Monday, May 20, 2013

NASI DAGANG



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Bertemu lagi…
Sebelum lagi terlambat QH ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada sesiapa saje yang berpuasa pada hari ni sempena dah masuk ke bulan Rejab ni kan…kepada kaum hawa pula mana yang belum atau masih lagi belum menggantikan puasa yang termiss masa bulan Ramadhan yang lepas tu cepat2 la beringat ye dan cepat2 ganti…termasuk la yang sedang menekan keyboard ni…hehehe…selalu buat last minute…pastu pakat pulun habis-habisan…hahaha…lepas bulan Rejab ni dah masuk ke bulan Syaaban pastu Ramadhan pula…dah tak banyak masa tu lagi jika masih dilengah2kan…bff QH iaitu Mama Leen macam mane dengan u??? sebab kitaorang ni sama aje suka yang hujung2 tu…hehehe


Ok sekarang ni mood nak masak pula…mood untuk membaking agak tipis sikit sekarang ni…motip senang saje iaitu malas…hehehe…untuk resepi hari ni QH mencuba…oppp silap…QH dan hubby mencuba masak Nasi Dagang pula…berasnya dah lama dibeli pon…kirim dengan kawan semasa beliau outstation ke Kelantan pada bulan Mac yang lepas…sikit punya lamakan perap beras tu…nasib baik tak berkutu lagi…hehehe…QH simpan dalam peti ais…tu yang boleh tahan lama…tamak pula tu siap kirim dua bungkus…mungkin sebab murah kot…sebungkus tu RM5 aje…padahal masak haritu hanya guna setengah bungkus aje…hihihi…



Bila dah teringat ade beras nasi dagang tu…QH pon mengugel la mencari resepi…kebanyakkan resepi yang QH jumpa rupanya beras tu perlu direndam malam jika nak dimasak keesokkan harinya…dah sudah…selera hari tu memang nak nasi dagang jugak…teruskan gugel lagi…last2 terjumpa dengan resepi dari blog Kak Madihaaaka Kak Ratna ni…lega…memang mudah sangat2…lebih kurang macam masak nasi biase…beras tak perlu direndam terlebih dahulu…tak sangka menjadi juga nasi dagangnya tu…sedap dah berlemak…bab memasak QH memang suka yang ringkas2 aje…kalau terlebih rajin baru cari resepi yang susah sikit…hehehe…lain kali boleh cuba resepi yang lain pula…sebab berasnya tu masih banyak lagi…jadi pada yang ingin mencuba boleh menggunakan resepi ni dulu…terima kasih ye kak atas perkongsian resepi ni…QH nak kongsikan di sini pula…



NASI DAGANG KELANTAN (CARA MUDAH!)

Resepi : Kak Jie Jie
Sumber : MaDiHaAa.k.a Ratna
 
Bahan2
1 kg beras lembut (beras nasi dagang dari Kelantan)
Santan pekat (RM2.50) + air (sesuaikan dengan sukatan nasi-1 1/2 ruas jari) (MaDiHaA ukur guna jari macam kita masak nasi putih.. tetapi santannya dikurangkan 1 cm dari ukuran memasak nasi putih) QH menggunakan santan kotak KARA
1 sudu garam halus (MaDiHaA guna 2 sudu kecil)
sejemput halba (MaDiHaA letak dalam 1 1/2 sudu kecil)
1 1/2 in halia ~ dihiris halus memanjang
5 ulas bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihiris
QH tambah 2 helai daun pandan dan simpulkan (kebetulan ade stok) 


Caranya 

1. Bersihkan (basuh) beras hingga bersih & tos sebentar. Masukkan beras, halba dan bahan hiris ke dalam rice cooker.
2. Masukkan santan pekat + air & garam. Gaul rata semua bahan. 
3. On rice cooker dan biarkan sehingga nasi masak.
4. Bila sudah masak, gaul rata nasi dagang. Boleh dihidangkan.


15 comments :

:: Mrs.Eady :: said...

sedap nyer...

rahel said...

Kita yg awal sampai..maknanya bole ikut makan nasi dagang la ea....sangat menyelerakan...

Gee® said...

Hamboi QH... kemain nasi dagang dia posing sana posing sini... cam artis... hehehe

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

SK memang peminat nasi dagang tapi sebab rakyat dalam rumah tak makan nasi dagang terpaksalah membeli kalau nak makan. Itupun kena cari yang betul2 berkenan, takut tak sedap.

Kagum dengan persembahan QH.

Asyifa Mustaffa said...

Alhamdulillah thun lepas x de tnggl pose...hehe...

peberet food msa preggy hari tu..tp nai dagang mmg best la...kena plak klau kari ikan tu mantap...! lgi best la...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum QH, sedapnya. terliur kita...

Sury Abil said...

Dh lama x masak nasi dagang..suka gak nasi..:-)
Kalau dpt sepinggan ni lagi best..heee

Mori Said said...

Sedapnyer tgok nasi dagang tu..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Amboi rajin betul QH ke dapur... jemput pulak ke dapur akak... tolong akak masak pulak ehe :D

Chah said...

pe hei QH rajin bebenor berdagang pak malau bagai nih...jeles sebab nampak sedap sungguh...walopun tekak saya vote nasi dagang teganu kita...:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

alhamdulillah.. elok cantik nasinya walau hanya dimasak terus.. akak pun suka masak cara yang mudah.. tp kalau nasi dagang terengganu akak belum pernah cuba lagi cara menanak mcm ni.. biasa kalau akak msk mmg kena kukus juga sebab nasi dagang terengganu ada campuran beras pulut.. nasi dagang kelantan ni gunakan beras khas & tak lembut mcm beras pulut.. hehe... apa2pun.. t.kasih pd kak jie jie yg berkongsi cara mudah masak nasi dagang ni.. sesuailah utk isteri2 bekerja mcm kita ni kan QH..

Bbwana adienia said...

hai..

salam QH..

rajinnya QH..kalau di sini memang susah jumpa nasi dagang kecuali time bulan posa bleh jumpa banyak nasi dagang di jual di Bazar ramadhan..

zila norazila said...

akk pun sama ada 2 pack beras nasi dagang dlm peti ais..he hhe entah bila nk buat la ..sedapnue QH

Shazatul Amira said...

MAne nkdpt kn beras nsi dgang kelantan to di sabah?pasaraya ade jual x?

Shazatul Amira said...

Mane nk dptkn beras nsi dgang kelantan to?kitew kt sabah ni..ade jual dlm pasaraya x?