Friday, March 9, 2012

MEE GORENG BASAH HOLIAU


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Bertemu lagi kita di hari Jumaat yang agak mendung di luar opis QH sekarang ni...terasa sejuk lak pepagi ni...macam mane la nak pergi oversea bercuti2...baru aircond kat opis pon dah tak tahan...hihihi...terpaksa dimatikan sementara niat tu...

Alhamdulillah...bersyukur sangat2 dengan berita yang telah disampaikan oleh PM kita semalam berkenaan dengan penjawat awam...kengkawan yang lain bagaimana pula?? Berpuashati tak dengan keputusan semalam tu?? sendiri jawab la yer...bak kata pepatah...alahai nak berpatah2 lak hari ni...hehehe...tepuk dada tanye selera...

mungkin ade yang sesetengah tu mungkin tak berpuashati dengan keputusan semalam...biase la kita ni sebagai manusia biasa...banyak mane pon yang diberi tetap rasa tak puas...tetap ade juga berbunyi tanda memprotes...pada QH kita harus terima keputusan yang telah dibuat oleh PM tu semalam...sekurang2nya dia ingat juga kat kita ni sebagai PA...setimpal la dengan kerja yang kita buat...yang tu kita renung2kan la sendiri yer...jangan cakap aje banyak tapi buat kerjanya tidak...yang tu sendiri mau ingat...termasuk la yang sedang menaip sekarang ni...hahaha...


Terima kasih juga diucapkan kepada Presiden Cuepacs Dato' Hj. Omar Osman kerana kalau tak disebabkan beliau berani bersuara untuk memihak kepada PA...mungkin perkara ni tak terjadikan...ok la cukup la cerita bab tu...nanti ade orang kata QH ni nak berpolitik la pula...maaf QH tak berminat nak tahu bab politik ni....sekian...

Jom kita masuk bab masak memasak pula...lagi best kan...memang la best...perut pon kenyang kan...yang tu kalau memasak la...kalau setakat tengok gambar dan resepi aje...perut tu berbunyi kelaparan la minta diisi...hahaha...


Kali ni nak kongsikan resepi Mee Goreng Basah Holiau pula...resepi ni QH ambil dari blog Spices Journey...sebenarnya QH agak terpengaruh bile tengok resepi ni tempoh hari...tiba gambar yang terakhir Kak Shiela ni tengah menyuapkan anaknya makan mee ni...blurpp tertelan air liur aje la QH ketika tu...sedap la pula menengoknya anak akak tu makan...tetiba teringat la pula masa zaman kecik2 dulu kan...mak menyuapkan kita makan...best sangat kenangan tu...

Ok patah balik...dah ke mane dah tu...hehehe...mee goreng holiau ni memang holiau la...sedap sangat walaupon simple...kena la dengan selera kami ni...cuma kat kat gambar tu dah tak berapa nak basah sangat...lama sangat kot terdedah sebab berposing dulu bergambarkan...hahaha...tapi rasa tetap maintain yer...yang ni QH buat untuk sarapan hujung minggu yang lepas...kalau sesape minta memang kompom dah takde yer...enrti aje lambat masuk...

Pada Kak Shiela terima kasih yer kerana sudi berkongsi resepi ni...QH mohon untuk share resepi yang sedap ni...di sini pula yer...ade pesanan ni...masak la lagi yang sedap2...boleh QH ceduk lagi resepi tu..hehehe


MEE GORENG Basah HOLiau

BAHAN BAHAN :
1/2 Kilo Mee Kuning
250 gm Udang (atau apa jer suka)
3 sudu besar Cili Mesin
1 sudu besar Kicap Mee (Tamin)
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu besar Sos Tomato
2-3 keping Tahu (digoreng)
10 biji fishball (klu suka)
3/4 cawan Minyak utk menumis
2 cawan air atau secukupnya
Sayur ikut citarasa
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk Lada Sula

Bahan tumbuk :
5 ulas Bawang Merah
3 Ulas Bawang Putih
1/2 inci Halia


CARA CARANYA :
Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk tadi hingga keperangan. Minyak untuk menumis mee goreng basah ni kita lebihkan sikit dari mee goreng biasa supaya dia basah cantek nanti. Guna minyak jagung selamat sikit. hehee..

Kemudian masukkan cili mesin, sedikit garam dan masak cili hingga garing dan hilang bau cili tu. Pastu bubuhlah kicap mee, Sos Tiram dan Sos Tomato. Masukkan Air dan bagi dia mesra seketika. Kemudian masukkan udang. Kalau nak tambah ayam pon boleh. Tapi kalau buh ayam, kena masuk ayam dulu laa kan pasal ayam lama sikit masaknya dari udang. Udang cam biasalah, takleh masak lelama sangat, nanti kecut tak sedap.

Okayy.. bila udang atau ayam tu sudah masak bolehlaa masukkan mee dan sayur sayuran. Kalau rasa nak basahkan lagi, boleh tambah sedikit lagi Air. Biarkan masak seketika dan bolehlaa dihidang. Taburkan dgn sedikit lada sula utk menaikkan baunya. Hiaskan lah dengan hirisan tomato, tahu goreng atau apa saja mengikut citarasa memasing. Kalau nak sedap lagi, taburkan dengan sedikit bawang goreng tapi yang sandiri bikin taww.. beli punyer, mana ada ummpphh. 


14 comments :

ady said...

AS-SALAM Qasey Honey
MMG SUKA MEE GORENG BASAH MACAM NI..TGK DAH TAHU SEDAPNYE...slurpppp!!! :

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Enak banget ni...ada cili jeruk tak????

izahdaut said...

saya suke sangat mee goreng kering2 basah mcm ni. aduhaii terliur la sangat melihatnya... cantik betul hidangan nya tu

Qasey Honey said...

@ady
hehehe...tu la mmg sedap tau mee grg ni...bpinggan tmbh mkn...

Qasey Honey said...

@Paty's Kitchen - Cook with passion.
ala kak..cili jeruk tu QH xbuat lak...klau ade tntu lagi myengatkan...lain kali la buat letak cili jeruk tu...hehehe

Qasey Honey said...

@izahdaut
mekacihhh...tliur yer...ala ciannnya...
sempoi aje rasa mee goreng ni...slurrppp

sabar dubai said...

woww mee basahh kt sini xdek mee kuning tauu mmg tersekse jiwa raga

Shiela said...

sedapnyerrr.. :)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Fuh betul2 Ho liao!!! Close up shots buat Love terliur je...haishhhh sedapnya! ;)

Qasey Honey said...

@sabar dubai
laa ye ker...tpksa cri resepi buat mee kuning la klau cmtu..homemade sdri...hehehe

Qasey Honey said...

@Shiela
tq yea kak shiela resepi ni...mmg holiau...sedapppp

Qasey Honey said...

@♥LOVE2COOK MALAYSIA♥
dh terliur tu Love nmpknye u kne buat la lepas ni...hehehe

quinnie said...

sedapnya tengok mee awak ni honey...teringin la pulak...huhuhu

Qasey Honey said...

@quinnie
mekacihhhh....kredit pd empunya resepi ni Kak Shiela...mmg holiauuuuuu