Qasey Honey. Powered by Blogger.

BURGER SAMBAL a.k.a BURGER MALAYSIA

 
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Sebelum tu QH mengucapkan ribuan terima kasih kepada anda semua yang telah memberikan komen2 yang positif mengenai wajah baru blog Qasey Honey ni…terharu atas sokongan anda semua tu…rata2 mengatakan wajah baru blog ni lagi best la senang cakap…hehehe…jika terdapat lagi kelemahan2 yang lain mengenai blog ni…jangan segan yer untuk mengomen lagi…InsyaAllah ianya akan diperbaiki dari masa ke semasa…sebab kita sendiri tak akan nampak cacat celanya jika tak diberitahukan…pada kita dah cukup sempurna…tapi bile ade mata2 lain memandang lain pula presepsinye kan…cehhh ayat taknak kalah tu…cakap dah macam YB dah…hahaha….

Tapi betul QH amat berterima kasih sangat atas sokongan anda semua tu untuk memperbaiki lagi blog ni…tanpa kalian sape la QH ni…huhuhu…sila baca dalam mood sedih yer…huhuu…

Ok cukup2 la tu ehhh…jom kita bergembira balik dan ceria2 di hari Jumaat yang mulia ni…di penghulu segala hari…sebab ape kena gembira sebab hari ni merupakan hari terakhir untuk kita bekerja pada minggu ni…pastu esok kita boleh bersukaria di rumah…boleh pergi berjalan2 dengan keluarga untuk menghabiskan duit ke misalannya…hahaha…minggu gajikan minggu ni…yahuuuu…mesti ramai yang keluar untuk bershopping…mungkin ramai juga yang mengambil cuti pada hari Isnin nanti…sebab memandangkan pada hari Selasa tu nanti merupakan Cuti Umum sempena Hari Pekerja…alang2 1 hari aje lagi bekerja tu…baik la ambil cuti yer tak…dapat la 4 hari secara terus menerus…hehehe…

 
Kebetulan sekarang ni…kat PWTC sedang berlangsung Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2012 akan diadakan pada 27 April 2012 hingga 6 Mei 2012…yang bertemakan "Dunia Tanpa Sempadan"…tertarik sangat dengan tema pesta buku tahun ni…mane tidaknye…terus teringat blog CMG...Dapur Tanpa Sempadan…hehehe…

Jadi pada sesiapa yang berminat boleh la pergi ke sana yer bawa anak2 sekali…masa ni harga buku murah sedikit dari biase…QH pon bercadang macam na ke sana jugak besok…itu pon kalau terajin la…nak pergi masa lunch…nak borong buku resepi banyak2…hehehe…masa ni jugak la kalau nak membeli mane2 majalah yang terlepas keluarannya…QH suka pergi ke booth Karangkraf…banyak buku2, majalah dan novel2 yang QH suka…lagipon seperti kebiasaanya booth tu la yang paling besar kat pameran tu nanti…


Ok jom sekarang ni pula QH nak menjemput anda semua untuk menjamu mata dengan resepi QH kali ni…hehehe…jangan marah yer…resepi kali ni merupakan kuih kegemaran QH tau…pergi mane2 ker mesti kuih ni tak ketinggalan QH beli kalau jumpa la…kalau bulan puasa tu antara menu wajib la dan agak kerap jugak QH beli untuk berbuka…kalau nak buat memang tak berbaloi la masa tu sebab nak makan setakat seeping dua aje…hihihi…

Resepi ni QH ambil dari Noorsha@1001 cerita 1001 rasa…kuih ni projek QH dan hubby…tugas QH bahagian menguli doh…tapi tak uli guna tangan…menggunakan khidmat bibik robot QH tu…hubby pula bahagian masak sambalnye…hihihi…ade tugas masing2…burger ni buat pon dah tengah malam tau…tetiba teringin nak makan lak masa tu…bahan pon memang ade…cuma timun aje la yang takde stok…tapi tu tak menjejaskan langsung pon…hihihi…yang penting sambalnya dan doh tu yang penting…

Tapi hasilnye tak mengecewakan… memang sedap sangat…malam tu jugak QH siapkan…tak sabo nak merasa…tapi buat sikit aje la…yang lainnya sambung besok pagi…rasanya burger sambal yang paling sedap la yang pernah QH makan sebelum ni…rugi betul lambat jumpa dan cuba resepi ni…kalau tak percaya kena la cuba yer…pada Noorsha terima kasih yer sudi kongsikan resepi yang sedap ni…rajin2 la update blog lagi macam dulu ehhh…rindu la sama kamu…QH juga mohon untuk berkongsi dan memanjangkan resepi ni yer…jom tengok resepi…

 
 
RESEPI PAU SAMBAL @ BURGER MALAYSIA

Bahan² untuk doh
2 cawan tepung gandum
2 sb margerin
2 sb susu tepung
2 sb gula halus
1/2 sb bread softener
1 st bread improver
2 st yis
125 ml air suam

Cara² Penyediaan Doh
1. Gaulkan semua bahan² kecuali air sampai rata, pastu masukkan air sedikit demi sedikit. uli sampai licin n tak melekat di mangkuk.Kalau adunan kering sangat, tambah air suam sedikit lagi.
2. Biarkan seketika hingga naik 2 kali ganda. 
3. Bila dah naik, tumbuk² adunan untuk buang angin. bulatkan adunan sebanyak 16 - 18 biji sama besar, leper²kan sket... 
4. habiskan membentuk  baru digoreng. mulakan gorengan dengan bulatan doh yg mula2 dibentuk tadi hingga kuning keemasan. 
5. toskan dan biarkan sejuk sebentar.

 
Bahan² Untuk Sambal Tumis
*15 tangkai cili kering
*1/2 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
* 1 inci belacan
 segenggam ikan bilis
1 biji bawang besar - hiris 
asam jawa (sebesar ibu jari) + 1/2 cawan air = jadikan pes
gula
garam

Cara² Penyediaan Sambal Tumis
1. Blend bahan bertanda * hingga halus. Pannaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan² yang di blend tadi hingga garing.
2. Masukkan air asam jawa, perasakan dengan garam dan gula.  
3. Masukkan juga ikan bilis dan bawang hiris. Kacau hingga bawang layu. Matikan api dan hidangkan. :)

 
Bahan Pelengkap
Telur Rebus Secukupnya- hiris – QH guna telur dadar
atau timun secukupnya – hiris – QH xletak

Cara² Penyediaan Pau Sambal @ Burger Malaysia
1. Belah tengah pau yang siap digoreng.
2. sudukan sedikit sambal dibahagian yang dibelah tadi.
3. letakkan hirisan telur @ timun.
4. cover dengan belahan kedua. siap untuk dihidang.


31 comments

Azie said...

cantiknya gambar gambar. Terasa lapar melihatnya. Nak tanya QH set kamera kat auto atau manual ya? Nampak very sharp. Di dalam atau di luar rumah?

ijayuji said...

Salam kak QH!!! kita nak!!! nak buat bf, lama sgt tak buat pau sambal, sbb takde sambal tumisnyer, eeeeeee.. ni yg terasa nak buat jugak ni kak :D kalau ari ni rajin tp penat, kita buat sambal tumisnya dulu hihihi.. aduhhh mengidam sudahhh

Unknown said...

salam QH adoiiiii sedappppppp nye nampak tu mula2 macam simpul2 malu gitu pastu baru terserlah kejelitaan nya yg penting sedapp ni akak sangat suka yg pedas2 gini

adda syuhada said...

Adda memang suka burger malaysia ni..igt zaman-zaman sekolah dulu..kuih ni la wajib beli bila nk g sekolah...

Chik Mimi said...

Tengkiu QH akak tersilap tadi p publish hahah masa tu tengah update ,sukeeeee beger ni dolu2 jaman sekolah pantang nampak

KakAsma said...

Qaseh Honeyku,

Salam kenal juga dari hakak..makasih yer sudi berkunjung!! rumah burok ajer..hihihi
selalu nampak qh tapi tak tegur,segan!!
datang lagi nanti.
akak follo sebab skrg nie nak link tak boleh dah banyak kwn2 tapi tak leh link lagi..
muah muah muah..sebagai pengenalan bak ler sedulang berger tu..kalau dulu suka makan kat kantin sekolah(masa zaman sekolah).skrg dah boleh dah buat sendiri kan.tinggal rajin tak rajin ajer

ucubakery said...

salam QH...mula2 tengok gambar semuanya bertutup, ingatkan nak hantar kt ucu b.m'si tu..bila turun bawah..lagilah di'close up' burger tu buat ucu terliur..ucu blm sarapan lagi ni..

Watierman said...

Assalam Dik QH..Akak berkunjung balas....Wah akak suka burger ni...dah lama tak buat...malas nak menguli..hehehe..nak sebijik?

Kek Kawin said...

Salam HQ....sedap tu...fev anak2,rajin HQ menguli malam ye....

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam QH..
alahai burger msia... mmg lama betul tak buat
kalau x silap pernah buat sekali jer masa bln pose..
hehehe rajin cik hubby tlg :)

Amie said...

Assalamualaikum QH,
berderet-deret susunan gambar burger Malaysia dia... ni kita pun berderet2 menunggu habuan masing-masing he he hehh ada ke lagi burger untuk kita rakyat Malaysia ni?

sabar dubai said...

salam qh...rajin betul die eh...even working woman pon rajin lg eh..kalo kite balik sure da fingsan...hehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam QH memang blogs QH cantik dan meleTOP! cantik akak suka naaaa.. dan nak komen pendek aje ni... NAK SEMUA YANG ADA DI ATAS TU.. hehheheh muahzzz

mama sara nur @ Cik Nor said...

assalam
Sedap dik burger Malaysia ni, kena sambal bilis, 2,3 ketul habis he he

Norzie hany said...

salam kenal QH.
1st time singgah sini...sedap2 resepi disini.bolehlah saya mencuba.

FnF Simple Life said...

bestnye kak...siap ada telur dadar yg special tu...lain kali kalau buat nk letak telur dadar gak.

CT Delima said...

As'salam Qaseh

pernah buat tapi tak cantiklah kuih ni tak bulat2 dia jadi bujur lak..hehehe. Tapi lembut aje memang suka makan kuih pau sambal ni, dulu kalau balik dari sekolah mesti singgah gerai beli 2 ketul makan sambil jalan..hehehe

Unknown said...

sedapnya tgk burger malaysia ni....lama tak buat. best buat sendiri boleh bubuh sambal tu byk mana kita nak kan..:)

Nina Mirza said...

As'salam QH ..

Cantik picture QH. Tahniah !!
Nampak sangat menyelerakan Burger Sambal QH tuu... mintak 3ketul tuk Nina
hehee . . . .

Wahh .. Beruntung QH, hubby rajin bantu kat dapur buatkan sambal.
Ermmm .... sambal ur hubby bikin Nina lagi terliur~~
hehee

Lee said...

Hi Casey, first time I see a Malaysia burger. But it sure looks good. I think 3 pieces will be fine with me, ha ha.
Have a fun weekend, and keep a song in your heart.
Lee.

zila norazila said...

salam qh
agak kelewatan singgah..h eheee rasa2nya dah habis ler burger tue..kita suka jgk..:) ingat zaman sek2 ..slalu beli:)

Anonymous said...

wah sedapnya, ingat lg dulu2 time sekolah kirim kat kawan ni, sebab mak dia mmg pakar buat burger ni, naknya kalau sambal dia pedas,wahhhhh

Siti_btp said...

Sedapnya terliur tengok!!
Ada kelainan letak telur dadar..Masalahnya akak buat mesti tak jadi!! buat donut pun keras
Kalau nak beli tak cukup ,anak suka makan tapi maknya tak tahu buat..Akak ikut semua stepnya..
Pelik tapi benar!!Malu dekat CMG

anymz said...

wah!akak suka kombinasi telur dan sambal itu..Letak timun mesti krap krup bunyinya...sedap ni nanti akak pun nak buat juga lah..^_^

Amie said...

Pagi QH,
datang semula nak bagi reply tentang lauk sardin tu... masak seperti biasa, boleh bubuh cili jika suka pedas, tapi sebab sebahagian sos sardin sudah digunakan untuk nasi sardin, jadi bolehlah tambah sos lain termasuk tomato puree (sebab guna tomato puree juga dalam nasi sardin tu). Tumis dulu segala bawang & halia, segala sos pilihan termasuk sos tomato, sos tiram, cili kisar dan sebagainya, barulah masukkan ikan sardin. Selamat mencuba QH.

dZana said...

klau buat sendiri mcm2 boleh letak filling.. klau beli ada sambal jer.. sebiji tak cukup ni QH..

nOOrsha said...

Waaah sukenya burger sambal...peberet ni...x cukup satu adunan klo bt ;-)

dapurCikWan said...

Salam KAk QH..patriotik kuih tu... terliur CW tengok! =)

Ayu said...

wah dah lama tak makan dan buat burger malaysia aka pau sambal niiiii..
kecurlah bila akak tengok gambar QH ni..rasa nak ambik 10 ketul ..

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum QH

Firstly, tq sbb bagi link utk buat tanda tangan tu dan tq gak sbb bg tau kat mana nak beli cawan kertas yg cute tu..heheheh Tp jauh la dari akak.. Nape la IKEA tu cuma ada kat KL jer..huhuhuhuuu..

Amboiiii siap amik gambar di balik tudung saji hehehe... Best buger malaysia akak buger mini ni. Letak sambal banyak2 biar tesembul2 sambal tu masa digigit..hehehehe

Wattie said...

Salam QH,
Alamak, hari ni terlepas bas la pulak, agak agak ada lagi tak lebihan burger Malaysia tu, tak tahan nengok sambalnya tu......