Tuesday, July 8, 2014

BISKUT COCO CRUNCH



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

 

Bertemu kembali…

Alhamdulillah sudah masuk Ramadhan yang ke 10 kan hari ni…


Mesti persiapan untuk menyambut hari raya semakin rancak disediakan…mungkin sekarang ni ada yang sedang berperang dengan biskut raya kat dapur tu...hihihi...QH pon macam tu juga bila hari cuti la...macam tak cukup je masa 24 jam tu...ngeee...


QH pon belum ada masa lagi nak bershopping bagai...memang suka bershopping last minute...hehehe...bila bershopping tu suka ditemani dengan lagu2 raya...baru la syok orang kata...hehehe...please la...^_*...hari ni taknak membebel panjang2 la...masa pon tak bape nak ade sebenarnya...


Ok ada yang bertanya QH biasa menggunakan pewarna jenis apakan...sekarang ni QH menggunakan pewarna dari brand Ameri...tapi brand ni tak semua bakery ada jual kecuali bakery yang besar2...kalau ada pon warnanya agak terhad...dimana QH membelinya pula?? QH beli di ICCA Damansara...di situ boleh pengsan tengok warna2nya super meletop...kalau boleh nak beli semua warna yang ada di rak tu...jadi boleh la ke sana sebab banyak warna2 baru di situ... 

 


Kali ni QH nak kongsikan biskut raya pertama tahun ni...baru je buat beberapa hari yang lepas...biskut ni nampak simple...QH memang suka yang simple aje pon...hihihi...kalau kawan2 yang lain lebih kreatif boleh tambahkan manik2 ke kat atas coklat tu...rasa biskut ni memang sedap dan rangup...sambil susun kuih ni ke dalam bekas kuih...berbutir2 biskut ni masuk ke mulut...hehehe...tapi jangan salah sangka...QH susun biskut ni ke dalam bekas lepas berbuka tau...hihihi...biskut ni QH buat comel2 je saiznya...lebih kurang saiz biji guli tu...


Untuk serbuk coco crunch pula...bahan dalam biskut tu QH menggunakan coco crunch coklat...untuk hiasannya pula QH gunakan coco crunch yang putih...QH beli coco crunch yang duo tu...


Resepi biskut ni QH ambil dari blog Kak Wan@Citarasawan...terima kasih yer Kak Wan sudi berkongsi resepi biskut raya yang sedap2...banyak dah resepi biskut raya yang QH ambil dari blog akak...pada yang ingin mencuba biskut ini...dipersilakan...resepi seperti di bawah tu yer...selamat mencuba!!



Coco crunch cookies

By: Kak Wan

 

Bahan-bahan
250gm butter
180gm gula perang
2 biji kuning telor
300gm tepung gandum (
QH guna 150gm tepung gandum, 150gm tepung Redrose)
30gm tepung jagung
1/4 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda baikabonat
100gm coco crunch - kisar halus
50gm choc chip halus (QH guna chocolate rice)

hiasan:
coco crunch secukupnya (QH guna coco crunch putih)
coklat masakan putih (diwarnakan dengan warna electric purple – Ameri)


Cara-cara
Ayak tepung, baking powder dan soda baikabonat. satukan dengan serbuk coco crunch dan chocolate chip. gaul rata, ketepikan.
Pukul mentega dan gula perang hingga berkrim. masukkan telor satu persatu dan putar hingga sebati.
Masukkan kedalam adunan tepung, gaul hingga menjadi doh yang lembut, rehatkan selama 10 minits.
Ambil doh sebesar ibu jari (
QH uli sebesar biji guli), bulatkan dan tekan atasnya dengan coco crunch.
Bakar pada suhu 150C selama 25 minit atau hingga masak.
Sejukkan sebelum dihias dengan coklat cair jika suka. 


8 comments :

Honey said...

Salam Qasey,

Whoa! Betul-betul excited nak raya ni. Awal buat biskut raya.. Ada buat tempahan ke?

cheq da said...

Sedap nmpknya

Ibu Lala said...

Wah menariknya. Nampak cam sedap je. Anak anak pun dah request biskut raya tu.

Cantik gambar gambar tu. Pandai capture. Background pun cantik.

syapex ( Wan Muhammad Syafiq ) said...

Salam kakk...
Wah dh start bt bskt raya yeee...
Sy pn x mula lg...

Bbwana adienia said...

cantik dan menarik biskut ni QH

mai has said...

saya suka gamba2 di blog ni.cantik.rasanya tentu sedap juga.:-)

Anonymous said...

Mntak izin pinjam resepi na, nk wat kuih

Anonymous said...

Minta izin pinjam resepi yer, nk wat kuih