Tuesday, January 17, 2012

NASI GORENG KETAM

Assalamualaikum....

Selamat tengh hari semua...

Kalau ikutkan dari pagi tadi QH nak update blog ni...tapi broadband ni lak buat hal...terlalu slow linenya hari ni...mungkin dah terlebih kuota kot...nak upload sekeping gambar pon mengambil masa yang agak lama...kita pon jadi busannn la kan...kalau dah lama sangat sampai macam tu...



Hari ni QH nak berkongsi pula resepi nasi goreng ketam...hari tu masa di kampong dah buat dah nasi goreng ni...tapi gambar kualiti gambar lak tak berapa memuaskan...amibil gambar waktu malam...tau2 aje la kualitinya macam mane kan...jadi buat la lagi sekali...semata-mata untuk sesi photoshot pula...hehehe...macam2 la kan...sampai camtu sekali jadinya...



Bukan ape bile nak berkongsi dengan orang lain ni...kualiti tu kena la jaga...jangan main tangkap muat aje tak...nanti orang kata kita ni tak ikhlas lak bile main sembarangan...asal jadi aje...tapi hasil tak senonoh nak dikongsi...kan...kan...kita juga yang dapat malu nanti...orang pon tak lalu nak mencuba...setiap teknik2 bergambar tu pentingkan...dari tengok2 gambar la...orang boleh tertawan...betul tak...



Ok la...kat bawah ni QH ade letakkan resepi nasi goreng ketam tu...sila la melihatnya yea dan selamat mencuba...kalau sedap sila la suka yea...tapi kalau tak sedap...sila la komen juga...boleh tau ape yang terkurang tu...kita kan kena belajar daripada kesilapan...boleh la perbetulkannya pon...hahaha



NASI GORENG KETAM

Bahan2
5 cawan nasi putih
2 ulas bawang putih*
4 biji cili padi* (*diketuk)
2 biji bawang merah *
6 biji cili kering * (*dikisar)
6 batang crabstick
3 pokok sawi
10 gm kobis bunga
2 biji telur
2 sudu makan kicap lemak manis
Serbuk perasa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Caranya
Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih dan bahan kisar sehingga wangi. Selepas itu masukkan cili padi dan kacau sehingga pecah minyak. Pecahkan telur dan kacau rata. Masukkan serbuk perasa, gula secukupnya dan kacau rata. Masukkan crabstick, kobis bunga dan sawi, kicap dan garam secukup rasa. Kacau hingga rata. Angkat dan sedia dihidangkan. 



2 comments :

Melly Octaviana said...

sedap nasi goreng nya buat di makan for breakfast.

Qasey Honey said...

aha...tp kalau nasi goreng ni..bile2 masa pon bleh...