Thursday, December 29, 2011

CUCUR CRABSTICK

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Selamat petang semua….

Dah buat hidangan untuk makan di waktu petang nanti…agaknya ape yek menu yang semua buat kann…

Sebelum kita ke resepi seterusnya ni…ape kata kita berceloteh sekejap…hehehe…sudi2 la yea membacanya…

Hari tu QH ade bagitau kan… yang mak QH ade datang ke rumah kan…memang best la sangat2 bile mak dating ni…rasa macam nak tercabut lutut…asyik berjalan jea…makan memang dah confirm la kat luar…balik ke rumah jea mak akan mengeluh la kepenatan…tapi bile berjalan takde komplen lak…banyak tempat juga QH bawak pegi jejalan2…


Salah satunya ke Aquaria KLCC…tengok ikan dan hidupan haiwan lain yang jarang kita jumpa pon…tapi tau2 aje la…bile berjalan2 di waktu cuti sekolah ni…ditambah pula cuti sempena Krismas…semua tempat yang nak dikunjungi memang ramai sangat pengunjung…memang padat tapi masih terkawal lagi…terpaksa beratur panjang nak beli tiket…dekat sejam juga lak beratur tunggu giliran…yang penting bukan QH yang beratur…adik QH yang beratur…hahaha…padan muka dia kannnn…


Tapi bile dah dapat masuk ke dalam Aquaria tu…macam QH lak yang macam terlebih sudah excitednya…macam tak penah masuk…hehehe…terlebih seronok la tu…tengok mak QH pon seronok sangat dia…memang mak pon yang nak sangat ke sana…QH layan kan aje…janji tiket freee…yang best tu dapat tengok show...diorang bagi makan kat ikan2 tu makan...tapi sayang si jerung tu semua boleh jual mahal lak...tak nak makan...lalu lalang aje...

Nanti kalau ade masa terlebih2…ntah bile la agaknya masa tu kan…cakap jea lebih nanti…QH akan merajinkan diri untuk upload gambo2 tu semua yea…tapi gambo2 tu tak bape cantik…kebanyakkan gambo2 yang diambil kat Aquaria tu bergegar la…takut tengok jerung kot…


Ok bile dah berceloteh serba sedikit…kita masuk ke resepi la yea…nanti tujuannya ke lain pula…resepi yang nak dikongsi hari ni...menu simple sangat2…Cucur Crabstick…boleh la buat minum petang atau sarapan pagi ke kalau tak abisss…hehehe…ok la jom tengok resepi yang tak seberapa ni…agaknya dah berlambak kot resepi ni kat internet…ape2 pon kita layannn je…


CUCUR CRABSTICK

Bahan2
3 cwn tepung gandum
6 btg crabsctik – dipotong dadu
3 tangkai daun ketumbar – dihiris kecil2
1 biji cili merah – dihiris kecil2
1 biji bawang besar*
10 gm udang kering*
10 gm ikan bilis* - *dikisar
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Caranya
Satukan semua bahan2 di atas kecuali air.
Gaul rata dan tuang air dan adun hingga mendapat bancuhan yang tidak terlalu pekat atau cair. Biar sekejap.
Panaskan minyak untuk goreng terendam.
Sudukan 1 camca besar adunan tadi dan biar hingga masak.
Goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.
Hidangkan bersama sos pencicah kegemaran anda/sambal tumis.


1 comment:

Melly Octaviana said...

melly selalu nya buat cucur udang tapi kalo cucur crab stick ini belum pernah coba.. tapi pasti nya enak yah, apalagi di makan dengan chili sos.. ;)