Tuesday, May 22, 2012

MINI BURGER CUPCAKE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Hari ni QH nak kongsikan hasil eksperimen yang QH dah buat baru2 ni…hehehe…masa tu mood sangat rajin untuk mencuba sesuatu yang lain…resepi yang QH nak kongsikan hari ni adalah MINI BURGER CUPCAKE pula…untuk menghasilkan cupcake tersebut agak rumit jugak penyediaannya bile pertama kali membuatnya…tapi hasilnya amat memuaskan hati tau…

tapi jika ikut cara yang telah QH buat ni…InsyaAllah ianya akan menjadi mudah dan seronok ketika membuatnya…lebih2 lagi bile dah meilihat hasilnye tu...sangat2 geram dengan kecomelannya...jadi macam saya nak makan pon yer jugak...setakat nak pandang2 dan lihat2 aje...tak dapat nak menahan nafsu untuk memakannya pula...hehehe...


Memula sekali kita kena buatkan keknya terlebih dahulu…untuk cupcake ni…memerlukan kek yang berlainan perasa dan saiz…satu untuk dijadikan roti burger dan satu lagi untuk dijadikan dagingnye pula…

Untuk kedua2 kek tersebut QH menggunakan kek span yang telah diambil resepinye dari blog Rahel@Rahel Masak Apa?...QH memilih kek span ni sebab teksturnya yang lembut dan sedap…QH dah pernah mencubanya sebelum ni…sila klik SINI yer…kawan2 pon memang cakap kek ni memang sedap dan rasanya juga tidak terlalu manis…terima kasih yer Rahel sebab sudi kongsikan resepi kek span yang sedap tu...


Dugaan tetap ade ketika membuat cupcake ni...disebabkan kecomelannya...setiap kali siap satu burger tu...setiap kali tu jugak la ianya masuk ke mulut...hehehe...sampai tak sedar dah berapa ketul yang QH dah makan...hihihi...

Semasa nak menyusun dan aturkan cara nak melapis mini burger ni...QH rujuk di web McDonalds...hehehe...tengok lebih kurang cara susunan big mac burger tu...oh yer sebelum terlupa...idea nak buat mini burger ni QH dapat dari blog Pretty Small Bakery...masa tu QH mencari design2 untuk mendeco kek...tu yang terjumpa mini burger tu...tapi disitu tiada resepinya...sebab empunya blog ni biznes...cuma dapat tengok sample2 kek yang telah ditempah...

Di bawah ni nanti...QH ade sediakan step by step untuk membuat mini burger cupcake ni...jika ade yang terkurang atau ade cara yang mungkin QH terlupa...sila la komen dan beritahu QH yer...selamat mencuba semua....


Kek Span VANILLA
Sumber:Buku Resepi

Bahan2:
120g gula kastor*
10g ovalet*
4 biji telur gred A*
130g tepung kek/tpg superfine*
1 st serbuk penaik*
40ml air
60g minyak masak/mentega cair
1 st esen vanilla
Perwarna kuning
Sedikit bijan putih – untuk ditabur atas kek


Cara QH
1. Panaskan oven pada suhu 170'C. Siapkan loyang dan mangkuk kertas secukupnya.

2. Satukan bahan bertanda* dlm mangkuk sederhana besar. Menggunakan pemukul elektrik,putar sehingga kembang dan gebu. Masukkan esen vanila & air. Putar lg sehingga sebati. Masukkan minyak. Gaulkan hingga sebati.

3. Masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan adunan ke dalam mangkuk kertas 3/4@penuh. Selepas itu, taburkan bijan putih atas kek tersebut. Bakar selama 15-20 minit.

4. Bila sudah masak keluarkan kek dari acuan. Biarkan ia sejuk, kemudian belah 2 dibahagian tengah untuk dijadikan roti burger.


Kek Span COKLAT
Sumber:Buku Resepi

Bahan2:
60g gula kastor*
5g ovalet*
2 biji telur gred A*
65g tepung kek/tpg superfine*
1/2 st serbuk penaik*
20ml air
30g minyak masak/mentega cair
1 st esen vanila
1 sb coklat emulco


Cara QH
1. Panaskan oven pada suhu 170'C. Siapkan loyang dan mangkuk kertas secukupnya.

2. Satukan bahan bertanda* dlm mangkuk sederhana besar. Menggunakan pemukul elektrik,putar sehingga kembang dan gebu. Masukkan esen vanila & air. Putar lg sehingga sebati. Masukkan minyak. Gaulkan hingga sebati.

3. Masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan adunan ke dalam mangkuk kertas 1/4. Biarkan nipis untuk dijadikan sebagai dagingnye pula. Bakar selama 15-20 minit.

4. Bila sudah masak keluarkan kek dari acuan. Biarkan ia sejuk.

Tips: Untuk buat daging burger tersebut QH garingkan sedikit keknya. Cara untuk menjimatkan penggunaan mangkuk kertas pula, cara yang QH lakukan adalah keluarkan kek dan gunakan semula mangkuk kertas tersebut 2 kali. Lagipon kek tersebut cepat sejuk sebab saiznya yang kecil. 


Untuk buat kepingan cheese pula QH menggunakan fondant yang telah dikalerkan kuning. Beli yang dah siap tu aje. Lepas tu dicanai nipis dan dipotong 4segi.


BUTTERCREAM
(untuk buat salad dan sosnya)

Bahan2
78 gm shortening
78 gm butter
78 gm krimwell
7o gm gula aising (blend dan ayak)
Pewarna hijau – untuk daun salad
Pewarna merah – untuk sos

Cara-cara
1. Pukul shortening dan krimwell hingga putih. Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. 
2. Bahagikan buttercram tersebut kepada 2 bahagian. Sesuaikan warnanya. Kaler hijau untuk dibuat salad dan kaler merah untuk dibuat sosnya.
3. Untuk buat salad gunakan nozel untuk daun dan untuk sosnya pula gunakan nozel untuk buat bunga ros atau bulat.



CARA UNTUK MEBUAT MINI BURGER


1. Potong bahagian tengah cupcake tersebut untuk dijadikan roti burger. 
2. Ambil lapisan bawah cupcake tersebut dan paipkan buttercream hijau disekeliling kek tersebut.


3. Selepas itu, lapiskan pula dengan kek coklat untuk dijadikan sebagai dagingnya pula. 
4. Di atas lapisan kek coklat tersebut, paipkan buttercream merah disekelilingnye.
 

5. Ambil kepingan fondant kuning tadi, letak diatas kek tersebut  untuk dijadikan lapisan cheese pula. 
6. Akhir sekali, letakkan lapisan atas kek yang telah dipotong tadi. Lepas itu cucukkan mini burger tersebut dengan lidi. Siap.


Sila la ambil sorang satu yer...jangan berebut2 tau...banyak lagi tu...hehehe....


39 comments:

ogyep yummy mellow said...

Wah.. cute amat... rajin pulak tu membuat QH flag lagi..

kakcik said...

Comelnya, macam sayang je nak dimakan. :)

mama leen said...

tenkiuuu
reza kata sedap, nanti nak rasa roti kentang tu.. sedapnya.. gebu sgt

norhanim md zain said...

Assalam..wah cantiknya QH...kreatif...terbaikkkk:)

Mamasya said...

Salam QH.alahai comei2nya cc burger ni..kreatif sungguhhh.satu mana cukup...rasa nak kidnap je byk2 bawa balik...he..he.cc burger ni sesuai sgt utk majlis bday kanak2....budak2 tentu suka.

hazila said...

Kreatif dan rajin... suka tengok.

atie @ ejay said...

alahai...comel. rajinnya:)

zila 4ever said...

salam qh cyg..
wahh nie mmg btl2 rajin..klu kita la..mmg x terbuat..he hehe tp hasilnya memuaskan..cayalahhh:) cantikk2

Chik Mimi said...

cantiknyaaaaaaaaaa terguda tengok,orang yg buat ni musti ada kesabaran yg tinggi kan

Wattie said...

Salam QH,
Waaaaa.....so very creative la, cantik sangat, sayang pulak nak makan. Idea yang menarik utk dicuba.....

Si Matatajam said...

M mmg salute la kat QH... Bkn senang nak wat tu. memerlukan kesabaran Dan ketekunan yg tinggi sgt2. Cute ya...

dapurCikWan said...

wah!!akak..sungguh mangagumkan! :0.. sangat berseni dan sungguh kreatif. pasti menuntut kesabaran yang tinggi nak siapkan semua tu...cayalah kak..comey2...cute miut..geram tengok..kalau wat menda menda seni gni memang cepat masuk mulut kan...hehhe..same lah kita..sampai tak sedar dah banyak yg kite makan..muahahaha..akak, cikwan angkut bawak balik dapur eh..tak nak satu..nak lebih (hehehehe...versi tamak)

Ucu Faridah said...

ada ke patut ... buat banyak suruh ambik sorang satu jer...ni yang nk jadi singa lapar ni!!!!!!

Ain Fajar said...

ala comey nyerrr...kreatif toi la..ingat burge betoi td..geramnya..nk rase satu pun jadi lahh..(resepi kehidupanku)

Norzie hany said...

Salam QH.
Cantik,menarik dan mmg kreatif....tak mampu rasanya saya nak buat mcm ni.

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam QH...
cantik & menarik...
okay mama amnbik 5 keping sbb ada 5 orang kat rumah hehehe
creative betul lah QH nie :)

Evelyn Gemina said...

Waduh2 kak Qh...apa lagi nih???mmg sungguh kreatiflah kak QH ni, ni burger ke cupcake ni???dah terbingung saya tapi bak cni 8 biji...hehe

FnF Simple Life said...

salam QH...wah...cantik...cute sgt3x... kreatifnya...

Choco Ani said...

Salam QH Kak Ani singgah ni.. n follow skali ya.. wah wah Qaseh.. best best nya resepi.. kreatif.. kagum.. keep it up.. dik.. teruja ni nak tgk ntry ntry QH

mama sara nur said...

assalam QH
wah memang rajinlah QH ni, sgt2 rajin, x terbuat dek akak tau
memang comel2 dan teruja jugak nak merasa sikit he he
kalu wat masa besday anak2 mesti bertambah happy kan budak2 ni

Mas Sani said...

Dh mlm gini baru dpt bw huhuhuhu....dh tido ke tuan dapur? Ada lg ke buger mini tu? Naklahhhhhhh.....nk 2 ketul boleh hihihihi
Tak tau nk kate ape ni....yg pasti kek tu terrrrrrrsangatlah menggiurkan!

Rohah said...

Rajin betui QH,
kiut miut akak tgk mini kek burgernya tu, kalau akk buat pun, mesti kek tu sambil masuk mulut.. seb baik banyak ketul kan...so, tak nampak luak2lah kan..

syea said...

1st time tgk resepi mcm ni.. akak ni kreatif la..msti sedap. :)

HaSue said...

Apa lak sorang amik satu jer..paling kurang untuk anak2 2 ketul sorg,mak budak 5 ketui..bapak budak lagi.. <-demand lebih2 lak

Comel jek cupcake beger tuh.Penah tgk kat afc kalo x silap..mmg kena gigih membuat nih..kalo utk jamuan mmg comellls.. ni buat byk2 utk makan sndiri ke QH? Xkan bg kitorg seketul sorg jerrr..*masih x pueh ati nampaknya

Qasey Honey said...

HaSue...xpuas hati yer nmpknye...hehehe...mkn sdri dh tentu...sambil buat sambil mkn...mini burger tu buat byk2 utk dbawak ke opis...sje nk bg diorg mrasa jugak..hihi...

Asmara said...

kreatif!! fuh boleh buat jualan ni, tentu kanak2 suka kan! menarik sangat!

mayangsayang said...

ala comey nyer QH.. nak ngap pun sayang... sungguh kreatip...

Kamalia said...

comey-comey sungguh..memnag sayang nak makn kalau mcm ni,tp bebudak mesti suka kan.

Melly Octaviana said...

OMG.. cute sekali MBC nya, rajin nya QH buatnya,sayang yah mau di makan nya,cocok sekali ini buat kid's party . masih ada kah jatahnya melly.. hehe

ibundo said...

Cutenya. Buat untuk parti birthday anak2 mesti diorang suka sakan ni.

Miss fatihaNur said...

comel comel....huhu x smpai ati nak makan...anyway sy ade jual pemanggang ajaib ni...

http://fatiha-boutiquecollection.blogspot.com/2012/05/pemanggang-ikan-ajaib.html

Nieza said...

Assalam QH, sorry yer baru hari ni sempat singgah sini. rajinnya dia buat mini CC ni...rasa nak ngap jer tgk.comel dan kreatif la :)

Bicara Kak Noor said...

cantiknya Qasey banyak tu nampak bak lah satu dua nak rasa ada lagi tak??? rajin sangat adk akak ni tau...

kasihredha said...

cantikkkkk...sayang nak makan.
kreatifnya

[z@ck] said...

rajinnya akak buat mini burger ni.buat tempahan tak?

Qasey Honey said...

nk order ker...hehe...klau nk bleh akak buatkan..tp xtahu lak hasilnye cmne...hihihi...agak neves bile ade yg tnye...haha

Juwita Jamaludin said...

comelnya cupcake ni.. suka la tgk.. kreatif

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam QH huahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh C.A.N.T.I.K!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kreatipnya adikku ini muahhhhh semakin cayang kat QH :))) nak 3 buger sos lebih!

Zay Bee said...

da gaye burger bakar da tgk.. so cute!