Tuesday, October 23, 2012

NASI GORENG BUNGA KANTAN


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Bertemu lagi kita hari ni...
Agak lewat juga hari ni QH bersiaran...memberi lalu pada iklannn...iklan?? iklan la sangattt...hehehe...agak sibuk la hari ni...
ok takpe...happy sangat hari ni bile dapat menyelesaikan 1 masalah di blog ni...dari hari tu lagi QH perasan dan berasa hairan bin ajaib kenapa gambar untuk entri2 terbaru ni semuanya comel2 saje...bile disetkan ke original size...kemain besau la pulak...sampai terlebih2 dari margin post ni...bile disetkan extra large pula...gambar alahai tersangat la comel gitu...nak tengok jadi tak puas...sampai perlu kena kanta pembesar rasanya...hehehe


Sangat jeles bile singgah ke blog kawan2 gambarnya besau2 dan memenuhi ruangan post ni...sangat puas tengok sambil tu boleh la membelek setiap sudut pada gambar tersebut...itu memang tabiat QH...sebab tu kalau QH BW akan mengambil masa berjam2...suka tengok gambar masakan...sesambil tu boleh la mengumpul idea untuk ditiru sikit2...wah pecah dah tembelangnya...hahaha...

Malam tadi bile dah jumpa jalan penyelesaiannya...hampir kesemua entri terkini QH edit semula gambarnya...baru la puas sikit...haaa sekarang hambik yea...hahaha...sampai tak dapat nak siapkan entri untuk hari ni malam tadi...^__^...dah lambat jadinya nak bersiaran...



Baik la bile masalah semua dah selesai...tetiba pula perut ni berasa lapar jadinya...meminta untuk diisi dengan sesuatu yang mengenyangkan...jadi jom la kita berjamu mata dengan hidangan nasi goreng yang ingin QH kongsikan untuk hari ni...sangat sedap tau nasi goreng ni...sempoi habis rasanya...penyediaannya pon mudah saje...pada yang sukakan akan keharuman aroma bunga kantan dalam masakan boleh la mencuba resepi ni...sebab bunga kantan tu adalah bahan utama dalam nasi goreng ni...


Resepi ni QH ambil dari blog Kak Noor...bile melihat Kak Noor tayang hari tu...terus teruja untuk mencubannya jugak...QH gandakan bahan2 di bawah ni...masa tu malas dah nak masak yang lain...hehehe...sampai ke petang kami makan nasi goreng ni...berkali2 juga la dipanaskan...nasi goreng ni memang kena dengan selera kami...jadi pada yang lain jika ingin mencuba...sangat2 la dialu2kan yea...

Mohon untuk kongsikan dan memanjangkan resepi ni di sini pula yea kak Noor...terima kasih kak...jom tengok resepi tu...


Nasi Goreng Bunga Kantan

Bahan2nya
1 mangkok nasi sejuk * untuk 2 orang ok,kalau untuk ramai kena tambah lah ya
4 ekor udang besar,kalau kecik pun ok tapi kena tambah sikit lah
2 keping fillet ayam - QH tambah 
1 kuntum bunga kantan dihiris
4 biji cili padi tumbuk
2 ulas bawang putih tumbuk
1/2 biji bawang besar hiris
1 biji telur
sedikit capsicum dan carrot
boleh jugak sayuran fav lain ya..
1 sudu sos tiram
garam secukupnya

Caranya
Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis lah bahan tumbuk dan bawang besar sehingga wangi,masukan udang,capsicum dan carrot jugak sos tiram,kacau rata, kemudian masukan telur,biarkan sebentar,jangan terus dikacau nanti telur terlalu hancuss tak sedap nasi goreng tu,kemudian masukan nasi dan bunga kantan dan gaul rata,rasa garam nya kalau kurang boleh lah ditambah
Nasi goreng bunga kantan dah ready untuk dihidangkan taburkan sedikit daun bawang kat atas untuk kelihatan lebih menawan dan sedap dimakan tapi kalau tkde pun ok nasi goreng tu boleh makan jugak hee


19 comments:

Amie said...

Virus nasi goreng bunga kantan dah sampai sini ye QH... makin dipandang makin lawalah pulah post2 makanan di dapur QH ni...

Ucu Faridah said...

besaur nye gambor..macam nasik tu nak masuk mulut ucu pulak..

nasik goreng ni kalau dibubuh ulam2 mmg sedappppp...

Shiela said...

huhuu.. lapar laparr.. :b

Bicara Kak Noor said...

salam QH
terimakasih banyak2 kerana sudi mencuba resepi akak yg sngt sempoi mempoi tu,wah rajin QH campur macam2 lagi ok lah tu kasi up sikit nasi goreng tu,masa akak buat tu tengha lapo campak je apa yang ada kat dapo tu janji kenyang...

Tina Othman said...

lapar lapar lapar haha

ni yg boring kalau bw time lunch ni, semua pun tayang menu yg tersangat lah menawan hati, agak2 ada lg tak nak mintak sikit hihi

ZurHeritage said...

sedapnye QH..
mintak sepinggan untuk lunch hari ni...
masakan yang ada bunga kantan mmg sanagt2 sedap...:)

norhidana said...

tgk pun dh lapaar...

Marsita yahya said...

nice presentation...mesti sedappp kan?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

lepas balik dr kg nanti bolehlah cuba... sebab blk dr kg biasanya bwk blk byk bungan kantan free... kekeke.. dasar kedekut kan? hehe... bukan apa.. kdg2 tu nak beli rasa tak berbaloi dengan kualiti bila tgk harganya padahal bila blk kg boleh dpt yg cantik2 lagi... hmmm.... mmg nampak sedap tu...

HALAMANKU said...

Salam QH.. sedapnyer.. terbau2 keharuman bunga kantan.. erma suka ngan bunga kantan kalu wat asam pedas ke.. laksa ke.. memang buh lebih2 tapi kat bangi neh mahal.. kadang tu sebatang RM1 sabo tak.. tgk nasi goreng bunga kantan tu sedapnyer.. terasa2 kesedapannyer.. sini tgh hujan perutpun mulalah berkeroncong he he he minta sepinggan he he he

Mas Sani said...

lamanya x kesini...rindu betul dgn juadah2 dr dapur maya qh ni... alahai sekali tgk terhidang plak nasi grg bunga kantan....humm mesti sedap tu :)

psst... apa jln penyelesaiannya tu? share ler cmne leh dpt gambar sebesar tu :)

Naz / Nadz COSK said...

Wah sedapnya nasi tu QH.... Kak naz nak sesenduk jer boleh QH? Tapi cili padi dan sayur mayur tu kasi lebih ye..


Melly Octaviana said...

Suka makan nasgor.apapun resepnya nasgor selalu fav all the time.. Melly pun suka liat photo2 di sini.potonya buat makanan nya lebih menarik.. keep it up sis.. ;)

tun_telani said...

salam kak QH.. sedappnyerrr nmpk nasi tuu.. sure wangiiii je bau.. tun pernah jugak buat nasi goreng letak bunga kantan, tp campak2 je la..

zila norazila said...

salam syg QH,
wahh puas ati tgk gambo..beso2 lg..nasi nie akk pun dh buat..tp x tershow lagi he hhee ..x sempat nk edit lg:)..mmg sdap kan.

Evelyn Gemina said...

Selamat malam kak QH, dah bingung ni mau komen resepi yg mana satu, semua best2 ni, yang nasi ni mesti wangi kan???confirm sedap : )

Yang biskut mazola tu pulak, peberet anak2, thnks share resepinya kak QH, nnt mau skodeng cni utk resepi,hehe..

Rohah said...

salam QH,
buat akak terliur ni..dah lama tak buat nasi gorng yg ada bunga kantan..

JUICY CAFE said...

As-salam sis..
Terliur dibuatnya, bile nak rasa nih ya..

ady said...

as-salam
wahhh!!! nasi goreng Bunga Kantan..mesti wangi bau nasi goreng tu..terliur!!!