Tuesday, July 2, 2013

KEK ALUNAN KASIH



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Sepatutnya nak ditayang semalam lagi...tapi ade saje ganggu semasa nak mengarang 'karangan'...hehehe...last2 hilang dah mood...jadi sambung la hari ni...

Isu yang masih hangat diperkatakan sehingga hari ni mengenai final bola sepak di antara JDT dan TRW...sebelum tu Tahniah buat pasukan Kelantan kerana menang Piala FA 2013 pada malam final tempoh hari...pada pasukan JDT pula tahniah juga kerana berjaya sampai ke final...jangan kecewa cuba lagi di lain masa ok...ingat senang ker nak sampai ke situ kan...umo pon lom setahun lagi tau...tetiba!!!
 

sebelum ni memang langsung pon tak minat bola sepak...dah la tak minat...tak ambil tau lagi...hahaha...tetiba aje bile pasukan JDT mara ke final terus jadi minat...hehehe...lain benar gelombang auranya kali ni...sambutan dari penyokong pon luar biase...penangan TMJ yang hensem tu kot...hihihi...ramai juga kawan2 QH yang turun ke Bukit Jalil...bersemangat diaorang tu semua sanggup menempuh jem dan berasak2 bagai untuk menonton secara live...QH tengok terus menerus dari rumah saje...VVIP seat lagi siap boleh baring guling2...hehehe...entah berapa bas agaknya ye dari Johor dan Kelantan kan hari tu???



Kek yang QH tayangkan hari ni...adalah kena mengena sikit dengan perlawanan final tempoh hari...QH buat pon untuk suka2 dan sesaje je...menang atau kalah pasukan JDT tu diaorang tetap juga tak dapat merasa kek ni...hehehe...kebetulan sepanjang tempoh berblog ni QH belum pernah lagi mendeko kek yang sebegini...jadi teringin juga nak deko kek ala2 padang bola...hehehe...deko kek yang cepat siap...tapi bab bola tu yang rumit sikit...bola tu dari kek jugak yer...tapi resepi yang berbeza...ade 6 biji kesemuanya...tapi sebiji ni aje yang QH deko...tak sanggup...terpusing2 kepala nak mendeko supaya jadi rupa bola...hampir2 saje nak disepak ke tepi kalau tak cukup sabar...huhuhu...untuk resepinya tu nanti QH akan updatekan kemudian yer...sekiranya kek tu dah berdeko la...hehehe...edible image tu QH tempah secara online di FB...sila klik di SINI yer...


Untuk kek ni...QH menggunakan Kek Alunan Kasih...resepinya QH ambil dari blog Kak Nor@Secubit Garam...terima kasih kak Nor berkongsi resepi kek yang super gorgeous ni...sedap pulak tu...bawa ke pejabat sekejap je laku...QH suka kek ni...tak perlu untuk membuat 2-3 layer kek lagi...sebab kek ni dah terbentuk cantik lapisan layernya...itupon jika kena dengan gayanya semasa kita melapis kek ni yer...setiap kejadiannya berbeza2...memang senang jika menggunakan kek ni...kerja kita selepas tu hanya tinggal untuk mendekonya saje...nak dimakan begitu saje pon boleh...ikut mane suka...

QH pon hanya melepa nipis fresh cream pada keseluruhan kek...dengan tujuan untuk membuat kek tu merata permukaannya...lepas tu baru la tampal edible image tu dan letakkan kek bola tu...kemudian baru la dipaipkan rumput2 tu dengan menggunakan buttercream...deko tepi kek tu dengan wafer gulung...siap...macam senangkan...jika ingin mencuba pula...resepinya ade QH sediakan di bawah tu...kek ni menggunakan loyang 8 x 8...



KEK ALUNAN KASIH
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})
sumber : AmFlora
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
5 Biji Telur
250gm butter
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dengan baking powder)
2 cawan gula halus (boleh kurangkan..saya guna 1 ½ cawan je)
1 sudu kecil baking powder
½ cawan susu cair**
1 sudu kecil esen vanilla (boleh guna perasa lain juga)
*Sebuk koko (secukupnya)
*Pewarna (ikut citarasa masing2..)
*sediakan tapis teh yang halus..untuk ayak serbuk koko.




Cara2:
Pukul planta/butter dan gula sampai kembang...
Masukan telur satu persatu..pukul lagi smpai kembang
Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukkan tepung sedikit demi sedikit..
Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bahagian pwrna hijau…
Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukkan adunan pink..ratakan dalam loyang dan
ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jangan smpai serbuk koko di lapisan pertama tadi terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
Macam tu lah seterusnya..sampai adunan abis…
Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…

Tip :
Untuk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sebab bila kita melapis & meratakan adunan tersebut

serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yang nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akan tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

**
gula K.Nor guna 11/2 cawan jer
susu cair K.Nor letak 1 cawan
hijau + perisa pandan
purple + perisa blueberi
oren + vanila

QH guna
Pewarna pink & biru

** nak lebih mudah lagi...bahagikan adunan tadi kepada dua...warnakan ikut kaler pilihan...selepas tu bahagikan setiap kaler tadi kepada 2 pula...masukkan setiap bahagian tu ke dalam piping bag...paipkan adunan tadi ke dalam loyang dengan rata...pastu taburkan serbuk koko dipermukaannya...selepas tu paipkan lagi seperti step sebelumnnya dan buatlah sehingga selesai...jika paipkan adunan...tidak perlu untuk meratakan lagi dengan sudu...untuk mengelakkan lapisan koko tadi akan terikut sama...



BUTTERCREAM

Bahan2
80 gm butter
250 gm creamwell
1/2 cawan gula icing
1/4 cawan golden sirap

Caranya
Potong butter kecil.
Kemudian satukan butter bersama creamwell dan pukul hingga kembang dan putih

Gula icing diayak
Masukkan gula icing dan golden sirap ke dalam butter yg telah dipukul kembang tadi.
Gaul rata semua bahan ini dengan menggunakan spatula aje hingga bercampur sebati.
Kemudian bolehlah di letakkan pewarna mengikut warna pilihan.
Masukkan butter cream dalam piping bag dengan nozel pilihan dan bolehlah paip kan pada kek.


22 comments :

Asyifa Mustaffa said...

ayoooo....cntiknya deco...! mood bola la sngt kan...hihi...

nmpk sdap kek tu...smpn resepi dlu...tp nak deco2...mmg x la...huhuhu....

Bbwana adienia said...

assalamualaikum QH..

hai..cantiknya deko kek padang bola tu..semakin menarik kek alunan kasih tersebut dengan deko..

norhidana miswan said...

cantiknyer kek akak tu, blh dh bukak bakery nih kak... dana tau mkn je, kalu tkt kek bodo2 blh la, nk bt yg rumit2 mmg dlm mimpi je lah ehhehe...

dana pun jenis tak minat bola kak, tak kisah la mana2 pun... masa jdt lwn aritu dana tak sanggup nk tgk... sorak pun tak.... walaupun kecewa tp ok lah kalah tipis kan

rahel said...

Cantek sangat kek alunan kasih itew....kemas..

Tina Othman said...

Morning qh

TUlah aritu tgk kat fb je tayangan amal kek ni, menariknya tapi kena byk2 bersabar nak membuatnya kan

Sheila Salim said...

Assalamualaikum QH, sedapnya. sheila teringin nak buat kek sendiri. tapi barang takda, hehehe. skrg target nak beli oven sebelum raya. hehehhee pastu boleh follow resepi QH yang awesome ni :)

Gee® said...

Rasa nak cubit2 dak QH yang rajin teramat ni... cantik keknya

Wani said...

amboi kek cantiknya !

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

rajin sungguh QH ni.. cantik sgt kek tu.. mesti penat jari memicit rumput2 yg byk tu kan.. hehe.. apa2pun.. tahniah pada red warrior yang menjadi juara.. & tahniah juga pada pasukan JDT kerana berjaya mara ke final..

kek alunan kasih ni dulu jd fenomena juga.. mmg cun sgt rupa parasnya kan..

Wani said...

amboi kek cantiknya !

Nooriah Abdullah said...

aduhhhhh lawa nya kek ni tang mendeco tu mmg kak noor tak reti dan fail kalau QH nak belajaq jugak ni bab2 deco ni

K.Nor said...

tak terfikir nak guna kek alunan kasih sbb kek utk deko.. cantik la pulak kan.. dalam tak perlu layer2 dah.. dah la kek tu mmg cantik .. pandai QH :)

Kak Nita said...

Salam QH,

rajin sungguh...!

Sury Abil said...

Sedapp...rajin dia eh..kemas je..blm try lagi kek ni..bc tu cukup2 untuk deco satu kek tu qh?

Mori Said said...

Salam QH... Cantekkk la kek tu.....

Melly Octaviana said...

wow..bukan decor nya aja yang cantik, dalam nya juga cantik cake nya..like this

yan's cottage said...

salam QH...

memang cantik alunan kasihnya tu menjadi betul....nampak menarik & sedap gitu....

zila norazila said...

akk pun tgok jgk bola aritu..johor kalah sudaaa...kek cantik sangat..rajin btl QH mendeco kan..kemas:)

mama sara nur said...

assalam QH
cantik alunan kasih qh ni
kek yg femes suatu ketika dulu he hee

mama sara nur said...

assalam
cantiknya, alunan kasih
suatu ketika sgt femes kan

Nur-nba said...

Kreatif...Cantik sangat kek ni..

ayu jamal said...

memang berbakat la, suka tengok