Monday, June 24, 2013

VANILLA CUPCAKE



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Nampaknya keadaan berjerebu semakin teruk melanda negara kita sekarang kan...rata2 dari semalam ramai yang pos gambar keadaan berjerebu di kawasan persekitaran rumah atau tempat2 yang mereka lawati di Facebook dan Instagram...termasuk la QH...hihihi...memang teruk semalam jerebunya...hari ni pon QH tengok keadaannya masih macam semalam...banyak juga sekolah2 yang ditutup hari ni berikutan dengan masalah tersebut...pejabat2 taknak pula ditutup sekalikan...hehehe...kali ni keluar ke mana2 kena pakai topeng...tak tahan dengan bau hasap...boleh sesak nafas dibuatnya...tingkap rumah dan pintu sentiasa bertutup aje sekarang ni...itu pon masih lagi terbau2 asapnya lagi...mudah2an jerebu ni cepat la pulih seperti biase...



Walaupon berjerebu QH tetap juga keluar kelmarin dan semalam...mentua QH ade di sini 2 hari yang lepas tu...pergi ke rumah anak2nya...sorang tu baru kahwin dan belum pernah sampai ke rumahnya lagi...ipar QH yang sorang lagi ni nak pergi menunaikan umrah...jadi semalam QH ke Kajang dan ke KLIA menghantar adik ipar dan biras QH yang pergi menunaikan umrah semalam...mungkin dah sampai di Mekah agaknya...ipar QH ni terus buat umrah dulu kemudian baru ziarah...semoga mereka diberi kesihatan yang baik dan sihat ketika berada di sana serta dipermudahkan segala urusan ketika melakukan ibadah umrah nanti dan selamat kembali ke tanah air...


Ok untuk perkongsian resepi hari ni...QH sediakan Kek Cawan Vanila...resepinya QH ambil dari blog Kak Azie@Azie Kitchen...terima kasih yer kak perkongsian resepi tersebut...menurut kak Azie resepi kek vanila ni antara yang paling sedap la yang pernah dicubanya...jadi QH pon nak merasa juga...sebab nampak keknya tu sangat lembut dan gebu...memang ia pon...nak tengok macam mane keadaan kek tu boleh tengok dari blog Kak Azie...teruja sangat nak mendeko sampai terlupa nak snap terlebih dahulu cupcake ni sebelum dideko...hihihi...

Untuk deko cupcake ni QH menggunakan buttercream...resepi dari Kak Azlita@Masam Manis...untuk menghabiskan stok creamwell...sebab sekarang ni QH banyak mendeco kek menggunakan non dairy whipping cream...tu yang tak luak2 creamwell...jika nak buat cara Kak Azie pon boleh...kedua2 jenis topping untuk cupcake ni QH ada sediakan di bawah...boleh pilih mane2 yang disukai...deco cupcake ni QH buat yang simple saje...QH menggunakan nozel cap ayam no. 35...pastu taburkan sikit coklat M&M di atasnya...sebenarnya set nozel QH ni makin hari makin kurang...bukan makin bertambah...mungkin terbuang sekali agaknya...tu tak berani nak beli yang mahal2 seperti set wilton tu...bajet pon belum ade lagi...hehehe


Easy, Delicious Homemade Vanilla Cupcakes

Bahan2:
3/4 cawan  butter (6oz) - suhu bilik
3 biji telur - suhu bilik
2 1/2 cawan all purpose flour (saya guna tepung gandum)
1/2 sk garam
1 3/4 cawan gula kaster (kurangkan sedikit)
3 sk vanilla (boleh lebihkan)
1 1/4 cawan susu (saya guna buttermilk) 
2 1/2 sk baking powder

Cara2:
Panaskan oven pada suhu 170C. 
Satukan dan ayak bersama tepung, garam dan baking powder.
Putar butter dengan kelajuan tinggi selama 30 saat. Masukkan gula dan putar sebati. Masukkan telur sambil terus diputar.
Masukkan tepung dan susu secara berselang seli dengan kelajuan perlahan. Kacau sebati.
Tuangkan adunan ke dalam cawan kertas 2/3 penuh dan bakar selama 15-18 minit sehingga kekuningan atau sehingga masak.
Sejukkan dalam 15 minit sebelum dikeluarkan dari loyang. Bila telah sejuk sepenuhnya, bolehlah dihias dengan frosting.


Perfect Vanilla Frosting

Bahan bahan:
3/4 cawan butter - lembut
2 pounds powdered sugar (dalam 8 cawan)
1/3 cawan susu
2 sk vanilla

Cara cara:
Putar butter pada kelajuan sederhana sehingga ringan.
Masukkan gula ising dan putar lagi.
Masukkan 1/3 cawan susu dan vanilla. Masukkan baki gula selebihnya dan susu. Sedia untuk digunakan.


BUTTERCREAM

Bahan2
80 gm butter
250 gm creamwell
1/2 cawan gula icing
1/4 cawan golden sirap

Caranya
Potong butter kecil.
Kemudian satukan butter bersama creamwell dan pukul hingga kembang dan putih

Gula icing diayak
Masukkan gula icing dan golden sirap ke dalam butter yg telah dipukul kembang tadi.
Gaul rata semua bahan ini dengan menggunakan spatula aje hingga bercampur sebati.
Kemudian bolehlah di letakkan pewarna mengikut warna pilihan.
Masukkan butter cream dalam piping bag dengan nozel pilihan dan bolehlah paip kan pada kek.


9 comments :

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum..
betul tu.. rata2 semuanya apdet pasal jerubu.. tapi memang teruk pun jerubu skrg.. pedih mata2 kita pun.. naik kete pun rasa batuk2.. harap2 anak2 kat rumah selamat...
thanks for buttercream resepi tu.. mmg tengah belajor wat.. :D hehe.. cantek la deco qaseh wat.. sesuai utk birthday party nampak..

dapurCikWan said...

salam kak QH....walau berjerebu.. cupcake masih tip top! hihihi..comel sangat.. :) krim tu...geram tengok.. tambah2 letak m&m tu.nampak rich. hihi

Sury Abil said...

Cantik le cc nya...mumbong je bc tu..kite pun masih ada lgi baki bc tu...nak buat gak le...

Pssstt...pinjam kerusi tu buat main masak2..hheheh

Asyifa Mustaffa said...

kat cni x bau hasap dah.....! hidung selesa la skit...
ni klau bebudak la nmpk ni....abisssss laaaaa....
comel..!

Tina Othman said...

Wah resepi baru ni, aritu penah try buat tapi resepi magnolia rasanya lupa dah

Kot dtg angin rajin nanti nak trylah

Ibu Lala said...

Sedapnya.

norhidana miswan said...

telan liur tgk cup cakes akak tuh... mkn seketul msti tak ckp nih

mama sara nur said...

assalam QH
apa khabar
betul tu fb semua update jerubu, sampai malas nk tgk he hee so duk diam2 dlm umah kan tp pg2 kena gak redah jerubu utk g keja hu huu
cun melecun cc QH ni, taburan cokat kwarna warni tambah menarik
ank2 nampak tergugat ni

Bbwana adienia said...

assalamualaikum QH..

em, sukanya tengok frosting cc yang membukit tu..sedapnya makan cream..apalagi dengan taburan coklat M&M tu..so, yummy..