Friday, September 28, 2012

TUTORIAL : Bila Picasa Album Penuh

Assalamualaikum dan Salam Sejahtea semua...

Seperti yang dijanjikan pada entri sebelum ni...kali ni QH nak kongsikan sesuatu yang amat penting untuk para blogger sedia ade dan juga pada yang baru nak berjinak2 dalam dunia blogger sekarang...lebih2 lagi kepada blogger2 masakan...
Rata2 yang dapat kita lihat…para2 blogger mesti banyak memuat turun gambar dalam satu2 entri kan…sebab bile entri tanpa gambar macam kurang seronok la pulak terutama sekali bile ianya melibatkan blog masak2…rasa amat janggal sekali…sebab gambar memainkan peranan yang amat penting sekali…dari situ la dapat kita ketahui bagaimana bentuk dan rupa sesuatu masakan yang dicuba dan dihidangkan…

Jika blog personal sendiri pon dah tentu kita nak meletakkan gambar2 ape jua aktiviti yang telah dilakukan bukan…gambar amat memainkan peranannya bile kita berblog ni…

Jadi bile dah banyak gambar yang diletakkan di dalam blog ni…sudah tentu kita akan mengalami masalah jika PICASA ALBUM kita telah memenuhi kuotanya…aktiviti berblog pon akan menjadi tidak seronok…bile mane gambar2 yang ade tu sebahagiannya akan di DELETE…

QH sendiri juga turut telah mengalami masalah tersebut…hampir buntu bile memikirkan akan menDELETE sebahagian gambar yang ade dalam blog…bagi memudahkan untuk memuatkan gambar2 yang baru pula…

Lagi satu jalan yang boleh QH fikirkan saat itu adalah dengan mengupgrade album picasa tersebut…tapi cara tersebut berbayar…QH ade juga minta pandangan pada blogger2 yang terlebih dahulu dalam bidang ni…tapi ade salah sorang kawan di FB iaitu Rose Khadijah yang membantu QH dalam menangani masalah tersebut…beliau PM QH di FB dan memberikan link blog yang menunjukkan cara untuk menyelesaikan masalah tersebut…blog tersebut adalah milik Mamatisya@My Life & My Loves…terima kasih diucapkan kepada yang membantu QH dalam menyelesaikan masalah ini…

Hari ni QH nak tunjukkan serba sedikit cara mengatasi masalah tersebut…QH pon takde la pandai sangat bab2 IT ni…mane yang QH tahu akan QH kongsikan bersama…diharap ianya dapat membantu pada blogger yang jika mengalami masalah tersebut…jom lihat di bawah tutorial tersebut step by step yang telah QH buat…mungkin agak leceh jugak tapi ianya akan menyenangkan kita selepas itu...jika masih ade lagi yang kurang faham dengan tutorial tersebut…jangan malu2 yer untuk bertanya pada QH nanti…tapi jangan tanye yang susah tau…tergeliat pula nanti nak menjawabnya…hahaha… 



pada gambar di atas menunjukkan album picasa tersebut telah sampai limit atau penuh...setiap akaun google untuk blog storage adalah sebanyak 1 GB sahaja...jika ini terjadi... kena buat satu lagi akaun google yang baru...


step pertama yang harus dilakukan adalah membuka satu lagi akaun google...sign up seperti biase dengan alamat emel yang baru dan berlainan dari emel terdahulu...lepas dah siap buat emel terbaru...abaikan dahulu emel tersebut...SIGN OUT


bile dah sign out emel baru tadi...sign in alamat blog/emel yang terdahulu...


terus ke dashboard dan klik SETTINGS



klik BASIC dan seterusnya klik + ADD AUTHORS



bile dah klik +ADD AUTHORS tadi...sila masukkan alamat emel yang baru dan klik INVITE AUTHORS



dah klik INVITE AUTHORS tadi...akan nampak seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas...1 OPEN INVITATIONS...boleh la SIGN OUT



step seterusnya...sign in EMEL BARU dan cari emel invitations dari blog terdahulu...



klik emel invitation tersebut dah klik link seperti di atas tu...


bile klik link tersebut akan keluar page seperti di atas



klik semula link tersebut



dah klik tersebut semula...akan keluar page seperti di atas...bile keluar page ni...ianya akan kosong tiada ape2 lagi sebenarnya...setiap emel baru akan begitu...sebab kita belum follow mane2 blog lagi...jangan terkejut pula yer jika melihatnye begitu...boleh la SIGN OUT



SIGN IN blog terdahulu...terus ke dashboard dan klik SETTINGS



step pertama klik BACIS dan akan nampak seperti anak panah di atas...terdapat kedua2 alamat emel di situ



pada alamat emel yang baru tersebut...boleh la dibuat pilihan sama ada sebagai ADMIN atau AUTHOR...emel yang lama boleh dikekalkan sebagai ADMIN sebab di situ ade link follower blog kita



QH memilih untuk meletakkan kedua emel tersebut sebagai ADMIN...jadi kita boleh buka blog dengan memilih salah satu emel tersebut...tapi untuk mengupload gambar terbaru...PASTIKAN menggunakan alamat blog yang BARU...sebabnya seperti bi bawah



cuba lihat gambar di atas...dimana storage album picasa masih banyak lagi ruangnya dan boleh mengupload sebanyak mane gambar sehingga sampai limit...

Jika masalah ini berulang kembali...album picasa pon dah penuh...ulangi langkah di atas semula untuk membuka akaun google yang baru lagi...mengikut kata blog yang QH ikuti stepnye...setiap blog boleh diadekan sehingga 100 AUTHORS...banyak tu...jadi nanti akan banyak la akaun google kita nanti dan ianya menjimatkan...tak perlu lagi untuk menDELETE gambar2 dalam blog...sempat ker kita nak sampai ke angka tersebut...hehehe...lagi satu PERINGATAN...bile dah banyak akaun user untuk blog JANGAN SAMPAI TERLUPA PULA YER PASSWORDNYA!!! PENTING tu...ingatan untuk diri sendiri juga...cara paling senang adalah mengunakan setiap akaun user dengan PASSWORD YANG SAMA...QH buat begitu...

Itu la serba sedikit yang dapat QH kongsi dan tunjukkan setakat ni...jika ade yang terkurang, tertinggal dan kurang tepat tolong beritahu QH yer untuk diperbetulkan...


49 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said...

Morning QH cayang kak sha mucuk wangi!!!! cayang tq so much yaa sebab berkongsi info yang sangat2 berguna.. dulu akak terkena jugak.. lepas tu akak buat bodo.. ehh lepas tu bolehlah pulak masukkan gambar... tak tahu macam mana boleh masukkan gambar lagi hehehe.. nasib ler agaknya yaa.. tapi bila Qh dah share di sini.. terima kasih sangat2 membantu untuk masa akan datang!

Terima kasih cayanggg moga ALLAH SWT limpah ruahkan rezeki adikku cayang ini.. take care muahzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Delima Zamrud said...

Mekasih byk2 QH berkongsi ilmu, kebetulan picasa D5 pun dah nk abis dah... Sayang QH muuuaaaahhhh..

:: Mrs.Eady :: said...

nakkene study pelan-pelan nie..

AZLITA AZIZ said...

Salam QH,

Akak pun tak tau menahu tentang info ni.. Alhamdulillah QH dah kongsikan pada kawan-kawan semua.. semoga bertambah pahala yg QH dapat.

Akak pun pernah mengalamai masalah yg sama dulu. Akak mmg tak tau sangat pasal IT ni, anak-anak yg godeh2 dan katanya gambar akak terlalu besar pixelnya so kena resize bagi kecil sikit..

Tapi bila dah buat pun tak boleh juga hingga akan terpaksa buat yg macam QH kata tu lah upgradekan dia.. tapi berbayar..
Mula akak ingat mahal.. tapi bila akak semak tak lah mahal sangat dalan RM 20 duit kita.

masuk ni rasa2 dah hampir 2 tahun dia ok tak de pulak kena toup. harap2 kekal lama lah tu.. ^_^
Sebab pada akak gambar memang sangat penting terutamanya kita ni blog masakan..

Kalau masalah ni berlaku terpaksa rujuk cara yg QH ajar.. tapi tu lah.. macam susah jugak caranya tu.. nak kena belajar slow2 mklumlah otak akak ni dah berkarat cikit bab IT ni..

terima kasih sekali lagi atas maklumat yg sangat baik ni..

Norzie hany said...

Nice info...tq for sharing.

Mamasya said...

Tq byk2 QH kongsi tips siap tutorial....mmg berguna sgttt utk blogger yg penuh sarat gambar2. akk akan cuba pula ikut tips QH bagi ni...tak perlu delete gambar. nampak mcm rumit tp rasanya kalau ikut satu2 step yg dibagi boleh rasanya, tp kalau tak faham akk akan tanya QH ya.tkasih sekali lagi QH.....

Balkish said...

tq atas maklumat..

tun_telani said...

jakun sbb tun xpernah guna picasa nih. hihi

Wattie said...

Assalamualaikum QH,
Bagusnya ada tutorial kat sini, kena simpan link dulu, nanti dah penuh boleh refer, tkasih QH sudi share. Tapi tu la kan, otak yg dah veteren ni ambik masa sikit untuk belajar, klu orang lain zoom cam jet, kita lak cam kura kura, gitula kira2nya hehehe....

LinRosly said...

Assalamualaikum QH
Bagus...Maklumat yang menarik untuk dikongsi bersama rakan-rakan blog. Ilmu itu kalau kita curahkan kepada yang lain besar pahala yang kita dapat...Insya Allah..

rahel said...

Terima kasih QH kerana sudi share maklumat ni...memang sangat penting ni....

ummiakid-lily said...

Thanks kongsi maklumat yang sangat² penting ni...kena study pelan² baru boleh faham.

mama leen said...

tak pandai.. nak suruh u tlg buat.. huhu

Evelyn Gemina said...

Gud tutorial kak QH, lain kali kalau ada masalah cam ni bolehlah rujuk dlm blog akak, TQVM : )

Evelyn Gemina said...

Salam kak QH, gud tutorial ni, senang nak rujuk di masa hadapan nnt, tqvm : )

~~zana@pb~~ said...

haaa kau...panjang lebar tutorialnya....akak belum buat lagi ni. semalam nak tukar gambar header pun tak boleh tapi masih boleh upload gmbr masakan sekeping dua. utk jimat akak kombine semua gambar, mmg la tak cantik tapi belum rajin nak invite dan buat email baru.
thaks QH, buat masa ni akaun fb akak di lumpuhkan sementara waktu. kalau QH ada twitter boleh la kita twit2 disana.

Rohah said...

tq QH..akak dah kena camtu bulan 2 kalau tak silap...buntu takleh masukkan gambar dlm blog..tapi akak cari jalan bodoh2...(makne eh guna cara lain, kena guna alamat URL gambar2 tu n tepek kat blog tu).Tapi leceh, akak post dulu pic2 tu kat album fb, akak setting;ONLY ME.pastu ambil alamat URL setiap gambar2 tu n tepek kat ruang URL kat tempat nak upload foto kat blog.Selama ni itulah yg akak buat...ada tutorial QH ni kiranya membantu..tapi mcm susah je..huhu..takut jadi lain pulak..

Rose Khadijah said...

hai QH..im coming!..
wahhhhh complete sungguh tutor akk ni..gud gud..
terima kasih kak,buat & share tutor selengkap ini..
kagum ngan akk..
kalo sy?!!!asyik tak menyempat jer..
blog sy pun kusam jer..;-(

Hazana Ariana said...

t.kasih sgt atas info yg sgt menolong akak ni..dah lama akak tercari-cari jwpn pd masaalah ni..huhu Alhamdulillah dah settle..:)

mamy harraz said...

terima kasih share info yg lengkap ini.
alhamdulillah sy dah jumpa jln penyelesaian yg dicari :)

anyss said...

Assalamualaikum,
Terima kasih. Tau ada masalah ni...satu hari akan hadapinya, tapi baru tau cara atasinya.

Terima kasih.

Queenie said...

salam QH....timekasih atas info ni, tgh pelan2 study ni...

Nurul Rina said...

salam sis.. thanks info ni.. Dan blog sy dah ok.. Cuma, leceh skit la ek nk switch2 admin..

Nur-nba said...

Tq QH... tutorial ni memang sangat membantu.. :)

norlieharumaini said...

salam...QH.. akak da ikut sume toturial yg QH bg bile nk invite authors tu xnaik plak * 1 open invitations...akak dah la buta IT....masih panik sbb xdapat nk upload gambar dlm blog... mcm mane ye nk buat...akak da suruh anak bukakkan akaun google yg baru...tp masih blurr...

maszull said...

assalamualaikum qaseh...slm kenal yer nak tanya ari tu mama ada juga masalah mcm ni tapi tak tahu nak buat apa terus jer delete gambar kat akaun google tu konon nyer nak kurangkn gambar last2 habis gambar n3 lama2 mama hilang...kalau dah hilang tu boleh ke kita masukkn balik tapi maybe susah sbb banyak n3 mama yg dah blank no entry jadi dah x tahu nak buat mcm mana jadi biarkn saja je..sedih juga n3 lama2 tu gambarnya dah hilang...kalau mama tahu boleh buat mcm ni ari tu mesti mama dah lakukn segera...:)

kak ina kl said...

salam ziarah
akak pun buat camni..dah 2 orang dah author akak..skrg ni nak msk author ke 3 dek sebab suka letak byk gambar dalam blog

nora naz said...

Salam perkenalan...Terima kasih banyak coz n3 akak membantu menyelesaikan masalah saya nie...Terima kasih tak terhingga. Segala panduan yang diberi telah saya praktikkan....tq so much

Mona said...

salam QH, tqvm, izin chek guna info ni.

Mummy Ayda said...

TQ QH,
mummy pon ada problem rini.... nasib baik ade N3 QH ni
TQ many many QH.... luv U :-)D

SueGinola said...

Assalamualaikum Qaseyhoney....
Salam singgah...terima kasih atas tutorial anda ni...
Saya mohon izin linkkan tutorial ni diblog saya ye....thanks....^_^

chinta_faan said...

chinta link kan blog awak dalm blog chinta ye...sgt2 membantu chinta dalam menghadapi masalah ni..

SelagiAdaGula said...

Assalammualaikum QH.....dah seminggu blog kak siti tak beroperasi...sedih sangat..tak boleh masuk entry baru..tapi alhamdulillah..jumpa tutorial ni. Terima kasih banyak..semuga dapat membantu...sbb kak siti pun nak minta anak yg cuti sekolah tu buatkan..al-maklum orang lama ni susah dan lambat sikit nak faham ...apa pun terima kasih sekali lagi.

mar lia said...

Assalamualaikum

tqvm atas tutorial yg sgt mudah d fahami & da selamatkan wajah huduh sy yg x boleh senyum biler blog xboleh masuk gmbr... tqvm again ya...

SyAyUs said...

thanks sgt2..akhirnye dpt gak jumpa jln penyelesaian..

SelagiAdaGula said...

Salam sekali lagi.....dah boleh masuk entry..........sukanye....terima kasih QH

HeNRieTTa JoSe said...

thanks for the tips....diterjah dari blog ELLY...

umiyumi said...

Salam.. terima kasih atas tutorial yg sgt berguna ni. sy minta izin share link ni dkt blog sy boleh ya? :)
tq

Cikgu Ani Bawok said...

Tq QH... sgt membantu... semoga Allah melimpahi rahmat kpd QH... :)

Cikgu Ani Bawok said...

Tq byk2 QH... sangat membantu saya yg sdg buntu ni... hahaha
Semoga Allah merahmati usaha QH ini... :)

Citarasa Rinduan said...

tq some muchh

ayu tgh hadapi masalah nie.. sedih sgt.

tq ats bantuan

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

tg, QH. Tak pnah alami tapi rasanya boleh dijadikan pedoman. Hanya Allah yg mmbalas budi baikmu & shbt sebelumnya yg berkongsi.

Dinas Aldi said...

Salam kenal. Terima kasih atas tutorial yg sangat2 berguna ni. Saya belum sampai ke tahap penuh lagi tapi takut jugak bila dah penuh nanti tak tau apa nak buat, boleh saya jadikan tutorial ni sebagai panduan. Terima kasih banyak2 :)

Dinas Aldi said...

Salam kenal. Terima kasih atas tutorial yg sangat2 berguna ni. Saya belum sampai ke tahap penuh lagi tapi takut jugak kalau jadi, tak tau apa nak buat, boleh saya jadikan tutorial ni sebagai panduan. Semoga dirahmati Allah SWT selalu :)

Mrs.Marley said...

Assalam....salam perkenalan.saya pun menghadapi masalah ni dan bersyukur sgt sbb jumpa blog QH ni.Terima kasih atas tutorial yg sgt2 membantu saya yg x berapa pandai IT ni.Saya dah ikut step by step yg QH tunjuk tu dan berjaya!Terima kasih atas perkongsian ilmu.Minta halal ye...

Sharinginfoz said...

penting ni gambar2 bagi blogger

NUR HAZWANI MOHD said...

salam Qh..saya dah berjaya buat mcm yg QH tnjuk tu...cuma saya nak tanya mcm mn ak pload gambar utk letak dekat bolg header? knp tak dapat ea?? mintak tunjuk ajar dr Qh..tq

Nur Hazwani said...

salam, QH saya dah berjaya buat spt unjuk ajar yg diberi cuma nak tanya mcm mn nak upload gambar utk blog header?? sy tak berjaya buat...mintak tunjuk ajar dr Qh...tq so much

NEKCIK said...

salam dan terima kasih Qasey Hani...kerana bkongsi ilmu..nekcik ni lagilah rabun IT...lagi satu nekcik nak tanya.. ..macam mana kita nak save semula atau copy gambar yang dah di upload dlm album di FB....nak simpan ke hard disc...ada tak cara selain download satu satu gambar..sampai tahun depan pun tak habis!!!