kalau nak baca tulisan yg kecil ni... bagi akaklah ... boleh QH kekalkan dengan fonts ni :)

Sedap pulak akak tengok biskut ni.. nanti boleh dicuba ni :P

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak pun suka scones.. tp lebih sdp mkn masa panas2 tu kulit luarnya rangup2 gitu kan..

font yg QH guna ni ok je... boleh je dibaca.. cuma mcm pelik sikit sbb ekor huruf y & g hilang ye? hehehehe...