Wednesday, February 5, 2014

SIAKAP MASAK LEMAK CILI API BERKERISEK



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Gong Xi Fa Chai buat semua kawan2 dan pengunjung blog yang berbangsa cina…

Macam mana dengan cuti CNY baru2 ni…dah sampai ke mana berjalan dan bercuti…QH? Duduk rumah je…balik kampong pon tidak…takde mood sangat nak berjalan…memang nak berehat kaw2…maaa…hihihi… (yang ni ade sedikit tipu) hehehe…keluar jugak jalan dekat2 je…sempat pergi makan Cendol Bakar kat tepi highway mmr2 area Gombak tu…tapi QH tak buat la segmen JJCM macam selalu tu…bawak kamera tapi segan la nak jadi photography yang tak bertauliah kat situ…kedainya sentiasa penuh dan orang yang datang tak putus2…hihihi…hari cuti kot…cuaca panas agaknya sekarang ni…dapat pekena cendol yang sejuk tu…memang menikmatinya tanpa perlu kata ape2…hehehe…


kalau ikut plan sebelum bercuti haritu…kemain buat list lagi nak buat itu…nak buat ini…cari resepi yang belum atau tak sempat nak dicuba sebelum2 ni…gigih sangat waktu tu…tapi bile dah sampai hari yang betul2 cuti…buat ikut suka je…yang dalam list tu langsung pon tak dicuit…hehehe…pastu mula la terasa ruginya cuti yang ade disia2kan macam tu aje…kalau rajin mesti dah boleh cuba macam2 resepikan…belajar deco kek yang comel2 ker…sekarang ni baru nak menyesal…tak payah lah ye QH…huhuhu

Lagi satu haiii bercintanya nak amik gambar…hari cuti yang lepas macam membina kilo dan lemak pulak…lepas siap2 masak…terus je rasa nak makan…lapar sangat la gamaknya tu…bila terkenangkan blog la…gagahkan la jugak amik 2-3 gambar (yang tu macam tipu jerk) hihihi…amik gambar pon cepat2…lepas tu terus mengadap makan depan TV…hihihi


Ni la resepi yang berjaya untuk dimasak pada hari cuti yang lepas…hihihi…super simple je…tapi berbaloi sedap… perasan…hehehe…sebenarnya ni minggu ketiga QH masak lauk yang sama…berturut2…macam tak puas2 lak makan lauk yang sama jer…mungkin sedap kot…hahaha…sebelum ni QH pernah guna ikan kerisi…tapi mudah hancur pulak ikan tu…terletak awal…minggu berikutnya QH gunakan ikan siakap pula…tapi ikan tu QH gorengkan dahulu…kalau ikut hubby QH dia lagi suka kalau ikan tu digoreng garing2…yang tu nanti boleh la ejas sendiri yer…

Ikan siakap yang QH masak ni tidak la terlalu besar saiznya…saiz sederhana jer…kalau nak masak banyak gandakan saje bahan di bawah tu…saiz hidangan ni untuk 2-3 orang jer…ok jika ade yang berkenan…dipersilakanlah untuk mencubanya pula…resepi ni ikut pada citarasa QH dan hubby…kalau nak tambah ape yang patut terpulang pada semua…selamat mencuba yer…


SIAKAP MASAK LEMAK CILI API BERKERISEK

Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap
serbuk kunyit secukupnya

1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 sudu besar kerisek
2 - 3 batang serai - diketuk
2 helai daun kunyit
5 - 6 helai daun limau purut
gula dan garam secukup rasa
air secukupnya

Bahan kisar
12 - 15 tangkai cili padi (kalau suka pedas boleh tambah lagi)
5 ulas bawang merah
2 ulas kecil bawang putih
1 inci kunyit hidup

Caranya
Lumurkan ikan siakap dengan garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga sedikit garing. Angkat dan ketepikan.
Dalam kuali lain tumiskan sebentar bahan kisar sehingga naik bau.
Kemudian masukkan santan cair dan biarkan didih sebentar.
Masukkan serai, daun limau purut dan daun kunyit.
Masukkan gula dan garam secukup rasa.
Tambah santan pekat di ikuti dengan kerisek. Kacau dan masak hingga kuah nampak sedikit pekat.
Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air.
Seimbangkan rasa dan masukkan ikan siakap yang telah digoreng tadi. Ratakan kuah keseluruhan ikan.
Tutup api dan sedia untuk dihidang.


14 comments :

:: Mrs.Eady :: said...

sedap nyerrr!

LiNa_Pg said...

Assalam QH, tak pernah buat ikan siakap versi lemak2 cenggini..selalu stim, 3rasa n bakar jer...
Boleh cube gak ni...variety sket cara masak ikan siakap.
Thanks for the idea

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Salam, QH...

Adohai.. terliur betul tengok siakap tu terlentang dalam kuah masak lemak cili api. Ini antara masakan favourite sk (masak lemak cili api) tapi tak pnah lagi try guna ikan siakap... oh, ya.. letak kerisik tu byk org minang suka letak klu masak cili api, betul tak?

Sheila Salim said...

Assalamualaikum QH, sedapnya. terliur kita. btw suami sheila orang KLuang. hehehe

Sue Bee said...

Nak try nih..nampak sedap..ganti ikan lain boleh ke?

Nieda ramly said...

ada aroma limau purut mesti sedap

Nieda ramly said...

ada aroma limau purut mesti sedap

Tina Othman said...

Adoi sedapnya, cuma special sb ada kerisik ye nanti bolehlah try, kita pun klu gulai sukaikan tu goreng dulu tak suka ikan lembik2 ni

Bbwana adienia said...

salam QH..

wah..sedapnya..selera la tengok..

International Directory Blogspot said...

Hello from France
I am very happy to welcome you
Your blog has been accepted in Asia Malaysia N°503 a minute!
We ask you to follow the blog "Directory"
Following our blog will gives you twice as many possibilities of visits to your blog!
Thank you for your understanding.
On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
Invite your friends to join us in the "directory"!
The creation of this new blog "directory" allows a rapprochement between different countries, a knowledge of different cultures and a sharing of different traditions, passions, fashion, paintings, crafts, cooking,
photography and poetry. So you will be able to find in different countries other people with passions similar to your ones.
We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world.
The more people will join, the more opportunities everyone will have. And yes, I confess, I need people to know this blog!
You are in some way the Ambassador of this blog in your Country.
This is not a personal blog, I created it for all to enjoy.
SO, you also have to make it known to your contacts and friends in your blog domain: the success of this blog depends on all Participants.
So, during your next comments with your friends, ask them to come in the 'Directory' by writing in your comments:
*** I am in the directory come join me! ***
You want this directory to become more important? Help me to make it grow up!
Your blog is in the list Asia Malaysia N°503 and I hope this list will grow very quickly
Regards
Chris
We ask that you follow our blog and place a badge of your choice on your blog, in order to introduce the "directory" to your friends.
http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/06/12090603083012502810288938.gif
http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/19/120319072128505749603643.gif
http://nsm05.casimages.com/img/2012/07/12/12071211040212502810092867.gif
http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/28/120328020518505749640557.gif
http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/15/1203150723211250289584870.png
http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/21/12092110155912502810343002.gif

If you want me to know the blog of your friends, send me their urls which allows a special badge in the list of your country
I see that you know many people in your country, you can try to get them in the directory?
Please! Actively support the "Directory" by making known to your friends! Thank you! "Unity is strength"
Not need an invitation to join the Directory. Any person who makes the request is entered
WE ASK YOU TO FOLLOW OUR BLOG "DIRECTORY"

New on the site
Last news of "Directory Blogspot" "
Soon we will award the best Fashion blog and Makeup, crafts, cooking, paintings
The Competition is open

Ranking of Countries
Invite your friends know made ??
the website to raise your ranking in the Country



PLEASE IMPERATIVE !
Registration for the "Directory" blog, are free.
Imperative to follow our blog to validate your registration.
Thank you for your understanding

International Directory Blogspot said...

Excellent blog ! toutes mes felicitations ! il est tres interessant de faire connaitre la cuisine asiatique en europe et dans le monde. merci pour ce partage

Excellent blog! congratulations! it is very interesting to know Asian cuisine in Europe and in the world. thank you for sharing

Blog yang sangat baik! tahniah! ia adalah sangat menarik untuk mengetahui masakan Asia di Eropah dan di dunia. terima kasih untuk berkongsi

mama sara nur said...

Assalam qh
Nampk sedappp ni
Siakap memang best masak apa pun kan

Nona Sue said...

Betuk tu lina..asyik 3 rasa, masak pedas ala tomyam, stim, google2 dpt ni ok gak...

Bali Tour said...

Nampaknya Sedap
Terima kasih atasa recipenya :)