Thursday, March 8, 2012

KEK CHIFFON 3 RASA


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Sebelum terlupa...QH nak ucapkan SELAMAT HARI WANITA SEDUNIA kepada semua wanita2 tak kira dimana kamu berada...

Sekadar ingin berkongsi cerita...
Pagi ni merupakan hari penuh debaran kepada semua penjawat awam...hari yang dinanti2kan sejak SPBA diumumkan pada Disember 2011 yang lalu...tak kira peringkat lapisan kumpulan dan jawatan...semua menantikan benda yang sama...

QH sendiri pon berdebar2...tentu kawan2 yang sedang berkhidmat dengan kerajaan pon samakan...hehehe... dan sekarang ni rata2 PA yang lain memperkatakan benda yang sama sekarang ni kan...QH rasa dikalangan blogger masakan ni...ramai kot PA sama macam QH ni...jadi sama2 la kita merasainya yer...

Pengumuman penting ini akan diumumkan oleh PM kita iaitu YAB Dato' Sri Haji Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak...yang berlintas langsung oleh TV1 dari PICC Putrajaya...mudah-mudahan ape yang diumumkan oleh PM kita tu nanti merupakan berita gembira seperti yang diwar2kan sebelum ni...


Ok la untuk cerita seterusnya besok kita sambung yer...ke berbalik pada asal dulu iaitu masak2 dan resepi...hahaha

Hari ni QH nak kongsikan resepi kek Chiffon lagi...kali ni QH warna2kan dan perasakan dengan pelbagai rasa...ok la tu kan...kebetulan hari ni berlaku pelbagai peristiwa2 penting yang penuh berwarna warni...kena la tu tema kita pada hari ni...tapi nak khas kan kek yang tak seberapa ni sempena dengan HARI WANITA SEDUNIA...tengok betapa bersemangatnya QH...hahaha...tak rupa kek ni tak la semenggah yang mane...rupa tu ade cacat sikit...kalau tengok betul2 gambar2 yang ade ni...akan ternampak la sikit kehangusan kat atas permukaan kek ni...tapi bernasib baik sebab tak menjejaskan rasanya tu...mantain sedap yer...hihihi


Resepi ni QH ambil dari FB Jom Masak...banyak juga resepi yang simple dan berkemampuan untuk dibuat terdapat di album FB Jom Masak tu...ilham nak buat belang2 ni pon selepas QH tengok gambar yang ditag ke FB Jom Masak tu...tak maaf la...QH tak ingat la pula sape gerangannya tu...berkenan sangat tengok kek tu bile dah dijadikan berwarna warni macam tu...resepi asal kek chiffon ni...kek chiffon oren tapi QH dah ubah sikit...QH buat 3 rasa...blueberry, strawberry dan oren...semasa proses pembakaran kek ni...terbau2 3 rasa tu...wangi semerbak satu dapur...membuatkan tak sabo nak merasa...kek ni pon lembut aje bile kita pegang...macam span...

Ok la tanpa membuang masa...jom la kita tengok resepi ni...


Kek Sifon Oren
Resepi:Chef Noraini Zakaria
Sumber: FB Jom Masak

Bahan A:
100g tepung kek
1/2 st serbuk penaik
5 biji kuning telur gred A
60g gula kastor
5 sudu makan minyak masak
2 sudu makan jus oren - 

1 st pes oren
1tbsp strawberry emulco + pewarna pink
1tbsp blueberry paste + pewarna purple
1tbsp oren paste + pewarna oren

Bahan B:
5 biji putih telur gred A
100g gula kastor
1/2 st serbuk krim tartar


Cara:
1.Bahan B:pukul putih telur hingga berbuih.Masukkan gula kastor dan
serbuk krim tartar.Pukul lagi hingga pekat dan gebu dengan kelajuan
tinggi selama lebih kurang 7 minit.Apabila adunan ini dicolek dengan
jari,ia keras dan berekor.

2.Bahan A:Ayak tepung dan serbuk penaik ke dalam mangkuk adunan.
Masukkan gula kastor,kuning telur,minyak,jus oren dan pes oren.Gaul (saya guna whisk-pemukul telur)..last masukkan tepung..

3.Masukkan putih telur 1/2 bahagian ke dlm adunan tpg tadi..dan gaulkan.Kemudian masukkan
1/2 lagi dan gaul perlahan-lahan hingga tiada kelihatan putih telur lg.
Tujuan digaul perlahan ialah supaya gelembung2 udara dalam putih te
lur tidak pecah.Kek lebih gebu.

4.Sediakan acuan sifon yang berlubang di tengahnya.Tidak perlu digris
atau dilapik kertas.Tuangkan adunan dan bakar dalam ketuhar pada
suhu 180'C selama 45 minit.

5.Telangkupkan kek atas dawai penyejuk dan biarkan ia sejuk selama 15 minit.


22 comments:

Nuridah said...

Assalamualaikum QH

cantiknya kek cifon nie....menarik berwarna warni...belum lagi rasa nie...pasti hebat rasanya seperti wajahnya juga.

Qasey Honey said...

@Nuridah
wslm kak...
tq kak...mmg sedap kak kek chiffon ni...lembut aje...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salammm QH...
sweetnyer kombinasi warnanya tu.... sangat2 cantik! chiffon pulak tu... dah tentu2 gebuss umpama kapas kan.. akak suka chiffon!

LinRosly said...

Assalamualaikum...

Salan perkenalan daripada Kak Lin...cantiknya Kek Chiffon ni...warnanya Kak Lin suka...

Kak Lin follow dan listkan blog ni dalam blog Kak Lin...

sabar kagawa japan said...

eeeeeeeeeeeee cantiknyeee chiffon die belang22 gituuu kt sini kite xbuat lg chiffonlom smpi seru.nnti2 kalo ade mood rajin nk cubee

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam QH..
cantik jer warna kek chiffon yg berombok2... nmpk lembut jer!!! tq for sharing

Qasey Honey said...

@MaDiHaA a.k.a Ratna
tq kak...mmg gebuss kek chiffon ni...resepi pon simple...tu yg sesaje pelbagaikan...hehehe

Qasey Honey said...

@LinRosly
waalaikumusalam...
tq krn sudi singgah ke sini yer Kak Lin...slm perkenalan juga dr QH...

QH pon dh follow blog Kak Lin...nti QH letak juga blog akak kt blog ni yer...

Qasey Honey said...

@sabar kagawa japan
mintak2 cepat2 la seru mchiffon tu dtg yer...hehehe...

Qasey Honey said...

@Mama Hawa/Mama Nani
welcome...jgn xcuba tau

CT Delima said...

As'salam QH

cantiknya kek chiffon tu berbelang2, lama betul tak menciffon gak. rasa macam terus nak buat aje ni..hehehe

Tapi nanti2 lah sekarang tengah mood cedih2 jadi nak buat kek atau apa2 pun tunggu mood dah okey baru syok sikitkan. bagi rasa dulu 2 keping boleh! :)

rahel said...

QH,suka sangat tengok kaler kek chiffon 3 rasa ni,dan semestinya sedap,lembut membelai lidah.Cantek sangat kejadiannya.
Oh ya,bahan A tu ada silap la,sebenarnya guna 5 biji kuning telur je kan,bukan 5 biji telur..hehehe..

Qasey Honey said...

@CT Delima
wslm Kak CT...
tq kak memuji kek chiffon tu..

npe ni kak...jgn la cedih222 lg...jom kita ceria2kan hidup ni dgn mkn2...hehehe

cukup ker kak 2 keping...jap ehh nk check dlu ade lg x..hahaha...

Qasey Honey said...

@rahel
hehehe...mmg sedap pon kek ni...tp pastikan kne sediakan air dlu...
tu yg spi tsilap xprasan ade ksilapan kt resepi tu...hahaha
apa2 pon thnx yer sbb bgtau...malu thp gaban dh ni...

Rohah said...

Wah..menariklah kalerr dia Qasey..teruja nak makan kalau mcm gini..

Qasey Honey said...

@Rohah
tq...tu la kan rupa kejadian ssuatu masakan tu yg mbuatkan kita kekadang terujakan bile mlihatnya...

dapurCikWan said...

cantiknya kombinasi warna tu.. ;)

Qasey Honey said...

@dapurCikWan
mekacihhh bebanyak...tq juga sudi singgah dapo QH ni

Abgkacak said...

cantiknya.......kena guna loyang yang belubang ye......

Anonymous said...

bahan B digunakan utk ape? tak fhm sgt la resepi ni...tlg explain..pastu,cane nak wat ade 3 color?campur kan mcmn?

Qasey Honey said...

kbiasaannye klau kek chipon mmg mggunakan loyang yg jenis blubang tgh tu...kek akn masak skata n tak mendap

Qasey Honey said...

kedua2 bhn A n B dgunakan utk kek tu...dpukul berasingan...mula2 pukul bhn b tu dlu...ketepikan...kemudian satukan bhn A pula kecuali pwarna tu..lepas tu ikut step no. 3...bahagikan aduan kepada 3 sama rata...letakan stiap kaler tu berselang seli sampai hbis...harap dpt mbantu yer...