Tuesday, April 3, 2012

DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Sambungan cerita enrti lepas tu yer...hehehe...seperti yang dijanjikan sebelum ni...ni dah siri ketiga kot kalau anda semua tak ketinggalan mengikutinya siri pertama dan kedua sebelum ni...hahaha...ade2 aje kan...


Besday tahun memang best...sebelum nak mengucap syukur kehadrat Illahi kerana QH masih lagi diberi peluang untuk bernafas sehingga ke hari ini dan memberi kesihatan yang baik dan rezeki kepada QH...amin...

macam2 jugak hadiah yang QH dapat...(ye ker dapat...bukan mintak ker???)...hahaha...tapi boleh nak tayang @ tunjuk la kat sini...nanti orang kata nak menunjuk2 la pulak...taknak la macam tu kan...tahun ni QH sambut besday bersama2 dengan mertua...pastu check in hotel lak...hubby QH yang beriya2 sangat nak...sesekali tukar angin lak katanya...hihihi...QH memang taknak...sebab banyak benda yang QH nak buat...beriya2 QH membeli ape2 yang patut untuk projek QH tu...

lagi satu sangat tidak relevan...rumah sendiri ade...sangat2 dekat lak tu dengan rumah...lain la kalau ke luar dari KL ni...tapi QH terpaksa ikutkan jugak la...dah terbengkalai projek masterchef untuk minggu ni...huhuhu...jadi minggu ni berehat la untuk memasak atau membaking...jalan2 aje...tapi yang best pergi iCity kali ni dapat masuk ke Snowwalk tu...orang dah tak ramai dah...QH pergi hari Ahad masuk ke dalam tu pukul 10.30 malam...memang sejuk sangat2...dalam setengah jam aje boleh tahan dalam tu...dah la asyik nak terjatuh aje...sebab licin...pakai kasut yang tak sesuai...pastu keluar terus balik...


Jadi minggu ni QH kena pulun la untuk projek2 tu semua...sebab stok menu untuk diupdate dah nak habis...hahaha...tapi minggu ni QH ade 2 jemputan kawin pada hari yang sama...tu dah tentu la 1 hari tu tak memasak lagi...banyak betul cabarannye kan...lagi sati tak habis2 QH ni sibuk setiap minggu...hehehe...sampai tak sempat QH nak membalas komen2 yang ade tu dan BW ker dapur kawan2 yang lain...InsyaAllah lepas ni QH akan buat kerja tu semua yer...

Rancangan asal QH untuk besday kali ni...nak buat la macam omputih tu...QH rajin jugak tengok kat blog Bird’s Party ni...konon nak macam tu la...tapi tak kesampaian pula...kena tunggu besday tahun depan la nampaknya...huhuhu...jadi terpaksa jugak simpan dulu barang2 tu semua...tu pon kalau dipanjangkan usia olehNya...

Sekarang ni nak cerita pasal Kek JAHAT pulak...mesti ramai yang tertanya2kan kenapa QH cakap macam tu...dari komen2 yang ade tu...semua cakap kek tu ok aje kan...QH saje aje bubuh tajuk macam tu...kirannya menjadi la ni taktik QH...saje2 nak yang gempak...hehehe...


QH cakap kek ni jahat sebab dia dah berjaya buatkan QH betul2 tergoda...hihihi...tapi kek ni agak durhaka jugak dengan QH...mungkin tak serasi kot...kek ni QH nak buat 3 layer tapi jadinya dua aje...lagi satu layer tu terpatah2 lak masa nak buat lapisan yang terakhir...dah jadi 2 layer aje dan agak comot jadinya bile QH tuang coklat ganache tu...nak tunggu frosting atas tu beku dulu masa tu QH nak cepat lak sebab nak keluar...jadi la rupanya macam dalam gambar tu...
Nasib baik dapat cover rupa kek yang buruk tu sikit2 dengan buah strawberry...engkau la penyelamat...tak pasal2...hehehe

Tapi walaupon rupanya macam tu...rasa kek ni memang terbaik la...sape yang makan kek tu semua cakap sedap...bangga sekejap dibuatnya...hilang dah duka...hehehe...

Untuk resepi kek ni...QH ambil dari Kak Ita@Masam Manis...ilham mendeco kek ni dari Rahel@I Love Cake...memula tu memang nak ikut resepi dari Rahel...tapi menurun Rahel kena gandakan dua adunan untuk buat saiz besar sikit...QH bab2 tu gagal sikit...tengok2 resepi kat Kak Ita pula adunan dah digandakan...jadi QH ikut resepi dari Kak Ita la...macam mane pon QH nak mengucap ribuan terima kasih yer pada kedua2nya sebab sudi share resepi kek JAHAT ni...hehehe...QH minta izin yer untuk letak resepi tu disini...

Ucapan terima kasih juga kepada semua yang memberi ucapan hari lahir kepada QH yer...semoga anda semua jugak dimurahkan rezeki dan dipanjangkan usia serta diberi kesihatan yang baik...amin...


DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE

By: Shelly Kaldunski book on Cupcakes
Rujukan : Kak Azlita & Rahel

Bahan Kek Coklat
2 cawan tepung gandum
1 / 2 cawan cocoa powder
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 / 2 sudu kecil garam
1 / 2 cawan gula pasir
1 / 2 brown sugar
125 gm mentega
2 biji telur gred A
2 sudu kecil vanila ekstrak
1/2 cawan buttermilk-(buat sendiri guna 1/2 cawan susu ditambah dengan 1 sudu kecil cuka dan rehatkan selama 10 minit).
1 cawan air suam

Panaskan oven pada suhu 170C
Sediakan loyang ukuran 9 inc.
Alas dngn kertas minyak dan sapu butter di sekelilingnya.

Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam, dan ketepikan.
Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur.
Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan-bahan  kering(tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan2 cecair (buttermilk+air suam) dalam tiga bahagian.
Terakhir masukkan vanili estract.
Bakar selama sekitar 30 minit atau hingga masak.


Cream Cheese Frosting
125gm Philadelphia cream cheese
60gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sdt vanili ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon 
1 sudu kecil paste lemon ~ ita tambah - QH letak strawberry paste + pewarna pink

Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.



Chocolate Ganache
100ml double cream/ whipping cream
250gm coklat gelap dicincang halus
sedikit garam ~ ita tak letak
1 sudu besar golden syrup ~ ita tambah
1 sudu teh paste vanila ~ ita tambah

Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat & sedikit garam, kacau rata. Bila semua sudah cair
Angkat dan sejukkan

Melapis Kek
Tunggu kek benar-benar sejuk
tuangkan cream cheese frosting atas kek dan ratakan. Ita masukkan dalam piping bag dan paipkan atas kek.
Simpan dalam peti ais sebentar hingga cream cheese mengeras dalam 20 ~ 30 minit
Tuangkan ganache coklat atasnya
Hiaskan kek mengikut kreativiti.
Simpan semula kek dalam peti ais hingga ganache mengeras

Untuk memotong kek yang menggunakan cream cheese.
Celupkan mata pisau dalam air panas atau boleh juga panaskan mata pisau atas  dapur.
Lap mata pisau dan potong.


21 comments :

Mas said...

bilalah mas nk buat kek macam tu ye....
sangat2 jeles tgk kecantikkan kek2 yg kekawan dah buat dan teringin sangat nak buat tp tak cukup masa lagi2 ada baby ni hah (ALASAN JE TU! hehehehe)...

mintak sepotong boleh? buh strawberry lebih2 sikit ye :)

Qasey Honey said...

mmg alasan aje tewwww...hehehe...ala dh abis la Mas..cmne nk bg...

CT Delima said...

AS'salam QH

masih belum terlambat untuk wish Happy Birthday ya. semoga dipanjangkan usia dimurahkan rezeki untuk QH serta bahagia bersama insan2 yang tersayang...Aminnn

dah cantiklah deco pada kek tu QH. lama juga k.ct tak buat kek coklat kat rumah ni QH sebab masing2 macam dah jemu makan kek katanya. Tu yang b'day anak bujang k.ct dia tak nak kek tapi nak makan kat luar aje katanya :)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Ting tong...am here with some nutella brownies!!! Nak bawak pulang that gorgeous DFCC...loveliest ;)

zila 4ever said...

salam QH
owhh mcm tu yer ceritanya..he he ehee tak pe tggu taun depan plak yer..wt grand2 ok..:)..kek tu ada lg x??..pass kt jb ckit.:)

Nieza said...

Happy belated birthday QH, semoga sentiasa dirahmati Allah selalu. rajinnya buat kek...special tu nampak sedap sgt:)

Liza said...

hepi belated besdya yer QH...psssstt, kek tu ada lg tak? hihihihi

Rohah said...

Salam QH..
Selamat Hari Lahir..
Moga bahgia bersama org tersayang n mendapat keberkatan dr Allah s.w.t..
Cute cake ni, dah ramai yg cuba..aku bila lg yea?? hehe..

HomeKreation said...

hehe geli hati Along... devils's cake dah jadi kek jahat ler pula....kikiki

Qasey Honey said...

@CT Delima
wslm Kak Ct...
terima kasih...amin...
hehehe...QH mmg pminat coklat yg tegar...stakat ni blum jemu lgi...kikiki

Qasey Honey said...

@♥LOVE2COOK MALAYSIA♥
ok Love pintu dh dbuka pon...sila la amik DFCC tu...hihihi

Qasey Honey said...

@zila 4ever
wslm Zila...aha cmtu la endingnya...

Qasey Honey said...

@Nieza
TQ...amin...Kek Jahat tu mmg sedap...hihihi

Qasey Honey said...

@Liza
TQ Kak Liza...alamak jahat2 dia dh terhabiskan lak...hehehe

Qasey Honey said...

@Rohah
wslm Rohah...
terim kasih...cute yer ker tu...sbb luv n stoberi tu kot..hihi...lps ni cuba ehhh..

Qasey Honey said...

@HomeKreation
hahaha...cmtu tu la kak...ade2 ajekan...

Wani said...

salam ziarah dan salam kenal... :)) cantiknya kek DFCC neh .. dah ramai dah chef blogger buat neh .. tapi belum la sampai seru nak buatnya kalau tukang buat boleh tapi tukang makannya x ada hihi ..

Naz / Nadz COSK said...

QH, amboiiiii romantiknya cik abg.. Siap bawa gi duduk kat hotel utk sambut birthday...

So yummy la kek QH ni.. Tak pernah try lagi..

Qasey Honey said...

@Wani
salam kenal jugak...Tq
Wani kalau tukang buat dh ade ok la tu...ramai ni tukang makan yg ade...heheeh...meh bg QH..

Qasey Honey said...

@Naz / Nadz COSK
hehehe...sje gataiiii...
Kak Naz lepas ni bleh la cuba...jahat tapi sedap...kikiki

Mummy Ayda said...

ooi kek jahat.....hehehe but kaya chocolate, mummy like, slamat hari lahir QH ... :-)D