Tuesday, August 20, 2013

BISKUT PELANGI LIDAH KUCING



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Rindu sungguh pada kesayangan semua dan blog bila dah lama tak bersiaran...

kali ni terlebih2 pula yer tuan blog ni menyepikan diri ekkk...hehehe...konon...tersibuk sangat la sekarang ni...hihihi...tapi iye la tak tipu tau...hihihi...sekarang ni baru la terasa lega sikit...walaupon belum habis sepenuhnya...tunggu la yea...ade rezeki ade la tu...insyaallah nanti QH kongsikan di sini nanti...sebab ianya masih rahsia lagi...


sekarang ni QH sibuk dengan hantaran adik yang nak kawin bulan 11 ni...ala wedding planner gitu...hehehe...sibuk ke sana ke sini mencari barang2 untuk gubahan dan lain2...nak kata pandai sangat buat tu takde la...bolehla...hehehe...QH suka juga bab2 mengubah hantaran ni...sebab time kita kawin dulu pilihan tak macam sekarang...hantarannya pon QH tak buat sendiri...masa tu tak berminat sangat...tau siap aje....sekarang ni lain, tu yang geram aje tengok...rasa macam nak sanding lagi sekali...hahaha...pengantin lama vs pengantin baru...



Awak2 semua jangan tak percaya yer...sebab kita masih lagi nak menayang kukis raya sekarang ni...waktu ni...sesuai atau tidak kita tak peduli tau...hehehe...ade 2-3 jenis lagi kukis raya yang wajib tayang tak dikongsikan lagi disini...hehehe...konon...

Hari ni nak tayang kukis yang menjadi kegilaan dan kukis paling mendapat sambutan pada tahun ni...rata2 kalau tengok FB atau blog bulan puasa hari tu...biskut lidah kucing ni hari2 akan ade...lepas sorang, sorang tayang...ade macam2 versi dan corak yang dihasilkan oleh kawan2...tu yang saje QH tayang lambat sikit kukis ni...hihihi...walaupon buatnya awal dari kukis2 yang lain...sebab dah banyak resepinya di alam maya ni...pasti berwarna warni rumahkan bila kukis ni menghiasi balang kuih yang ade...dengan kalernya yang terang tu...

jangan tak tau ade juga kawan2 yang masih lagi buat kukis raya sebab dah kehabisan...kukis ni senang sila buat yer...



Resepi biskut lidah kucing ni QH ambil dari blog Kak Wan@Citarasawan...terima kasih yer kak Wan...terus saje QH simpan resepinya semasa Kak Wan tayang di FB...jatuh cinta terus...bahannya pon mudah...sangat simple...sekejap aje dapat siapkan kukis ni...kalau rajin boleh hiaskan sikit manik2 di atasnya...takde pon tetap menarik juga...selain dikalerkan dengan warna pelangi...kukis ni boleh juga dipelbagaikan corak dan warnanya...ombre pon menarik...lain sikit dari yang lain...kukis ni memang rangup...

biskut lidah kucing ni menggunakan satu loyang khas...boleh lihat di google jika nak lihat macam mana bentuk loyangnya tu...QH lupa pula nak snap...kukis ni selain dijadikan sebagai kukis raya...ianya juga sesuai jika dijadikan sebagai goodies untuk ape2 majlis sekalipon...nampak agak menarik juga jika diletakkan ke dalam botol kaca tu...tinggal deco sikit2 aje pada botol tersebut...pada yang masih belum atau tak sempat lagi untuk mencuba kukis ni...resepinya QH sediakan seperti di bawah yer...



BISKUT LIDAH KUCING PELANGI
Olahan resepi Fatmah Bahalwan NCC

Bahan2
250gm mentega
175gm gula kastor
100ml putih telur
200gm tepung gandum (QH guna tepung redrose)
50gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex (perangup biskut)

Pewarna ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah

Loyang lidah kucing digris dengan mentega (QH tak letak sebab lupa – tapi biskut tak melekat bila dikeluarkan sejuk/suam dari acuan)


Caranya
1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan emplex. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.
3. Masukkan tepung dan kaup balikkan dengan spatula hingga rata. (QH putarkan sebentar dengan mixer)
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letak dengan pewarna berlainan.
5. Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozel bulat dan picit lurus mendatar ke dalam loyang lidah kucing mengikut susunan warna pelangi. (QH tak gunakan nozel…hujung piping bag tu QH potong sama besar dengan yang lain)
6. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dahulu pada suhu 150C selama 15minit. Jangan biarkan permukaan atas keperangan kerana menengelamkan warna pelangi.
7. Biarkan sejuk dahulu dan simpan di dalam bekas kedap udara.


21 comments :

Nieda ramly said...

berseri2 biskut QH

Kakcik said...

Tengok sekali lalu, kakcik terbayang stokin yang berbelang2 tu... :)

Gee® said...

Meriahnya lidah kucing QH... bak k.gee sebalang... hehehe...
Slmt Hr Raya QH

Delima Zamrud said...

Dah lama D5 nk buat biskut nie but lom ader rezki lg nk buat nyer hehehe.. Cantik2 gambar QH suker tgk :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum QH, alahaiii comelnya warna warni biskut ni. insyallah nanti nak try. heee selamat hari raya QH dan keluarga :)

Liza said...

selamat hari raya QH...rajin buat kukis kalerful cmni...cantik

Asyifa Mustaffa said...

biskut glamer..nmpk ramai yg buatnya raya ni...

wedd planner ye..bole buat 2nd kerjaya tu klau btul2..

tun_telani said...

Salam kak QH.. mmg sgt cantik biskut nih.. tp tak larat nk mencari acuan dia.. mmg perlu kerajinan lebih wat biskut nih.. tun nk gi tumpang makan je la..

Bbwana adienia said...

assalamualaikum QH..

biskut lidah kucing ni memang sangat popular tahun ni kan..memang banyak blogger yang tayang biskut yang colourful ni..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

tadi baru cerita dgn kawan pasal biskut ni, bila QH tayang tetiba SK terliur plak, hehe

zeera lily said...

cantik nye cookiees..
hope rasa dia pun setanding dgn rupa..ehehe.. siap resipi dah boleh try ni..
btw, jemput follow http://belogzeera.blogspot.com/

✿ pink velvet ✿ said...

cantiknya.. bkn setakat bebudak yg suke ni, confirm mak2 budak yg terpa dulu, hikhik~

ogyep yummy mellow said...

Salam QH,
LAma betul tak drop by kat sini.. MIA lah katakan.. dah lama ngintai2 resepi biskut lidah kucing ni.. macam taakut nak cuba pulak.. colourful bangat.. budak2 mesti suka kan..?

mama sara nur said...

assalam qh
cantiknya biskut ni warna warni
berseri2 meja umah qh
blhlah akak dtg beraya

norhidana miswan said...

sambil nengok bskut akak tu sambil otak duk pikir... camne akak bt blh colourful gitu ek... camne nk susun ek... heheheh comei gile nk mkn pun sayang....

Tina Othman said...

selamat hari raya qh

lama tak jenguk ke sini, tulah kukis ni fenomena kan, tgk ramai yg buat

aritu dok belek jgk loyang dia kat yummie cuma tulah belek je tak beli pun hehe

KeRaNa ChENta said...

mana nk beli emplex tu yer (perangup biskut) kedai bakery ader jual ker? klu tak pakai acuan dia tak per ker? just letak atas loyang biasa jer...
tQ..

adilla said...

boleh saya order tak???ada ambil tempahan ker???

jenn rossem said...

meriah gitu biskut akak...akak, bole share tak color2 terang gitu brand ape? nak beli tp tak tau nak carik kat maner? kalau akak tak keberatan ambik pic botol color tu bole?

sham coklat said...

emmm..org umah ade buat hari tu..sedap lak..hehe

Liza Wahab said...

Nk tanya perlu ke letak emplex