Friday, May 10, 2013

AYAM GORENG SAMBAL HIJAU


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Maaf yer sekiranya entri pada kali ni akan membuat kengkawan akan sakit kepala atau terkejut dengan kebesaran gambar pada kali ni…memang QH tak boleh nak ape2kan lagi dengan gambar tersebut…bile dikecikkan…kecik la sangat…bile resize cara manual…gambar lak jadi tak senonoh nampak blur dan nampak melebar…terdapat kesilapan la ni semasa setting kamera masa tu...kesudahannya biar la gambar tersebut dengan size sebenar…hehehe…kalau tak jelas jugak tau la...hihihi




Asyik mengupdate resepi kek saje sejak kebelakangan ni…sampai hampir terlupa dengan resepi yang satu ni…kesian dia…hehehe…ni merupakan resepi terakhir yang QH kongsikan pada majalah Aroma Mac 2013 yang lepas…resepi yang simple dan mudah saje…tapi kalau dah makan tak ingat dunia la pulak…hehehe…resepi ni nampak macam ala2 ayam penyet la dengan hiasan yang ade disekelilingnya tu…hihihi...resepi yang simple ni kalau kena gayanya...akan nampak mewah dan begitu menyelerakan...betul tak?? boleh mengundang keterujaan untuk menikmatinye...hihihi




Ayam goreng tu digoreng macam biase saje…lumurkan dengan garam dan kunyit pastu goreng…tapi sambal hijau tu QH ambil resepinya dari blog Kak Yatie@Cahaya Hidupku…menurut Kak Yatie ini Sambal Hijau Indonesia…sampai membuatkan emaknya terkenang2 akan kesedapan sambal hijau ni…hehehe…terima kasih yer kak atas perkongsian resepi yang sedap ni…QH dah panjangkan resepi ni dalam majalah dah pon…minta dihalalkan yer…lauk ni sedap dimakan panas2 bersama nasi putih tau…memang akan laris la nasi…memang sedap…mengikut selera QH la kan…pada yang ingin mencuba dialu2kan ye…berbaloi



Ayam Goreng Sambal Hijau

Resepi Sambal Hijau dari KakYatie@Cahaya Hidupku

Bahan2
3 ketul peha ayam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
20 biji cili api* (terpulang kalau nak pedas tambah lagi, pastu pilih yang warna hijau sahaja)
5 biji cili hijau*
7 biji bawang merah* (dikukus)
Semangkuk kecil ikan bilis (ditumbuk sedikit saja, jangan lumat sangat)
garam secukup rasa
minyak masaka secukupnya



Caranya

1. Bersihkan ayam dan lumurkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya sehingga rata.
2. Goreng ayam tadi sehingga masak dan garing. Angkat dan toskan.
3. Mula-mula kukus cili api, cili hijau dan bawang merah. Kemudian tumbuk sedikit jangan lumat sangat bersama garam. Boleh juga dikisar kasar dengan food processor.
4. Kemudian panaskan minyak dan goreng ikan bilis tadi sehingga sedikit garing.
5. Selepas itu masukan cili yang telah ditumbuk atau dikisar tadi.
6. Kemudian goreng sehingga naik bau wangi. Rasa sama ada garam cukup rasa atau tidak, tambah garam jika perlu.
7. Siap untuk dihidangkan bersama ayam goreng tadi. 



14 comments :

Bbwana adienia said...

hai..salam QH..

em, pagi2 ni tayang ayam ya..lapar la pula tengok..sedapnya makan dengan tauhu dan tempe serta sambal hijau yang mengancam tu..

Gee® said...

Subhanallah... besaunya peha ayam... nak cubit2 rasanya....

Jujue Ahmad said...

Salam.. wah ni betul sambal lada, ayam penuh dilitupi lada. Sedap2 nanti boleh la jue nak try buat lagi pun jue memang suka pedas..

norhidana miswan said...

mcm terasa2 kepedasan nyer kt lidah,..

Tina Othman said...

Sedapnya rasa penah tgk resepi ni dlm novel anis ayuni, tp nama lain sb ingatsb bawang tu kukus dulu, resepi indonesia kan

Amie said...

wallaa sedapnya QH... siap ada tempe tauhunya sekali... ala-ala ayam penyet gitu...

mama sara nur said...

assalam QH
memang besar dan jelas sekali tp cantiklah gambar QH
menu Qh sentiasa sedap menyelerakan

Sury Abil said...

Salam qh..cantik2 semua gambo nya....menu pun mengancammmm!

Shiela said...

Assalam QH sayang.. Lama akk tk sempat jenguk dapo QH.. Arini tengah tak berapa sihat ni nengok sambal ijau tu tergoda sungguh laa.. Andainya ada depan mata kann...

Cheq Sue said...

^^ memang tekejut pun QH... macam terus ke mata...rasa nak gigit je skrin tu

rostina76 said...

salam QH….besor & sedap mata memandang. btw mmg ala2 ayam penyet la resepi ni, terliur plak. kadang2 mcm tu la ekk, asyik dok nampak resepi yg grand2 aje, padahal yg simple mcm ni lagi le hebat di tekak. hehe….btw cantik le dulang u tu. ala2 antik. kros sukeee

Nur-nba said...

Tengok gambar ni pun kami dah tahu sedap... Mudah dan simple.. Nanti bila2 boleh cuba..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Buka blog QH terus terpapar peha ayam besar tu.... sungguh Menarik tayangan gambar tu... buat org yg menengok tergoda U....nanti akak nak cubalah buat yg macam ni ;-)

p/s Ayat QH "mak akak terkenang-kenang tu" membayangkan betapa sedapnya sambal hijau tu....tak sangka dah masuk majalah Aroma... :-)

Rohah said...

complete aksesori yang macam ni membuatkan tak toleh2 time mengadapnya ni..tahu,tempe tu..mmg khusuk ngunyah2