Tuesday, July 9, 2013

SIAKAP MASAK HIJAU



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Sebelum itu, dikesempatan ni QH ingin mengucapkan Salam Ramadhan buat semua kawan2 dan pengunjung2 blog ni yang beragama Islam...insyaAllah besok jika dipanjangkan usia...kita akan menyambut Ramadhan...malam ni bermula la terawih dan sahur kita yang pertama...semoga Ramadhan kali ni akan lebih sempurna dan bermakna serta penuh pengisian...dikesempatan ini juga QH ingin memohon ampun dan maaf sekiranya QH ade terkasar bahasa, terambil resepi atau ape saje kekurangan yang tidak perasan sepanjang tempoh berblog ni...bermaafan la sesame kita di bulan yang mulia ni...kita pon tak pasti akan dapat lagi ker untuk menyambut Ramadhan di tahun hadapan...mungkin ini Ramadhan kita yang terakhirkan...



Baiklah kebiasaanya di awal puasa ni kita agak rajin jugakan untuk memasak pelbagai juadah untuk dibuat sebagai hidangan berbuka...special la menu tu dari kebiasaannya...macam2 resepi yang nak dicuba...maklum la tengah puasa tengok menu ape saje semuanya nampak sedap...hihihi...lagi la bile menyinggah ke bazar ramadhan...dugaan bile melihat kesemua juadah2 yang ade tu...hehehe...QH pon begitu juga...asal ke bazar saje mula la lupa diri untuk membeli juadah untuk berbuka...memang lumrahnya begitu setiap tahun...padahal tak pernah habis pon...takkan nak beli 1 jenis makanan 1 aje...memang tak dilayan la gamaknya dengan penjual...hehehe...


Ok resepi yang QH nak kongsikan hari ni sesuai juga untuk dijadikan sebagai menu untuk bersahur nanti...kalau bersahur ni biasanya kita nak makan lauk yang simple2 aje...masak pon nak yang simple2 aje kalau boleh...hihihi...sesetengah dari kita ni kekadang waktu bersahur ni perutnya tak boleh terima nak makan yang berat2 sangat...cukup kalau 1 atau 2 lauk aje...itupon lauk2 jenis bergoreng aje...ditambah dengan kicap saje sudah cukupkan...

Resepi kali ni QH ambil dari Kak Yatie@Sinar Kehidupanku...terima kasih yer kak atas perkongsian resepi tersebut...tetapi sebenarnya resepi asalnya Kak Yatie menggunakan ikan pari tapi QH gantikan dengan ikan siakap...lauk ni QH suka...sedap bila dimakan bersama dengan nasi putih yang panas2 tu...wallaaa...kalau diwaktu bersahur tak berselera nak makan tapi bile nampak lauk ni pasti berselera jadinya...tak percaya kena la cuba yer...resepinya ade di bawah tu...SELAMAT BERPUASA SEMUA...


Siakap Masak Hijau
Resepi asal: Ikan Pari Masak Hijau

Bahan-Bahan
· 2 ekor ikan pari-di potong, bersihkan dan toskan (QH gantikan dengan ikan siakap)
· 2 ulas bawang putih*
· 3 biji bawang merah*
· 1/2 inci halia*
· 4 batang cili merah*
· 4 batang cili padi merah*
· sedikit belacan *(* di tumbuk/ di kisar halus)
· 1 tangkai daun kari
· 3 batang cili hijau- di potong serong
· 1 sudu kecil serbuk lada hitam
· garam & sedikit gula
· 1 cawan air atau lebih.
· 2 biji limau kasturi- ambil jusnya je

Cara-Cara
1. Ikan di potong, bersihkan dan toskan, gaulkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Gorengkan ikan hingga separuh masak dan ketepikan.
2. Kisar atau tumbuk bahan2 yang bertanda *.
3. Panaskan minyak di kuali dan tumiskan bahan2 yg di tumbuk sehingga terbit minyak. Masukkan sedikit air.
4. Masukkan serbuk lada hitam, daun kari dan lada hijau yang di potong serong.
5. Masukkan ikan yg telah di goreng tadi, dan gaul sebati. Masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan perahan jus limau kasturi.
6. Biarkan hingga mendidih, perasakan. Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah di angkat dan di hidangkan bersama nasi putih hangat.

14 comments :

Tina Othman said...

Orait dah dpt idea untuk sahur, jenuh dok pikir ni hehe lgpun mmg ada siakap tu

yan's cottage said...

Salam ramadhan QH...

Selamat berpuasa....mmm..sedap kalau buat time berbuka kan...tq kongsi resepi nie....

Cida de' Nuanza said...

fuyyyooooo!! menarik..tertarik...
masuk listtt

Sheila Salim said...

Assalamualaikum QH, woahhh ikan fav tu! thanks sharing resipi. selamat menyambut ramadhan al-mubarak buat QH sekeluarga ye >________<

norhidana miswan said...

sambil tgk sambil telan liur heheheh... blh bt hidangan utk berbuka pose nih

Gee® said...

Selamat Berpuasa QH... sedapnya lauk...

Asyifa Mustaffa said...

Selamat berpuasa QH,
maaf juga kalau ada salah dan silap..
resepi ikan bole smpan dulu...yg simpel tu la yg sedap...:)

Rose Azadir said...

Salam, sy follow blog sis n sis follow blog sy yer...jemput masuk ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com untuk mendapatkan harga istimewa untuk produk Shaklee. TQ for your support.

Liza said...

nnt boleh try jugak ni, ikan siakap pun ada dlm freezer tu...
Selamat Berpuasa buat QH n family...

Rohah said...

selamat berpuasa QH...makan siakap ni klu akak suka nak meratah je sbb isinya lembut..

Sury Abil said...

Nmpak sedapp...sesuai tuk juadah berbuka puasa..tapi kan..mmg menu camni kena ada..kalau x masak sendiri..mesti kena beli..hehheeh
Selamat berpuasa buat qh n family.

Yong Is My Name said...

Idea tambahan utk lauk Ramadhan.
Ramadan kareem utk Qasey sekeluarga

Bbwana adienia said...

assalamualaikum QH..

salam ramadhan dan selamat berpuasa esok..wow, sedapnya menu tu..em, kalau makan ni memang mau tambah nasi ni..hehe..

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum Kak..

Salam Ramadhan dan selamat menjalani ibadah puasa buat Akak sekeluarga...Semoga ibadah kita semua mendapat keberkatan dariNya...