Thursday, August 9, 2012

BISKUT ALMOND BEAUTY


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Kembali bersiaran di hari ke-20 Ramadhan…walaupon agak lewat juga…4 hari sudah blog QH menyepi seketika…sebab QH balik ke kampong untuk melihat keadaan abah yang tak sihat…tapi sekarang Alhamdulillah keadaan kesihatannya sudah beransur pulih…2 hari jugak la abah QH berada di hospital…tu pon setelah didesak oleh anak2 baru la nak ke hospital…

Bile berada dikampong selama 3 hari tu…berkesempatan la untuk berbuka puasa dengan adik beradik dan keluarga yang lain bile dah berkumpul bersama…dikesempatan tu juga QH dapat la berbuka puasa dengan mertua…nasib baik la rumah mak QH dan mak mertua sedaerah jadi dapat la berbuka di kedua2 rumah…memang seronok riuh rendah jadinya…tapi dirumah mak QH juadahnye banyak dibeli aje…masing2 beli sorang sikit…sampai tak tahu nak dimakan yang mane satu dulu…hihihi…berbanding di rumah mertua…pak mertua lebih suka ianya dimasak sendiri…QH dan hubby order saje nak makan ape…mesti dimasaknya…hehehe…mak mertua QH sibuk menjahit tempahan baju raya…


Diam tak diam sudah hampir 3 minggu kita semua menjalani ibadah puasa ni yer…tinggal 10 hari saje lagi kita akan menyambut hari raya pula…bagaimana pula dengan persiapannya…mungkin semakin rancak la kan disediakan…glupppp!! kenapa tetiba QH rasa macam panik pulak ni…seperti tahun2 sudah memang sambut raya tu secara sederhana sahaja tapi macam banyak lagi aje yang belum selesai…hihihi…walaupon boleh dikatakan hari2 duk merayap sana sini…tapi hari ni QH macam nak rehat la…rasa macam dah kematu kaki ni dan mula sakit2…kepala pon hari ni macam pening2 lalat lak…tapi kalau nampak baju, kasut dan handbag ok la tu agaknya…hahaha

Oh yea…untuk para suami atau ketua keluarga pula zakat dah dibayar ke belum…jangan sampai terlupa pula akan tanggungjawab yang wajib tu ehhh…yang patut disegera kena segerakan yer wahai kaum adam semua…peringatan ni pon khas untuk hubby QH juga…bile di rumah asyik lupa aje nak bertanye…^__^


Ok la…untuk resepi hari ni nak berkongsi pula Biskut Almond Beauty…resepinye QH ambil dari blog Kak Wan@Resepi Citarasawan sekali lagi…ini merupakan biskut yang ke-5 dari Qasey Honey…ade lagi tau…hehehe…masa untuk update aje yang agak terhad sekarang ni…biskut ni pon sedap dan cara penyediaannye juga mudah…bab deco tu yang ambil masa sedikit…untuk biskut ni QH ikut keseluruhan macam yang Kak Wan buat saja termasuk la deconya jugak…cuma QH menggunakan coklat masakan kaler kuning berperisa mango…

Anggaran untuk berapa keping biskut ni tak pasti…sebab QH tak sempat nak kira…hihihi…cuma kat gambar yang ade tu…badam cincang tu agak gelap sedikit kalernye sebab hampir terhangus sedikit…nasib baik la tak pahit…rupanye pon tak

Baik la pada Kak Wan…QH mohon untuk letakkan resepi ni di sini pula yer…terima kasih banyak atas perkongsian resepi tersebut…pada yang lain pula selamat mencubanye pula yer…


Biskut Almond Beauty

Bahan A
200gm mentega
50gm Crisco/shortening
150gm gula kaster

Bahan B
40gm putih telur

Bahan C (diayak bersama)
270gm tepung gandum
70gm tepung self raising
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/4 sudu teh emplek
10gm serbuk koko

Hiasan: Coklat masakan putih dan badam cincang (dipanggang) – QH guna coklat masakan kuning berperisa mango

Caranya
1.     Pukul bahan A sehingga ringgan dan kembang.
2.  Masukkan putih telur dan pukul sehingga sebati.
3.   Masukkan bahan C dan gaul sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan 2 jam atau lebih.
4.  Masukkan doh ke dalam piping bag dan picitkannya dengan mucung aising no 4FT bergerigi dan tekan diatas dulang pembakar.
5.   Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 150c selama 15-20 min. Angkat dan sejukkan.
6.   Celupkan setengah biskut didalam coklat putih yang dicairkan dan celup dengan badam cincang. Biarkan coklat keras sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.




Pada kawan2 yang berkunjung dan meninggalkan komen terima kasih yer…QH akan cuba untuk BW balik blog kawan2 nanti…cuma cepat atau lambat saje belum dipastikan lagi…maklum la QH agak sibuk sikit sekarang ni…ni pon curi2 masa sikit untuk update blog ^__^

9 comments :

Tina Othman said...

wah bestnya, nampak sangat menarik, byknya qh buat kukis, saya satu pun takde, siapkan org punya je

alhamdulilah, moga abah qh cepat sembuh & dapatlah beraya satu family nanti

:: Mrs.Eady :: said...

menarik nyer kek ni!

Asmah Yusof said...

Salam QH...mmg beuty biskutnya...mudah je ...nnti nak try..;))

ibh_sue said...

Aduh hai..sedapnya lah...Enjin sue dah mula sejuk nih...Kn panaskan balik la jwbnya

Kak Rose said...

banyaknya cookies... cantik2 pulak tu. pastinya meriah sangat lah raya nnti!

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum QH..

patutlah asyik tgk biskut donut kat bawah tu jer. Rupanya tuan rumah balik kg ye.. Kak Naz dah agak dah.. Ayah dah beransur baik ye..alhamdulillah..
Ermmm..semakin penghujung ramadan, semakin sibuklah kita ni kan.. Harap2 dalam sibuk tu, tak terlepaslah peluang kita beribadat dalam bulan yg mulia ni kan...

Nama sekut kak wan ni jer dah terpesona dengarnya.. Rasanya dah tentu meletop kan.. Rajin QH...

Mas Sani said...

Salam qh....
Mil qh sama mcm my mil....marah betul kalo anak2 membeli sbb bukan citarasa tekak nye so penat mcm mana pun, bising mcm mana pun ank menantunya dia tetap masak hihihihi
Kita serupalah hari2 dok bersiaran kt luar tp sampai rumah ada je yg xde pastu mulalah kita gelabah so sok kuar lagi tp cmne nak jumpa kalo mata dok singgah kt bhg hanbag n kasut je tu belum bhg baby lagi hehehehe.....
Hamboi...kemain meriah biskut raya dia....semuanya nmpk sedap n cantik sungguh kejadiannya....lansung x comot coklat putih tu...alahai lembut sungguh jemari qh hah :-)

Shima Chee said...

wah...nampak mang sedap sekot ni....leh ler wat jap lagi..hehehehe

Ummi said...

Assalam QH, waah akak pun ada tengok biskut ni kat blog Kak Wan, dah amik resepi, tp malas nak buat...hahahaha..mintak yg QH je laaa...ada lgk? ^__^