Monday, July 22, 2013

BISKUT PANDAN NESTUM



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Aduhaiii baru la terasa penatnya hari ni...cuti hujung minggu hari tu maraton mengukis kuih raya konon...hihihi...tapi QH suka...memang sejak dari sekolah menengah dulu QH dah stat buat kukis sendiri...minat lagi 1...rasanya lebih suka buat kukis dari memasak...tak payah nak kupas bawang atau ape saje...hahaha...suka tengok biskut raya yang comel2 ni...geram...tahun ni pilihan biskut raya QH yang simple2 saje...




Setakat ni la kan, ni la satu2nya kukis yang QH terap...beli acuan biskut kemain lain tapi tu la...malas la pula...main bulat2 kat tangan aje...senang dan cepat siap...hihihi...kalau terap ni kena pastikan tebal setiap kukus tu kena sama...baru cantik...takde la ade yang tebal dan ade yang nipis...sendiri tengok pon rimas...hehehe...kalau ade papan pencanai tu lagi senang rasanya...tak payah diukur2 lagi dah...gelekkan aje pasti sekata ketinggiannya tu...QH ade juga order tapi tak rasanya tak sempat nak guna sebab barang tersebut takde stok...silap QH juga tak order awal2...tunggu tahun depan la leh guna...hehehe



Untuk biskut raya ni QH minta resepinya dari Kak Wawa@FB...tahun ni QH tengok biskut raya dari Kak Wawa banyak pula yang sedap2...tapi cukup la setakat 2 resepi aje QH ambil dari beliau...yang lain2 tu kalau QH nak buat resepinya tak boleh nak dikongsikan di sini...sebab Kak Wawa pon jual biskut raya...resepi ni pon QH minta izinnya dulu baru la berani nak dikongsikan bersama...terima kasih banyak2 yer kak...biskut ni nampak aje simple tapi sedap tau...masa membakar keimanan tu agak tergugap sikit...hihihi...wangi bau pandan tu menusuk2...terpaksa sibukkan diri membasuh peralatan yang digunakan...hahaha...kalau berminat boleh la cuba...



BISKut pandan nestum
By: Kak Wawa Waheeda@FB

Bahan-bahan:
250gm mentega
120gm gula icing
50gm nestum (kisar kasar)
300gm tepung redrose + 1/4 cwn
1/4 cwn susu tepung
2 sudu teh pandan paste
1 sudu teh baking powder
sedikit pewarna hijau

Untuk hiasan
1 biji telur + 1 sudu besar susu cair + sedikit pewarna kuning
Nestum secukupnya

Cara2 membuatnya:
1) Ayak dan satukan tepung, susu tepung dan baking baking. Ketepikan.
2)Putar mentega dengan gula hingga sebati.
3) Kemudian masukkan pandan paste dan pewarna hijau. 
4) Masukkan nestum dan putar (sekejap sahaja) hingga adunan sebati.
5) Masukkan tepung red rose sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut.
6) Terap dan sapu telur. Tabur nestum di atasnya.
7) Bakar pada suhu 150'c dalam 15-20 minit.



18 comments :

JaSSNaNi said...

assalamualaikum...
dah buat biskut raya yer,, sedap gak nmpak biskut pandan nestom ni..

Asyifa Mustaffa said...

Senang jer rupa dia ye...mnarik hijau tu...:-)
X buat kukis apa pun lgi ni...dok cbuk dgn budak kecik ni...huhuhu...

mama sara nur said...

Assalam
Wangi semerbak biskut raya Qh ni
Sama la dik akak lebih suka wat kuih dari laukpauk he hee
Cantik cikut ni

Nieda ramly said...

SELAMAT BERPUASA qh.
akak ni mmg suka biskut. kalau biskut sedap sebalang pun boleh habis sorang2...hihi

tun_telani said...

Salam kak QH.. dh start buat kuih raya ye. tun minggu last puasa nnti insyaAllah baru nk marathon. tunggu student cuti dulu, xde la pening terkejar2 dgn uni.

Cida de' Nuanza said...

wahh...dh siap sekut raya dia
sy seketoi pun lom ada..hihi

Miz H said...

menariknye biskut ni..mcm nak try buat la..mesti sedap ^_^ nak share resepi ye..


http://mummycheesetart.blogspot.com/

Gee® said...

Waaa...cantik kaler hijau nya... mesti sedap ada rasa nestum kan QH... k.gee angkut resipinya yer...

Nazrah said...

Salam QH... cantik je warna hijau sekut tu... kita tahun ni belum timbul mood mengukis lagi.. Selamat berpuasa...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

cantik biskut tu walaupun simple.. tp nampak cam sedap je.. akak dulu2 minat gak buat kukis raya sendiri.. dari anak dara lagi. tp la ni dah tak berapa suka buat kukis.. cepat jemu.. mgkin sbb kena buat byk kot.. kalau buat seadunan tu mgkin ok.. akak kalau buat mmg kena buat utk 3 rumah.. hehe.. now senang beli je kerepek2 untuk bagi2 mertua & mak.. hehe..

Ain Fajar said...

Bila nestum je mst sy fikir mst sedsp..nk try jg lah.simple nye bgn2nya

Bbwana adienia said...

hai..salam QH..

em, menarik la biskut pandan nestum ni..best juga try ni..tapi tulah sempat atau tidak mau try buat sebab skang ni bz siapkan tempahan biskut customer..

diela nahar said...

Musti raya nie byk cookies kat umah QH kan ermm mau raya sana lah ekkekekek..

asmah yusof said...

sedapnya QH...
menarik kalernya...mmg kalau xpose buat kuih raya...mmg trs ngap :))

rahel said...

Wah...sekut raya dah mula keluar....

Tina Othman said...

Bestnya dpt bayangkan ada pandan mesti wangi gila baunya

Nur-nba said...

Rancak QH membuat kuih raya.. Akak macam beli kuih tunjuk je... Tentu sedap biskut ni...

Rohah said...

Dah wat cookies ye...akk tgh panaskn enjin ni..