Tuesday, June 4, 2013

BROWNIES COKLAT ANEKA KACANG



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Membazir!!!

Entah kenapa sejak2 kebelakangan ni…seperti hilang pula sentuhan ‘menjadi’ dalam membaking…ade saje yang tidak kena…bile dah tak menjadi tu sudah tentu ke tong sampah saje la jawabnyakan…sedih tengok bahan2 yang dibuang begitu saje…rasa tidak berbaloi berlama2 di dapur tetapi hasilnya sebaliknya pula…QH tidak menyalahkan resepi yer…seperti biase resepi akan sentiasa bersama untuk dirujuk berkali2 nanti…cuma tak tahu la dimana silapnya…jadi semangat untuk mencuba lagi tu hilang bile mengenangkan akan membazir lagi…selama QH mencuba resepi bukan tiada yang tak menjadi tapi kali ni setiap kali mencuba setiap kali tu jugak la tak menjadi…aduhaiiii...mungkin perlu berehat sementara kot blog ni…hehehe…untuk mencari semangat yang baru…



Membebel, membebel juga tapi resepi tetap ade yer…kali ni resepi dari Kak Wan@Resepi Citarasawan...ternampak saje Kak Wan menayang brownies ni terus saje QH ‘bookmark’…tak sabar untuk dicuba…nampak sedap itu sudah semestinya…kebetulan QH pon dah lama tak buat brownies…bahan2 pon ade…ape lagi...buat terus la…hehehe…terima kasih yer kak Wan kerana berkongsi resepi yang sedap ni…tapi jangan marah yer sebab namanya tu QH ade ubah sikit sebab QH letak 3 jenis kekacang dalam brownies ni…brownies ni memang sangat sedap…kaya dengan rasa coklat dan kacang…tak boleh berhenti mengunyahnya…cuma brownies yang QH buat ni agak hancur sedikit bile dipotong...cara atasinya QH simpan dalam peti sejuk dulu sebelum dipotong…InsyaAllah tak hancur…brownies ni lagi sejuk lagi sedap kalau ikut selera QH...jadi kalau terliur tengok brownies ni sila la mencubanya pula yer…tak menyesal punya…


BROWNIES COKLAT GAJUS / CASHEW NUT CHOCOLATE BROWNIES

Bahan2
225gm mentega cair
130gm coklat masakan cair
280gm gula pasir
4 biji telur A
170gm tepung gandum
65gm serbuk koko
30gm susu tepung
1/4 sudu teh baking powder
150gm gajus panggang – cincang kasar
QH letak 50gm gajus, 50gm badam dan 50gm hazelnut)
80gm coklat chips

Loyang 6 x 6 x 3 atau 8 x 8 (Alas dan gris mentega kelilingnya)
Hiasan: Coklat chips dan Gajus (gajus, badam dan hazelnut)


Caranya
1.    Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan susu tepung. Ayak dan ketepikan.
2.    Pukul telur dan gula dengan whisk hingga kembang dan gula larut.
3.    Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit, selang selikan dengan mentega cair dan coklat masakan cair. Gaul perlahan-lahan hingga rata.
4.    Masukkan gajus dan coklat chip, gaul hingga rata.
5.    Tuang ke dalam loyang, ratakan dan tabor dengan gajus dan coklat chip.
6.    Bakar di dalam oven yang dipanaskan dahulu pada suhu 160C selama 1 jam di rak tengah. Cucuk dengan lidi jika masih melekit tambahkan sedikit masa membakarnya.




*** Jika menggunakan loyang yang lebih besar kurangkan masa membakarnya. Test dengan menusuknya dengan lidi. Jika licin bolehlah dikeluarkan dari oven.


18 comments :

umi's cup cake said...

Salam QH,
Sabar..mungkin kali tak jadi ada hikmahnya..umi pun selalu jugak macam tu..lain rancang, lain jadinya...

Gee® said...

Rajinnya diaaa......

dZana said...

pantng kalau akak tgok brwnis, laju2 dtg.. hihihi, klau yg ada kekacang anak bujang akk tak brp suke, suke yg ada oreo atau cheese, tpi selalu curik2 jer letak walnut..

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Salam QH, wahh sdap brownies tu byk kekacang.. tapi tak bole letak banyak sangat nnti susah nk potong dn hancur..thanks cuba resipi ni kena cuba 100 kali untuk berjaya 1 kali hee hee.. jangan give up ye bila tak menjadi, buat masa kita dalam keadaaan selesa ye..

mama leen said...

nyum nyum

tun_telani said...

Salam kak QH.... tun kan, bila dh mula xmenjadi tu, mmg berterusan jugak xmenjadi masak.. huhu... harap2 xlama laa musim pembaziran nih :)

Amie said...

Teruskan membaking QH... kalau berehat lama2 cari semangat kang ada orang windu pulak he he ehhhh... gitulah adatnya kan QH.. ada yang menjadi ada yang tak berapa mrnjadi, kena try n error, orang kata practise selalu boleh jadi perfect...

Sury Abil said...

Waaa....sedappp le byk kacang...nak rehat gak le dr bebloging ni..cari semangat baru...:-)

Bbwana adienia said...

Salam QH..

wah, sedapnya brownies..mewah pula dengan kekacang..mesti sedap ni.

zila norazila said...

salam QH
banyak kacang tue yg akk suka.:)..dh lama tringin nk buat brwnes tp malas memanjg jew skrg nie.

Norzila Zakaria said...

sedapnye..lama xmkn bronies gini..sekeping tu bg zila lah ada lg tak..

rahel said...

Salam QH...
Saya suka banget mamam brownies jika byk kekacang mcm yg u buat tu....sedap weee

kasihredha said...

Sedapppppppnyaaaa
Nakkkkk

Ibu Lala said...

sedapnye. syy mmg dah lama tak membaking ni. mood malas.

nak tanya la, gambar tu ambik pakai kamera apa ek??

Mamasya said...

Aslmkum QH
bila kita semangat nak baking tp tak jadi mmg frust jugakan.mamasyapun sama kalau tak jadi tu moodpun dah hilang....
brownies kcg....suka kalau ada letak byk kcg dan choc....sedapp gigit terasa kcg..

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum Kak QH...Saya suka brownie tapi tak pernah buat sebab saya sorang je yang makan kat rumah ni..

Emmm..itulah kan antara cabaran bila membaking ni...kadang2 time tak menjadi sedayyyy je rasanya bila terpaksa dibazirkan....

Nur-nba said...

Aduh.. begitu menyelerakan.. Sabar ye.. Kalau suruh Kak Nur baking.. belum tentu menjadi.

Norlidawati Jaafar said...

sedapnya kak Honey
ni rase nak buat ni
TQ ye share resipi
kak jemput meriahkan blog saya ye
saya ni newbies blogger
umielman.blogspot.com
TQ kak coz sudi lawat blog saya