Thursday, May 24, 2012

SAMBAL IKAN KEMBUNG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Semalam QH tak dapat nak bersiaran…ade masalah lagi pada blog QH ni…di mana picasa album pula dah penuh memenuhi koata…jadi semalam QH terpaksa mengemaskini blog ni semula…tupon tak habis lagi…akan disambung lagi hari ni…semakin bertambah pula kerjanya di blog kesayangan ni…sedikit pening pon yer jugak…terpaksa klik satu persatu entri yang ade ni…untuk diedit semula…kalau tak kuat semangat boleh fengsannnn dibuatnya…mood pula mula la tak berapa nak elok jadinya…hehehe…aduyaiiii…

buat sementara ni QH terpaksa mendelete sementara sesetengah gambar2 yang ade…huhuhu…sebelum QH membeli atau menambah koata yang ade ni…sebelum ni QH tak tahu pon ape fungsi picasa album tu…tu yang kadang2 tu bubuh gambar sesuka hati banyaknya…hihihi…rupanya ade had dan koatanya jugak…atau ade cara yang lain ker???...nanti kongsikan yer dengan QH…lagi jimat lagi bagus…hehehe…


Ok la jom la ke resepi pula…kali ni QH nak kongsikan resepi masak2 pula…dah lama rasanyakan QH tak masak2 memasak dalam blog ni…memanjang baking membaking aje…hehehe…resepi kali Sambal Ikan Kembung yer…resepi ni QH ambil dari CMG@Dapur Tanpa Sempadan…kalau ikutkan resepi asal sambal ikan selar kuning…tapi macam biase QH ubah penggunaan ikan tu…tetiba aje terasa nak sangat makan ikan kembung tu…rasa macam dah lama sangat dah tak makan…hihihi…

Takpekan CMG…QH ubah sikit2…hehehe…QH memang suka jenis masakan yang macam ni…bertambah jugak makan masa ni…sedap sangat…dah sendiri masak sendiri makankan..hahaha…menu ni memenuhi citarasa kami…cara masakannye pon ringkas saje...jadi pada sesiapa yang teringin jugak tu…boleh la mencubanya pula yer…pada CMG mohon untuk kongsikan pula yer resepi ni di blog QH ni pula…terima kasih banyak2…jom tengok bahan2nya yer…


SAMBAL IKAN KEMBUNG
BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor ikan selar kuning, disiang dan cuci bersih*
5 ekor ikan kembung saiz sederhana*
Sedikit serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*disatukan dan gaul rata2)
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
1/2 inci lengkuas, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
2 senduk nasi cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
Hirisan daun kucai untuk hiasan (optional)

BAHAN KISAR HALUS :-)
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci belacan
Sedikit kunyit hidup


CARA MEMBUATNYA :-)
1.     Goreng ikan tadi, tapi jangan sampai garing, biar lembap2 sedikit. Angkat dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar halus dan lengkuas titik hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing.

2.  Masukkan jus asam jawa, kacau rata dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Bila pekat, masukkan bawang besar dan ikan goreng. Gaul rata dan masak hingga sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur dengan hirisan daun kucai sebelum dihidangkan..


24 comments:

~~zana@pb~~ said...

Slmt pagi QH......cantiknya alas meja tu...hehe, itu pulak yg akk nmpk dulu. Masak mcm ni tahan lama tau, senang bnyk kita.
Psl album picasa tu ada quota jg ke? Blog akk bnyk gmbr jg tp belum lg ada mslh. Jgn fenin2.....bw dulu, release tension.

Chik Mimi said...

Assalam Qh,akak suka ikan kembung ,masak apa-apa pun sedapppp
akak pun picasa album ,yang pertama dah penuh jugak so akak buat 2nd album guna email lain

Asmara said...

sambal ikan lepas tu ada cili lagi atasnya, pedas2 ni la pembuka selera kan!

[z@ck] said...

oh my...terliur

Asyifa Mustaffa said...

Salam QH ~ ikan kembung nie..goreng pon sodap ! hehe....sy kalau buntu x tau msak apa...nie la pilihan terakhir dgn masak kicap...hehe....

Qasey Honey said...

ooo...bleh yer cmtu...npe lak xfikir...jenuh ni tgk 1 persatu...tq yer...nk create emel bru pula...cmtu byk la emelnye nti ekk...hihihi

mayangsayang said...

Salam Qh... Sambal tu kalau makan dengan nasi panas2 mmg terangkat gitu .... sedapnyer...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam QH...

kalau bln pose & sahur lauk begini lah yg laku...

mama pun pernah terkena jgk mcm g2.. so Nor pernah ajar mama suruh
resize gmbr2 yg dh edit n bila kite nk buat N3 kite blh click kat gmbr nk small, large or exlarge...
try lah :)

ogyep yummy mellow said...

Salam QH, ikan kembung ni faveret akak.. lagi2 kalau masak sambal camni, perghhhh... lauk itu je pun jadilah.. anak2 & hubby x suka.. kalau akak masak, 2 ekor aje, 1 utk lunch... 1 utk dinner..

norhanim md zain said...

Assalam QH ..aduh sedap ni ...kena dgn nasi panas ...menu yang simple ni le yang terbaikkk:)))

Norzie hany said...

Salam QH.
Selalu juga saya masak sambal ikan mcm ni....mmg sedap.

Ayu said...

Assalam QH,
Memang nampak sedap lauk samabal ikan ni...
akak kalau ni aje dah cukup dah makan dgn nasi..
at least 2 ekor untuk akak sorang..heheh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam QH inilah yang sedap dik.. ikan kembung isinya manis masak sambal memang meleTOP! kecur kecur ni... macam nak makan nasi jam ni gak heheheh

Ucu Faridah said...

kalau lauk ni ucu selalu makan curah kicap sikit..
rajinnye cari daun pisang..pinggan dah sama mcm kt rmh ucu tapi kenapa pinggan kt rumah ucu tu kosong jer...(ayat nk minta kena pandai berkias....kan cik library...hihihi)

tun_telani said...

salah kak QH.. menu camni mmg tun suka! xyah lauk lain dh. kdg2 sayur pun x pandang, mkn ni ngan nasi kosong panas2 je.
tun pernah dgr pasal kuota gambar tu. tu yg tun x berani nk letak gmbr byk2. 1 n3 dlm 2-3gmbr je tun letak, pastu kecikkan size gambar sekecik yg blh. hihi

FnF Simple Life said...

hmmm..sedap makan ngn nasik panas ni kn

Nieda said...

Berblog tanpa gambar ta best lah pula.

zila 4ever said...

salam QH
makan dgn nasi panas2..wahhh terangkat..pastu kasi pedas2 sikit..walallaaa..:)

Rohah said...

ikan tu sama ngan ikan kat atas meja akak ari ni, cuma akk buat masak taucu..kat sini nampak ikan bersalut warna merah2 segar..sedap tu Qasey, padannya nasi putih panas2..wowwhh

Bicara Kak Noor said...

dah malam ni akak baru tengok sambal ni nasi pun dah habis cemana nak makan lagi ayoyo esuk mesti kena buat la gamaknya ni

Si Matatajam said...

Sambal ikan camni mmg feberet M ngan en. Hubby. Mesti mkn bertambah...

Mamasya said...

Salam QH.ikan kembong masak apa2pun sedap....masak sambal gini boleh membuka selera.

Amie said...

Cukup! Cukup sedap! Memang kegemaran kak Amie! Lagilah dengan warnanya yang sungguh menggiurkan itu ! Ikan kembung memang sedappppp....

CIKGU MOON said...

TERIMA KASIH ATAS PERKONGSIAN RESEPI ANDA....