Tuesday, February 28, 2012

AYAM MENTEGA RANGUP


Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Selamat tengah hari semua dan salam sayang daripada QH kepada semua kawan2 yang sudi singgah ke sini...tak kira follower atau silent reader...

Dah tengok tak senarai kedai2 bakery yang QH publishkan sebelum ni...QH harap sedikit sebanyak ianya dapat la membantu pada kawan2 yang lain...terutamanya kepada kawan2 yang baru berjinak2 dalam dunia masakan atau blog macam QH ni...biase la bile time baru2 tabiat kemaruk tu tak habis lagi...hahaha...sebab dalam proses mengumpul barang2 atau bahan2 sikit2kan...pantang nampak aje kan...terus aje nak membeli...sampai bajet tiap2 bulan tak boleh dikawal...hikhik...dalam senarai kedai bakery tersebut...dah banyak juga la kedai yang dah QH kunjungi...ade yang secara tak sengaja terjumpa...sebelum pergi tu QH call dulu...tanye kedai masih ade lagi atau tak di alamat tersebut...


Hari ni QH nak kongsikan resepi Ayam Mentega Rangup pula...resepi ni QH ambil dari blog SkyBlue’ Kitchen...penyediaannya amat mudah dan yang penting sedap...QH memang suka kalau mencuba resepi yang senang2 ni...sebab lain kali kalau teringin boleh buat lagi dan ingat ape bahan2nye...yang paling penting ape2 yang kita buat tu...mesti la nak hasil yang terbaikkan...

Resepi ni dah lama dah QH simpan...terperuk dalam list QH yang panjang tu...hehehe...sejak dari hari tayangan oleh Kak Diana ni lagi...tapi tu la asyik sangat tengok resepi2 lain...sampai dah terlepas pandang kat resepi ni...


Akhirnya dapat juga la QH memasak dan merasa menu ni...memang sedap...kalau budak2 tentu suka makan...sebab QH pon banyak meratah macam tu aje dari makan dengan nasi... sebab rasa dia yang rangup dan ade rasa butter tu kan...sekali tengok macam popcorn chicken pon yea jugak...QH buat menu ni makan dengan nasi putih aje...beserta dengan lauk2 lain...

Resepi ni juga telah dicuba oleh Amie’s Little Kicthen, Secubit Garam, Dari Dapur CT dan MasamManis...

Ok la jom kita tengok ape bahan2 yang diperlukan untuk resepi ni...pada Kak Diana...seperti biase QH mintak izin untuk meletakkan resepi ni kat sini yer...terima kasih bebanyak...semoga lepas ni akak lebih bersemangat untuk kongsikan resepi yang lagi sedap2...hehehe


AYAM MENTEGA RANGUP

Bahan2
2 keping dada ayam - dihiris
2 tangkai daun kari - dihiris
4 biji cili padi - dicincang
60 gm mentega (Boleh ditambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer)
1/2 biji bawang besar - dicincang
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula

Bahan Perap
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Caranya
1.     Ayam digaul bersama bahan2 perap dan perap selama 20 minit.
2.  Saluti ayam tadi dengan tepung jagung. Goreng. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
3.   Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi. Tumis sehingga naik baunya.
4.  Kemudian masukkan ayam dan gula. Gaul sebati.
5.   Angkat dan hidang.

::  Makan bersama nasi goreng atau nasi putih  ::


7 comments:

izahdaut said...

saya pun dah lama try resepi ni. mmg best..anak2 suke ratah

Qasey Honey said...

izahdaut...
ye ker...sori la tak buh blog u kt atas tu...xnmpk lak td kt google...

mmg sedapkan menu ni...ratah gitu aje...

rahel said...

Saya belum try lagi ayam mentega rangup ni...tapi dah ramai geng masak2 yg try...semua kata sedap..suatu hari nanti akan ditry jugak.

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam QH..
pernah nmpk kat Diana kitchen dh salin resipi tapi masih blm terbuat2 hehehe

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Honey..Betul tu, Sue kalau singgah kedai jual barang bakery terus rambang mata.macam semua nak rembat..time tu mulalah terfikir konon2 nak masak itu inilah...ha ha ha ha ..

Sedapnya ayam ni...Sedap buat dinner ngan nasi panas ni...

Naz / Nadz COSK said...

QH, memang kan.. Bab2 bershopping di kedai bakery ni lebih kronik dari bershopping di shopping complex..hehehehe..
Ai pun sama gak. Kana kontrol nafsu membeli tu bila masuk kedai bakery. Kena buat list sblm masuk. Kalau tak, satu kedai nak diborong..hehehehe..

Ayam rangup2 cam ni mmg laku utk anak2...

Diana @ Melley Mey said...

akak lambat smpi cnie... pasti dah abis nie kan Qh... baru nak mintak ckit tadi... :)

terima aksih QH kerana sudi mencuba resipi nie yer...