Tuesday, February 14, 2012

KERISI GORENG BEREMPAH

Assalamualaikum...



Selamat tengah hari dan ape khabar semua...

Hari ni macam tiada ape yang ingin QH bicarakan...wahhh ayat sekima habisss kan...hahaha



Kali ni QH nak kongsikan lagi satu menu yang simple tapi sedap...Kerisi Goreng Berempah...biasenya kita buat ayam goreng berempahkan...sekarang ni ikan pon kita boleh masak macam tu jugak...sebenarnya ikan kerisi ni fevret QH jugak tau...memang suka sangat makan ikan kerisi ni dari ikan2 yang lain...isinya sedap...lagi kalau dapat yang fresh terus dari laut...hahaha...tapi betul ke dari laut ikan ni...lupa lak nak kaji...hikhik...

Resepi ni QH ambil dari blog DapurKu Sayang...agak dah lama juga la Kak DJ ni menayang resepi ni...tapi QH baru berkesempatan untuk membuatnya pula...maklum la list punya la panjang tak ingatttt...hehehe



Ikan ni kalau kita makan panas memang sedap...lembut aje bile kita mencubit isinya tu...dah sejuk pon sedap jugak...tapi lagi sedap dimakan masa panas2 tu...(ape terbelit2 punya ayat la ni) hahaha...

Ok la...baik kita ke resepi terus...dari membiarkan QH merapu atau mengarut cerita yang lain2 pula...pada Kak DJ...Qh minta izin untuk share resepi ni di sini yea...jom tengok resepi tu...


Kerisi Goreng Berempah

Bahan-bahan :
  • 4 ekor ikan kerisi sederhana (dibersihkan)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 inci halia (ditumbuk)
  • 1 sudu makan serbuk kari ikan
  • 1 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 sudu makan cili serbuk
  • garam secukup rasa
  • 1 tangkai daun kari

Cara-cara :
Gaulkan bahan-bahan di atas hingga sebati dan perap selama 30 minit. Kemudian gorenglah hingga keemasan atau hingga masak. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama nasi putih.





1 comment :

rahel said...

Sedapnya klu ada ikan goreng berempah mcm ni..tambah pulak dg sambal belacan..memang perghhh...