Wednesday, July 24, 2013

SANTE FINGER



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Bersua kembali...
Semalam QH tak sempat nak bersiaran...seharian semalam berada di Dewan Merak Kayangan Felda untuk persiapan dan rehearsal majlis berbuka puasa...mula tu memang nak bersiaran juga...sebab ade juga masa2 'percuma' tapi signal maxis pula yang bermasalah kat dalam dewan tu...baik line tepon atau tenet...kalau nak guna kena ke luar dewan duduk di tepi tangga...hihihi...QH tak buat la...nanti siapa2 cari payah pulakan...takpe masih ade masa lagi nak tayang kukis raya pada semua...bajet macam bagus ajekan...hahaha...jika tak sempat update sekarang sambung ke raya haji pula yer...tak pon tunggu la raya tahun depan...hehehe...



Maaf yer...agak mengecewakan pula gambar kukis raya hari ni...macam blur2 aje kan...serius masa mengedit gambar ni QH dalam mood mengantuk tahap gaban orang kata...disebabkan rasa tanggungjawab...sedaya upaya juga siapkan...tapi ni la jadinya...baru perasan sekarang ni...nak mengedit semula...'bahan2'nya semua ade di rumah...jadi terima aje la gambar ni seadanya...walaupon sakit mata ni memandang...huhuhu...kukis yang lain tak sempat lagi nak diuploadkan...


Kali ni QH nak kongsikan resepi kukis yang tengah meletop sekarang di FB...tetapi resepinya dirahsiakan...QH faham...ye la mereka buat untuk bisnes...kalau QH pon begitu juga...tak semua perkara kita boleh share...QH dapat resepi ni hasil carian di google...di blog Nur Qasieh...namanya sama mungkin itu la agaknya resepinya...apa2 pon terima kasih kerana sudi berkongsi resepi tersebut...selain disalut coklat, kukis ni sedap juga jika dimakan begitu saje...cuma tak cantik la kalau tak berbaju coklat tu...hihihi...pada yang berminat boleh la mencuba kukis ni untuk koleksi kukis raya pada tahun ni...resepinya seperti di bawah tu yer...


SANTE FINGER
Sumber resepi: Surimancookies
Olahan: Noor Qasieh

Bahan2
1/2 cawan gula kastor
120gm dark coklat dicincang
1 sudu besar susu tepung
250gm butter 
1 tsp esen vanila
1 sudu kecil baking powder
2 1/2 cawan tepung redrose
1/4 cawan almond kisar

Caranya:
1. butter dan gula pukul hingga kembang.
2. masukkan esen vanilla dan susu putar sekejap.
3. ayak tepung dan baking powder dan masuk tepung ke dalam mixer. Putar hingga sebati, kemudian masukkan serbuk almond.
4. akhir sekali masukkan coklat dan uli hingga sebati.
5. masukkan adunan kedalam piping bag dan tekan memanjang ikut size yang sesuai.
6. Bakar 180c 15 hingga 20 minit mengikut oven masing masing.
7. sejukkan dan celup dark coklat compaun.
8. kemudian loretkan coklat putih compaun diatasnya. Biarkan hingga kering dan simpan dalam balang.



16 comments :

Asyifa Mustaffa said...

Tergugat tgk kukis QH...huhuhu...
Kita ni baru la doh basuh bekas2...x dan lgi ha nak mengkukis...harapnya weken ni laaa...

norhanim md zain said...

woi..cantik dan mudah aja bahan-bahanya...to try..

Cida de' Nuanza said...

cantik gilerrr..
sy nk save resepi ni ye..kot2 ada kerajinan nk buat

mama sara nur said...

assalam QH
cantik kukis ni,raya kali ni tgk mcm2 kukis dijual cantik2 belaka kan
emm mesti kanak2 suka yg disalut coklat
sampai x tau nk pilih mana satu nk buat dulu he hee

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

resepi orang putih ke, Qaseh..?? Tapi memang nampak sedap.. kalau tak berbaju coklat belang2 tu pun tak cantik nanti, kannn

norhidana miswan said...

mcm ni punye lawo akak kata tak memuaskan? ish2... akak takde amik tempahan ke? dana tgk sume cantik2, nampak sedap2 kukis2 akak... geram dana... maklum dana nih jenis tak rajin kukis nih...rajin mkn je

Tina Othman said...

Fuyoo nengok bahannya rasa mesti sedap ni, rasa nak buat klu sempat

kak.khem said...

biskut ni tak bleh terap ke?

kak.khem said...

biskut ni tak blh terap ke?

JaSSNaNi said...

huuuuuiiihh.. sedapnya biskut raya ni.. penuh dengan coklat lagi.. cantek.. sure kanak2 suka..

Ayu said...

nampak menarik juga ccookies ni QH,
waduh macam2 fesyen tau cookies yang diketengahkan qh ..akak ni tengah survey cookies apa yg nak dibuat..:)

HALAMANKU said...

Salam kak QH rajinnyer wat sekut rayer.. erma takat neh tak wat sekut raya beli jek.. huhhu kak tang coklat yang tak tahan tuh.. maunyer sebalang erma nyer,, eh blh ker nak mintak sebalang he he he

rahel said...

Jeles tengok orang punya sekut raya...mewah dengan cekelat...

asmah yusof said...

cantik dah nie....dpt pulak baju belang2...bdk2 sure geram tgk nk mkn ;)

Qasey Honey said...

@kak.khem
maaf lmbt reply komen..
adunan ni xboleh diterap sbb adunan agak lembik/lembut..elok dipaipkan saje

♥ Noor Qasieh ♥ said...

Assalammualaikum...
akhirnyer ada yg berjaya buatkan...lepas ni leh wat bznez heheheh...