Friday, November 2, 2012

KEK OREO

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Bertemu lagi kita pada hari ni…dah takde lagi yea menu raya…dah habis kesemuanya QH update…hihihi…kali ni kita bertukar ke menu lain pula…seperti yang telah QH janjikan semalam di Instagram dan FB…hari ni kena la QH tunaikan dengan segera…hehehe

Hari ni nak berkongsi resepi kek pula…memang mood tengah rajin nak buat kek aje…tapi yang simple2 aje la…sebab tu memang minat QH berbanding memasak…hehehe…kek ni QH buat khas untuk adik QH sempena besday dia pada hari Ahad lepas…kebetulan ade kat sini jadi kakaknya ni boleh la buatkan dia kek sebiji…pilihan kali ni adalah kek oreo…sedap tau…

Kek oreo ni dah 2 kali QH buat…pertama kali buat dulu…QH belum aktif berblog lagi masa tu…QH buat versi cupcake seperti resepi asal…kali ni QH buatkannya dalam bentuk sebiji kek…deco kek ni atas permintaannya…


Pilihan deco kek kali ni ala2 Baskin Robbin gitu…tak boleh nak tiru 100% kang nanti kena saman la pulak…hihihi…adik QH ni memang suka makan aiskrim tu…tapi nanti kakaknya la yang kena pawww…huhuhu…

Kami buat kek ni secara berjemaah…keknya tu QH la yang bancuh dan bakar tapi bab deco adik perempuan QH yang melapis dan melepa kek ni…QH pantau saje…ala2 macam professional la konon…hahaha…main pantau2…tapi last touchup QH la yang buat…kemaskan ape yang patut…sangat simple deco kek kali ni…tapi agak menarik jugakkan…hehehe…perasan tahap ape tak tahu la…hahaha…disengajakan buat selekeh2 sikit…baru la nampak berseni sikit…macam ala2 omputih…hihihi…


Resepi kek ni QH ambil dari blog Kak Ita@Masam Manis…kek ni kalau dimakan begitu aje pon sedap jugak…kek ni QH buat menggunakan loyang bersaiz 7inci…QH buat 11/2 adunan untuk kek ni…kalau nak buat 1 adunan pon boleh juga…

Seperti biase kalau QH buat kek yang berlapis ni…QH akan bahagikan adunan tu kepada beberapa bahagian yang kita nak…pastu ianya akan dibakar berasingan…bile masa nak mendeco nanti tak perlu la untuk menyukat ketinggian kek tersebut…tinggal untuk meratakan bahagian atas kek tu saje…buang bahagian yang tak rata saje…untuk kek ni QH menggunakan buttercream untuk toppingnya…pasal nak menghabiskan bahan2 buttercream tu…hehehe…

Pada yang nak mencuba dipersilakan yer…serius sangat sedap dan sangat senang untuk buat kek ni…lembut…pada Kak Ita…mohon untuk kongsikan resepi kek ni di sini pula yer…terima kasih kak…

Dibawah ni QH ade terangkan serba sedikit cara mendeco yang QH gunakan…maaf yea gambarnya takde…tak sempat nak disnap…harap penerangan tu membantu…jika tak faham atau ade nak bertanya ape yang patut…boleh la bertanya dengan QH nanti yer…


Kek Oreo
Resepi Asal: Oreo Cup Cake
Sumber Resepi: Kak Azlita@Masam Manis

Bahan2
250 gm butter
1 cwn gula
2 cwn tepung naik sendiri - ita guna tepung kek
1 sudu kecil baking powder - tepung dan baking powder diayak
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
8-10 keping oreo - kisar halus
(QH kisar sekali dgn krimnya)

Caranya
Campurkan butter, gula. tepung, baking powder, telur dan esen vanilla dan pukul selama 2 minit. Jangan terlebih pukul ye!
Campurkan oreo dan kacau rata.
Tuangkan adunan dalam paper cup. Susun atas tray.
Adunan QH bahagi kepada 3 dan dibakar berasingan.
Bakar dalam oven dgn suhu 170C selama 10 - 15 minit
20-25 minit atau sehingga masak.


BUTTERCREAM

Bahan2
80 gm mentega
200 gm krimwell
350 gm golden syrup

Caranya
Pukul mentega dan krimwell hingga kembang
Masukkan golden syrup perlahan2 dan pukul lagi hingga rata.
Bolehlah letakkan pewarna mengikut kehendak anda.


Cara mendeco kek
(maaf gambar tidak disnap ketika proses mendeco kek)

Bahan2
Buttercream
Serbuk oreo secukupnya (buang krimnya)

Caranya
Permukaan setiap kek hendaklah diratakan.
Ambil kek pertama dan disapukan buttercream di atasnya. Selepas tu taburkan serbuk oreo tadi sehingga menutupi permukaan buttercream tadi.
Lapiskan dengan kek yang kedua. Ikut seperti proses yang pertama tadi.
Lapiskan kek yang ketiga dan lepa kek seperti biase sehingga selesai. Deco ikut pilihan sendiri.


HIASAN COKLAT

Bahan2
Coklat compound secukupnya

Caranya
Cairkan coklat menggunakan kaedah double boiler. Masukan ke dalam piping bag. Gunting hujungnya dan paipkan ditepi kek yang telah disiap dilepa. Biarkan coklat tu jatuh dengan sendirinya. Sejukkan kek sebelum dipotong.
Lelehan coklat tu akan mengeras jadi semasa memotongnya pastikan pisau direndam dahulu dengan air panas. Lapkan pisau tadi hingga kering baru la potong kek tersebut.

Lebih elok jika menggunakan coklat ganache untuk buat deco seperti di atas.


48 comments:

zila norazila said...

salam syg QH
HEPPY BELATED BTHDAY untuk adik tue yer..smoga dalam lindugan ALLAH sentiasa..pandai akk dia buatkn kek yg sedap dan cantik...untung tue..:))

Asyifa Mustaffa said...

Harus Cuba nie.....!!!
Geramnyaaaaa.....nape la menjak 2 menjak nie asik 'tebakor' aje bila nengok orng buat kek.....aishhhh....x leh jdi nie.....!!!

Gee® said...

woweeee....!!!

Marsita yahya said...

mantop....

ibh_sue said...

Asslmkum QH.
Aduihhh. . Mmg betul2 terguda dgn kek ni. Deko pun cantik. Copy resepi dl. Eh! Ada IG ya. Sat nak cari. Follow2 IG pulak. . :D

CT Delima said...

As'salam Qasey

bertuahnya dapat kakak yang pandai memasak kan, cantik kek. Happy beleted b'day buat adik QH juga :)

:: Mrs.Eady :: said...

aaaa....sumpah terliur!!!!!!!

Mas Sani said...

waduh...waduhhh kok cntik banget kek oreo nya itu, bikin kecur hah... hehehe...

serius memang cntik walau pun simple tp nmpk menarik, resepi buttercream pun simple...dpt mas bygkn mcm mana rasanya, sedapnya biskut oreo dlm kek tu nyum..nyumm..

simpan resepi, insyaAllah satu hari nak buat lah :)

yan's cottage said...

salam QH.....
berselera betul bila terpandang kek tu....mintak sepotong......gebus sangat....

chikadakbiru said...

sedappp nih..kek nye cantik sangat

Delima Zamrud said...

Wahhhh nampak sungguh cantik dan menyelerakan.. QH mmg berbakat bab2 baking nie ek :)..

INA said...

Salam QH..

nampak sedap kek oreo nie..nak rasa dah abis ye..x pelah nnt ina buat sendiri..hihih..

Rohah said...

salam QH..
waduh..enggak tahan ku tenong..ni yg membuatkan akak ggrrrrhhh nak buat2 kek ni..nak rasa..

Bicara Kak Noor said...

salam Qh..
semalam akak tengok kt instgram tapi tk sempat nk komen tunggu kat blog banyak gmbo sikit,cantikkkkkkkkk bangat kek ni teringin nk makan tapi nk buat agak malas niiiiiiiii

norhanim md zain said...

Salam QH...cantiknyaaaa..tak berkedip mata akak tengoknya..wah sedapnya....cantik cantik cantik..i like...:)

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum..
tudiaaaaa.. tinggi! Lawa! elok! comel! kek oreo ni.. geram tengok.. teringin nak rasa jadinya.. :P

ninazsyafinaz said...

Menarik je tgk photography kek nih..thank you sbb tunjukkan yg version cuppies nih boleh buat kek jugak..nanti nak cuba buat :)

Liza said...

salam QH...cantikkk woooo, akk suka...

mama sara nur said...

mesti suker adik QH dpt kek besday sedap lg cantik ni...sayang kakak he he
nampak sedap je blhlah akak c/p dulu resepi ni ye nanti jan besday ank dara kecik akak tu leh buat. skrg pun sibuk je duk ingatkan kita tentang kek dia nanti he he
deco pun lawa...letak oreo lg, awal2 ni mintak izin nk tiru ye he he

HomeKreation said...

Salam QH.... menggoda sungguh.... tolong hidangkan sepiring dgn air kopi ya....hehe

hazila said...

Rasa macam nak buat kek je esok.... Akak pulak malas sungguh nak baking.

rostina76 said...

wah!!!!!mmg ala2 deco minah salleh. KAGUMNYA!!!!bestnye kalau terer mcm QH ni

Mummy Ayda said...

yum yum lihat aje dah tak boleh tahan.... sooo yummy.....:-)D

Shiela said...

wowww.. nengok ceklat yg dok meleleh tu yg tak tahan sgt.. :b

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum QH..

Ermm..bila pula nak buatkan kek birthday utk kak naz ni QH?

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salma Qh..untung la adik sbb dapat kek yg sedap airtgn dr kakak dia.Mmg nampak sedap tuh!

Asmah Yusof said...

Happy Belated Besday buat adik QH...teruja tgk...minggu yg membizikNn...sibuk mngadap kertas xm akhir tahun...cantik sgt..

Nur-nba said...

Untung adik QH.. dapat kek sedap dan cantik decoration hasil sentuhan kakak tersayang.

Nur memang tak pandai deco kek ni.. Entah bila nak mencuba.. Happy Belated Bday utk adik QH..

norhidana said...

terliur, kalu lah akak duk sebelah umah awak... senang nk oder kek nih kan...

*penah cite yg awak selalu gi psr belakang jupem yg jumaat tuh, keje kt mana? mcm dekat je ngn opis

FnF Simple Life said...

huhu...nak sepotong... nampak tempting sungguh ler...telan liuq je ni haaa

Wattie said...

Assalamualaikum QH,
Terpesona akak melihat kreativiti QH menghias kek ini, bagi akak ianya sungguh cantik, berseni sungguh tangan QH, pasti rasanya pun setanding rupanya........jelesnya akak....

Mayang ABDUL RAZAK said...

sedapnyer QH..

mama leen said...

sedapnya wehhhhhhhhhh

keysha@azura said...

menarik btl semua kat blog nie...bila agaknya sy dpt buat kek cantik mcm nie

sHa AhM@d said...

tinggi betul nampak kek ni..mesti sedap kan..

adiera2711 said...

salam kak ..resipi ni xpayah letak susu ke??

adiera2711 said...

salam kak kek ni xpayah letak susu cair atau segar ke??

adiera2711 said...

salam kak ..resipi ni xpayah letak susu ke??

Qasey Honey said...

adiera2711...

wslm...xperlu dik..resepi asal mmg xde..jgn risau..InsyaAllah jadi..

syapex said...

salam kak...

kek ni sy dh buat...
alhamdulillah menjadi..
boleh x sy nk C&P resepi ni kat blog sy...?
nti sy letakkn linknya...

Liza Othman said...

menariknya kek ni :)
harus dicuba..

fizafiza said...

wah sedapnya....terliur pulak bila tengok. harus cuba ni. mohon kebenaran cuba resepinya ye

azlinda hashim said...

wah!!!sdapnye nmapk..deco pon cntik..air liur meleleh bila tgk..huhuu

ieza beledza said...

QH saya nk ambil resepi u ye...nk buat utk besday anak...dia suka sgt mkn oreo....

irmazadia polkadot said...

QH , sye ambil resepi ini yer ,,
minta halal ... kek untuk my mum.. dan sayer tiru corak kek yg sama... ape pun kek ini mmg sedap... x rugi syer cuba...

irmazadia polkadot said...

QH , saye minta halal ambil resepi ini dan tiru jugak corak yg sama plak tu.. ape pun mmg sedap kek ini... tq byk2...

Nani Shuhada said...

Nampak menarik.. Tak sabar nak mencuba... Tq atas info

Anonymous said...

Nampak sedap kek Oreo nim . Haaa . Kebetulan cikgu kata nak buat kek untuk tahun nih . So , saya mencari resepi kek Oreo . Haha . Dah orea feveret nye . Hehe . Btw , tque for autie QH sebab share resepi kek nih . Hope sangat kumpulan saya dapat buat kek yang macam ni . Wish me luck ? Tque . :')