Tuesday, April 10, 2012

BASIC BREAD : GARLIC FINGER BREAD


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Ape khabar yer anda semua hari ni?? mudah2an semua sihat2 belaka la yer hendaknya...cuaca pon setakat ni amat baik...QH Alhamdulillah...sihat cuma macam mengantuk pulak lepas sarapan tadi...hehehe...bile perut dah kenyang begita la lazimnyakan...hikhik...

Beberapa hari ni QH tak sempat nak menjenguk FB dan BW ke dapur kengkawan yang lain...kat FB pon setakat like2 aje... komen2 diblog pon QH tak sempat lagi nak reply...sibuk sangat la konon...tapi boleh tahan jugak la...takde rehat langsung...kalah superwomen...hehehe...hari ni memang terasa letih sangat...rasa macam nak masuk surau untuk TIDO...hahaha...


Untuk resepi hari ni QH nak kongsikan resepi roti pula...Garlic Finger Bread...resepi ni pon boleh tahan sambutannya...rata2 dah ramai yang mencuba...QH aje yang agak ketinggalan...huhuhu...lagi satu ni resepi pertama QH meroti...ceh dengan bangganya tu bagitau...hihihi...tak tahan tengok bile mane2 blog masakan menayang roti ni...semuanya elok betul kejadiannay...macam diuli sekali lepas tu adunan dibahagikan sama rata aje...hehehe...

Alhamdulillah percubaan pertama meroti agak tidak mengecewakan...walaupon rupanya tidak seindah yang diharapkan...berkedut2 sikit...lupa nak bubuh kologen...hahaha...memang sangat lembut dan gebu...lagi2 dimakan panas2...lembut macam span...semerbak satu rumah bau roti ni...

QH memang peminat roti...kalau membeli tu tak ingat dunia...habis memborongnya...tapi habis dimakan yer...takde bazir2 buang tak habis...hehehe...bile percubaan pertama ni menjadi...lepas ni boleh la meroti lagi...sukakan bile ape yang kita hasilkan tu menjadi...lagi pon baru membeli breadmaker@BM tu...tu yang agak terJAKUN sikit...hahaha...


Bile dah ade BM tu memang mudah la bile meroti...sementara menunggu roti tu diadun menjadi doh...boleh buat benda lain pula...kita pon tak penat nak menguli...hehehe...doh pon tentu la cantik naiknya dan tentu akan menjadi...kalau tau senang dan mudahnya begitu...dulu la dah QH membeli...baru sekarang pula baru sampai serunya...hehehe...nasib baik masih awal lagi tersedarnya...ok la tak perlu merapu lagi...

Resepi ni QH ambil Izah...Izah Muffin Lover...dia la pencetus fenomena roti ni...habis memasing tergoda dan berlumba mencuba jugak...sangat sempurna roti yang dihasilkan oleh Izah ni...bukan nak membodk yer...tapi kenyataan tau...

Pada Izah...QH mohon untuk share dan memanjangkan pula resepi ni di blog QH pula yer...terima kasih bebanyak...jom tengok resepi tu...


Basic Bread: Garlic Finger Bread
Resepi: Puan Roshayati Johari (no link)

Bahan A
500g tepung roti *izah guna tepung gandum
100g gula
1 sk garam
30g susu tepung
1 sk bread softener- optional -izah letak
1 sk bread improver- optional - izah letak
4 sk yis @ 11 gm yis mauripan

Bahan B
250ml air
1 bj telur- pukul sedikit

Bahan C
80g margerine

Bahan D
Gula kasar utk tabur- tun x letak *tak letak

  
Cara2: 
1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.

atau

1. Masukkan semua bahan kecuali Bahan D dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.


GARLIC SPREAD
Sumber lain: kak Yatie @ kak Madihaa

Bahan2
50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
sedikit lada hitam kisar

Caranya
Gaulkan semua bahan
Siap digunakan.


CARA IZAH UNTUK FINGER GARLIC BREAD: 
(cara kak Nor sgn67)

Bila doh sudah diproof dan dibuang angin, ambil doh sebesar 50gm, bulat2 kan dan ratakan doh @canai doh menggunakan penggelek. Kemudian gulung doh tadi menjadi bentuk finger bun. Ulang lagi sehingga semua doh habis.

Proff doh tadi sehingga kembang dan sapu  garlic spread di atas permukaan roti. Bakar roti pada suhu 180 C selama lebih kurang 25 minit atau hingga permukaan roti perang. Dihidangkan bersma mushroom soup. Enjoy!!


28 comments :

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalam QH..
menggoda habislah gambar2 QH ni... bikin leleh tau.. dahla perut dah mula minta di isi.. hehehe... mmg resepi basic bread kat rossya tu yg terbaik.. mudah & sedap pula tu.. sesuai utk buat apa saja jenis roti atau bun.. garlic spread tu pun best jugak kan..

Sally Rashid said...

bestnya org dah ada BM..kita uli pakai mixer jer

Melly Octaviana said...

sedap nya roti di makan dengan mushroom soup juga, my fav.. masih ada kah.. ? hehe

izahdaut said...

waaaa... 1st time meroti cmni kejadiannyer.. tahniah tahniah.. ingat lagi memula saya meroti. keras kejung.. hikhik.. memang kena banyak stady nak dapat rentak meroti tu. tapi QH skali buat jek cntik. eh kedut2 gitu ai like sebab nampak lagi gebu gitu kan. kalau licin ngat pun tak meriah. hehe.. tq sudi try resepi dri blog saya dan tq buat kawan2 yang menymbangkannya. mmg terbaik la roti gini. ;-)

Wani said...

salam QH..
alahai roti nak letak kolagen jugak ke .. dah nampak cukup gebusshh dah tu haha...sedap nampak makan dengan mushroom soup tu ... bestnya bila dah sampai seru nak buat roti ni .. yang ni pun x sampai2 seru lagi ni bila nak meroti .. :)

Mas said...

wauweeeeee...gebusssss roti QH!
baru 1st time buat dah cantik gebu cam gitu, kalau berkali-kali ntah mcm mana lagi lah gebusnya nnt ye hihihihi...

Kamalia said...

salam QH..kat sini puna da garlic bread jugak ye..sedapkan,saya dah buat jugk..nampak gebu sungguh roti tu..rasa nak ambik je seketul..lapo..huhu

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..nampak gayanya akak masih belum ketinggalan lagi, sebab ada lagi orang yang masih duk peram resipi ni tapi sampai sekarang pun tak buat-buat lagiii....siap beli garlic spread lagi tuuuuu (standby sebab macam malas nak buat sendiri)...

Best kan bila kita baking menjadi..especially yang 1st time walau ada sedikit yamg perlu diperbaiki, tapi kejayaan tu sedikit sebanyak boleh jadi penyuntik semangat...

zila 4ever said...

qh
alahaiii sedapnya...dah malam2 baru sempat BW..ada lg x nie?..cantik la..:)

ASMAH YUSOF said...

Salam QH..
nnti kologen lbh bagi tuk buat roti asz pulak yea..hehe...belum buat lg...baru cuba garlic roll jer ari tue...sedapnya makan panas pastue cicah mushroom soup lagik!!!hehhe

Nieza said...

wahhh roti garlic ni kalau cicah dgn mushroom sup memang best...terliur lak saya tgk ni:)

quinnie said...

terliur tengok roti awak ni qasey..kita jugak yg tak buat2 lagi...hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam QH...
itu dier Garlic bread dah mai sini hehehe.. mmg sedap & harum bau bawang putih!!
wah dah ada breadmaker ... blh lah meroti selalu hehehe

Qasey Honey said...

@MaDiHaA a.k.a Ratna
wslm Kak Madihaa...alamak...hihihi...
aha resepi ni mmg mudah n sedapppp...bahan2 sgt simple...bleh pelbagaikan..tu kemudian nk cuba la...hehehe

Qasey Honey said...

@Sally Rashid
Sally..awk buat guna mixer pon roti cantik mcm pki BM juga tau...xpe psni bleh g beli yer...hihihi

Qasey Honey said...

@Melly Octaviana
mmg sedap pon Melly...fav QH jugak ni...tp syg QH dh abiskan la...hehehe

Qasey Honey said...

@izahdaut
Izah...mmg QH hepi ssgt 1st time mroti mjadi...btmbah semangat nk mroti lg dan akan btambah jugak la berat bdn QH ni nti...hihi..

terima kasih yer resepi...nk cuba resepi roti yg lain lak dr Izah...

Qasey Honey said...

@Wani
wslm Wani...hehehe...nti QH tiupkan seru tu yer...nk tgk Wani pula mroti...

Qasey Honey said...

@Mas
tq Mas...kalau bkali2 lg buat...bukan roti aje dgn badan2 pon naik gebuss jugak kot...hahaha

Qasey Honey said...

@Kamalia
wslm...mmg musim roti ni kan skrg...semua xnk ketinggalan mcuba...mmg sedapkan roti ni...gebu n lembut lak tu...

Qasey Honey said...

@Sue @ Nenie
aha Sue...mmg suka bile ape yg kita buat ptama kali mjadi...pstu psti nk wt bkali2 lg..hihi...
Sue jgn perap lelama sgt resepi tu...nk bganda naiknya...hihi

Qasey Honey said...

@zila 4ever
hai Zila...xpe lmbt asal singgah...hihi...maappp la dh abis...sbb lmbt kan...hehe

Qasey Honey said...

@ASMAH YUSOF
wslm Asz...lenkali buat bru letak kologen lbih sikit..haha...mmg sedap nyumm2

Qasey Honey said...

@Nieza
sedap sgt...mkn roti dgn mushroom soup tu panas2...

Qasey Honey said...

@quinnie
terliur yerr...tq...lepas ni buat ehhh...nk tgk jugak.cmne rupanya pulak...hihi

Qasey Honey said...

@Mama Hawa/Mama Nani
wslm Mama...tunggu lepas ni roti lg dr QH yer...BM sedia bkhidmat...hehe

Bicara Kak Noor said...

aduh sedapnya QH roti ni macam dah rasa kat mulut ni semangat semula ni utk buat roti dengan mushroom soup lagiiiii ngancem gitu loh

Qasey Honey said...

@Bicara Kak Noor
ye ker Kak Noor...jom la kita reramai buat roti ni...xmgecewakan...mmg sedapppp