Friday, May 31, 2013

ORIENTAL BUFFALO WING



Oriental Buffalo Wing

Wednesday, May 29, 2013

CHICKEN MEATBALLS ala IKEA



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Bebudak sekolah yang sedang bercuti sekolah sekarang ni tapi dengan blog QH pon bercuti sama yer…hehehe…beberapa hari yang lepas QH masih lagi dalam mood penat lagi…hari Wesak yang lepas orang lain sibuk dan bersuka ria bercuti sana sini tetapi QH sebaliknya…bekerja tau siap outstation lagi ke Muar…mana tak penatnya…macam episode lepas geram la pulakkan…hehehe…pada adik2 yang sedang bercuti sekolah sekarang ni manfaatkan cuti tersebut dengan sebaik2nya yer…jangan ditinggalkan terus buku2 tu…paling tidak pon siapkan dulu kerja2 sekolah yang ade baru lepas tu enjoy untuk buat ape2 pon…

Wednesday, May 22, 2013

GULAI IKAN TONGKOL

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Baikla hari ni sambung untuk mengupdate set Nasi Dagang yang QH dah tayangkan dahulu sebelum ni…saje nak membanyakkan kerja…agaknya la kot…hehehe…ye la kadang ade yang nak makan nasi dagang ni dengan lauk yang berbezakan…maklum la selera kita juga pon berbeza…ade yang lebih gemar makan nasi dagang ni dengan lauk kari atau gulai ayam, telur pon boleh…QH pernah jumpa dengan kari daging pon ade…tapi kebiasaannya dengan lauk ikan tongkol la kan…tu yang bila mengupdate blog ni QH mengasingkan nasi dengan lauknya…gandingan lauknya boleh pilih ikut pilihan sendiri…kebiasaanya pon kalau QH membeli nasi dagang lebih gemar makan dengan lauk kari ayam…hihihi…

Monday, May 20, 2013

NASI DAGANG



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Bertemu lagi…
Sebelum lagi terlambat QH ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada sesiapa saje yang berpuasa pada hari ni sempena dah masuk ke bulan Rejab ni kan…kepada kaum hawa pula mana yang belum atau masih lagi belum menggantikan puasa yang termiss masa bulan Ramadhan yang lepas tu cepat2 la beringat ye dan cepat2 ganti…termasuk la yang sedang menekan keyboard ni…hehehe…selalu buat last minute…pastu pakat pulun habis-habisan…hahaha…lepas bulan Rejab ni dah masuk ke bulan Syaaban pastu Ramadhan pula…dah tak banyak masa tu lagi jika masih dilengah2kan…bff QH iaitu Mama Leen macam mane dengan u??? sebab kitaorang ni sama aje suka yang hujung2 tu…hehehe

Friday, May 17, 2013

UDANG MASAK BRIYANI



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Dikesempatan ini dan masih belum terlambat rasanya untuk QH mengucapkan Selamat Hari Guru buat teman2 blogger yang bergelar guru dan juga buat semua cikgu2 yang berada di luar sana…”Kegigihanmu dalam mendidik tidak akan kami lupakan”…termasuk juga buat sifu2 blogger masakan kerana secara tak langsung anda juga merupakan cikgu kepada QH di dalam bidang ni…walaupon kita hanya berjumpa di alam maya ni...tapi ilmu yang ade tu tidak terbatas dalam dunia IT yang serba canggih sekarang ni...

Tuesday, May 14, 2013

NASI BRIYANI


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…



Friday, May 10, 2013

AYAM GORENG SAMBAL HIJAU


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Maaf yer sekiranya entri pada kali ni akan membuat kengkawan akan sakit kepala atau terkejut dengan kebesaran gambar pada kali ni…memang QH tak boleh nak ape2kan lagi dengan gambar tersebut…bile dikecikkan…kecik la sangat…bile resize cara manual…gambar lak jadi tak senonoh nampak blur dan nampak melebar…terdapat kesilapan la ni semasa setting kamera masa tu...kesudahannya biar la gambar tersebut dengan size sebenar…hehehe…kalau tak jelas jugak tau la...hihihi

Wednesday, May 8, 2013

KEK LEOPARD



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Cakkkk
Kembali bertemu semua…salam rindu-rinduan buat semua…lega bile akhirnya dapat berblog semula hari ni…alhamdulillah…beberapa minggu yang lepas QH agak sibuk sedikit…tak sempat nak menunaikan tanggungjawab yang satu ni…tetapi aktiviti mencuba resepi tetap dijalankan seperti biase…cuma untuk mendedahkan resepi yang dicuba tu yang tak sempat…pada follower baru terima kasih kerana sudi memilih blog QH ni untuk difollow walaupon pada hakikatnya blog ni terhenti siaran seketika…sokongan kalian amat QH hargai…pada kawan2 yang lama juga terima kasih atas sokongan anda…



QH mengharapkan supaya hubungan persahabatan kita yang terjalin di alam maya ni akan berkekalan sampai bile2…walaupon kita berlainan pendapat dan faham dalam dunia politik…jangan disebabkan itu kita bermusuhan…QH terpaksa cakap begini…bukan untuk berkempen…sebab dah tiada guna pon…cuma tak nak disebabkan masalah tersebut kita bertelagah untuk mempertahankan hak bersuara masing2…yang dah lepas tu biarkan berlalu…ape yang penting kita memikirkan ape yang harus dilakukan pada masa hadapan…




Kalau tengok pada wall FB buat masa sekarang ni…kadang tu tak sanggup nak singgah ke situ lama2…ade saje berbalahan yang tercetus…memang la wall masing2 katanya...tapi kenapa sampai ade yang nak ‘unfriend’ atau ‘block’…padahal sebelum ni elok saje kita berkawan…tapi atas disebabkan masalah fahaman politik kita bermusuhan…QH mohon maaf yer jika ade yang terasa…QH tak menujukan pada sesiapa pon…ianya umum…bersegera la kita bermaafan…jernihkan kembali hubungan yang telah keruh tu…QH mengharapkan lepas ni keadaan akan kembali seperti biase…lebih elok jika tayang gambar masakan atau kek…hidup masakan!!! hehehe




Baikla…resepi kali ni resepi kek lagi dari QH…kek ni khas buat hubby QH sempena besday pada minggu lepas 28.4.2013…punya la lamakan nak ditayangkan…keknya pon dah tak nampak rupa dan sisanya lagi…hehehe…nak kongsikan awal2 memang tak sempat…sabo aje la...resepi kek ni QH ambil dari blog kak Azlita@Masam Manis…terima kasih yer kak…kek ni memang dalam list QH untuk dicuba…hubby pon suka kek ni…sedap bile oren dan coklat bergabung…jadi amat berbaloi la QH mencuba kek ni dihari istimewa beliau…hilang penatku…hehehe




Kek yang QH buat memang agak berbeza sedikit la dari resepi asal…dimana dibahagian tengah tu QH buat sebaliknya dari cara resepi asal…sebab dah tersalah bahagikan adunan tersebut…hehehe…bahagian dalamnya pula setelah dioperate nampaknya tak menjadi sangat corak badan leopard...hihihi…nampak sikit2 tu boleh la kan…dah nampak macam corak sebarangan aje pula…hehehe…tentang deco pula memang QH pilih yang berbeza…untuk tema besdaykan…nak buat corak rimau nampak macam ganas sangat lak…hehehe…tu yang deco ala2 drum…selaras dengan minat hubby QH yang suka main dengan benda tu…tapi yang kat rumah punya drum kecil elektronik tu aje…nak besar kena pegi jamming atau studio sape2 la kan…tak kuasa nak menyemak set drum tu dirumah…




Pada yang ingin mencuba dipersilakan ye…bahan yang digunakan pon tak banyak…semuanya basic saje…resepi ni untuk membuat 1 buku kek atau 2 keping kek yang berukuran 8 inci dan ketebalannya 2cm…jika nak buat 3 keping kek atau lebih…aduan tersebut perlu digandakan… 

LEOPARD CAKE/CHEETAH CAKE

Bahan2
240 gm mentega tanpa garam ~ dilembutkan 
200 gm gula caster
100 ml susu segar atau susu cair
3 biji telur
250 gm tepung gandum
16 gm baking powder
1 sudu teh esen vanilla

1 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh coklat emulco
1 sudu teh pes oren
sedikit pewarna oren 




Caranya
Sediakan 2 loyang berukuran 8 inc 
Sapu loyang dengan sedikit butter dan lapikkan dasar loyang dengan baking paper
Panaskan oven pada suhu 170C

Satukan tepung dan baking powder, kemudian di ayak
dalam bekas mixer, satukan mentega dan gula caster
Pukul hingga adunan lembut
Masukkan telur sebiji demi sebiji.
Semasa masukkan sebiji telur masukkan juga 1 sudu besar tepung
Masukkan esen vanilla 

Kemudian masukkan baki tepung berselang seli dengan susu dan gaul dengan kaedah kaup balik
Mulakan dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung
Gaul hingga sebati

Ambil anggaran satu cawan adunan dan letakkan pes oren dan pewarna oren ~ kacau rata
Kemudian masukkan dalam piping bag
Ambil anggaran 2 cawan adunan letakkan serbuk koko dan coklat emulco ~ kacau rata
Kemudian masukkan dalam piping bag
Ambil anggaran 1 cawan warna plain ~ tiada warna, masukkan dalam piping bag 




Untuk step seterusnya boleh lihat gambar di blog kak Ita yer...disitu ade gambar step by step cara di bawah ni dan mudah faham...klik SINI

Ambil anggaran 2 sudu besar adunan tak bewarna, ratakan dalam loyang ~ gambar 1
Ambil pula adunan warna coklat dan paipkan atas adunan tak bewarna tadi.
Buat lingkaran bulatan ~ kecil hingga besar
Lingkaran ni terpulanglah nak buat berapa lingkar. Boleh buat 5, 4 atau 3
Lingkaran ni boleh buat 2 line ~ maknanya 1 lingkaran tu kita paipkan 2 kali.

Kemudian kita paipkan pula warna oren, betul-betul di tengah-tengah lingkaran warna coklat tadi.
Lingkaran warna oren ni pun buat dalam 2 lingkaran setiap satu bulatan tu, supaya nanti warna oren tu nampak besar sikit bila kita potong.

Kemudian kita ambil warna coklat sekali lagi dan kita paipkan atas warna oren tadi dan tutup warna oren tadi keseluruhannya. Berhati-hati.

Kemudian kita ambil pula warna plain atau yang tak bewarna tadi, yang kita dah masukkan dalam piping bag, kita paipkan di celah-celah lingkaran tadi ~ rata-rata

Selepas tu ambil warna plain dan ratakan atas lapisan tadi, tutup keseluruhan permukaan adunan
Jangan kacau kuat-kuat tau..perlahan-lahan aje ratakan supaya lingkaran di bawah tidak terusik atau terlanggar.

Kemudian masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 170C selama 45 minit

Buat kaedah yang sama untuk loyang yang satu lagi.

Bila kek dah masak, biarkan 10 minit dan kemudian telangkupkan atas redai dan sejukkan.

Selepas tu boleh la deco ikut kreativiti masing2 atau nak deco macam yang kak Ita buat…resepi sepenuhnya boleh lihat di SINI yer

selamat mencuba…