Wednesday, December 12, 2012

MUFFIN PISANG COKLAT CIP


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…



"Danger: Malware Ahead!
Google Chrome has blocked access to this page on qaseyhoney.blogspot.com.
Content from tr.nuffnangx.com, a known malware distributor, has been inserted into this web page. Visiting this page now is very likely to infect your computer with malware.
Malware is malicious software that causes things like identity theft, financial loss, and permanent file deletion. Learn more
 Advanced"


Nampak tak perkataan yang tertera kat atas tu memperkatakan tentang ape???

Kurang asam betul la kan!!! virus MALWARE ni telah menyerang blog QH pula…datang dari Nuffnangx…susah la macam ni…harus dicegah awal dan cepat2 ni…nanti tak pasal2 sendiri pula yang akan gigit jari nanti bile tengok blog kesayangan hilang terus dari padangan di baham oleh virus yang tidak dijemput tu…virus ni jugak akan menerencatkan blog kita akan dikunjungi oleh rakan2 yang lain…


Jika membuka blog menggunakan google Chrome dan blog tersebut telah dilanda dengan virus ni…akan keluar perkataan seperti di atas tu…jadi jika masih berminat ingin meneruskan dan membaca blog tersebut boleh la klik perkataan ADVANCE tu…nanti akan muncul perkatan ‘Proceed at your own risk…klik ayat tersebut…nanti akan disambungkan terus blog tersebut…setakat itu dulu yang QH ketahui…pasni QH akan minta bantuan hubby untuk tindakan selanjutnya…

Tapi ape yer puncanya tetiba boleh muncul virus ni…serang kat blog2 pula tu…ker ade pihak2 yang tidak berwajib untuk menghack blog2 masakan…kawan2 yang lain harus juga berhati2 dan rajin2 buat backup entri2 yang ade di blog masing2…sebelum ni ade dah rakan FB yang pm QH memberitahu hal ni…mulai dari tu terus QH backup entri sikit2…



Baik la untuk mengubat hati yang gungah ni…jom memufin…muffin ni harus dibuat tau…sebab sedap sangat…rugi kalau tak cuba…resepi ni QH ambil dari blog Kak Azlita@Masam Manis…sangat tertawa pertama kali melihatnya di hari tayangan…kebetulan juga masa tu bahan2 memang dah tersedia di rumah…kebetulan pula lagi QH pon dah lama tak buat muffin sendiri…

Kesedapan muffin terasa bile coklat dan pisang disatukan…dapat makan panas2 pula tu…aduh tak dapat QH nak luah dan gambarkan rasanya tu…pada peminat coklat tentu sukakannya…penyediaannya pon sangat senang…jadi pergi buat sekarang…hahaha…boleh la nanti dibuat untuk minum petang nanti yea…selamat mencuba…


MUFFIN PISANG COKLAT CIP
Daripada resepi: MUFFIN PISANG COKLAT RICE
By: Chef Hanieliza
Rujukan: Hanieliza's Cooking 

Bahan2
140 gm butter atau majerin
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
2 cawan tepung gandum ~  diayak
1 s/k baking powder ~ diayak
1 cawan pisang ~ yang telah dilenyek
2 s/b serbuk koko
1/2 cawan coklat cip
Sedikit badam cincang ~ untuk hiasan

Caranya
Panaskan suhu oven pada 180C
Sediakan cup kertas secukupnya dan susunkan dalam loyang muffin
Ketepikan

Gaulkan butter dengan gula sehingga sebati.
Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Kacau sebati.
Masukkan tepung yang telah diayakkan.
Masukkan pisang dan serbuk koko. Kacau rata.
Masukkan coklat cip dan kacau lagi.
Masukkan adunan dalam muffin cup.
Taburkan sedikit coklat cip dan sedikit badam cincang di atasnya.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
Sejukkan atas redai kuih dan hidangkan.


17 comments:

asmah yusof said...

Salam cygggg QQ....
amboiiiii...pepagi dah tyg menu mengiurkan....hehehe...tertarik sgt ngan resepi kak ita nie...mmg mudah..tgk toppingnya pun dh xtertahan rasenya...:))

Asyifa Mustaffa said...

Nmpk sedap la kek comel tu....klau buat nie...anak2 msti suka nie....

Nak tnya...cmne nak buat backup tu? risau gak klau terkena nie....nangis x belagu nnti.....huhuhu.....

Amie said...

Terima kasih QH bagi peringatan tentang malware tu... kesiankan, blog yang tak berdosa diserang virus tak bertanggungjawab tu.
Suka muffin pisang... lagi suka makan yang baru keluar oven... berselera!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..pasti sedap time menguyah mufin ni...sambil2 tu tergigit-gigit kekacangnya..

Mayang ABDUL RAZAK said...

sian nyer QH, semoga berjaya ekk menangani masalah ni .. itu le ramai betul org yg x segan silu dan x bertanggungjawab sekarang ni... ape2 pun mabeles mufin tu....

zila norazila said...

sedapppp:)..akk klu ada pisang x sempat nk buat muffin..cepat jew habis diorg bland buat air..aritu akk pun kena..kijamm ini malware.

Nooriah Abdullah said...

aduh banyak nya bahan dlm ni mesti sedap ni yg kat atas tu yg truja sngt nak makan kekacang2an tu

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

rasanya dah lama malware ni ujud... cuma skrg ia timbul balik agaknya...

kalau ada pisang mesti sedap ni kan? akak suka sgt muffin pisang.. lagi2 ada coklat tu..

faa.rosli said...

sama laa..bukak blog hanis zalikha tadi kuar yg malware tu..

nyway nampak sedap sgt muffin ni..nak seketul boleh?hehe

Mas Sani said...

dulu blog mas dh pernah kena malware tu..nsb baik blh betulkan...

dolu2 mas tak suka kek or muffin pisang..x tau kenapa tp sejak mkn kt starbuck muffin pisang yg coklat rice n kacang terus jatuh cinta...now dah jd peberet kami hehehe... tgk QH punya rasa mcm nk buat je tp tggu sembuh dr demam dulu la heheee... alasan!

inahar ali said...

salam QH cayang..aritu pun blog akak kena gak malware tu..pas akak buang link nuffnangx tu baru okay! perghh geram akak tgk muffin mu yg gebuss iteww!!

Lesung Batu said...

tuan tanah yg comel..sungguh comel muffin anda..tirgoda sudaaa..bak seketui.. ;-)

ady said...

as-salam
wow!! What a great combination of flavors..i love it..

Hasidah Bt Awang said...

dah la br berblog..ada virus baham blog jgk wisau saya,huhu

FnF Simple Life said...

fullamak... mmg tergoda habis sama muffin pisang QH... FnF pun kalo buat muffin mmg kena makan panas2 baru kuar oven... mmg layannnn... bila sejuk tuuuu dah tak berapa best... bila buat muffin mmg tak sempat nye nak amek gambar... aduhaiii.

Evelyn Gemina said...

Salam kak QH, wah sedap nampak muffin ni, tergoda, petang2 mmg sedap di nikmati bersama teh panas : )

Tina Othman said...

bestnya, lama tak buat mapin, satu ketika dulu kemain gila mapin sampai badan pun kembang mcm mapin kekeke, tapi bila pisang campur coklat mesti heaven kan

nanti2 nak try lah