Wednesday, April 18, 2012

FISH & CHIPS


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Selamat bertemu lagi kita hari ni dan  salam sayang semanis gula dari QH...hihihi...dah lama rasanya QH tak bertanye khabarkan...ape khabar yer anda semua??? Tengah buat ape tu??? Semoga anda semua sihat2 belaka hendaknya...ingatkan hari ni dapat la bersiaran awal macam semalam...tapi tak boleh jugak...huhuhu...

Ok takpe..QH ade cerita ni nak bagitau...suspenkan...hehehe...pagi tadi QH pergi kantin...dah siap2 membeli tu...singgah kejap ke kedai kat dalam kantin tu...macam biase la membelek2 la majalah2 yang ade kat situ...QH pon ambil la majalah SAJI bulan Mei punya...QH belek mukasurat pertama tengok gambar kek tu macam airtangan Kak Azlita@Masam Manis tu...cakap dengan kawan QH...tapi dia kata bukan...tak puashati lagi selak setiap mukasurat kat majalah SAJI tu...sekali memang tepat jangkaan QH...memang Kak Ita keluar majalah sekali lagi...tapi tak sempat nak baca sampai habis...nak beli majalah tu tadi tapi duit tak cukup pulak...hihihi...bawak cukup2 aje pergi kantin tadi...tak bawak lebih2 nanti entah ape2 nanti QH beli...hehehe...


Lagipon QH bekerja di perpustakaan jadi majalah2 tu nanti memang ade melanggannya...jadi tunggu la pembekal hantar majalah tu...puas la QH nak membeleknya nanti...sejak bertugas kat sini QH memang jarang membeli majalah sebab kat sini pon ade majalah yang QH gemar membacanya...kalau jumpa mane2 resepi yang QH berkenan tu biase QH akan scan aje kat sini...tak pon terus bawak balik rumah majalah tu tak pulang2...hahaha...teruk sangatkan perangai tu...dah macam dikira mencurik dah tu kan...hehehe

Sebelum terlambat QH nak ucapkan TAHNIAH pada Kak Ita...semoga terus sukses dan bertambah popular...hehehe...dah glamour nanti jangan lupa tau share lagi menu2 yang lagi sedap2 dengan gambar2 yang lagi mengancam tau...nampaknya semakin banyak dah majalah yang menyunting akak sekarang ni...akak dah memartabatkan blog masak2 ni ke tahap yang sepatutnya...takde la asyik blog gosip2 aje yang orang pandang dan tengokkan...

Ok la cukup la tu nanti entah ape2 lagi yang Qh bebelkan pulak...bukan ape tengah free sikit sekarang ni...padahal ade kerja...tapi tu semua ketepikan dulu...hahaha


Jom layan resepi pulak...

Untuk resepi kali ni QH nak kongsikan resepi Fish and Chips pula...resepi ni QH ambil dari blog Zack Zachoes@Aku.Zack...QH jumpa blog ni masa duk mencari resepi fish n chips ni la...banyak jugak resepi fish n chips yang QH jumpa tapi berkenan dengan yang ini...walaupon pada mulanya agak ragu2 jugak untuk mencuba...entah sedap ke tidak kan...memang itu pon yang akan bermain2 difikiran kita kan bile mencuba sesuatu jenis masakan betul tak...

Tapi memang tak menghampakan resepi ni...memang sedap...penyediaannya pon agak ringkas...setanding macam kita makan kat restoran yang mahal2 tu...kalau tak percaya kena la cuba yer...hehehe...pasti menjilat pisau tu bukan menjilat jari yer...hihihi...tapi jangan buat la...tak pasal2 putus lak lidah tu...hahaha...dan berasa bangga bile ape yang kita buat buat tu hasilnya sangat memuaskan kan...

Ok la jom tengok ape resepinye tu ehhh...pada Chef Zack...QH mohon untuk memanjang dan berkongsi pula resepi yang sedap ni kat blog ni pula yer...terima kasih bebanyak...


FISH AND CHIPS

Bahan untuk diperap:
2 ikan dori sederhana besar
serbuk lada hitam
garam
tepung gandum secukupnya

Cara perap:
1. Basuh ikan dori (atau apa-apa ikan isi putih) bersih-bersih dan keringkan sedikit guna paper towel.
2. Lumurkan dengan serbuk lada hitam dan garam.
3. Salut tepung gandum secukupnya pada kedua-dua belah ikan (pastikan tepung disalut betul-betul supaya batter/adunan nanti boleh lekat kat ikan nanti). Ketepikan.


Bahan batter/adunan:
1C air
1 biji telur
1/4st soda bikarbonat
serbuk kunyit
garam
tepung gandum secukupnya

Cara:
1. Campur kesemua bahan-bahan adunan hingga sebati dan tidak berketul. Konsistensi yang baik adalah bila adunan dicedok dengan sudu dan jari dilalukan di belakang sudu tersebut, ada garisan nyata yang terpisah antara adunan. Lagi pekat adunan, lagi rangup ikan tu nanti.
2. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Dah panas, celup ikan ke dalam adunan. Perlahan-lahan masukkan ke dalam minyak.
3. Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan lebihan minyak.
4. Sedia dihidang dengan kentang goreng (ku guna yang segera, malas buat sendiri), coleslaw, lettuce, dan tomato segar.

Jika:
*adunan tak kembang masa goreng, tambah baking soda atau telur.
*ikan lambat masak dan nampak soggy/basah, maknanya minyak tak cukup panas.
*adunan tak lekat pada ikan semasa memasak, ikannya kurang disalut tepung semasa diperap.


COLESLAW SALAD

Bahan2
Salad
Lobak merah
Sos Salad Coleslaw Dressing – Lady’s Choice
Sedikit gula
Garam secukup rasa

Caranya
Bersih salad dan lobak merah. Potong halus atau ikut suka.
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk dan gaul biar rata.
Perasakan dan simpan dalam peti ais sebelum dimakan.
Siap untuk dihidang.


15 comments :

hazila said...

Salam,
Meh nak tumpang makan fish and chips kat sini...

izahdaut said...

Nampak sebijik mcm set kat restoren. Kalau makan western budak2 suke sangat set gini. Masuk list la. Nak kene beli ikan dowri yang tak tahu cemana rupa tu. Hehehe

Nuridah said...

Assalamualaikum QH

nampak sedap dn betul tu kata Izah nmpak mcm kat restoren gitu...

Bicara Kak Noor said...

salam QH,wah nampk menyelerakan sungguh ikan tu macam nak tiru lagi tak susah sngt pun,siap dgn coleslow lagi order lah terus 1 pack hantar kat umah akak ya heeee

Sue @ Nenie said...

Salam Kak .. Ranguppp nya salutan tu..geram saya tengokkkkk...

Wahhh makin ramai blogger yang muncul kat majalah sekarang yaaaa...bagusss dan suka ngan perkembangan baik ini....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

adus dus dusss...
menelan air liur akak tgk fish & chips tuu..... marbeless.. simple & sedap!

bestlah dia keje kat situ leh belek puas2 majalah especially majalah masak2... hehe.. ada kije kosong dak? heeee...

suami akak pulak.. staff dia (budak myanmar) ada gak sesekali unjukkan beberapa majalah kat dia.. katanya kawannya yg keje kat kilang percetakan yg bwk blk... maybe yg reject sikit kot.. ada mcm2 jenis majalah berlainan... tp yg kerap dia bagi majalah infiniti.. hehe.. akak kata kalau majalah masak2 best jugak.. haha..

apa2pun.. tahniah utk ita masam manis.. mmg pun layak gambar2 dia masuk majalah. skrg tak mcm dulu dah kan.. kalau dulu pihak majalah yg akan hantar jurugambar dtg rumah utk sessi photoshoot gambar2 masakan utk dptkan resepinya.. now dorang lagi senang kerja sbb ramai blogger yg lebih berbakat ambik gambar cun cun.. terus copy & paste jer.. jimat duit tak payah bayar gaji photographer... hehe..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum QH..

Bestnyerrrr.. Lamanya tak makan fish & chip.. Cam teringin lak..

tun_telani said...

salam membalas kunjungan n salam kenal dr tun ^^
sedap nmpk fish n chips, dh lama tun x makan.

ps: nmpk gambar je.. nape ye? page n nk habiskan loading. 3 kali tun refresh nmpk gambar fish n chips n background putih n words xnmpk.

Melly Octaviana said...

gleekkk.. tertelan aiur liur liat fish and chips ini.. sedapp rasanya nak makan sekarang.. slurrp

Btw.. best yah kerja di perpustakaan boleh baca majalah masak masak for free.. hehe

zila 4ever said...

aiiashhh ..goda2
mmg sedap ler..lama x makan..biasanya membeli jer la ..x pernah nk mencuba buat lg nie.:)

rahel said...

Kalau gue yang jumpa ni..konpem cepat abis kentangnya tu..ikannya lagi gue suka banget..

sabar dubai said...

waduhhh terliurnyeee tgk fish n chip tuhhh

Rohah said...

QH,
Buat akak terliurlah,,,ada ikan, ada kentang, ada salad..ishhhh2 ada mau makan mcm set nilah..

Diana @ Melley Mey said...

akak pun terliur tgk fish n chips tu tau ... sedap sgt nampaknya... cantik jer gorengan ikan tu

Fitri Fetri said...

Klu tambah sebuk roti rasanya lg sedap kot