Monday, November 21, 2011

MAGGI BANDUNG

Assalamualaikum dan Selamat Malam

Gol! Gol!...mesti ramai malam ni yg menonton TV tgk perlawanan bola sepak di antara Malaysia dan Indonesia kan…

Saya pon xketinggalan jugak…walaupon pd asalnya mmg xminat langsung bab bola2 ni…tp memandangkan malam ni adalah penentu@final...nk tau sape yg menang…gagahkan jugak la menonton Harimau MUDA kita beraksi…nti xtau cite lak bile sana sini org sibuk mengatakan mengenai perlawanan malam ni…


Dah xdpt nk tengok rancangan Masterchef Malaysia…apa la cabaran hari ni yekk…boleh ker Ary Malik menewaskan Chef Profesinal tu nti…nasib baik la ade ulangan!! Itu pon nth bile dh tengok…huhuhu…sabo2

Fuhhh…nasib baik la tangan ni xgatal menekan remote nk tukar ke channel 104…kalau tidak mesti terlepas tengok Malaysia GOLLL!! Go..go..go Harimau Muda…eh2 excited la pulok…oppss terlebih sudah…So skrg setakat ni Malaysia seri 1 - 1 dgn Indonesia…mmg sengit tul game malam ni…nebesssss…rasa mcm kita lak yg nak main bersama dgn diaorang tu...


Jom kita nyanyi lagu Mentera Hitam Kuning dari DJ Era.Fm...Pak Nil, Hanif dan Ray…utk bagi semangat kt Harimau Muda kita…diorang xdgr xpe…janji kita happy dan syok sendiri…hahaha...harap2 Malaysia menang la malam ni...

Lirik Lagu Mantera Hitam Kuning (Go Tigers) - DJ Era.Fm

Wiraku tak gentar...
Wiraku tak tercabar...

Aku pernah gentar...

Wiraku...
Sarung bajumu...
Hitam kuning...hitam kuning

Hitam kuning..hitam kuning
Hitam kuning..hitam kuning
Go tigers...go tigers

Hitam kuning..hitam kuning
Hitam kuning..hitam kuning
Go tigers...go tigers

Hitam kuning..hitam kuning
Hitam kuning..hitam kuning
Go tigers...go go tigers

Salam dari kami di Malaysia..
Diharap pihak lawan sedia bersedia..
Harimau...
Belangnya sudah dibuka
Didalam AFF membuka tirai semangat berkobar...
AKu janji taat setia pada negara
Menjaga..
Harimau datang nak baham lagi ...aauumm
Harimau masih lapar lagi...
Harimau masih lapar lagi...

Wiraku tak gentar...
Wiraku tak tercabar...hitam kuning

Hitam kuning..hitam kuning
Hitam kuning..hitam kuning
Go tigers...go tigers

Hitam kuning..hitam kuning
Hitam kuning..hitam kuning
Go tigers...go go tigers

Kami..
Memang layak digelar juara
Sebab..kami berjiwa wira
Tanah...
Tumpah darah kita
Ayuh kita laung bersama-sama..aaummm
Perwiraku selesai kerja...aauummm
Itu semangat perwira kita
Memang tiada ukuran budi bahasa
Tapi adat resam budaya masih dijaga...yoo

Hitam kuning..hitam kuning
Hitam kuning..hitam kuning
Go tigers...go tigers

Hitam kuning..hitam kuning
Hitam kuning..hitam kuning
Go tigers...go go tigers

Wiraku tak gentar...
Wiraku tak tercabar...aaaumm


Bola…bola jugak…perut tu jgn dibiar kosong lak…ok sempena final bola malam ni…menu makan malam…saya buat Maggi Bandung!! (ape kena mengena ekk) Ubah sikit…asyik mee kuning je kan…maggi pon ape kurangnya…boleh di pelbagaikan…mmg marvelous…ditambah pula...air teh O ais laici...perghhh...kelam kabut juga tadi utk menyiapkannya…sebelum bola start. Resepi senang jek…tp sendiri yg kalut xtentu pasalll…

Resepi ni adalah olahan suami saya…utk resepi ni saya yg menjadi pembantu beliau...boleh gitu…jom kita layan skrg…zassssss


MAGGI BANDUNG

Bahan2
2 paket maggi + perencah
3 biji bawang merah*
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih* (*dihiris)
2 biji telur
2 sudu makan cili giling
5 sudu makan sos cili
1/3 cawan kacang tanah – dikisar
10 ekor udang saiz sederhana
3 tangkai sawi
1 biji tomato
3 cawan air – ikut kepekatan kuah
Gula secukup rasa

Mula2 tumiskan bawang merah, bawang besar dan bawang putih hingga bau harum dan garing.
Masukkan cili giling gaul hingga garing dan masukkan air. Kacau rata.
Masukkan 2 paket perencah maggi. Kacau rata. Biarkan seketika.
Masukkan sos cili dan kacang tanah. Kacau rata.
Masukkan telur dan biarkan hingga telur kaku.
Kemudian masukkan udang dan biarkan seketika.
Masukkan maggi, sawi dan tomato lagi 2 minit sebelum kuah betul2 masak.

* garam tidak perlu diletak krn perencah kari maggi tu dh masin.


1 comment:

Ann said...

lawa udang tu dok menyeksi diri dalam bowl... i like