Friday, May 25, 2012

KARI SOTONG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Sekejap betul masa berlalu…pejam celik pejam celik dah masuk bulan ke Rejab…hari yang ke-4 dah hari ni…lepas tu Syaaban pula menyusul…pastu lagi berganti bulan ke Ramadan pula…sangat pantas…puasa ganti pon banyak lagi berbaki tu…hehehe…masih belum terlambat lagi kalau tak dilengah2kan menggantikannye…hahaha…semangat dan niat tu memang ade…cuma dugaan la konon sentiasa ade…hihihi…

Bersamaan 1Rejab hari tu jugak merupakan hari lahir Puan Khadijah binti Abu Bakar iaitu mak QH tau…kebetulan pula…sangat2 la berkat pada hari tu…tapi sayang tak boleh nak buatkan kek untuk beliau…sebab jatuh pada hari Selasa…QH pon tak balik ke kampong…lain kali la ye mak kek hari lahir tu…hehehe…

Ade banyak lagi sebenarnya cerita yang QH nak kongsikan bersama…tapi nanti la…simpan dulu…nanti akan diceritakan 1 persatu yer…kalau ingat…kalau lupa nasib la…hehehe…



Untuk hari ni…QH nak kongsikan menu lauk2 lagi…Kari Sotong tau…kali ni resepinye QH ambil dari blog Love@Love2cookMalaysia…resepi ni pernah keluar di Majalah Jelita bulan Mac 2012 tau…masa tengok resepi ni terus aje berkenan…sebab ape…haaa sebabnya adalah sotong tu dikarikan…sangat sedap tengok di majalah tu…terus aje QH bubuh dalam list cepat2…tapi baru2 ni la boleh mencubanya…kiranya sampai sudah giliran resepi ni…hehehe…

Bile dah mencuba tu…memang ternyata sedapnye…memenuhi citarasa QH…cara masakannye pon senang dan simple…lagi pon lauk kari memang kesukaan dan kegemaran QH…hihihi…Love…QH mohon untuk panjangkan dan kongsikan pula resepi yang sedap dan meletopsss ni kat blog ini pula yer…terima kasih Love…

Sebelum terlupa…Tahniah yer Love…lagi sekali blog Love2cook Malaysia akan keluar lagi dalam majalah Saji bulan Jun pula kali ni…nanti QH intai ape pula resepi dalam majalah tu yer…hihihi…semoga akan lebih sukses dan kongsikan resepi yang lagi sedap2 tau…hihihi

Jom tengok resepi…


KARI SOTONG

Bahan2
3 camca besar serbuk kari
2 camca besar serbuk cili
1/2 camca teh serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
1/4 camca teh rempah campur (jintan putih, biji sawi, halba)
1 biji bawang besar – dihiris
2 biji cili hijau – dihiris (QH guna cili merah)
1 tangkai daun kari
5 ulas bawang putih
5 cm halia – ditumbuk lumat
800 gm sotong – dicuci dan dipotong
1 mangkuk santan
Sedikit air
Garam secukupnya
1 biji tomato – dihiris (QH xletak)


Caranya
1.                 Campurkan serbuk kari, serbuk cili dan serbuk kunyit bersama sedikit air untuk dijadikan pes.
2.              Panaskan minyak secukupnya dan tumis rempah campur, bawang besar, cili hijau dan daun kari sehingga naik bau.
3.               Masukkan bawang putih yang ditumbuk bersama halia ke dalam tumisan.
4.              Kemudian masukkan sotong dan kentang. Gaul rata dan tutup periuk empat minit.
5.               Bubuh pes kari dan gaul sebati. Masak lima minit.
6.               Masukkan santan, air dan garam secukup rasa.
7.               Biarkan kari mendidih beberapa minit lagi sebelum memasukkan tomato.
8.               Apabila mendidih beberapa kali, tutup api. Kari enak dihidangkan panas-panas.

27 comments:

leen said...

wah..malam tadi makan kari sotongla ye...sedapnya....ada lagi tak?...belum try lagi versi kari nie...selalu tumis berlada je...boleh cuba nie...

Bicara Kak Noor said...

salam Qasey, wah kari sotong lah sedap nya dah ada nasi tu macam nak mamam je sedang keroncong ni perut akak tapi tak jugak kedapur hehe

Asyifa Mustaffa said...

mintak semangkuk ? ~ hahaha..ayat muka x malu...ngeh3...

tun_telani said...

salam kak QH ^^ tun x penah wat kari sotong.. jarang2 beli sotong, bila beli sotong, mesti nk wat sambal. hihi.. nx time beli sotong byk sket, blh wta kari jugak.

Gee® said...

waaa....menggoda... ada tempe goreng lagi.... ermmm terlior la QH...
ops!cepat2 ganti pose yer...

zila 4ever said...

salam QH cyg..wahh terliur sgt tgok..my fav sotong..:)

Nina Mirza said...

As'salam QH...

sedapnyer nampak !! Ada balance lagi x kuahnyer??
Nina nak buat cecah roti laaaa
hehee

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam QH...
aduh sedap nyer kari sotong..
lama betul tak msk sotong.. blh lah tumpang mkn kat sini hehehe

AZLITA AZIZ said...

assalamualaikum QH

nampak sedap aje kari sotong ni.. akak pun dah lama berkenan degn resepi Love ni.. tapi akak ni alah sikit makanan laut.. nanti malam tak boleh tidur habis gatal2 satu badan.. tunggu anak2 balik baru lah boleh masak lauk macam ni..

selamat berhujung minggu ye!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Qh hadoiii tadi tengahari tak makan nasi!! masuk sini ada nasi dan sotong walaupun terlewat sampai.. tak pe.. tak pe.. hari ni dinner kat luar.. nak cari sotong jugak! huaaaa

MamaFaMi said...

Perut mama ni, otomatik berbunyi bila tengok gambar nasi dengan kari sotong tu... hish tak makan saman tol la perut ni! :D

Amie said...

Assalamualaikum QH,
siap dengan nasinya sekali dia hidang ni... ada tempe lagi! Nak bubuh kuah kari banyak2, sedap! Jangan lupa ye, kek hari lahir (lain kali) untuk mak QH tu... buat cantik2!

dapurCikWan said...

sotong kari..makan panas2..sedap tu kak QH..pastukan,..cikwan suke sangat ngan bendi yang intprem tu...heheh..yang tu lagi sedap tuu ;)

kasihredha said...

suka sotong dan juga bende tu

rahel said...

QH,sungguh menyelerakan kari sotong iteww....nanti bole cuba jugak ni..

lizz said...

ermm sedapnyer...kari sotong + bendi memang beshhh

Mamasya said...

Salam Qh.nampak besar sotong tu....sedap masak kari gini..
slmt ulang tahun buat mak QH..

CT Delima said...

As'salam Qaseh

k.ct kalau bab2 kari ni maaflah kena tolak tepi ajelah mangkuk tu hehe. entah memang tak boleh masuklah kuah2 kari ni. kalau yang lainnya nak makan lauk kari .ct akan masak cuma k.ct kena masak lanlah jawabnya hehehe.

tapi nampak berselera pulak hidangan ni :)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Sungguh terharu atas kata2 akak! Hehehe, thank you dear for trying this recipe. And for the wishes for Saji too. Saji tu ada satu resipi je of mine, mostly my interview :)

Kari sotong ni memang favourite my son, tiap2 minggu nak buat. Kalau takde sotong, mogoklah dia. hehe! Bendi tu memang addition yang betul2 ngam. Terliur tengok kari akak ni, entah berapa kali dah love asyik scroll ke atas tengok gambar sambil menaip ni! :) Thank you again dear!

Wattie said...

Salam QH,
Anak anak akak kalau nampak kari sotong cam ni, mesti nak pilih yg besar2 dan ada telur, last2 si bunda terpaksala makan kepala sotong yang berambu ramba itewwwww.....huhuhu.....nasib badan....

Norzie hany said...

As salam QH.
Kari sotong dgn bendi...terliur sudah.Sedapnya makan dengan nasi putih panas2.

Tina Othman said...

salam qh

sedapnya kari sotong, tapi saya selalu fail bab masak sotong

Melly Octaviana said...

Melly pun suka makan sotong apalagi di masak kari,mesti sedap khan yah.. hmm masuk ke dalam list juga ahh, thanks for sharing yah QH sayang.. ;)

Nur-nba said...

Salam. Lama tak masak lauk sotong, sebab alah.. Nampak sedap, tentu QH tambah nasi tu byk kali. ;)

HomeKreation said...

Salam QS. Along pun pernah buat kari sotong, memang sedap kan.

Nieza said...

Assalam QH, sedapnya tgk kari sotong...akak suka semua jenis kari..hehe

Diana @ Melley Mey said...

akak mmg suka makan kari sotong... kalau makan ngan nasi panas2.. bubuh kuahnya byk2 atas nasi... wahhh... teliur sudah!!.. hehehee