Wednesday, June 29, 2016

BISKUT SARANG SEMUT



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Ok ni kukis raya yang ke 5 dari QH...hmmm tengok tu diam tak diam dah 5 jenis kukis raya yang QH buat...dalam malas2 tu...kalau rajin agaknya entah berapa jenis la tu kan...hehehe

kali ni QH lebih banyak buat kukis raya lama2...kukis top2 zaman mak2 QH...kemudian QH olah sedikit biar nampak moden sikit...ni permintaan mak QH juga...dia kata taknak biskut yang berkrim bagai...mak QH nak biskut lama2 dan simple2 je...ok baik mak...sedang ditunaikan...hihihi

Monday, June 27, 2016

TART NENAS KERANG



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Ok masih dengan projek kukis raya...hehehe...macam tak sempat je nak habiskan list kukis yang ada tu...nampaknya kena sambung ke tahun depan kot...hihihi...bolehkan...dulu2 1 hari boleh 2-3 kukis QH buat...sekarang ni 1 jenis kukis je dah pancit...lebih banyak nak berehat je lebih...hehehe...

Friday, June 24, 2016

CHEWY CHOC CHIP COOKIES



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Beberapa hari yang lepas QH agak sibuk sedikit...tu yang tak dapat nak bersiaran...hari ni QH nak kongsikan lagi satu kukis raya...masih lagi dalam mood projek kuih raya tau...hehehe...

Kukis ni pon senang juga nak buat...pukul guna tangan je tak perlu mixer bagai...cuma kena rehatkan doh selama 1 jam dalam peti sejuk...yang ni QH buat kecik2 tu yang agak leper sedikit kukisnya...QH ada membuat sedikit olahan la dalam resepi...nanti boleh rujuk resepi kat bawah tu...

Tuesday, June 21, 2016

POPIA OREO & KOKO KRUNCH



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Kembali bersiaran dengan projek kuih raya...hehehe
Kali ni satu lagi resepi yang sangat senang dan mudah...QH share dulu resepi yang senang2 dulu yer...bak kata QH bersenang2 dahulu bersusah2 kemudian ye...hahaha...ehhh kalau makan ni mahunya tak boleh nak berhenti tau...sedar2 je dah sebalang...hihihi...ni sebenarnya resepi belasahan QH je...tapi sedap la...ok resepi ni memang la senang...bahan yang digunakan pon tak banyak...5 bahan je yang diperlukan dan senang dapat...tak perlu ke bakery pon takpe...banyak dijual kat mana2 pon...bila2 rasa nak makan pon sesuai...antara rajin dengan tidak je la kan...hihihi

Monday, June 20, 2016

BISKUT AFGHAN




Asslamualaikum dan salam sejahtera semua…

Ok…in shaa Allah mulai hari ini sehingga nak raya nanti QH akan update resepi kukis pula…dalam list macam2 kukis yang QH nak buat tapi belum tahu dan belum tentu lagi semuanya menjadi…hehehe…maklumlah hampir 2 tahun kan QH tak share resepi kukis dalam blog…jadinya dah tentu banyak resepi kukis yang QH kumpul dan cuba nak buat…hihihi…

Friday, June 17, 2016

AYAM MASAK LADA HITAM



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Masuk sudah Ramadhan ke-12...sekejapan je masa berlalu...
Nah satu lagi idea menu untuk berbuka puasa dan bersahur nanti...ni hidangan iftar QH hari ke-11 Ramadhan...bulan puasa balik kerja awal sikit jadi dapatlah masak ikut mana yang sempat untuk berbuka...siap2 masak tu pula terus ambil gambar...takde la beriya2 sangat dengan prop bagai...sebab nak kejar masa...hehehe...dah gelap nanti susah pula nak ambil gambar...nipon susah juga nak mengejas kamera untuk dapatkan hasil yang betul2 memuaskan...

Thursday, June 16, 2016

PENGAT TEPUNG GANDUM



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Salam Ramadhan ke-11…
Ni ada satu lagi idea untuk iftar berbuka nanti…sebagai pembuka selera selepas seharian berpuasa…pembuka selera kali ni adalah manisan…memang kita digalakkan dan sunah berbuka puasa dengan yang manis2kan selain berbuka dengan buah kurma…

Wednesday, June 15, 2016

ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Iftar ke-9 dari QH...tetiba tekak teringin sangat nak makan asam pedas...dah beberapa hari QH tak ke bazar Ramadhan tau...baik dia tahun ni...bulan puasa tahun ni dia rajin nak masak2...musim Ramadhan kali ni entah angin rajin sepoi2 melanda QH...menu berbuka nak masak sendiri...hehehe...ok la tu kan...nak jadi isteri yang baik dan mithali kena rajin2 turun ke dapur...barulah suami sayang...hihihi...tak sedap takpe janji airtangan isteri...lama2 dan hari2 masak sedap la nanti...betul tak...

Tuesday, June 14, 2016

APAM MEKAR RIBENA



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Diam tak diam dah 9 hari kita di bulan Ramadhan...pejam celik pejam celik masa berlalu begitu cepat...semoga Ramadhan kali ini membawa keberkatan untuk kita semua dan segala urusan dipermudahkan...

Dah fikir ker apa iftar yang nak disediakan untuk berbuka nanti...kadang boleh buntu jugakkan bila fikir pasal juadah ni...apa kata cuba resepi ni pula nak...

Monday, June 13, 2016

STEAMED CHICKEN CURRY



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Hari ni dah masuk Ramadhan ke 8...macam cepat je masa berlalukan...QH tengok di FB sekarang sedang berperang dengan kukis raya...di blog QH belum nampak lagi...geram je kan tengok...hihihi...QH tak tahu lagi bila nak mula mengkukis...barang2 untuk kukis pon QH tak beli lagi...hehehe...lambat sikit la tahun ni tak macam tahun2 sudah...bukan apa takut beli awal2 tak terbuat je...mood untuk mengkukis belum mai lagi la...hehehe...

Thursday, June 9, 2016

CUCUR AYAM



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Kembali bersiaran
Salam Ramadhan dan selamat menjalani ibadah puasa buat semua umat islam...
Bila tiba bulan puasa ni mesti kita agak buntukan memikirkan menu untuk berbuka nanti...QH pon macam tu juga...berpagian dah memikirkan menu apa yang nak disediakan petang nanti...tapi setakat ni QH belum masak lagi...hehehe...baru fikir2 je lebih...hahaha...awal2 puasa ni QH suka ke bazar2 Ramadhan dulu...suka duk tinjau2 menu yang dijual di bazar...sebabnya ada antara makanan yang dijual tu menjadi kegemaran QH...memang tiap tahun akan ulang cari menu yang sama...

Wednesday, June 8, 2016

TERIMA KASIH AROMA JUN 2016



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Alhamdulillah…
Sebelum ni hampir 2 tahun QH meninggalkan blog kesayangan ni…jika berupdate pon boleh dihitung dengan jari entri terkinikan…kiranya tuah memihak kepada QH bila keputusan untuk kembali aktif berblog seperti dahulu membuahkan hasil yang QH tidak duga…manakan tidak begitu banyak peluang dan ruang yang diberikan untuk blog Qasey Honey ni…secara tak langsung satu promosi percuma untuk memperkenalkan kembali blog Qasey Honey…syukur!!! in shaa Allah jika tiada aral team Qasey Honey bersedia untuk bekerjasama dengan mana2 majalah atau event yang berkaitan...

Friday, June 3, 2016

BUBUR CHACHA



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Bersiaran lagi hari ni...
Nak share lagi resepi yang sesuai untuk dibuat pada bulan puasa nanti...sebagai pembuka selera waktu berbuka puasa sedap juga kan jika dihidang dengan hidangan yang manis...

Bubur ni terpulang pada individu...ada yang suka dimakan panas dan ada juga yang suka dimakan sejuk...QH dua2 boleh tapi lagi gemar dimakan panas...nikmatnya lahaiii...hihihi

Wednesday, June 1, 2016

PUDING IKAN KOI



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Ok yang ni lagi satu resepi yang amat sesuai untuk juadah berbuka puasa nanti...nak buat pada bila2 masa pon sesuai juga...cuma sekarang dah nak masuk pra Ramadhan kan jadinye boleh la masukkan resepi ni dalam list menu untuk bulan puasa nanti...hihihi...puding ni bila di makan sejuk2 sedap tau...bagaikan menari2 di tekak...hahaha...