Friday, January 13, 2012

SOTONG LADA HITAM


Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...sekejap aje dah bertemu Jumaat lagikan...penghulu segala hari...terasa cepat masa berlalu...
 
Hari ni nak berceloteh lebih sikit kot...dah lama tak bebel panjang2...hehehe...bolehkan...

 

Malam tadi QH ade terbaca keluhan dan rasa tak berpuas hati dari teman2 blogger masakan yang lain...mereka semua marah sebab hasil karya mereka telah dicetak rompak oleh orang2 yag tak bertanggungjawab...sesuka hati edit balik gambar2 masakan mereka dan mengatakan kat blog dia...dia la yang buat itu semua...ape jenis orang la kan...macam ni pon ade...

Orang2 ni tak terfikir ker...betapa sukar ataupon senang...blogger2 ni untuk menghasil sesuatu jenis masakan yang kadang2 memerlukan masa sehari suntuk di dapur untuk menyiapkannya...
 
Kalau yea pon nak berblog jugak...ape la salahnya orang2 ni mencuba buat macam blogger yang lain...termasuk la macam QH...jika nak tau macam mane rasa resepi2 yang blogger2 lain kongsikan...kita kenala mencuba...lepas tu terpulang la...nak buat ape...nak amik gambar macam mane ker...nak letak kat blog ker...nak letak kat wall FB ker...tak sape nak marah...

 


Lagi satu...bile kita dah cedok resepi orang tu...minta la izin pada empunya tu...jika nak share dengan kawan2 yang lain...sekurang2nya orang lain pon tau dari mane asalnya resepi ni...sape yang empunya...bile kita buat macam tu...sekurang2 nya...gembira jugak la mereka2 ni jika kita dah mencuba resepi yang mereka telah kongsikan pada kita...dah la tak perlu berbayar...tak perlu nak membeli majalah bagai untuk mendapatkan resepi2 yang sedap2 ni...yang ade tu...blogger2 masakan siap tunjukkan lagi step by step...setiap penyediaan resepi yang mereka buat...jadi kita ni kena la hargai setiap hasil karya mereka...

Ok pada yang terbuat tu...dah jangan buat lagi...kita mencuba baru kita tau susah senangnya...berpeluh tak berpeluh duk kat dapur tu...nak pastikan hasil kerja kita sempurna atau pon tidak...kalau tak sempurna pon takpe...kita patut rasa berpuas hati...sebab kemampuan kita memang setakat tu...jika nak lebih dan lebih...teruskan mencuba...senangkan...orang pon tak sakit dengan kita... 


Rasanya cukup la dulu bebelan dari QH ni...walaupon QH tak terkena lagi...ni sekadar peringatan sahaja...untuk sesape saje termasuk diri sendiri...

Resepi yang QH nak kongsikan hari ni...simple aje...tak payah duk lelama kat dapur tu...bahan2 pon senang...rasa pon sedap kalau ikut selera QH la...kalau anda semua nak tau kena mencuba pula...resepi ni QH masak sikit aje...kalau nak banyak kena gandakan setiap bahan...jom la layan resepi lak...(bile masuk bab resepi...sikit jerk kan bebelannya...hihihi)



SOTONG LADA HITAM

Bahan2
1/2 kg sotong – dibersihkan
1 biji bawang besar*
1/2 sudu besar lada hitam* (*dikisar bersama)
4 ulas bawang putih*
2 inci halia* (*dikisar bersama)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Caranya
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan halia sehingga garing. Kemudian masukkan lada hitam bersama bawang besar kisar dan kacau rata. Masukkan sotong dan biarkan masak seketika. Masukkan sedikit gula dan kacau rata. Perasakan dengan garam secukupnya dan kacau rata. Angkat dan hidangkan.


3 comments :

nOOrsha said...

salam/....menarik nampak sotong lada hitam ni.... masakan simple macam ni kalau makan mmg bertambah2 kn :)

Qasey Honey said...

wslm sis...mmg pon...xsedar bkali2 tmbh nasi...hehehe

izahdaut said...

gitu la kekdahnya kalau orang yang nak kerja senang dan nak untung senang. tak pikir kesusahan org lain kan. nway bagus nasihat tu bagi newbie blogger ni kan. terutama bloger masak2 yang bergambar mcm QH ni ha. bagus bagus. hehehe... nak sket rasa sutunnn. sedap tuu