Wednesday, June 19, 2013

MELTY HERSHEY CHOCOLATE



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....

QH kembali...
Salam sayang kesayangan semua...
insyaallah QH akan bersiaran seperti biase mulai hari ni...hihihi...bile lama tak bersiaran terasa rindu la pula...harap anda semua pon begitu...berindu2an la yer sesama kita...hehehe...maklumla tuan rumah ni baru pulih dari terkena penyakit sumpahan malas yang amat...hahaha...dalam masa yang sama jugak...QH terharu dalam tempoh blog ni tiada entri baru yang masuk tetapi masih ade lagi yang sudi singgah ke sini seperti biase...malahan bilangan follower dan pengunjung semakin bertambah...macam mane tu??? ke nak selalu QH tak bersiaran ni...hahaha...jangan marah bergurau aje...^__^...terima kasih buat semua...tanpa anda tak meriah la blog QH ni...



Ade banyak lagi yang QH nak kongsikan bersama...tak kira la resepi atau pon sedikit ilmu yang ciput tu...tetapi insyaallah sedikit sebanyak ianya dapat membantu kawan2 yang lain...tunggu dari masa ke semasa QH akan update entri tersebut...taknak berjanji...nanti bile dah berjanji ade pula yang tertunggu nanti...jadi tunggukan saje la kemunculannya di sini...dengan adenya gajet baru ditangan ni senang sikit la QH nak mengupdate blog atau BW...ape motip statement tadi tu...nak menunjuk la tu...hahaha...sejujurnya takde langsung yer niat tu...tapi bile ianya satu kemudahan ape salahnya...itu pon nanti QH nak kongsikan nanti...senang mudah dan berbaloiii...takde alasan lagi untuk tidak berblog kecuali sumpahan malas tu menguasai diri...


Baik la setakat tu dulu yer celotehan untuk hari ni...akan bersambung lagi di lain hari...klau semua nak diceritakan di sini...nanti takde modal lak untuk entri akan datang...hihihi...

Perkongsian resepi hari ni bukan la resepi yang baru sangat2 yer...macam biase cuma QH saje yang agak ketinggalan untuk mencubanya...orang lain dah untung beribu kot dengan resepi ni...sampai ade yang tak cukup kakitangan mengambil tempahan untuk Melty Hershey ni...hehehe...rupanya tersangat la sedap dan mudah untuk buatnya...kalau tau awal2 lagi QH dah cuba...hihihi...melty hershey ni dah 2-3 minggu dah QH buat...tupon disebabkan whipping cream tu hampir lagi sebulan nak expire...kalau tak harus lagi tu tak buatkan...hehehe...pada yang belum mencubanya lagi harus cuba...sebab sedap pula tu boleh bubub ade saje yang kita nak kat dalam tu untuk menyedapkannya lagi...untuk 1 adunan resepi di bawah ni akan dapat sebanyak bekas seperti di dalam gambar yang ada ni...cukup la kan untuk makan sendiri...resepi ni QH ambil dari blog Rahel@Rahel Blogspot...resepi asal milik kak Noraslinda Bugal@FB...terima kasih buat kedua2nya kerana berkongsi resepi tersebut...izinkan QH kongsikannya pula di sini yer...jom tengok resepi di bawah ni...selamat mencuba...



Melty Hershey Chocolate
Sumber: Rahel@Rahel Blogspot
Resepi Asal: Noraslinda Bugal@FB

Bahan A:
250ml UHT Whipping Cream (dairy fresh cream)
250g cream cheese
200ml susu pekat manis (kurangkan kalau tak suka manis)

Bahan B:
Syrup coklat jenama Hershey's (nak guna yang perisa strawberi pun boleh/nutella, apa2 jenis filling)
Biskut Marie/Oreo

Bahan Hiasan:
Gula-gula M&M, coklat chips, kekacang, cheddar cheese (disagat/diparut)

Cara membuat:
*Pukul cream cheese sehingga lembut. Masukkan susu pekat.Putar hingga rata. Masukkan pula
  UHT whipping cream. Putar lagi hingga bercampur rata.
*Ambil bekas dan cedok 1 sudu adunan cheese dan tuang ke dalam bekas.
*Susun/patah-patahkan biskut marie/oreo.
*Picit syrup Hershey dan ratakan. Tabur coklat chips. Ulang step-step dia atas sehingga habis.
*Lapisan atas sekali, tuang adunan cheese dan picit syrup hershey.
*Tabur bahan hiasan mengikut kreativiti.
*Sejukkan beberapa jam sebelum dihidang.


27 comments:

Norzila Zakaria said...

welcome back..comei plak tgk nye kak..mesti sedap ni..nak sikit

Amie said...

Selamat pagi QH...memang respect habis kat QH... sentuhan tangannya memang menjadi! Cantik!

dapurCikWan said...

assalam kak QH...ni betul2 menguji keimanan ni... baru nay say NO to cheese...hihi.tapi tak tahan dek godaan ni..nampak sangat cantik, rasanya pasti sedap juga kan..resepi mudah..CW nak cuba buat nanti...

follower makin ramai makin semangatla nak berblog kan :))

Mori Said said...

Assalamaualaikum QH..... tergoda tengok MHC tu... maveles sungguh..

cik ja said...

Tima kasih atas perkongsian....ye saya.pun takut nak mencuba...tapi bila tgk n3 ni macam senangla pulak...in sya Allah saya mesti cuba...

asmah yusof said...

selamat pagi qh....
pagi2 lg dh terhidang dessert meletops nie...mmg best...sama la asz agak ktggln...belum dpt mncuba lg...

Liza said...

ni kalau dapat kat mak budak pun licin ni...hihihii

Gee® said...

nyum2x....

JaSSNaNi said...

yesss!!!.. memang sedap.. penah wat hari tu adik datang umah bagi tau... festime rasa dah jatuh cinta.. sedapppp sangattt.. kan kan.. :)

ady said...

salam
Oh So Yummy..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Dah siman dalam eti mesti seda..sejuk anak tekak kan QH

imazaki said...

Tq kongsi resepi yg sedap ni...:-)

tun_telani said...

Salam kak QH~~ oooo.. camni wat meltys rupa2nya.. tun tgk byk org duk promote jual kat fb, tp xramai yg letak resepi.. nnti blh try jugak.

ibh_sue said...

Asslmkm QH..
Sedap tu yang...Terasa2 di tekak. Akk ni malas beno sekarang ni nak membaking...

syapex said...

salam kak QH...

sy pn salh sorg yg agak ketinggalan...
blom buat lg...
teringin jugak bila tgk akak dok tayang...

rahel said...

Teringin kembali bersama melty Hershey...auuuu...lemak tepu...hehe

Bbwana adienia said...

hai..salam QH..

wah..melty hersey..sedapnya..menggoda sangat..

faa.rosli said...

ya allah tergodanya....

AhliaSaleh said...

Salam kenalan QH...cantik sgt kejadian melt hersyey ni...serius sy dh jatuh cinta nengok ni..yummy!!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mintak sebekas QH... nampak sedap sgt tu...

norhidana miswan said...

perkhhh meleleh, nk bt nyer mudah cume bahan2 agak mahal skit... kalu dpt makan ni heaven nyer... dana ni antu cheese

Tina Othman said...

Oh senang je nak buatnya tapi klu dah malas terlampau ni susah hehe

Tak penah mkn pun, bulan puasa boleh kot try buat as desert

mama sara nur said...

assalam Qh
meleleh air liur tgknya
emmm kalu rajin nk try he hee tqqq qh

Sury Abil said...

Malas2 pun n3 yg kluar meletopp woo..kite x buat lagi ni..bila lh nk buat ye..ada lg ke tak tu..meh anto sini..heee
Psst sumpahan tu kena buang dengan cara kena sebat sbb malas heeheh..:-P

azura maidin said...

napak meyelerakan..mmg famous skrg ni..nak cuba lah resipi ni..mari singgah ke blog sya http://kasihmamaaqil4.blogspot.com/

MUMMY ZULIZAN said...

hye qh..nengok gambor pon dha terliur...kalau dapat suap ke mulut ni tktaula guane...rasa melompat2 dlm mulut...jemput singgah blog sy yer... http://mummyzulizan.blogspot.com

mia izzati said...

tak pernah rasa lagi..