Friday, June 8, 2012

RAINBOW CAKE PUSH UP


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Hari ni merupakan pos terakhir QH di opis lama ni…semalam memang tak sempat untuk berblog atau berFB pon…malamnye baru QH sempat BW ke blog teman2 yang dikasihi…sayang rasanye jika ketinggalan untuk melihat resepi2 yang sedap2 tu…tapi ade lagi yang tak sempat QH kunjungi tu…minta maaf yer…

Semalam memang agak sibuk dengan serah menyerah tugas yang ade…terasa cepat betul masa berjalan semalam…kejap aje dah petang…sesambil tu masih lagi mengemas meja…6 tahun disitu…6 kotak jugak lak hasilnye QH angkut bawak balik rumah…ehhh silap…masih di dalam kereta tu lagi…hihihi…untuk dibawa ke opis baru nanti…macam nak pindah rumah lak rasanye…tak sangka sampai banyak macam tu sekali barang2nye…hehehe…


Sedih tetap sedih tapi malas nak fikirkan sangat…sape yang tak sedihkan…dah serasi dengan semua keadaan dan kawan2 yang ade…tetiba terpaksa berpisah pula…walaupon benda tu dah lama diset dalam kepala ni…pasti satu hari nanti akan berpisah jua…tapi perasaan sedih tu tetap ade…

Jadi aktiviti hari ni…kemas lagi ape yang masih berbaki tu lagi dan pergi makan2 bersama kawan2…berkumpul buat kali yang terakhir mungkin…sebab kalau nak berkumpul semula macam selalu lepas ni agak payah sedikit la…dan aktiviti seterusnya dan yang paling tak suka adelah…bersalaman dengan teman2 pula…bukan tak suka bersalam tapi tak suka betul la suasana yang sedih2 ni…jangan ternangis sudahla…kang nanti berpanjangan pulak…melalak macam kena dera…hehehe…

Nanti QH akan ceritakan pula yer keadaan bile tiba di opis baru tu nanti…Isnin depan ni QH akan melapor ke sana…rasanya mood untuk membaking dan memasak minggu ni agak lemau sedikit…so takde masak2 la jawapnye…tapi resepi yang tertangguh masih banyak berbaki lagi ni…hehehe


Ok la…jom resepi…resepi yer…tinggalkan cerita di atas tu…kita warnai kembali dengan kek yang berwarna warni ni…hehehe…Rainbow Cake ni QH dah banyak kali buat dah…masih menggunakan resepi yang sama jugak…tapi dalam macam2 versi dan comot…hahaha…boleh tengok di SINI, SINI dan SINI yer…

Sekarang ni kan macam2 versi kek yang dicipta…paling terbaru di Negara kita adelah kek dalam botol dan push up cake ni…QH pon sangat teruja jugak untuk mencuba…bukan ape…esok2 kalau dah tua nanti…dah tak heran dah dengan cucu cicit akan datang ni…siap boleh berlagak lagi…sebab nenek dah penah buat dulu cu…hahaha…kamu aje la yang masih jakun…hehehe…sebab benda ni pasti akan berulang kembali di masa akan datangkan…


Untuk buat push up cake ni…QH buat 6 kaler…dan bakar menggunakan loyang 9 x 9…jadi setiap lapisan tu agak nipis sedikit dan sesuai la untuk dimasukkan ke dalam push up container tu…pastu cetak bulat2 menggunakan push up container tu dan lapiskan kek dengan buttercream seperti biase…hias ikut kreativiti memasing yer…

Step by step untuk buat kek ni QH tak dapat nak tunjukkan yer…lain kali la QH akan tunjukkan…sebab hari tu masa buat ni…kawan QH dari kampong nak datang ke rumah jadi kena la buatnye dengan segera…gambarnye pon agak tidak memuaskan…snap gambarnye ikut sempat aje…hehehe…

Push up cake ni sesuai dibuat untuk besday party dan hantaran…ade la kelainannye sikit…tapi untuk mendapatkan push up container ni ade kesukaran sikit…kena order awal2…QH pon menunggu dekat 3 minggu jugak kot…sepanjang tempoh tu jangan cakap la…selagi tak di depan mata lagi…mula la tido tak lena…mandi tak basah…makan tak cukup…hahaha…boleh dapatkan di SINI yer…

Ok selamat mencuba yer…


Rainbow Cake

Bahan2
430gm tepung gandum all purpose – QH guna tepung kek
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam
250gm mentega
340gm gula kaster
375ml susu segar
5 biji putih telur suhu bilik
2 sudu teh esen vanila / badam
Pewarna merah, kuning, oren, hijau, biru & ungu
serbuk koko secukupnya (K1 tambah) – QH xletak

400ml whip topping krim - di putar hingga kembang
(untuk disapu pada setiap lapisan dan seluruh kek) – QH xguna

Loyang 8" di alas dan di gris

Cara-cara :
1. Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga gebu.  Masukkan esen vanila di ikuti putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati dan gebu.
3. Masukkan tepung gandum berselang seli dengan susu segar dan putar hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama banyak (+- 260gm setiap mangkuk), letakkan pewarna yang berlainan.
5. Tuang setiap adunan ke dalam loyang yang berasingan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit pada suhu 170C.  Bakar sehingga habis.
6. Angkat dan sejukkan di atas redai.  Keluarkan alas bawah kek.
7. Letak lapisan pertama di atas papan cake, sapu krim secukupnya, ayak serbuk koko di atasnya kemudian lapis dengan lapisan kedua, buat yang sama hingga habis.
8. Sapu tipis seluruh badan kek dengan krim dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurang 4 jam atau semalaman. Simpan krim selebihnya di dalam peti sejuk.
9. Keluarkan kek dan hias dengan krim selebihnya.


BUTTERCREAM

Bahan2
78 gm shortening
78 gm butter
78 gm krimwell
7o gm gula aising (blend dan ayak)
Pewarna purple & pink

Cara-cara 
Pukul shortening dan krimwell hingga putih. Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. Suaikan warnanya.

45 comments:

kasihredha said...

comelknya
sesuai unk birthday party ni

Kakwan (K1) - citarasawan said...

cantik laa QH kalau wat party tuk kids mmg meriah mesti berebut ni :)

Bicara Kak Noor said...

salam pagi jumaat QH..
aduh duh duh rajin nya Qh buat ni tak sanggup akak rasa nya ni,dengan beberapa lapisan lagi tapi mmg cantik sangat,kalau QH dekat2 area umah kakak pasti dah order majlis akak tak lama lagi ni tapi syang lah jauh sngt..

:: Mrs.Eady :: said...

Menarikkkkk ~

Azie said...

As salam. Tu diaaaa. Pagi pagi buat orang jadi jiwa kacau. Camne tu? Siapa nak jawab? Mana beli push up tu. yang tahu selama ni, ada bra yang push up. Hahaha lawak pagi

dapurCikWan said...

cun!

hazila said...

Rajin rajin..... nanti pass sikit kerajinan tu kat akak ye....

Puteri Salju said...

waa... cun la.. kat mana nak dapatkan push up container ni ek.. dah lama mencarik.. kat pahang ni still xda mana2 kedai bakery menjualnya..

Juwita Jamaludin said...

macam2 idea yek.. menarik juga.. memang bekas tu untuk kek ye.. first time tgk

Ilhamkreatif said...

Salam QH..wah ceria gitu,cantik bila letak dalam bekas tu,mesti berebut bila anak2 tengok,comel sangat....

FnF Simple Life said...

wah...tak lama lg kompem jadi trend ni kan... selamat bertugas ditempat baru...

atie @ ejay said...

comeel..xpernah tengok bekas camni..hihi lagi jakun atie nih

Choco Ani said...

QH Kak Ani singgah ni.. wah memang best rainbow cake ni menarik sangat bila bubuh dalam bekas push up tuh.. kanak kanak memang suka tu.. pa lagi dgn warna yang menarik.. syabas QH!

Oh ya selamat berpindah ke ofis baru semoga segala urusan di permudahkan.. Aminn ;)

rahel said...

Wah..cantek kek rainbow tu..senang nak ngap kalau hidang macam ni..bekas kek tu pun spesial sangat..
selamat berpindah dan bertugas di ofis baru...

rostina76 said...

alalala....tomey2nye. mmg ada tgk org jual container ni @FB tapi blm tgk isinya. harini baru nampak contoh. btw kalu saje2 nak bagi anak makan mmg jenuh le nak membuatnya (buat yang lama, ngap kjp je) tapi utk bday party sesuai sesangat ni.

~~zana@pb~~ said...

Kenapa QH tak tunjuk cara2 nak makannya? Kalau kakpb la, lepas guna sekali acuan ni, mungkin akan terperap dlm toyogo...hehe...lps tu akak pun dah bongkok, cucu pulak jumpa...apa tu nek? kak pb pun jwb, entahlah cu...hehe..

Ucu Faridah said...

ni orang lagi bakal nenek yy jakum datang...nk dtg ambik barang sebotol dua...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Wah !! cantik lah rainbow kek kecik-kecik ni... memang rajin betullah QH ini..

FARAH deeb said...

Apppaaa??? Kek pun ade push up? Ingat bra aje!!! Wajib carik ni!! Akakaa...

Wattie said...

Salam QH,
Mmg sedih bila berpindah office, akak dah pernah rasa dulu. Cantik dan cute sangat push up cake tu, budak2 mesti suka, mau berebut dibuatnya....

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

wah push up???? ingat kan yang dipakai je push up...memang nak kena buat ni.

Mamasya said...

Salam QH. slmt berpindah ke tempat baru...moga QH cepat menyesuaikan diri dg suasana kerja yg baru.
menarik kek rainbow dlm bekas push up...baru kali ni tengok bekas kek gini.sesuai utk dihidangkan utk kanak2. tp kalau kat rumah confirm Syakirah buat main ni....hi...hi...

Norzie hany said...

Assalam QH.
Cantik dan mmg kreatif.

Ain Fajar said...

alahai comelnya QH..eh kek QH yg kat dlm bekas2..mcm2 la skrg nie..tq sgt sbb syer..ain suke la creatif toi QH nie..semoga seronok bekerja di suasana baru..:) Resepi Kehidupanku

Evelyn Gemina said...

Selamat malam ka QH, comelnya rainbow cake tu, mesti anak2 suka, warna & bentuknya sungguh menarik : )

Kak Nita said...

Salam kenal ...
menariknya...

IntaNBerliaN said...

sungguh jakun sy tgk ni.. xpnh pun sblm ni.. hehhe

teruja la plak...hihii

untung qh pandai buat kek... :-)

quinnie said...

aduiii ada versi baru la pulak..macam2 kretiviti skang ni...tapi bagus la kan..pelbagai....nak nunggu barang sampai meamgn leh buat tido tak lena..selagi tak cuba buat benda baru ni memang tak menjadik je kerja rasanya..heheheh

selamat berpindah ke tempat baru ye qasey..:)

HomeKreation said...

Wow, ni sesuatu yg baru ni QH.

Asmara said...

wah first time tengok. yg dlm jar tu pun tak pernah tengok real lagi. kreatif org2 skrg ni kan! ;D

ibh_sue said...

Aslmkum QH..
Memang sue jakun pun. first time tgk ni. Peh!..Ni kerajinan kena tahap tinggi ni klu nak buat. Mcm leceh ja..Heee

Sue @ Nenie said...

Salam...Kak nampak fancy betul cake akak ni..lagi cute bila buh dalam bekas itewwwwww

mama sara nur said...

assalam
rajinnya QH, perlukan rajin dan teliti ni nk masukkan kek dan krim kan
kat mana belinya? he he nak tau gak

selamat hijrah ke opis baru ye

ummiaisyah said...

salam QH...cunnya kek tu..fancy sungguh..mesti budak2 suka..tp mcm susah je nk cr push up tu...
ok slmt bertugas di tmpt baru!

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'Kum QH cayangg aloloooooloo dah nak pindah tempat kerja baru yaa.. good luck cayangg.. sure canggung aje firstday tu nanti yaa.. tak pe.. nanti lelama biasalah tu...

Bila baca nama kek comey cun melecun.. mujur nelly dak kerempeng tak nampak kalau dia nampak ni.. hadoii satu kerja nak mencari benda alah yang PUSH UP tu muahahaa.. sebut je PUSH UP teringat *B* akak yang push up tu Oppsss sorry terlepas sudah hehe...

apa pun memang menarik dan cantik!! suka taw

Si Matatajam said...

Kreatifnya QH. 1st time M nengok kek camni

Tina Othman said...

salam qh

cantiknya, suka sangat tgk, comel2 je

tun_telani said...

mantapp!!!! omey sgt!!

Nur-nba said...

Salam. QH, teringin nak tahu macam cara nak makan kek ni? Beli bekas ni di mana ye?

moon moon lee said...

sis u ada jual x?? nka buat untuk cukur jambul bby laaaaa

moon moon lee said...

sis ada buat untuk tempahan x???

Anonymous said...

menarik & tertarik...buat tempahan tak..

Anonymous said...

QH, mana nak cari bekas tu ek.. jnuh cr lah... mst best kan..

Qasey Honey said...

brminat dgn push up container tu yea...sila klik ke sini yea...

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=4289083257995&set=a.3544278478341.154453.1013865288&type=1

Azie Azam said...

kak .. brapa hrga ni .. sy bminat nk jd kn doorgift utk mjls sy .. klu qty 1200 brapa agak2 eyh ?

email : azieazam87@gmail.com