Wednesday, September 19, 2012

AIR LONGAN BERSAMA CHERRY TIPS RED


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Ade dengar tak lagu dari blog QH ni...lagu tu sebenarnya telah dimainkan oleh fasilitator semasa QH berkursus hari tu...bile dah banyak kali dengar lagu ni...jadi best lak...ade jugak la kenangan ketika berkursus hari tu...tu yang QH bubuh kat blog pulak...nak bagi pengunjung blog QH ni dengar pula lagu ni...kalau tak sebelum ni QH tak tahu pon akan lagu ni...simple jer kan liriknye...suka tak??? Semoga terhibur yer...

Masa QH berkursus hari tu memang best sangat...dalam kelas memang tak mengantuk...pembetulan ade jugak la ngantuk sikit2...sebab cukup makankan dah kenyang mata mula la buat hal...kursus yang QH pegi ni memang tak terasa boring langsung ketika di kelas...tak terasa juga masa tu lambat berjalan...kadang sesetengah kursus yang QH pegi...kejap2 akan tengok jam...cepat rasa jemu...tapi yang ni tidak...fasilitator ni memang pandai betul mengambil hati kami...


Kemudahan yang lain pon selesa dan sangat berpuas hati...makanan yang sedap2...tempat tidur jangan cakap la memang selesa sangat...view bilik QH mengadap pantai tu...sangat cantik...tapi...ade tapi tau...bile dah masuk malam memang haru sikit...biase la bile hari pertama beralih tempat tidur kita akan berasa kurang nyenyak sikit nak tidur...biase semasa berkursus jer symptom ni akan terjadi...malam pertama tu QH terjaga di tengah malam...tetiba terasa panas dan berpeluh...sedangkan aircond berfungsi dengan baiknye...masa tu tak fikir ape lagi...sambung tido...tapi tak boleh lena pula bile terdengar bunyi dengkuran pulak...makin lama makin kuat la bunyinye kalau QH pejamkan mata rapat2...bile buka mata bunyi tu akan hilang...pastu tengok kawan kat sebelah punya la lena dia tidur...mula la rasa semacam masa tu...ape lagi pas baca ape yang patut...terus QH himpit tidur rapat2 dengan kawan kat sebelah tu...hehehe...baru la lena sampai ke pagi...terasa lega hati ni bile dah siang...

Paginye tu Qh tak cerita pon pada sesiapa...malas nak membangkitkan isu tu dan memang nak lupakan...sebab ade satu malam lagi...masuk malam kedua...QH pon sengaja setkan aicond tu pada suhu yang sama macam malam sebelumnye tu...ok saje sampai ke pagi...takde ape2 yang berlaku...mungkin masa tu dah penat sangat kot sebab di siang harinye buat macam2 aktiviti...mungkin malam pertama tu saje kot ‘orang tu’ ajak bergurau yang seram...


Baik la...hari ni QH nak kongsikan menu minuman pula...rasanya dah lama tak pos entri minum2 ni kan...air longan bersama cherry tips red ni telah dibuat semasa bulan puasa hari tu...baru sempat nak pos hari ni...dah lama dah tersimpan di draft...

Sangat sedap air ni...bulan puasa ape yang tak sedapkan...hihihi...ditambah pula bile mengunyah buah longan bersama cherry merah yang lembut tu...cherry tips tu QH beli di kedai bakery Bagus kat Taman Melawati...

Nak buat air ni senang saje semuanya main ikut suka hati nak buh banyak dan rasa mengikut citarasa sendiri...takde sukatan yang khusus...caranya macam biase saje...macam buat yang yang biase2 tu...bahan2 yang QH gunakan seperti dibawah yer...


AIR LONGAN BERSAMA CHERRY TIPS RED
By : Qasey Honey

Bahan2
1 tin longan jenama Hosen
Cherry Tips Red
Gula
Air secukupnya
Ais

Caranya
Masukkan sedikit air panas dan gula. Kacau hingga gula larut. Kemudian masukkan pula air masak secukupnye. Selepas tu masukkan pula 1 tin longan bersama airnya. Kacau rata. Letakkan pula cherry tips tersebut. Akhir sekali rasa dan boleh la diletakkan ais. Sedap dihidang sejuk.

Mudahkan caranya...selamat mencuba yer...


21 comments:

Rose Khadijah said...

hai kak..rose singgah sini..

alahai kak, jauh nye nak dpatkan cherry tips red tu..
plan cam nak gune agar2 jer..boleh gak kan..
;-)

:: Mrs.Eady :: said...

glup!terliur!

kakcik said...

Cantik 'cawan'nya. :)

IntaNBerliaN said...

wah... xpnh try lg ni.. :-)

*macamana nak buat macam tu?.. xphm lah kak.... emmm macamana nak buat ruang iklan tu ke mksud akak?.. :-)

~~zana@pb~~ said...

teringat air Cool City....
akak tak pernah jumpa bendalah tu, tips red? atau akak tak kenal...haha.

adda syuhada said...

pestime tgk cherry tips red tuh..kat kedai bakery mana2 pun ada x cherry tips red tuh..teringin plk tengoknya..

ibh_sue said...

QH..sedapnya..minum time cuaca panas2 ni..lega tekak.
Suka tengok gambo yg QGH ambik tau :-)

Rohah said...

dah balek kursus ye...air cantik ni..telus kat tekak klu dapat sehirup dua air yang segar mcm ni..

LinRosly said...

Assalamualaikum QH :D
Terus hilang dahaga kalau dapat minum air longan ni...

Wani said...

wahh dah lama senyap.. tup tup keluar menu air .. kat sini hujan lak.. sejuk..sejuk.. tapi tak apa hilang jugak dahaga pas minum air neh..hihi

Mamasya said...

Aslmkum Qh. akk pun seram kalau berlaku mlm2 gitu.....mungkin tempat tu jarang org menginap kut. nasib baik QH dpt tidur juga.
nampak nyamannya air longan cherry itu.....pertama kali tengok cherry tips tu

norhidana said...

dh lama tak kursus jauh2 kene duk hotel... uh2 rindu nk tido hotel sambil berkuursus....

nk cari gk lah chery tips tuh...tergoda nengok nyer

anntaj said...

alahai air tu menggoncang iman....bestnyaaa...

Shiela said...

Assalam QH.. segarnya nampak air tu..

zila norazila said...

qh cygggg...
slurppp..sejuk jew tekak rasa dpt air camnie ..

Asmah Yusof said...

QH cyg....
Putrajaya tgh panas terik tgh2 hari nie....kalau dpt segelas nie....mmg sedap...nice la jelly ceri tue..:))

Mas Sani said...

segar...segar...segarrrrr dan nyaman tekak ni kalau dapat hirup segelas :)

ijayuji said...

Salam QH!!!! Kita dtg jauh2 ni nmpk air ni haus pulak :D bestnya ada ceri tip tuu kat sini ada tp tak pasti ler boleh makan atau tak sbb tak phm lerrr tulisan siam :D teringin sgt nak rembat tp dia ni mcm konyaku kenyal2 kan?

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum QH..

Haus tekak akak tgk air QH ni.. Antar 2 bekas utk akak..heheheeee

tun_telani said...

omey sgt!! jakun nengok cherry tips tu, mcm x pernah jumpa je..

Marsita yahya said...

Salam, terimakasih join blog akak...semoga jalinan perkenalan terus berkekalan..