Monday, October 8, 2012

CHICKEN CHOP GORENG



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…
Ape khabar semua?? Mudah2an pengunjung2 blog QH semua dalam keadaan yang baik2 saje yer…jika ade yang kurang sihat…cepat2 pergi klinik dan makan ubat tau...lepas tu berehat dengan secukupnya yea…maklum la sekarang ni musim dah tak menentu...kejap panas kejap hujan…jadi sentiasa menjaga kesihatan diri…

sekejap saje dah masuk ke hari baru dan minggu yang baru kan…tak puas rasanya untuk bermalas-malasan dirumah selama 2 hari tu…hihihi…kenapa la tak buat 5 hari cuti dan 2 hari untuk bekerja yer…hahaha…mesti lumpuh ekonomi Negara kalau gitu la gamaknya kan…hihihi

Ok la...masa sangat cemburu yer nak berceloteh panjang2 hari ni...banyak benda yang perlu QH settlekan hari ni...sebab nanti selama 3 hari QH tak masuk ke opis kerana berkursus lagi...jadi kita saje ke resepi yea...

Resepi hari ni yang QH nak kongsikan menu omputih pula...jom tukar kaler mata jadi biru ehhh...hehehe...bertukar selera ke barat pula...asyik makan nasi ajekan...menu yang dimaksudkan tu adalah Chicken Chop...kali ni QH buat versi goreng pula...yang dimakan bersama dengan blackpepper sos...

Untuk resepi chicken chop ni QH ambil dari Kak Rohah@Damai Kalbu...berkenan dengan resepi ni sejak dari hari tayangannye lagi...bahan yang digunakan mudah dan ianya  dari bahan2 asas yang sentiasa berada didapur...

Sedap tau chicken chop ni bile dihidang panas...rangup diluar dan lembut di dalam...QH rasa kalau dimakan begitu pon boleh jugak sebab dah sedap...pada sesiapa yang rajin tu...hihihi...kalau agak2 teringin tu baik saje dibuat sendiri...rasanya lebih kurang sama saje macam yang berada di restoran2 dan kedai2 makan tu...bile buat sendiri dah tentu tahu akan kebersihannya kan...boleh dimakan tanpa was2...hihihi...

Nak tahu ape bahan2nya...ade di bawah ni yea...pada Kak Rohah...QH mohon untuk letak resepi chicken chop ni di sini yer...terima kasih banyak2...

CHICKEN CHOP & SOS LADA HITAM

Bahan:
3 bahagian peha/ dada ayam (650gm+-/potongan besar) | buang tulang
3 ulas bawang putih | kisar halus
6 inci halia | kisar halus
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar saus manis ABC
1 sudu kecil serbuk lada sulah/lada putih
Garam

Salutan:
1 biji telur | kacau
2 sudu besar tepung gandum
100gm bread crumbs

Cara:
1.Bersihkan ayam dan gaulkan ayam bersama bahan kisar, sos tiram, saus manis, serbuk lada sulah dan garam.Masukkan dalam tupperware dan perapkan selama 3 jam dalam peti ais.
2.Setelah cukup masa memerap, gaulkan pula dengan tepung gandum.
3.Pecahkan telur dalam mangkuk dan kacau.
4.Ambil ayam dan celupkan dalam telur kemudian salut dengan bread crumbs.Buat satu persatu.
5.Goreng dengan api sederhana besar agar ayam masak sekata.

Untuk resepi blackpepper sos ni pula…QH tak menggunakan resepi dari Kak Rohah…sebaliknya masih menggunakan resepi yang biase gunakan dari MyResepi@Acik Yarn…bukan ape ianya permintaan dari hubby QH juga…masa tu nak makan dengan burger sekali jadinya buat la sos ni lebih sikit untuk dimakan bersama dengan chicken chop ni…

Tapi jika ade yang ingin menggunakan blackpepper sos dari Kak Rohah boleh la klik di link atas tu yer…

Pada empunya resepi sos lada hitam ni…QH mohon untuk letakkan dan berkongsi pula resepi ni di sini pula yea…terima kasih banyak…


 SOS LADA HITAM

Bahan-bahan (ramai org boleh cicah)
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
sebiji bawang besar(potong dadu)
sebiji tomato (potong dadu)
seketul kiub ayam knors
2 cawan air
sedikit kicap pekat
sedikit sos cili/sos tomato
garam dan gula secukup rasa
1 sudu lada hitam(tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
tepung jagung(standby)
    Cara-cara
      1.           Cairkan butter dengan api kecil.
    2.       Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang
    3.        Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi.
    4.        Masukkan kiub ayam dan kacau.
    5.        Masukkan air tadi dan kacau. Tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak). Kacau hingga sebati.
    6.        Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam.
    7.         Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau
    8.         Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa
    9.        Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak.
    10.   Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat.
    11.      Boleh dihidangkan semasa panas.Ermmm sedap.. 

    35 comments :

    Shiela said...

    Aduhaiiii QH sayang.. bertambah lapar akak ni.. ;P

    ibh_sue said...

    Asslmkum QH..
    Sedapppnyaaa...Tak pernah buat sendiri pun. Nampaknya balik ni mcm nak bodek hb pi mkn chicken chop jg lah..

    mama_saly said...

    salam QH..
    sedapnya..nanti nk cuba eyy...(~~.)

    norhanim md zain said...

    assalam QH..woi terliurnya tengok chicken chop nie..feberet anak nak nie..mai sepinggan :)

    Bicara Kak Noor said...

    hari ni selera mata biru ni,,janji mata kita tetap itam legam kan QH makan apa pun anak akak fav habis ni chicken chop,lamb chop kadang2 sampai tak sempat nk ambik gambar kosong pinggan heee

    Mas said...

    chicken chopp satuuuuu....he3
    lama tak buat...
    jadi teringin lak..

    norhidana said...

    terliur tgk chiken chop tuh.... lama tak mkn tau CC nih... nk bt sndiri kene ada kerajinann nampaknyer

    Rohah said...

    salam...
    mmmm sedapnye...tq QH sudi mencuba..

    Naz / Nadz COSK said...

    Wahhh..ni betul2 garing ni.. Nak satu set QH... Nak satu set dgn air kaler hijau tu tau!

    CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

    Aduhaii... bila akak boleh merajinkan diri macam QH ni.. hulurlah bak sepeha dua kat akak ni QH :P

    yan's cottage said...

    salam QH.....
    Kecur air liur yan menenguknya......sedapnya dan comel je timun kecil2 tu ye....

    Marsita yahya said...

    lama tak buat...boleh cuba resei ni plak

    Nina Mirza said...

    As'salam QH...

    Gulp, Gulp..!! telan air liur~~
    menawan sungguh.....!!

    ijayuji said...

    Salam QH!! walahhhhh biru mata itamkuuu ehehe... budak2 ler suka kalau buat lauk2 mcm ni tapi yg di makan ayamnya ajaaa dia org ikut angin lerr sayur mmg tak makan lerrr fries tu pun kalau musim takde mood nak makan dia org tak makan ehehe...

    izahdaut said...

    saya suke cikenchop goreng... sodapppp... nampak mcm kat kedai la set menu QH neh.. leh bukan western restoren la .. :-).. saya pelanggan pertama wokey

    Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

    Makanan omputih memang kak ros suka...

    dZana said...

    mgancam tul cikenchop QH ni.. kena masuk list jugak nampaknya..

    Kak Nik Ja said...

    salam QH.sedapnya chicken chop tu...tapi akak nak ucapkan terimakasih atas tutorial QH berkenaan album picasa yg penuh tul...betul2 membantu akak..Alhamdulillah , ikut ape yg QH tulis , dah selesai satu masaalah akak..tq again!
    oooops tapau chick chop satu

    Kak Nik Ja said...

    Tq QH...for the tutorial album picasa tuh...selesai satu masaalah akak!!
    oooopps ceduk chik chop yg gareng satu!

    zila norazila said...

    salam QH cyggg..dh memalm bru sempat kesini..baru sampai umah sbnarnye nie..sblm tido nk tgk keenakn chkn chop nie dulu..uiitss daapppnye..kecurr:)

    rahel said...

    Banyak sedap wo itu chicken chop....nak sos lebih yer...

    akubiomed said...

    Meleleh air liur dibuatnya. Macam pro persediaannya. :-)

    mama leen said...

    sedapnya weiii... tu timun kenit ka..

    IntaNBerliaN said...

    ooo senang je upenya yer.. lnkali leh try :-)

    Anonymous said...

    xguna bread crumbs xbleh ke?

    Qasey Honey said...

    bleh tp salutan tepung kena lebihkan sedikit...

    Sheila Salim said...

    Assalamualaikum QH, sheila nak try buat sos ni! nyumm nyummm :)

    Anonymous said...

    Time kasih... resepi ny kite nk wat mse prtandingan masak kt skolah

    CIK PENCEL TUMPUL (CPT) said...

    sedapnya tengok....lama dah nak buat tak terbuat-buat jugak...

    maizatulazma mukhtar said...

    ni klu banjir sos bebanyak mesti heaven nih...dapnye.teringin plak.padehal kite ni malas nk masak omputeh .rase mcm nk buat plak.he2

    fazliana said...

    sdpnya QH terliur nie..nyum2,,nk ambil ye resepi nie.tq=)

    lili nur said...

    saya minta izin copy resipi bg tujuan pembelajaran.trima kasih

    TEAM N.I.S.F SHAKLEE said...

    Thanks nice sharing. Must try ni.
    Jemput ke teratak saya pula.
    ummuque.blogspot.com

    Suhailey said...

    Makan panas-panas sedap chicken chop ni, pekena plak dengan orange juice.western habis

    Nor Marshaliza Shaidan said...

    Assalamualaikum QH...
    Sedapnya tgk chicken chop yang rangup.
    Salah QH ni sbb arini nak balik buat chicken chop ni.
    Hihihihi...gurau je QH...hihihi

    Jemput singgah umah sy ye
    http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com