Wednesday, December 14, 2016

PUDING LUMUT BERCINCAU



Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ni QH bersiaran dengan resepi viral suatu masa dulu...hehehe...orang lain dah puas makan dan berkali2 buat...QH ni haaaa baru la terhegeh2 buat...hihihi...nak buat macam mana mood nak buat puding ni baru sampai...banyak lagi resepi2 viral yang QH belum cuba lagi...tunggu la tahun2 depan kot baru sampai serunya...kita sama2 tunggu la kan...kalau rajin dan terbuat adalah nanti tu QH update dalam blog ni...hehehe...taknak berjanji takut janji tu nanti akan dicapati...hahaha...sedap gak ekkk kalau dapat makan capati sekeping dua pastu cicah dengan kari ikan...uittt ngeces lak...hahaha...mulalah tu nak merapu meraban...ngeee

Thursday, December 8, 2016

IKAN CERMIN MASAK KICAP PEDAS



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

kembali bersiaran hari ni
apa khabar semua...
musim cuti sekolah macam ni sudah tentu ramai ibu2 kat luar sana agak sibuk sedikitkan dari kebiasaannya...masa ni anak2 semua berkumpul di rumah...ibu2 mak2 ni mula la nak memikirkan apa menu yang nak dibuat dimasak dan dihidang untuk anak2...zaman QH masih bersekolah dulu macam tu juga...masa cuti ni la minta mak QH buat itu buat ni...rasa nak makan itu ini...ye la bila dah berkumpul dengan adik2 semua...maka selera makan tu bertambah sikit bila duduk di rumah kan...masa ni la boleh makan banyak sikit...hehehe...sebabnya masa banyak di rumah bila tidak ke mana2...QH dari sekolah dulu dah minat baking...masa cuti sekolah ni jugak la rajin nak mencuba buat kek macam2...zaman dulu kek simple2 je QH cuba...kek marble paling kerap QH buat dulu...zaman2 tu mana ada macam sekarang...keperluan bakery pon terhad...tak macam sekarang...bakery tu ibarat syurga buat peminat baking atau bakers...hehehe...jadi kek marble la yang kerap QH buat...hihihi...tetiba rasa teringin lak nak buat kek marble ni...tunggu mood rajin datang dulu...hihihi

Monday, December 5, 2016

CREAM HORN



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua

Alhamdulillah dapat bersiaran hari ni…
Ada juga yang mengeluh bila QH tak update blog…QH dah pernah bagitahu sebelum ni…ada masa QH akan update blog…nak berblogging serancak dulu2 tu agak susah sedikit pada masa sekarang ni…bukan taknak update blog hari2 cuma keadaan sekarang tidak mengizinkan…jangan risau blog ni QH takkan tinggalkan macam tu sahaja…blog ni QH akan update dari masa ke semasa…sebab blog ni la yang QH paling sayang kerana blog ni banyak merubah harian hidup QH…

Tuesday, November 29, 2016

KEK LIMA LAPIS ^_*



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

haaa tudiaa…muncul jugak akhirnya…hehehe
biase lerrr mood asyik terjunam ke mane entah…ni barulah mai mood rajin dah…ngeee
sebenarnya dari sehari ke sehari niat nak mengupdate blog tu ada tapi tu la sebaliknya pula yang terjadi…macam sadis ajekan ceritanya…hehehe

siapa kata tak rindu ke kat blog…tak rindu ke nak merapu meraban lagi kat blog…jawapnya sudah tentu la…di sini la tempat untuk QH berkarya…membebel berceloteh…sudah 5 tahun QH bersama dengan blog Qasey Honey…terlalu banyak kenangan2 terindah pahit manis masam masin payau yang telah dilaluinya…sehingga nilai semua kenangan tersebut tak dapat dijual beli dengan wang ringgit kerana terlalu berharga…terima kasih MY PRECIOUS QASEY HONEY!!

Wednesday, September 28, 2016

ASAM PEDAS KETAM BERKERISIK



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Ok hari ni QH nak kongsikan satu lagi resepi belasahan...sekarang ni QH rajin pula nak mereka2 resepi...hehehe...tak cuba tak tahu kan...jadi memandai2 la ubah itu ini...

Biasa kalau ketam ni...kebiasaannya masak lemak cili padi, rebus dan kari je kan...kali ni QH cuba masak asam pedas pula...pastu QH tambahkan kerisik...hmmm macam tersedap la pula...hehehe

Thursday, September 22, 2016

SIAKAP GORENG SAMBAL HIJAU



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Bersiaran lagi hari ni...
ok hari ni QH nak kongsikan resepi belasahan lagi...
hidangan kali ni Siakap Goreng Sambal Hijau...simple je menu hari ni...ni projek main masak2 cuti yang lepas...hehehe

Memang senang sangat...cuma gorengkan ikan siakap tu dengan garam dan kunyit...kemudian buatkan sambal hijau dan tuangkan sahaja ke atas ikan tadi...siap!!!

Resepi macam biasa QH sediakan seperti di bawah tu yer...selamat mencuba *_^

Tuesday, September 20, 2016

KERANG SAMBAL BERTELUR



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Kembali bersiaran...kembali ke udara...hehehe
Bila ada masa yang terluang macam sekarang ni...in shaa Allah QH akan mengupdate blog seadanya...mungkin selepas ni cara QH berkarya akan berbeza sedikit...akan kurang bercerita dan berceloteh...jika ada cerita dan punyai idea yang berjela2...panjang la entri tersebut...kalau tidak kata2 entri terkini ringkas tetapi padat atau mungkin resepi sahaja pon boleh jadi...yang penting blog tidak sunyi dari resepi dan gambar2 yang menarik...in shaa Allah ^_^

Thursday, September 1, 2016

UDANG MENTEGA NESTUM



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Hari ni update resepi masak2 lagi...resepi2 viral nanti la...hehehe...padahal memang belum sampai seru rajin nak godek2 resepi tu lagi...baik punya cover la kunun...kikiki...

Tak tahu la sejak lepas raya QH jadi malas lak nak ke dapur...oppsss kantoi sudah...hehehe...pantang cuti nak merayap je...nak mencari ketenangan la tu kununnya...terapi la bagi lapangkan minda ni kejap...hihihi...nanti la bila angin rajin QH mai...nanti kita kasik meletop kat blog ni yer...janji dicapati...harap semua tak mereput la tunggu angin rajin QH tu...ngeeee ^_*

Wednesday, August 24, 2016

LASAGNA ROTI AYAM



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Alhamdulillah bersiaran lagi QH hari ni...
Tenggelam timbul tenggelam timbul je sekarang ni...hehehe...impian tu kalau boleh nak selalu update blog ni...hari2 kalau boleh tapi tu la impian tinggal impian jer...hehehe

Tapi takpe sekurang2 blog ni berupdate la juga jika dibanding waktu dulu...langsung tinggal macam tu aje...hihihi...ye la kadang kita ni perlukan ruang seketika untuk berehat...tapi berehat terlalu lama pon tak elok juga kan...nak mula balik tu nanti aduiii kemain payah dan bercinta...

Monday, August 22, 2016

IKAN MERAH MASAK LEMAK KUNING



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Kembali bersiaran hari ni...
Ok kembali nak kongsi resepi masak2 pula...hihihi
resepi ni bukan la baru QH masak tapi ianya telah diperam hampir sebulan lebih la...ya ampun lama sangatkan...resepi ni QH masak sebagai menu berbuka bulan Ramadhan yang lepas...hihihi...teringin sangat la masa tu nak makan masak lemak...

Bulan puasa hari tu QH rajin juga ke supermarket...terpandang la kat si ikan merah ni...nampak ada 2 keping ikan merah di situ...ok beli...nampak isi ikan merah ni kemain segar lagi...mana hati tak tertawan...hehehe

Wednesday, August 17, 2016

RED VELVET CREAMPUFF



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Hai semua bersiaran juga hari ni...patut semalam lagi QH nak update blog tapi sayang tak sempat...stok resepi banyak lagi yang belum berupdate...tersimpan elok dalam draft tu...hehehe...in shaa Allah QH akan update satu2 sampai habis yer...semua resepi in shaa Allah pasti mengoda selera tau...hihihi...QH sendiri pon pening nak pilih gambar2 untuk upload dalam blog ni...

Wednesday, August 10, 2016

TART BROWNIES



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Hai semua…
Tu dia akhirnya muncul juga QH di sini…sangat bercintanya nak kembali bersiaran…terpaksa merangkak bertatih bagai dia nak sampai ke sini…hahaha…inilah akibat bila lama tidak bersiaran...tak rancang pon nak berehat atau bercuti dari berblog lepas raya hari tu...kebetulan lepas raya tu QH agak sibuk sikit dengan macam2 hal...jadinya QH terpaksa berehat sebentar...

Friday, July 1, 2016

BISKUT KEKACANG



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Sebelum nak bercuti panjang sempena hari raya yang akan menjelang beberapa hari lagi...takut tak sempat nak update entri yang seterusnya...QH ingin menyusun sepuluh jari tanda kemaafan jika ada kata2...tindak tanduk QH sepanjang berkarya di blog menguris hati pengunjung blog ini...kadang kita tak perasaan kata2 yang kita titipkan itu mungkin tidak disenangi oleh orang lain...QH mohon maaf sekiranya ada...

Wednesday, June 29, 2016

BISKUT SARANG SEMUT



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Ok ni kukis raya yang ke 5 dari QH...hmmm tengok tu diam tak diam dah 5 jenis kukis raya yang QH buat...dalam malas2 tu...kalau rajin agaknya entah berapa jenis la tu kan...hehehe

kali ni QH lebih banyak buat kukis raya lama2...kukis top2 zaman mak2 QH...kemudian QH olah sedikit biar nampak moden sikit...ni permintaan mak QH juga...dia kata taknak biskut yang berkrim bagai...mak QH nak biskut lama2 dan simple2 je...ok baik mak...sedang ditunaikan...hihihi

Monday, June 27, 2016

TART NENAS KERANG



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Ok masih dengan projek kukis raya...hehehe...macam tak sempat je nak habiskan list kukis yang ada tu...nampaknya kena sambung ke tahun depan kot...hihihi...bolehkan...dulu2 1 hari boleh 2-3 kukis QH buat...sekarang ni 1 jenis kukis je dah pancit...lebih banyak nak berehat je lebih...hehehe...

Friday, June 24, 2016

CHEWY CHOC CHIP COOKIES



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Beberapa hari yang lepas QH agak sibuk sedikit...tu yang tak dapat nak bersiaran...hari ni QH nak kongsikan lagi satu kukis raya...masih lagi dalam mood projek kuih raya tau...hehehe...

Kukis ni pon senang juga nak buat...pukul guna tangan je tak perlu mixer bagai...cuma kena rehatkan doh selama 1 jam dalam peti sejuk...yang ni QH buat kecik2 tu yang agak leper sedikit kukisnya...QH ada membuat sedikit olahan la dalam resepi...nanti boleh rujuk resepi kat bawah tu...

Tuesday, June 21, 2016

POPIA OREO & KOKO KRUNCH



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Kembali bersiaran dengan projek kuih raya...hehehe
Kali ni satu lagi resepi yang sangat senang dan mudah...QH share dulu resepi yang senang2 dulu yer...bak kata QH bersenang2 dahulu bersusah2 kemudian ye...hahaha...ehhh kalau makan ni mahunya tak boleh nak berhenti tau...sedar2 je dah sebalang...hihihi...ni sebenarnya resepi belasahan QH je...tapi sedap la...ok resepi ni memang la senang...bahan yang digunakan pon tak banyak...5 bahan je yang diperlukan dan senang dapat...tak perlu ke bakery pon takpe...banyak dijual kat mana2 pon...bila2 rasa nak makan pon sesuai...antara rajin dengan tidak je la kan...hihihi

Monday, June 20, 2016

BISKUT AFGHAN




Asslamualaikum dan salam sejahtera semua…

Ok…in shaa Allah mulai hari ini sehingga nak raya nanti QH akan update resepi kukis pula…dalam list macam2 kukis yang QH nak buat tapi belum tahu dan belum tentu lagi semuanya menjadi…hehehe…maklumlah hampir 2 tahun kan QH tak share resepi kukis dalam blog…jadinya dah tentu banyak resepi kukis yang QH kumpul dan cuba nak buat…hihihi…

Friday, June 17, 2016

AYAM MASAK LADA HITAM



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Masuk sudah Ramadhan ke-12...sekejapan je masa berlalu...
Nah satu lagi idea menu untuk berbuka puasa dan bersahur nanti...ni hidangan iftar QH hari ke-11 Ramadhan...bulan puasa balik kerja awal sikit jadi dapatlah masak ikut mana yang sempat untuk berbuka...siap2 masak tu pula terus ambil gambar...takde la beriya2 sangat dengan prop bagai...sebab nak kejar masa...hehehe...dah gelap nanti susah pula nak ambil gambar...nipon susah juga nak mengejas kamera untuk dapatkan hasil yang betul2 memuaskan...

Thursday, June 16, 2016

PENGAT TEPUNG GANDUM



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Salam Ramadhan ke-11…
Ni ada satu lagi idea untuk iftar berbuka nanti…sebagai pembuka selera selepas seharian berpuasa…pembuka selera kali ni adalah manisan…memang kita digalakkan dan sunah berbuka puasa dengan yang manis2kan selain berbuka dengan buah kurma…

Wednesday, June 15, 2016

ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Iftar ke-9 dari QH...tetiba tekak teringin sangat nak makan asam pedas...dah beberapa hari QH tak ke bazar Ramadhan tau...baik dia tahun ni...bulan puasa tahun ni dia rajin nak masak2...musim Ramadhan kali ni entah angin rajin sepoi2 melanda QH...menu berbuka nak masak sendiri...hehehe...ok la tu kan...nak jadi isteri yang baik dan mithali kena rajin2 turun ke dapur...barulah suami sayang...hihihi...tak sedap takpe janji airtangan isteri...lama2 dan hari2 masak sedap la nanti...betul tak...

Tuesday, June 14, 2016

APAM MEKAR RIBENA



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Diam tak diam dah 9 hari kita di bulan Ramadhan...pejam celik pejam celik masa berlalu begitu cepat...semoga Ramadhan kali ini membawa keberkatan untuk kita semua dan segala urusan dipermudahkan...

Dah fikir ker apa iftar yang nak disediakan untuk berbuka nanti...kadang boleh buntu jugakkan bila fikir pasal juadah ni...apa kata cuba resepi ni pula nak...

Monday, June 13, 2016

STEAMED CHICKEN CURRY



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Hari ni dah masuk Ramadhan ke 8...macam cepat je masa berlalukan...QH tengok di FB sekarang sedang berperang dengan kukis raya...di blog QH belum nampak lagi...geram je kan tengok...hihihi...QH tak tahu lagi bila nak mula mengkukis...barang2 untuk kukis pon QH tak beli lagi...hehehe...lambat sikit la tahun ni tak macam tahun2 sudah...bukan apa takut beli awal2 tak terbuat je...mood untuk mengkukis belum mai lagi la...hehehe...

Thursday, June 9, 2016

CUCUR AYAM



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Kembali bersiaran
Salam Ramadhan dan selamat menjalani ibadah puasa buat semua umat islam...
Bila tiba bulan puasa ni mesti kita agak buntukan memikirkan menu untuk berbuka nanti...QH pon macam tu juga...berpagian dah memikirkan menu apa yang nak disediakan petang nanti...tapi setakat ni QH belum masak lagi...hehehe...baru fikir2 je lebih...hahaha...awal2 puasa ni QH suka ke bazar2 Ramadhan dulu...suka duk tinjau2 menu yang dijual di bazar...sebabnya ada antara makanan yang dijual tu menjadi kegemaran QH...memang tiap tahun akan ulang cari menu yang sama...

Wednesday, June 8, 2016

TERIMA KASIH AROMA JUN 2016



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Alhamdulillah…
Sebelum ni hampir 2 tahun QH meninggalkan blog kesayangan ni…jika berupdate pon boleh dihitung dengan jari entri terkinikan…kiranya tuah memihak kepada QH bila keputusan untuk kembali aktif berblog seperti dahulu membuahkan hasil yang QH tidak duga…manakan tidak begitu banyak peluang dan ruang yang diberikan untuk blog Qasey Honey ni…secara tak langsung satu promosi percuma untuk memperkenalkan kembali blog Qasey Honey…syukur!!! in shaa Allah jika tiada aral team Qasey Honey bersedia untuk bekerjasama dengan mana2 majalah atau event yang berkaitan...

Friday, June 3, 2016

BUBUR CHACHA



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Bersiaran lagi hari ni...
Nak share lagi resepi yang sesuai untuk dibuat pada bulan puasa nanti...sebagai pembuka selera waktu berbuka puasa sedap juga kan jika dihidang dengan hidangan yang manis...

Bubur ni terpulang pada individu...ada yang suka dimakan panas dan ada juga yang suka dimakan sejuk...QH dua2 boleh tapi lagi gemar dimakan panas...nikmatnya lahaiii...hihihi

Wednesday, June 1, 2016

PUDING IKAN KOI



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Ok yang ni lagi satu resepi yang amat sesuai untuk juadah berbuka puasa nanti...nak buat pada bila2 masa pon sesuai juga...cuma sekarang dah nak masuk pra Ramadhan kan jadinye boleh la masukkan resepi ni dalam list menu untuk bulan puasa nanti...hihihi...puding ni bila di makan sejuk2 sedap tau...bagaikan menari2 di tekak...hahaha...

Monday, May 30, 2016

SOTONG MANGGA ala thai



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua

Nak dekat2 bulan Ramadhan ni nak banyakkan dengan resepi masak2 dulu dan resepi yang sesuai sebagai pembuka selera untuk berbuka nanti...ok kan semua...idea nak memasak ni banyak juga...tetiba jadi rajin yang amat pulak sekarang ni...hihihi...mungkin dah lama menyepi kot sebelum ni...jadinya macam semua resepi QH nak buat nak cuba...adoyaiii...

Friday, May 27, 2016

CHICKEN BOLOGNESE PUFF



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Jumpa lagi!!!
Tinggal beberapa hari lagi kan akan masuk ke ambang bulan Ramadhan...mudah2an kita semua masih diberi kesempatan untuk menjalani ibadah puasa tahun ini...

QH tengok di FB ramai dah mula membuat kukis untuk hari raya kali ni...paling laju lalu di wall sekarang ni Tart Nenas...macam2 bentuk ada...haishh tak sabar pulak nak mengkukis juga ni...hehehe...maklum la dah beberapa tahun kan QH tak share resepi kukis raya...untuk tahun ni In Shaa Allah...

Tuesday, May 24, 2016

KILLER BREAD



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Bersiaran pun dia...
Nampak dah kan ape yang QH kongsikan hari ni...rasanya bertahun juga la QH tak meroti ni...so hari tu ape lagi balas dendam ler...hihihi...macam biase bahan semua cukup dan terlebih cukup sampai nak expire dah...hehehe...macam2 hal...

Memang jadi hal juga pon...syok2 kita tuang semua bahan dalam breadmaker...hmmm boleh pula BM tu taknak pusing...dah godek2 tetap sama...mungkin sebab bertahun BM tu tak digunakan...langsung tak berfungsi dia...ye ker boleh begitu ekk?? sudahnya tuang semua bahan2 tu ke dalam mangkuk mixer pula...

Thursday, May 19, 2016

RENDANG AYAM



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Walaupon tak sihat kena bersiaran juga hari ni...sebabnya QH kalau boleh taknak dah blog ni sunyi dan tidak berupdate...lagi2 nak dekat bulan puasa nanti ni kan...tentu ramai yang ingin mencari resepi untuk juadah berbuka puasa...sekurang2 QH dapatlah membantu dan menyumbangkan idea untuk para2 isteri di luar sana membuat persediaan...

Tuesday, May 17, 2016

PEPPERMINT ICE CREAM



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Alhamdulillah bersiaran juga QH hari ni…

Beberapa hari yang lepas QH tak dapat nak mengupdate blog sebabnya QH kurang sihat…bila tak sihat ni nak buat ape je semuanya tak lalu kan…makanan pon tak lalu QH nak tengok...yang selalu dipandang sedap pon bila tak sihat nampak tak selera nak rasa...sekarang ni dah ok sikit…jadi dah boleh tengok makanan…hihihi

Thursday, May 5, 2016

CHICKEN MANGO



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Salam Israk Mikraj 2016 bersamaan 27 Rejab 1437H buat semua umat Islam amnya...pada yang berpuasa hari ni, selamat berpuasa diucapkan...

Hari ni QH belanja satu resepi yang super duper sedap ni...nanti boleh la buat untuk berbuka puasa petang nanti...resepinya pon sangat senang dan mudah...nak makan begitu saja pon boleh...panas2 sedap tau layan menu ni...ditambah dengan kerangupan ayam tu...sangat mengoda...hihihi

Tuesday, May 3, 2016

SAMBAL UDANG



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Lamakan QH tak berkongsi resepi lauk pauk dalam blog ni...pada cuti yang lepas QH rajin sikit la main masak2 kat dapur tu...hihihi...adalah dua tiga jenis lauk yang QH masak...yang lain2 tu nanti QH akan update kemudian yer...

Oh yer sebelum terlupa...sebenarnya QH agak kurang berpuashati la dengan kualiti gambar dalam blog QH baru2 ni...semacam hilang lak skill photoshoot...tentu ada yang perasankan...tak tau la nak salahkan yang mana...mata QH ni ker...kameranya tu ker...dalam kamera bila tengok puashati...sekali bila transfer ke pc...hampeh...banyak yang blur2 pula...nak snap semula memang tak la...lauknya dah habis QH makan...hehehe...kalau rajin kena masak semula dan snap gambar...mungkin kamera QH tu kena hantar servis kot...maklumlah lama tak dibelai dan dijaga...hihihi...tentang kualiti gambar tu QH akan cuba untuk perbaiki lagi...kalau ada yang sudi nak bagi tips pada QH pon boleh...QH sedia terima teguran dan tunjuk ajar dari semua...

Friday, April 29, 2016

DEKO KEK CAWAN DI PESTA BUKU ANTARABANGSA PUTRAJAYA



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Wah hari ni QH bersiaran la...hehehe
tapi hari ni QH nak kongsikan gambar2 aktiviti QH ketika di Pesta Buku Antarabangsa Putrajaya yang lepas...lama juga QH ambil masa nak update aktivitinya tu...hihihi...banyak sangat gambar sampai tak tahu mana yang nak dipilih...tak banyak gambar pening...banyak gambar lagi pening nak pilih...adoiyaiii...hihihi 





Wednesday, April 27, 2016

BAKED MACARONI CHICKEN



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…


Ok janji ditepati…QH bersiaran hari ni…hihihi
Apa pasal la mood lemau nak update blog ni tak hilang2 lagi...padahal sebelum ni dah lama kot QH bercuti...hehehe...banyak dah resepi yang QH siapkan...cuma tu la...nak sampai ke sini yang bercinta...kikiki...harap tak mereputlah yang lain menunggu...QH banyak juga cerita yang nak dikongsikan dengan pengunjung blog QH ni...tapi masa tu belum ada lagi yang sesuai...tak kurang juga dengan permintaan minta QH buat 1 entri untuk photoshoot...nanti dah lapang2 sikit in shaa Allah QH akan cuba penuhi...tapi lebih kepada malu sebenarnya nak buat entri berkenaan dengan photoshoot tu sebabnya QH ni bukan profesional...amatur jer...jenis tangkap muat...nanti jika ada yang lebih mahir dari QH baca pos tu nanti...buat gelak diaorang jek...hehehe...rasa seram pulak...ngeeee

Friday, April 22, 2016

CLOUD 9 BROWNIES



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Bertemu lagi...
Alhamdulillah dapat lagi untuk bersiaran hari ni...
Kali ni QH nak kongsikan resepi brownies yang QH suka...resepi ni memang dah banyak kali QH buat tau...siap olah sana olah sini lagi...cuma QH takde publish dimana2...teksturnya yang kenyal2 tu paling QH suka...

Monday, April 18, 2016

DEKO KEK CAWAN DI MPH SUBANG PARADE

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…




Hari ni QH nak update aktiviti blog Qasey Honey pula…nanti lama2 simpan dah tak best pula…lagi satu QH akan lupa nak update…hihihi…pada 13/3/2016 team Qasey Honey mendapat undangan dari pihak MPH untuk mengadakan demo menghias kek cawan di MPH Subang Parade…pada tarikh tersebut QH memang lapang…jadinya QH dengan hati terbuka menerima perlawaan tersebut…tema pada hari tersebut QH suka…ianya bersempena dengan Hari Wanita Sedunia!!!


Wednesday, April 13, 2016

KEK COKLAT DELICIA



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Alhamdulillah!!! Bertemu kembali…

Hmmm…tenggelam timbul tenggelam timbul saje yer pemilik blog ni…hihihi…minta maaf yer semua sebab blog QH tak semeriah dulu-dulu yang selalu berupdate…selalu juga QH kena tegur dengan follower bila nak update blog…bila singgah ke sini takde dan tak nampak resepi baru yang QH kongsi…iye jugak bila singgah ke blog tapi tidak berupdate boring jugak orang nak datang singgah…hehehe…in shaa Allah yang tu QH akan cuba sehabis baik untuk menunaikan kehendak semua…QH akan bahagikan masa untuk mengupdate blog selalu…cuma terkadang tu kengkangan masa yang menyebabkan agak terbatas untuk buat semua benda dalam 1 masa…QH akan cuba perbaiki…kalau tidak mereput la tunggu blog ni berupdate…hehehe


Wednesday, March 23, 2016

AYAM BALI


Assalamualaikum dan salam sejahtera…


Alhamdulillah dapat juga QH bersiaran hari ni...lately ni QH agak sibuk sikit dengan macam2 hal...banyak benda yang perlu QH uruskan dan QH memerlukan sedikit ruang untuk diri sendiri seketika...terpaksalah bertangguh dahulu untuk mengupdate blog...cuba juga mencari masa untuk berblog...tapi keadaan tetap tidak mengizinkan...ramai juga yang bertanya dan komplin blog lama tidak berupdate...hehehe...maaf yer semua...^_*

Ok QH nak sambung cerita entri yang lepas…ada yang bertanya best ke ada blog sendiri ni??? Jawabnya ye…sebab apa??? Ni yang nak cerita ni…hehehe…

Memang best la bila ada blog sendiri…sebabnya di dalam blog ni la kita bebas untuk berkarya…bebas untuk meluahkan apa sahaja kat laman blog sendiri...bagi QH ianya satu medan terapi dan memori terindah dalam hidup...nak tulis mengenai diri sendiri ke…berkongsi resepi ke…kongsikan aktiviti yang kita buat ke atau sampaikan maklumat2 yang berguna…tu semua terpulang pada blogger tu sendiri…rumah sendirikan…jadi bikin la ikut suka nak yang macam mana…tapi pastikan ianya berfaedah dan tidak terlalu merapu…lagi bagus kalau blog tu fokus pada satu2 bidang…kalau terlalu carca marba orang pening juga nak follow…hehehe…nak selitkan sikit2 takde masalah..blog sendirikan…QH sendiri kadang ada juga share aktiviti QH selain resepi…

Tuesday, January 12, 2016

PUDING ABC

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…


Alhamdulillah jumpa lagi kita dilaman blog ni…

Sejak dari awal QH berblog…ada follower yang PM QH di FB…tanya macam mana nak buat blog…tengok macam best bila ada blog ni…nak berblog juga tapi tak pandai…macam mana nak ambil gambar…ye nampak bestkan…seronok tengok blog2 masakan ditambah pula dengan gambar yang cantik2 lagi…membuatkan ramai yang teruja untuk mencuba resepi tersebut…ada masa yang terluang nanti persoalan tu semua akan QH terangkan satu persatu…pastikan terus bersama dengan QH…in shaa Allah

Yang QH nak tekankan kat sini hari ni…ok yang semua nampak tu hanya yang indah2 je kan…tapi disebalik nak bikinnya tak semudah tu sayang2…jenuh mengusahakan supaya ianya jadi yang terbaik…tak semua yang foodblogger cuba tu sekali sentuhan terus menjadi…ada juga resepi yang dicuba tapi hasilnya kurang memuaskan…yang tak menjadi terus pon ada…foodblogger ni ramai yang amatur macam yang lain juga…takde la sehebat yang anda2 bayangkan…cuma bezanya foodblogger bila mencuba sesuatu resepi tu mereka akan snap gambar dan kongsikan di blog milik masing2 untuk ditunjukkan kepada semua hasil yang mereka telah cuba tu…

Wednesday, January 6, 2016

COKLAT LASAGNA

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…


Alhamdulillah…akhirnya QH ke sini juga…sungguh QH rindu ingin berblog semula seperti sebelum ni…tak sangka pula plan nak berehat sebentar rupanya menjadi lebih lama…kalau masih ada yang ingat janji2 QH di awal tahun 2015…azam QH ingin terus berblogkan pada tahun tersebut…tetapi QH hanya mampu merancang…mampu menanamkan azam tersebut…tetapi disebaliknya perancangan Tuhan tidak mampu QH nak elak…akhirnya QH terus menyepi dari mana2 laman social yang QH ada…


Bukan tiada yang bertanya…bukan tiada yang mencari ke mana hilangnya QH…ramai yang pm QH di FB…tetapi QH memilih untuk berdiam diri sahaja…memberi ruang kepada diri sendiri untuk bertenang dan bermuhasabah diri…tak kurang juga ada yang meneka2 mungkin QH terlibat dengan mana2 projek buku lagi…hai la memang buat QH terharu jer…tak nampak kita aktif ada yang mencari…ni yang buat QH bertambah sayang kat semua followers…