Thursday, January 22, 2015

APAM MEKAR SUNQUICK COKLAT



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Bersiaran sekali lagi pada minggu ni...seperti yang dijanjikan...kali ni masih lagi tampil dengan resepi yang mengunakan kaedah mengukus...hihihi...hari ni QH kongsikan apam mekar yang telah QH cuba baru2 ni...

Seperti kebiasaan juga...QH akan menambah perisa pada resepi yang QH cuba...mengikut citarasa pada masa itu...tetiba hari tu QH teringin makan apam mekar perisa sunquick coklat...faham aje lah bila perasa oren bergabung dengan coklat memang sedap...boleh jika nak buat perasa lain...ikut pada selera masing2...tapi hari tu tekak QH nak gabungan perasa oren coklat tu...heaven...cuma masa ni QH terlebih pula tuang sunquick...hihihi...dah terasa sedikit pahit...huhuhu...konon nak lagi sedap tapi lain pula jadinye...tak ikut sukatan...main tuang saja...hehehe...tu lain kali jangan memandai berlebih2an...tapi jangan risau...resepi yang QH sediakan tu takde masalah macam QH ni...

Tuesday, January 20, 2015

MUFFIN COKLAT PISANG KUKUS



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Alhamdulillah dapat lagi QH bersiaran hari ni…walaupon QH agak sibuk sedikit sekarang...tetapi oleh kerana QH telah sudah berjanji bahawa pada tahun ni QH ingin kembali serius dalam dunia blogging…tetap juga QH curi sedikit masa untuk menyediakan 1 entri untuk tidak mengecewakan para pengunjung blog QH ni…

Ye la tanpa kawan2 dan pengunjung2 blog QH…apa makna blog ni kan…terima kasih kerana masih setia bersama QH…in shaa Allah QH akan sediakan pelbagai resepi yang menarik pada entri yang seterusnya…kalau ada yang ingin mencadangkan apa2 resepi untuk QH cuba…silalah jangan segan untuk buat permintaan yer…hehehe…tapi janganlah minta yang susah pulak...QH tak mahir lagi...bersilat karang QH kat dapur nanti...hihihi...

Thursday, January 15, 2015

KEJU BERI



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…


Seperti yang dijanjikan…bertemu lagi kita di sini…Alhamdulillah
Hari ni QH nak berkongsi pula dengan salah satu resepi yang telah QH sumbangkan untuk majalah Jelita Januari 2015...kawan2 dah dapatkan belum majalah tersebut...rugi tau kalau belum beli sebab banyak resepi yang sedap2 dalam tu...

Sebelum tu untuk resepi ni QH ambil dari blog Saba...sumbernya pula dari buku Siri Blogger Masakan Kek @ Azlita...terima kasih kepada kedua2nya kerana telah menyumbang resepi ini...kini giliran QH pula untuk memanjangkan perjalanan resepi ni di sini...

Tuesday, January 13, 2015

APAM SUSU



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Apa khabar semua??
Semoga kawan2 dan pengunjung blog QH berkeadaan sihat hendaknya...

Hari ni QH nak kongsikan 1 resepi yang menjadi fenomena juga di FB dan blog2...macam suka pulak ekkk QH ni cuba resepi yang berfenomena ni...hehehe...kawan2 QH pon sudah ramai juga yang mencuba resepi ni...rugi tau pada yang belum mencubanya lagi...sedap dan lembut aje tekstur apam ni...pastu rupanya dah macam kek pon ada...hihihi...yang QH cuba ni...kemain mengebus saja rupanya...bila keluarkan daripada pengukus...kemain lagi dia punya naik...sampai lebih daripada acuan tingginya...nasib baik ianya tidak melimpah...kalau tak buruk rupanya...hihihi

Thursday, January 8, 2015

TERIMA KASIH JELITA JANUARI 2015



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Bertemu lagi...
Dah nampakkan cover majalah atas tu...tentu sudah tahukan apa yang ingin QH kongsikan bersama hari ni...

Untuk keluaran Jelita Januari 2015...QH mendapat jemputan dari Puan Norashikin M.Nor dari team majalah Jelita untuk berkongsi resepi di dalam majalah tersebut...QH diminta untuk kongsikan 6 resepi yang bertemakan pencuci mulut dalam segmen sajian...dari resepi yang ade tu...5 daripadanya adalah resepi baru dan 1 lagi resepi lama yang pernah QH kongsikan di blog...

Tuesday, January 6, 2015

POTATO FRITTER



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Alhamdulillah bertemu akhirnya kita di tahun baru...

Sebelum tu QH ingin mengucapkan SALAM MAULIDUR RASUL 1436H kepada seluruh umat Islam amnya dan SELAMAT TAHUN BARU 2015 juga kepada semua yang sudi singgah dan berkunjung ke blog QH sekarang ni...tak kira bangsa, Agama, keturunan, darjat serta kedudukan dan tak kira di mana sahaja semua berada...kita tetap memandang pada langit yang sama...tetap juga merasai beberapa peristiwa pada tahun 2014 yang banyak meninggalkan kenangan masam manis, suka dan duka...jadikan ianya kenangan untuk dikenang dan jangan jadikan ianya kenangan untuk diratapi...meskipun banyak dugaan yang menduga pada tahun tersebut...jadikan ianya sebagai pemangkin untuk terus kita berdiri dan memandang ke hadapan dengan semangat dan azam yang semakin baik...tidak perlu menuding jari pada orang lain tapi tuding la jari tersebut kepada diri sendiri untuk berubah kepada sesuatu yang lebih bermanfaat...sepadan dengan peningkatan usia dalam membuat sesuatu dengan lebih matang...