Tuesday, March 27, 2012

TRAFFIC LIGHT ICE CREAM


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Minggu lepas QH dah jadi SUPERWOMEN!!! Mungkin minggu2 seterusnya pon begitu kot...macam2 yang QH buat...rasa bulan April ni macam penuh lak jadual QH ni...hehehe...ade aje aktiviti hujung minggu dengan mane nak bermain2 lagi dengan kuali sudip bagai kat dapur...hihihhi...sampai hubby tegur...dia yang penat tengok QH begitu...tapi tak kisah la janji kita happy melakukan semua aktiviti tu kan...

Lagi satu nak cerita ni...bukan ape sebelum terlupakan...Noorsha dari blog 1001 Rasa 1001 Cerita tu...tapi blognye agak lama jugak QH tengok sepi dengan menu baru...aktif di FBnya aje...ade membuat cadangan perjumpaan dengan semua blogger masak2 ni...tarikhnye belum ditetapkan lagi...tetapi pada sesape yang nak join tu boleh la add FB Noorsha ni...boleh la beramai2 menjayakan dan menghadiri majlis tersebut...perjumpaan kali pertama ni...tentu seronokkan...teruja jugak QH untuk join sekali jika tiada aral melintang yang menghalang...hehehe...sambil tu boleh la merasa masakan2 dari semua...biase tu hanya tengok menu di blog memasingkan sambil menelan liur aje kan...teringin jugak nak merasa airtangan ‘uolz’ pula...hahaha...


Seperti yang dijanjikan semalam...hari ni QH nak kongsikan resepi yang meletopppss...hehehe...ye ker??...saje nak buat gempak sikit...hihihi...kali ni menu aiskrim pula yer...namanya Traffic Light Ice Cream...sebab ade kaler merah, kuning dan hijau...masa buat ni sesuai dengan cuaca masa tu...panasss...sekarang ni cuaca dah bertukar ke mendung la pulak hari ni...ok takpe makan aje tanpa mengira waktu dan ketika yer...hehehe

Senang cakap agak leceh juga nak buat aiskrim ni...tengok macam senang...sesenang macam kita memakannya...tapi bile dah tersilap langkah hancuss jadinya...kena ikut step by step...jangan gelojoh yer nak cepat siap...hihihi...cakap ni berdasarkan pengalaman...memula kena buat yang kaler merah tu dulu...lepas tu bekukan dulu...baru buat kaler kuning pula...bile yang merah tu dah beku baru masukkan kaler kuning dan bekukan...teruskan proses seterusnya...buat  kaler hijau pula...proses sama macam yang hijau tadi...senangkan...hihihi...pada yang rajin macam QH ni boleh la mencubanya yer...perasan la tu...hehehe...kalau malas tu boleh membeli dengan QH secara online yer sebatang RM5...hahaha...baru sampai kat kurier dah cair!!

Ok la tanpa membuang masa lagi...jom kita terus...terus...dan terus ker resepinya yer...selamat mencuba semua...

* ketika enrti ni publish...kat opis QH takde karennnn...sisa backup aje yang tinggal...wah best...yahoooo...hahaha


TRAFFIC LIGHT ICE CREAM

Bahan A
Perisa Tembikai (merah)
Buah Tembikai
Air masak secukupnya
Gula secukupnya

Satukan semua bahan dalam blender dan kisar hingga hancur. Boleh tambah air sedikit-sedikit.
Kemudian tapis dan tuang 1/3 sukatan ke dalam bekas aiskrim.
Bekukan ke dalam peti sejuk.
Sementara bahan A membeku lakukan proses bahan B pula. 


Bahan B
Perisa Lemon (kuning)
Lemon
pewarna kuning secukupnya
Air masak secukupnya
Gula

Satukan semua bahan dalam blender dan kisar hingga hancur. Boleh tambah air sedikit-sedikit.
Kemudian tapis dan tuang 1/3 sukatan lagi ke dalam bekas aiskrim tadi. Pastikan dulu Bahan A tadi sudah keras, jika tidak nanti bahan A dan bahan B bercampur pula nanti.
Bekukan ke dalam peti sejuk.
Sementara bahan B membeku pula lakukan proses bahan C. 


Bahan C
PERISA TEBU (hijau)
Kordial tebu – Double Lion
Air masak secukupnya
Gula secukupnya

Bancuhkan gula dengan air panas. Kacau sehingga gula larut dengan air.
Masukkan perisa tebu dan kacau rata.
Kemudian tuang 1/3 sukatan lagi ke dalam bekas aiskrim tadi. Proses yang sama pastikan dulu Bahan B tadi sudah keras, jika tidak nanti bahan B dan bahan C bercampur nanti.
Simpan dan bekukan dalam peti ais semalaman. Siap.


25 comments:

izahdaut said...

insyaAllah..jika ada jodohnya, kita berjumpananti ;-)

nak eskrim 3 batang. cukup tuk kami 3 beranak niha. hehe

Qasey Honey said...

@izahdaut
mudah2an mjadi la yer program tu...
cukup ker 3 btg...ade byk lg stok tu..ni kira order online la yerk...hahaha

zila 4ever said...

wahh yer ker..seronok jgk klu dapat join..:)nnt zila try add fb 1001 masakan...bak mai ice cream tu..cuaca tgh panas terik nie.:)

dapurCikWan said...

nak gather2 ke??best nya! aiskrim tu pum best jugak hehhe =)

Ucu Faridah said...

ini memang betul2 traffic light...sebab kena tunggu beku baru boleh bubuh yg lain...

mlm semalam ucu pun buat aiskrim tapi aiskrem laici..tak dan nk snap dah licin..sodeh betullah..yg kelakar tu bukan bebudak yg ngadap tapi kakak sepupu depa yg dok kt rmh ucu ni yg membantai...:-)

ogyep yummy mellow said...

Dah meng ice cream pulak QH ni.. good idea gak kan sekali-sekala meng ice cream.. (rosak BM ogyep) .. :)

Nak together-gather ke.. nak join boleh..??

Liza Razak said...

cantiknya ice cream ni...mesti best kalau dapat buat sendiri

Mas said...

sedapnya aiskrim trafic light tu...terasa sejuk dan segar je kat tekak ni hah hihihihi

Qasey Honey said...

@zila 4ever
ok..join la nti yer klau jd...leh kita bramah mesra...hehehe...kt sni pon sma...wlapon mendung tp bahang la...

Qasey Honey said...

@dapurCikWan
cmtu la klau ikut plannya...mmg bestkan...klau jdi

Qasey Honey said...

@Ucu Faridah
aha Kak Ucu...cabaran tolll...hehehe
sedap tu kak aiskrim laici...ptut la cepat habis yer...leh lak cuba nti..stok laici mmg ade...hihihi

Qasey Honey said...

@ogyep yummy mellow
tukar2 selera n menu pulak kali ni...lg pon tringin nk mkn...lg sedap dr Mat Kool punya...hahaha

ikut plan mmg nk gather2...bleh aje klau nk join...mmg uk food blogger pon...

Qasey Honey said...

@Liza Razak
tenkiuuuu...mmg sedap klau buat sdri...puashati n puas pula memakannya...hehehe...cuba la nti yer...

Qasey Honey said...

@Mas
mmg sedap bile dimakan masa cuaca panas terikkk...hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam QH..
tertiba teringat anak2 dulu kecik2 suka mkn aiscream nie...nk buat malas betul..tumpang tgk jer laa hahaha

Qasey Honey said...

@Mama Hawa/Mama Nani
wslm mama...sma la sya suka juga mkn tp mat kool tu pnya...hehehe...xpe mama tgk aje yer icecream dr QH ni lelama...hahaha

quinnie said...

teringat masa kecik2..makcik suka buatkan aiskrim cam ni utk kita..:)

Melly Octaviana said...

cute lah ice cream nya, warna nya menarik, anak anak pasti suka yah.

HomeKreation said...

Aslmkm. Rajin nyaaaaa...... tak sempat lah Along nak buat step by step... sempat main masak2 campak2 jer ni... Cantik betul, kasi sebatang kat Liana boleh?

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum QH.. waah cantiknya ice cream tu... rajin QH buat... nie kalu irfan nampak nie pasti dia suka..:)

Qasey Honey said...

@quinnie
bestnye kecik2 lg dh dpt mkn aiskrim cengini...kita dh beso pjg ni la bru mrasa...huhuhu

Qasey Honey said...

@Melly Octaviana
tenkiuuu kak melly...tentu saje bdk2 suka..hehehe

Qasey Honey said...

@HomeKreation
wslm kak Liana...saje je kak mrajin diri...hhehe...akak minta sbtg...tp QH bg 3 btg cukup x...hehehe

Qasey Honey said...

@Diana @ Melley Mey
wslm kak Diana...tenkiuuu...meh sni suruh Irfan duduk ngn aunty QH...mesti lgi debab nti...hehehe

Aina BaNa said...

Wohhh !!!! Kak Qasey bli dkt mne acuan eskrem tu ? Hehe ... Al maklum la tk prnh jumpe ~ btw , Trima ksih sbab tk kdekut ilmu .. Smoga drahmati Allah ! :D